Vanuit heel de wereld weten RS3-rijders ons te vinden.
Hoeveel RS3-rijders hebben zich al gemeld?
Spraken we eerder nog over 10 RS3/TT-RS-rijders, nu zijn het er al 16. En hoewel het aantal gereden kilometers waarna het probleem optreed verschilt, gebeurt dit zelden na meer dan 5000 kilometer. Wat ook vaak overeen komt is de manier waarop door dealers en importeur wordt omgegaan met de klachten. Summiere informatievoorziening, niet of nauwelijks coulance en veel ontkennende verhalen als het gesprek op ‘een bekend probleem’ komt. Overigens blijkt uit enkele mails van buitenlandse RS3-rijders dat het buiten Nederland niet veel beter is.
Goed, er is dus een probleem. Maar wat nu?
Dat is ook een vraag die ter redactie ter sprake kwam. De RS3 is een heel fijn sturende auto (rijtest), maar dat is niet omdat de auto in de basis zo goed is. Anders gezegd, ‘het principe deugt in de basis niet’, aldus orakel @willeme. En daarin heeft hij in zekere mate wel gelijk, het blok ligt immers voor de vooras. Met kunstgrepen als een Haldex-AWD-systeem, (optioneel) bredere banden voor dan achter en torque vectoring middels de remmen heeft Audi daar echter een heel fijn bommetje van weten te maken. Knap, maar kennelijk is er tijdens de ontwikkeling iets over het hoofd gezien.
Je kunt dat torque vectoring echter niet opeens uitschakelen. ‘Dan gaat de auto meteen rechtdoor de sloot in,’ grapt onze Brabantse vriend op de redactie. Dat zal wel loslopen, maar vermoedelijk zal de auto een stuk minder prettig sturen op de limiet als je deze functie uitschakelt. Betere remmen dan? Mwoah, de huidige schijven en blokken komen bij Brembo vandaan en zijn van prima kwaliteit. Een mogelijkheid zou zijn om keramische remmen te monteren of te gaan voor een after-market setje van bijvoorbeeld MOV-IT. We hebben al ervaringen ontvangen over laatstgenoemd setje en die was positief. Grote vraag is alleen, wie gaat dat betalen? Audi, PON, de Audi-rijders zelf? En gaat het echt de problemen oplossen of treedt het probleem alleen later op?
Volgens Piet, de RS3-rijder die dit balletje aan het rollen bracht, zou een mogelijk probleem de regensensor kunnen zijn. Als deze detecteert dat de remmen nat zijn, worden deze ‘drooggeremd’.
Een andere kwestie zou een gebrek aan koeling kunnen zijn. De ‘openingen’ in de bumper zouden namelijk niet volledig open zijn, waardoor de remmen niet of nauwelijks gekoeld worden vanuit die richting. Overigens heeft de RS3 Limousine een andere bumperpartij dan de RS3 Sportback, die momenteel ook niet meer te bestellen is. Wellicht heeft Audi de remkoeling bij het nieuwe model aangepast. Zodra we de kans krijgen, zullen we daar ons licht eens op werpen. Of er ook een RS3 Sportback met de nieuwe 400 pk-sterke vijfcilinder (-26 kg) uit de TT-RS (rijtest)/RS3 Limousine komt, is overigens nog niet helemaal duidelijk, maar het lijkt er wel op.
Wat zegt Audi zelf?
Uiteraard hebben wij importeur PON om een reactie gevraagd. Zij hebben de kwestie echter doorgezet naar de fabrikant en we wachten momenteel nog op een reactie. Zodra we meer weten horen jullie dat uiteraard. Overigens ligt de oorsprong van het probleem natuurlijk bij de fabrikant, maar zijn dealers en importeur het aanspreekpunt voor de klant en zullen zij dit op een nette en correcte manier moeten afhandelen. Ook daar zullen vermoedelijk de laatste woorden nog niet over zijn getypt.
To be continued…
101 reacties
Van een grote Duitse Fabrikant verwacht je dit soort manco’s niet
Het is aan de importeur/dealer hoe er mee omgesprongen word. Helaas voor VAG-rijders in NL kun je de oplossing vanuit PON op je buik schrijven.
Helaas kijk ik hier niet van op,
er komen van deze autogroep wel meer dingen voorbij, waarvan je kan denken, dit door wat langer te testen, voorkomen had kunnen worden.
Het lijkt mij dat dit probleem ook tijdens de test periode voor gekomen is.
Of rijden alleen rechte stukken zonder te remmen?
Overigens proficiat aan de mannen van Autoblog, die dit onder de aandacht hebben gebracht.
Daarnaast ook Autoweek, Autovisie, Topgear.nl, en nog wat media benaderd met dit verhaal tegelijk met Autoblog, en autoblog was de enige die uberhaupt gereageerd heeft.
Ze werken al jaren zo.
Blijkbaar gebeurt er pas wat als klanten gezamenlijk de strijd aangaan met hulp van de media, maar dat kun je ze misschien ook niet helemaal kwalijk nemen (meeste bedrijven kijken toch eerst even de kat uit de boom).
Hopelijk komt er vanuit de fabriek een oplossing en is daarmee de kous af.
– Ik heb niet gezegd dat de oorzaak ligt bij een gebrek aan koeling, mijns inziens is het voornamelijk een software probleem mbt de regensensor (ook niet bij het torque vectoring, maar echt puur en alleen de regensensor).
– PON heeft nav het artikel contact opgenomen, en houd me netjes op de hoogte over de ontwikkelingen. Kort samengevat lag het probleem bij de ‘probleemregistratie’ waardoor het niet eerder opgepakt leek te zijn.
– PON vertelde dat Audi AG bezig is met een update, wat dit zal zijn is onbekend en wanneer dit gereed is is ook nog onbekend.
– De RS3 8V heeft standaard rondom dezelfde bandenmaat, bredere voorbanden/velgen zijn een optie. Mijn RS3 heeft rondom dezelfde banden en ik vind de wegligging formidabel.
– Mijn RS3 heeft vandaag nieuwe remmen gekregen (en nieuwe naven) en zal in de loop van de week weer thuis afgeleverd worden. Eens zien hoe lang we deze keer probleemloos kunnen rijden.
In dit geval is de relatie tussen koper (piet) en verkoper (pon) een juridisch feit. Van consumentenrecht krijg je sowieso 6 maanden garantie met bewijslast voor fabrikant (dat er niets aan de hand is). Meestal hebben dit soort autos ook langere garantietermijnen. Als ik het goed lees heeft Pon aansprakelijkheid op zich genomen en nu de remmen vervangen. Dat het een fabrieksfout is lijkt me met zoveel meldingen wel evident. Benieuwd op de reactie van VAG.
Consumentenrecht gaat zelfs nog iets verder dan de standaard garantie. Die heeft het daarnaast over de “te verwachten levensduur”. Geen idee hoe dat is bij auto-onderdelen, maar bij een koelkast kan dat zo 7-8 jaar zijn.
Maar het klinkt zeer aannemelijk. De remmen van de huidige (eigenlijk vorige ) RS3 zijn gelijk aan die van de Seat Leon Cupra R. Op zich prima, maar bij een RS3 heb je flink veel extra gewicht en extra vermogen…
Alleen blijven hele volksstammen in het marketingpraatje geloven…
Goed idee piet.
Ze gaan daar zeker weten moeilijk over doen.
Ook al hebben ze ongelijk.
In ieder geval hoop ik voor de RS3-rijders dat er snel een oplossing komt. Ik ben geen Audi-fan, maar ik vind het wel een indrukwekkende auto. Jammer dat deze auto dan zo’n slechte remmen heeft.
Voor zover mijn kennis reikt gebruikt hij hier de regensensor voor, en indien deze niet beschikbaar is valt hij terug op de keuzestand van de ruitenwisserhendel.
Dus zekering eruit trekken is geen optie ;-)
Ook opperde iemand het idee dit zelf uit te schakelen, ik heb al eens gekeken met VCDS 12.12, niets aangepast maar ook zijn alle modules zo nieuw dat VCDS de labelfiles er niet voor heeft.