Audi TT RS: rijtest en video

Auteur: , 42 Reacties

We reden de nieuwe Audi TT RS. Omdat vijfcilinder!

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Downsizing moet de wereld redden, maar het maakt daarbij ook veel kapot. Want bijna alle performanceauto’s van het formaatje TT krijgen tegenwoordig geblazen viercilinders onder de kap en hoewel ze prima presteren, worden ze er niet per definitie leuker op. Het is niet altijd verklaarbaar, want op papier zijn deze nieuwe blokken altijd beter dan hun voorgangers, maar in de praktijk is het simpelweg zo dat meer cilinders onder de motorkap je extra beleving gunnen. Wat waren we dan ook opgelucht toen bleek dat Audi gewoon die heerlijk klinkende vijfcilinder behouden heeft!

Motorblok
Audi TT RS rijtest en video
En die vijfcilinder is potent. Met 60 pk meer dan zijn voorganger, hebben we nu de beschikking over 400 paardenkrachten onder de rechtervoet. Bovendien is er 480 Nm koppel beschikbaar. Het motorblok is eigenlijk vanaf de basis opnieuw ontworpen en is daardoor 26 kilogram lichter dan in de vorige generatie. Dat werd onder andere bereikt door het onderblok van aluminium in plaats van gietijzer te maken, gaten te boren in de krukas en een combinatie van andere lichte metalen te gebruiken voor onder andere het carterdeksel. Het is overigens ook op een paar kilo na de complete gewichtsreductie: een TT RS Coupé weegt voortaan 1440 kilogram, 35 kilo minder dan de vorige generatie. De coupé moet daardoor in 3,7 seconden naar de honderd kunnen knallen en door kunnen halen tot de begrensde top van 250 of optioneel 280 kilometer per uur.

De cabrio doet hetzelfde sprintje tot 100 overigens in 3,9 seconden. Imponerende waarden die met name te danken zijn aan de Quattro vierwielaandrijving, want zonder de extra tractie die dat systeem verzorgt kon je waarschijnlijk alleen maar ritjes tussen de Kwik Fit en de Euromaster doen, waarbij elke keer als de bestemming bereikt was nieuwe voorbanden gemonteerd konden worden. Het argument “mijn voet schoot van de koppeling” gaat daarbij overigens niet meer op, want de nieuwe TT RS is niet meer leverbaar met een handbak. Ween puristen, ween. U zult peddelen tot u ervan moet huilen. Een verdriet dat verholpen kan worden door Launch Control te gebruiken, dat tovert weer een glimlach op je gezicht.

De looks
Audi TT RS rijtest en video
Het uiterlijk laat er geen misverstand over verstaan dat er een potente kar voor je neus staat. De TT is sowieso een stuk agressiever vormgegeven dan zijn voorganger, maar alle aan prestaties gerelateerde uiterlijkheden lijken ook uitvergroot ten opzichte van de vorige TT RS. De luchthappers in de voorbumper zijn bijvoorbeeld een maatje groter geworden en er is een extra koelsleuf bijgekomen op elke hoek. Daarnaast is er standaard 19 inch lichtmetaal aanwezig en een achterbumper met agressievere lijnen en een dikkere diffuser. Ook is de TT RS 10 millimeter lager op het asfalt gelegd dan de reguliere TT. Aan de uitlaatsierstukken kan je zien of de TT RS is uitgerust met een sportuitlaat van Audi Sport, als dat het geval is zijn de sierstukken namelijk zwart in plaats van metaalkleurig.

Audi TT RS rijtest en video
In het interieur zijn er een aantal zaken die opvallen. Rode accenten in de ventilatieopeningen en in de middenconsole zijn optioneel, een startknop op het stuur en dikke sportstoelen zijn standaard. Het stuur heeft een afgeplatte onderkant en de alcantara zijstukken geven extra grip. Verder is er uiteraard met RS-logo’s gestrooid, we vinden dat terug op onder andere het stuur, de stoelen, de pookknop en in de ruststand van de iCockpit.

Balans
Audi TT RS rijtest en video
De eerste kennismaking met de TT RS is direct op het krappe circuit van Jarama. Eigenlijk ben je continue op weg naar de volgende haakse bocht of hairpin, het is een klein technisch baantje dat bovendien aan de gladde kant is. Dankzij het enorme koppel knal je vrijwel het hele circuit in de tweede of derde versnelling door. De TT RS lijkt aan een soort gigantisch elastiek te zitten. Deze circuitauto heeft de keramische remmen, die de snelheid er snel uit weten te halen op weg naar een bocht. Insturen gaat beter dan in de vorige TT RS, dit is waar je merkt dat er 26 kilo is bespaard op het gewicht van de motor. Die hangt namelijk voor de voorwielen, niet ideaal voor een sportauto maar de TT RS stuurt redelijk gewillig in en blijft heel lang neutraal.

Audi TT RS rijtest en video
Audi TT RS rijtest en video

Als je echt op het randje rijdt kan je de balans van de auto lichtjes beïnvloeden met het gaspedaal, maar dit gaat minder verfijnd als in bijvoorbeeld een Porsche 718 Boxster of BMW M2, de directe rivalen van de TT RS. In de basis is de TT RS natuurlijk dan ook een voorwielaangedreven auto, de achterwielen gooien alleen de pk’s en Nm’s op het asfalt die de voorwielen niet kwijt kunnen. Maar het is helemaal niet vervelend spelen met een TT RS op een circuit, het vraag alleen een andere rijstijl. Met precisie insturen, leunen op de grip en vervolgens zo snel mogelijk op het gas vanaf de apex en daarbij vertrouwen op de Quattro vierwielaandrijving die je alle denkbare grip gunt om bizar hard te versnellen. Vanuit stilstand ram je immers in 3,7 seconden naar de honderd als je Launch Control gebruikt.

Het is leuk voor een aantal ronden, maar daarna heb ik toch vooral zin om de openbare weg op te zoeken. Zowel cameraman Martijn als ikzelf hebben namelijk het vermoeden dat de TT RS daar beter tot z’n recht komt. We leveren de rode coupé in en pikken bij de mensen van Audi een grijze Roadster op. Aangezien het 27 graden en zonnig is blijft de kap lekker open, kunnen we ook nog wat beter genieten van de soundtrack van de optionele sportuitlaat. De vijfcilinder schreeuwt het sowieso al vrij enthousiast uit, maar als je de klep in de uitlaat open zet wordt het écht ordinair. Heerlijk.

De openbare weg
We moeten een klein stukje snelweg afleggen voor we bij het begin van de leuke route komen die Audi voor ons bedacht heeft. Rustig cruisend met een snelheid van 140 kilometer per uur komt na vijftien kilometer de afrit in zicht. De afrit is vrij, ik begin met remmen en ik houd de linker schakelflipper vast zodat deze in één keer de laagst mogelijk versnelling inschakelt, vanaf de zevende versnelling waar we net in reden. Het blijkt de derde versnelling te zijn en dat wordt gevierd met een paar lekkere kraakjes en knalletjes uit de uitlaat. Ik rem wat bij, schakel terug naar twee en ga de rotonde onderaan de afrit op.

Audi TT RS rijtest en video
Ik besluit een extra rondje te doen, de rotonde is toch leeg. Op gas los komt de kont met relatief koude banden een klein beetje om, maar heel eng wordt het niet. Na een rondje balanceren op het randje van grip met het gaspedaal, gaan we rechtsaf de rotonde af. Volgas, de banden pakken het wegdek en de versnelling is bizar. Alsof je in de achtbaan over het hoogste punt van de aanloop gaat, richting de eerste bocht. Ik heb niet de ambitie de vangrail in de buitenbocht te kussen en Spaans asfalt is nog wel eens glad, dus ik besluit op 90% te rijden van wat ik denk dat in ieder geval mogelijk is. Mijn inschatting van 90% blijkt echter eerder 70%, want er is zoveel grip dat de TT RS geen milliseconde aangeeft zenuwachtig te worden van mijn ambities.

Audi TT RS rijtest en video
Wel vind ik na een paar bochten de Dynamic stand wat té straf, qua onderstel. Dat is leuk bij 110% bochten schuiven op een circuit, maar dat deel van het programma hebben we gehad. Ik besluit de Individual stand te kiezen zodat ik alles op Dynamic kan houden behalve de variabele demping. Die gaat op de stand “Comfort” waardoor de auto net iets meer rolt en duikt, maar ook wat beter zijn pootjes aan de grond lijkt te houden en wat makkelijker te verkennen is. Het blijkt een prima oplossing voor het net iets te stoterige gedrag in de Dynamic stand.

Audi TT RS rijtest en video
Na een middag sturen in de Spaanse heuvels rond Madrid heb ik weinig zin om de auto weer in te leveren. De TT RS mist het stukje pure rijdynamiek van een BMW M2 of Porsche 718, maar dan hebben we het over gedrag in het grensbereik. De TT RS maakt dat wat mij betreft echter ruimschoots goed met zijn heerlijke soundtrack, brute vermogen en bizarre versnelling en tractie.

De nieuwe TT RS is verkrijgbaar vanaf €87.900 euro als coupé, de cabrio kost minstens €90.900 euro. Filmpje!42 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Grappen over de remmen incoming
@jurdespotter: Nee hoor. Enkel commentaar over die voorbumper. Door die grote gaten onderaan lijkt het wel of hij ergens niet op tijd voor kunnen stoppen is.
Perfecte allrounder!
Mercury Cougar had dezelfde achterlicht grappenmakerij anno 1967 ..

Ben blij Audi deze innovatie 50 jaar na dato een innovatie kan noemen ..

Anyway .. stoer ding ..
denk dat mijn TT de liefste gaat worden ipv de depressiefste ..
Wat een geluid, heerlijk!
Het is bizar wat voor snelheden deze TT weet te halen. Dat is toch iets wat de concurrentie niet biedt en wat mij betreft heeft Audi daarmee een streepje voor. Bovendien produceert deze veruit de lekkerste soundtrack in deze klasse.

Ik blijf er echter wel bij dat je in deze klasse gaat shoppen, omdat je op zoek bent naar een funauto. En fun is een subjectief begrip. Hoewel ik sprintjes en tussensprintjes vermakelijk vind, gaat dit op den duur wel wennen. De lol gaat er na een tijdje vanaf, vooral omdat iedere clown met een rechtervoet het kan. Daarom zou ik niet zozeer op zoek zijn naar een sprintkanon, maar naar een auto die je uit weet te dagen en niet zozeer de nadruk legt op pure snelheid in rechte lijn, maar op het bochtenwerk. En dan kom ik toch weer bij de concurrentie uit.
@berlinetta: Volledig met je eens, wederom! Bij een auto als deze moet ik altijd denken aan de eerste generatie Z4 die ik vaak onder mijn billen heb gehad. Was een 3.0i Roadster. Handbak, 231PK op de achterwielen en een lekker geluidje van een 6-in-lijn. Dat ding is, zeker in vergelijking met de auto’s van nu, niet de snelste. Maar wat een lol heb ik gehad met die auto. Vlot zat, lekkere handbak en lag heerlijk in de bochten. Ik ben vaak genoeg ingehaald door iets wat sneller was, maar dat boeide me niet. Wat een lol had ik in dat ding.

Even later ingeruild voor een Z4 M Roadster. Dat was helemaal top natuurlijk. Baal er nog steeds vreselijk van dat dat ding plaats heeft moeten maken een lange tijd terug.
@viezefreddyw: Mijn oom heeft een Z4 3.0i Roadster en heb er ook wel eens in gereden. Ik snap precies wat je bedoelt. Tegenwoordig word je eruit getrokken door een snelle Golf of Leon, maar het gevoel dat je in die auto krijgt bij het nemen van bochten is heerlijk. En het mooie is dat het nooit gaat vervelen.

En cool dat je een Z4 M hebt gehad. Ben groot fan van die auto.
@berlinetta: De Z4 en Z4 M heb ik zelf nooit gehad. Waren gewoon auto’s van papie en mamie toen die tijd. Gelukkig mocht ik er af en toe even in sturen.
@viezefreddyw: Ik vind de z4 eigenlijk wat tegenvallen. De mazzel om met een z4 35i rond te mogen rijden in het weekend, met m-onderstel. Ik rijd vaak door steden, wat een drama. Lange neus in combinatie met een nog lager liggende auto. Ieder heuveltje met een snelheid van 3 km/h, en zelfs dat is vaak al te hard. Leuk voor een weekendje weg, maar dagelijks absoluut niet handig. Zo’n TT RS lijkt me dan echt een heel stuk praktischer
@kritisch: Maar nu beoordeel je de auto op hetgeen waar je hem niet moet beoordelen. Beoordeel hem als funauto. Om lekker mee te touren wanneer de zon schijnt. Door de Alpen heen. Daarin is hij geweldig!
@berlinetta: voor 99,9% van de autoblog-lezers zou deze auto ideaal zijn. Die kunnen namelijk niet driften in een m2 kunnen niet erg hard rijden in een Porsche Cayman. Dat denken ze wel, maar dat is niet zo.

Deze auto is zo gebouwd dat iedereen er hard mee kan rijden. En als je stoer wilt doen eindig je niet in het ravijn….
@87sandyd: Naja, met een beetje pech werken de remmen niet en eindig je met zo’n ding zo het ravijn.
@87sandyd: Je hebt deels gelijk, maar het is ook niet zo dat een M2 of 718 je meteen om een boom vouwen. En als ze het al doen, kan deze Audi het net zo goed. En wel in 3.7 sec welteverstaan.
@berlinetta: ik overdrijf natuurlijk een beetje, of misschien een beetje veel. Maar je snapt wat ik bedoel.

Ik word altijd een beetje moe van BMW-rijders die praten over de perfecte balans zodat je kan driften enzovoort. Die mensen kunnen nieteens driften.

Mensen willen nou eenmaal hard rijden. En goed hard rijden kan echt bijna niemand. Met deze auto kunnen er iets meer mensen hard rijden, zonder dat het eindigt in tranen.
@87sandyd: Eens. Maar zo bedoelde ik het niet. Voor mij hoeft die snelheid in rechte lijn niet zo. Ik hou liever van een wat speelser karakter. En daar hoef je geen topcoureur voor te zijn.
@87sandyd: als ik spreek over de perfecte balans, dan heb ik het over niet driften, maar perfect lijn houden… die paar BMW’s die ik gereden heb (jmmer genoeg niet zo lang, werkgever wissel). Die Audi die ik 3maanden had daarna was dan weer eerder goed om rechtdoor te gaan…
3,7 seconden is echt bizar snel! Zeker voor een vrouwen auto.

Vind het wel opmerkelijk dat het gehele scherm achter het stuur van de bestuurder zit. De passagier kan dus geen radio, navigatie etc. bekijken of instellen.
Mocht er echt niets over de remmerij gezegd worden?
@taxman: We wachten netjes op een nieuw structureel mankement.
@taxman: de remmen gaan pas na 10.000km naar de klote. Dat is dus voor de demo-eigenaar. Lekker afgeragd door de pers.
Wat zijn die velgen toch lelijk, iedere keer als ik ze zie word ik herinnerd aan die lelijke plastic velgjes onder die kleine speelgoed autootjes
Als ik het zo hoor de ideale auto voor de ramkraak. Hij is snel, logisch want het is gebakken lucht. En niemand draait z’n nek om voor deze auto of gaat naar het raam toe om te kijken omdat ze denken dat er een opgevoerde brommer langkomt rijden. Dus er zijn ook geen getuigen.
@musclecar: nog nooit een brommer gezien met een 5-cilinder, jij wel?
Geniale wagen, maar wat een geld!
Roadster lijkt mij zoveel fijner. Lekker dat geluid aanhoren en touren met dakje open. Voor echte prestaties kan je beter een cayman kopen.
Ben jaloers :(
1) Ik wil deze auto ook een keer besturen.
2) De redacteuren hier hebben een heul fijne baan!
@CasperH: “want de nieuwe TT RS is niet meer leverbaar met een handbak. Ween puristen, ween. U zult peddelen tot u ervan moet huilen. Een verdriet dat verholpen kan worden door Launch Control te gebruiken, dat tovert weer een glimlach op je gezicht.”

Wil je hiermee zeggen dat Launch Control enkel in combinatie verkrijgbaar is met een automaat? Want alhoewel het misschien niet “mainstream” is, heeft bv de Porsche GT2 RS Launch Control in combinatie met een handbak.
@SimonMc: Ik denk dat Casper daarmee bedoelt dat dit ding zo ongelofelijk snel is door launch control dat je daarmee ook zo veel lol kan beleven als een auto met handbak. Niet dat je alleen launch control kan hebben in combinatie met een handbak.
Krijg je voor de €90.900 euro ook een zak zand meegeleverd voor de remmen?
90 Duizend voor een funauto zonde “drift mode”.. Da’s veel
Het blijft in mijn ogen een kappersauto door de ronde achterkant en die achterlichten. Volgens mij zijn ze nog niet af van het imago van de TT net als VW geprobeerd heeft met de Beetle. De Beetle hebben ze ook geprobeerd ‘stoerder’ te maken door ook dat ontwerp hoekiger te maken. Maar ook dat is in mijn ogen niet gelukt, het blijft een vrouwenauto die maar weinig (hetero) mannen willen kopen.
De TT doet me denken aan een mountainbike met alles erop en eraan. De nieuwste technieken, de beste onderdelen maar ipv dat het frame van carbon, titanium of aluminium is, is het van gewoon chroom-molybdeen.
90.000 euro voor een lelijkere minder praktische versie van de Audi RS3?! Die 5 cilinder mag dan een fijne motor zijn met echt Audi DNA maar we hebben het over een auto die zijn platform en dingen als het AWD systeem delen met een Volkswagen Golf! 90.000 [email protected]@@@

Niet voor mij weg weggelegd.
Via youtube werd je via de wat bekendere vloggers al weken geleden bediend met uitgebreidere en strak gemonteerde reviews van dezelfde persreis.

Waarom zijn jullie niet hier toe in staat autoblog? Ik denk dat jullie echt de allerlaatste zijn van alle binnen- en buitenlandse media
Wat een saaie auto…, er blijft wel heel erg weinig ontwerp over zonder coupé daklijn.

Is de TT eigenlijk succesvol ten opzichte van zijn concurrenten?
Doet mij verlangen naar mijn Volvo 850 van weleer. Die diepe brom, heerlijk!
Casper doe eens iets aan je conditie, je lijkt wel een oud paard met dat gehijg in het begin.
Wel lelijk dat de velgen links naar achter wijzen en rechts naar voren.
Prachtig allemaal, prestaties en interieur zijn erg goed. Maar 90k kaal. En bij Audi is dat ook kaal. Dan tik je gewoon 100k aan voor 1 met metaallak en een beetje goeie audio etc. 100k voor een MQB platform vind ik echt totaal van de playa. Dan kom je wel heel dicht tegen een C AMG of M4 aan vind ik. En dat is all round toch net even wat meer auto als je het mij vraagt.
Raar dat er helemaal niets gezegd wordt over de remmen terwijl autoblog hier notabene zelf een artikel over heeft geplaatst.
Audi… Naahh.
Qua rijden vind ik het net een robot. Gevoelloos allemaal.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).