V8, volledig elektrisch of PHEV – video

Auteur: , 15 Reacties

Een grote SUV met drie aandrijflijnen die behoorlijk van elkaar verschillen, welke moet je dan hebben?

V8, PHEV en EV.

Geen idee of er veel mensen twijfelen dus dit drietal, dus het beste is om de vergelijking niet al te letterlijk te nemen. De keuze tussen benzine of elektrisch is wel reëel en de plug-in hybride gaat in Nederland een comeback maken. Het bijtellingsvoordeel is er weliswaar af, maar de PHEV’s hebben nog steeds een lage (papieren) CO2-uitstoot. Menig wagenparkbeheerder van bedrijven beloont dat nog steeds en ook de aanschaf is prettiger. Voor iedere gram CO2 die een auto uitstoot moet er BPM worden betaald, de uitstoot van plug-in hybrides is nog steeds laag en de belasting dus ook.

Er zijn meerdere merken die plug-in hybrides, benzines, diesels en volledig elektrische auto’s hebben, maar niet bij ieder merk zijn ze ook echt beschikbaar op dit moment. Combineer dat met onze nieuwsgierigheid of een viercilinder heiligschennis is in een Range Rover en de keuze was gemaakt om uit Britse stal een drietal auto’s te rijden. Ons groene hart bloedde wel een beetje toen bleek dat alleen de V8 Supercharged beschikbaar was, maar we hebben ons er over heen kunnen zetten.

De I-PACE is de vreemde eend in de bijt: het is niet een traditionele SUV, maar meer een crossover en daarbij ook wel een maat kleiner dan de Range Rover. Qua binnenruimte en luxe uitstraling komt de I-PACE wel aardig in de buurt overigens. De I-PACE is natuurlijk geen onbekende voor ons, maar nog even de management samenvatting: 400 pk en 696 Nm uit twee elektromotoren stuwen de I-PACE in 4.8s naar de 100. De CO2-uitstoot is nul en de BPM dus ook. De vanafprijs is € 80.375,-, hoewel er nu tijdelijk een scherp geprijsde Business Edition is voor 70k.

De Range Rovers zijn moeilijk uit elkaar te houden als de motor niet loopt. Alleen aan de grille kun je het zien, bij de P400e is die gedeeltelijk dicht omdat daar de laadaansluiting zit. Het snoepje is de Range Rover 5.0 V8 Supercharged, maar ik was vooral ook heel benieuwd hoe de P400e zou bevallen.

De specs van de V8: vijf liter groot, 585 pk/ 625 Nm en daardoor een sprint naar de 100 in 5.4 seconden. De I-PACE is dus sneller, puntje voor de elektrische aandrijflijn dus. De CO2-uitstoot is 290 g/km en dus komt er aan BPM € 68.847,- bij. Totale vanafprijs is daarmee een stevige € 199.555,-. Ouch.

De Range Rover P400e plug-in PHEV doet het veel beter, de CO2-uitstoot in de testcyclus is 72 g/km, daar moet al € 9.032,- aan BPM voor worden afgetikt, maar het scheelt natuurlijk al behoorlijk. De aanschafprijs is met € 135.155,- dan ook een stuk vriendelijker. De tweeliter turbo met elektromotor schopt er 404 pk/ 640 Nm uit, dus echt afzien is het niet. Het maakt de P400e weliswaar de langzaamste in dit gezelschap met een sprint naar de 100 in 6,8 seconde. Toch is het zeker niet afzien, de P400e vlot genoeg, het is alleen niet echt genieten van het motorgeluid. Storen doet de viercilinder overigens ook niet, het is vooral lekker stil in de cabine.15 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
Volgende week de Tesla Model S tegen een BMW 760e, en daarna de Kona-e tegen een Audi Q5 TFSI. Lekker vergelijken ongeacht daadwerkelijke overeenkomsten, als de “uitstraling” maar hetzelfde is.
@subaru555: Model S moet je tegen een 545e zetten.
@vondick: Dat is z’n hele punt…
@svenska_aeroplan_ab: oh oops, ben gestopt met lezen toen ik Model S vs 7 serie las, haha.
@vondick: Die bestaat helaas niet (zou ik zeer geïnteresseerd in zijn), je bedoelt de 745e waarschijnlijk.
@subaru555:
Of je kunt het zelfs bij één enkel merk houden: een Nissan Leaf tegen een GT-R
Nee ik bedoelde echt de 545e. Die is idd officieel nog niet uit, zit wel in de pijplijn volgens geruchten. Mijn punt was (net als subaru555) dat een Model S een segment lager is dan de 7 serie.
Dus als een auto van 0-100 sneller is, is het een snellere auto? Een turbo S is sneller naar de 100 dan een Agera R, dus de turbo S is sneller. In de praktijk heb je veel meer te maken met tussensprints en 100-200 tijden.
Klopt die bpm bij de p400e? 9000 lijkt me wat veel. Of zijn de regeltjes alweer aangepast?
V8 for the winners. En heden ten dage gaat het niet meer of je de snelste bent. Het gaat om het geluid en het gevoel dat er een beest onder je motorkap huist. Sodemieter op met dat electrische sjeez geluid. Gayer kan je het niet hebben
@yzord: Aansteller.
Haal er maar 60pk van af bij de V8. Wat overigens nogsteeds voldoende is👌🏼
De 4.4 TDV8 is dé motor die past bij deze Range. Heerlijk op koppel rijden met meer dan voldoende reserves. De plug-in valt door de mand als je iets meer gas geeft: toeren maken, bokkerig,.. voel je dat er minder koppel aanwezig is en het toch niet 100% op elkaar is afgestemd.
@RazorHead: eens. Ik heb em en de 313pk zijn echt meer dan voldoende. Fijne motor al mag de motor wat meer geluid produceren. Het verbruik is met 10.8 liter op 100 ook prima (veel stad). Op de snelweg met 120 doet ie 9.2 gemiddeld. Alleen die 255 euro per maand….
Ik vind een 4 cilinder echt niet premium en totaal niet passen bij een Range. Past niet bij souplesse en verfijnde wat je verwacht. Dus gewoon V8 benzine of diesel. Ben eigenlijk benieuwd wanneer er een TDV8e komt. 4.4 V8 diesel met elektromotor en dan de helft wegenbelasting. Ik teken ervoor

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).