Verboden om te paffen in de auto per 1 oktober [UK]

Auteur: , 54 Reacties

Engeland. Regeltjesland. Per 1 oktober is het namelijk verboden om rookwaar op te steken in de auto als er passagiers aan boord zijn onder de 18 jaar.

Anderhalf jaar geleden schreven we al dat Engeland een wet had aangenomen die rokers tegen het zere been zou schoppen. Per 1 oktober is het dan zover. Het wordt verboden om te roken in de auto als er kids onder de 18 aanwezig zijn. Gelukkig heeft de Britse regering de wet soepel opgesteld zodat er geen reden is tot protest. Zo kan men in Engeland alsnog de auto blank blazen zolang er geen jonge passagiers in het voertuig aanwezig zijn. De wet is van toepassing op alle voertuigen die deelnemen aan het verkeer. Cabrio’s krijgen een uitzondering op de wet. Auto’s met een zonnedakje of simpelweg alle ramen open zetten volstaat dan weer niet.

Opvallend is dat 17-jarigen wél mogen roken in de auto. Regel is dat de auto wel op naam van de tiener staat ingevoerd. Hoe de wet dan weer werkt op het gebruik van e-sigaretten staat niet beschreven. Het lijkt erop dat deze vorm van roken gewoon wordt ondersteund.

Of het in Nederland ooit zover gaat komen is misschien wel een kwestie van tijd. Onze bureaucratie kan er ook wat van en er zijn vast genoeg instanties die pleiten voor een dergelijk verbod. Vanochtend meldde Clean Air Nederland op Radio 1 bijvoorbeeld dat ze bezig zijn een rechtszaak aan te spannen om een wet in werking te stellen die je zou kunnen verbieden om te roken in eigen tuin, mochten je buren er last van hebben.

Wanneer komt er een verbod op dingen te verzinnen die eropuit zijn om dingen te gaan verbieden? Hoewel, voor sommige mensen blijken deze acties toch nodig te zijn..

Foto: Michael Nicht vraagt om te gaan paffen in de auto.54 reacties

Gewoon ff lekker peukie roken, heb toch airco.
@str8six: Ffah lekkah paffuh in de otooo
@str8six: Nee Michael, dat lijkt me geen goed idee.
@Jochempie:

We gaan gewoon lekker koffie drinken.
Check je later. Homies 4 life!
@carmasterr: Latuuuur.
@jochempie: Naah, dan toch niet klootviool.
@Jochempie: Ja goed hoa! Maar we gaan zometeen wel roakeh he?
@str8six: gewoon effe lekker peukie rokeh, als de baas er niet bij is natuurlijk he.. Oh hey baas.
@jaguarjunk: Michael moet je eens even met me meekooomen
Dit zouden ze hier ook wel mogen invoeren. Dat je zelf rookt, oké. Dat je zelf rookt in je auto, oké. Maar je moet kinderen er niet mee lastigvallen. Zij kiezen er niet voor om hun longen naar de tering te helpen.
@Edge: het is al best treurig dat zo’n regel moet worden opgezet. Als je een beetje verstand/fatsoen heb doe je zoiets ook niet in een ‘afgesloten’ ruimte zoals een auto als je kinderen er bij zijn
@mauricerma: it’ all about the money.
@mauricerma: Exact…. ouders die paffen bij hun koters, zijn slechte ouders. Dus die verneuken wel meer dan alleen hun longetjes..
@lekkaah: moet weer ff denken aan de grote mond die ik van het weekend ontving omdat iemand in de speeltuin lekker vrolijk aan het roken was. Met de vriendelijke vraag deze uit te maken. Helaas iets wat steeds minder wordt gewaardeerd.
@mauricerma:
Hoe zit dan dan in mijn cabrio, mag ik daar dan van die simpletons ook niet meer in roken.

Deze wereld wordt steeds triester, nog los van hoe ze dit weer denken te handhaven.
@duess: er staat iets in het bericht dat cabrio’s uitgesloten zijn, maar niet of er nog verschil is tussen dak open of dak dicht. Laat staan een hardtop. Al met al wordt het er niet veel duidelijker op.
@Edge:

Waarom? Is zelf nadenken echt zo moeilijk dan?
@rhellema: voor vele wel.
Ok, de UK geeft hiermee (ongezien?) toe dat het verstand het land uit is gevlogen.

Ik rook in mijn auto, maar niet waar mijn kinderen in zitten.

Zotte wereld en rokers zijn de paria’s van de 21ste eeuw.
@joejojo2012: Zie hier genoeg mensen die roken in de kinderen MET kinderen in de auto. Niet allemaal tokkies overigens. Vaak denken dat als het raam open staat of de airco aan het dan okay is.

Ik ben tegen regels die je eigen keuze vrijheid beletten maar dit is specifiek op kinderen gericht. Een zeer goede zaak.
Doen ze om al die vluchtelingen in Calais te ontmoedigen !
@desjonnies:

Nope ..
Deze wet is louter van toepassing op autochtonen ..
Succes met handhaven…
Neemt niet weg dat je inderdaad gewoon een achterlijke debiel bent om te roken in bijzijn van je kinderen, dus wat dat betreft een goede maatregel.
@trustmeiamanengineer: gewoon geen kinderen nemen.. opgelooooossst! !
Moar we goan zo wel roookeh heah?
Handhaving lijkt me een ramp, maar het idee is goed. Kinderen hebben echt ontzettend veel last van roken in de auto. Of 18 de grens moet zijn vind ik twijfelachtig. Meeroken is nooit goed maar verhoogd risico op astma is vooral een probleem bij kleinere kinderen, en dat lijkt me hier het criterium.
En dan gek vinden dat de politiek niet meer serieus genomen wordt.
Nu krijg ik weer de neiging om alle mastermovies filmpjes te kijken. Thanks Autoblog!
En nu naar Nederland dit plan
Oja, en hoe ga je dit controleren? En als je onderweg naar de school van je kinderen rookt? Daar maak je je peuk uit, je kinderen stappen in de rokerige auto in? Dan ben je niet aan het roken waar ze bij zijn, maar de luchtkwaliteit in de auto is bijna net zo slecht….
@dutchdriftking: Smoesjes en uitvluchten. Typische iets voor rokers…
ik had eigenlijk wel verwacht dat @sir_smokalot hier een venijnig stukje over zou gaan schrijven ipv @rubenpriest
Lekkah in je K.U.T.T. awtoo.
Enerzijds vind ik het een goed idee, anderzijds is het toch wel heel erg dat de betutteling voortaan zo ver moet gaan omdat het gemiddelde volk nog te dom is om te schijten.
Nederland is veel erger.
Als het aan Clean Air NL ligt, mag je binnenkort niet eens meer in je eigen tuin roken.
Nu rook ik zelf, maar ik sta wel buiten te roken ter bescherming van mijn kind…
@awesome: niet roken in de tuin maar de TDI’s blijven wel langsrijden. Koekkoek.
@fiero: en als er een kind in de buurt is ga ik 10 meter verderop staan, gewoon normaal fatsoen, heb ik geen wet voor nodig.
@FieRo: je bent jammer genoeg een minderheid binnen een minderheid. De meeste rokers die ik ken zijn zich niet eens bewust van hun eigen voorkomen. Vertegenwoordigers die voordat ze bij de klant naar binnen stappen nog effe een peuk wegpaffen achter het stuur beseffen zich niet dat ze bij veel klanten al met 1-0 achter staan vanwege de odeur die ze met zich meebrengen.

Bij mij op het werk is het regelmatig heibel als er een auto uit de wagenpool gedurende langere tijd is gebruikt door een roker. Ze denken dat met het roken met open raam ze vrijwaart van de gevolgen; toch is de vette nicotine-aanslag op de ramen en de stank in de bekleding voor onze facilitymanager genoeg redenen om deze roker te verblijden met een rekening voor de interieurcleaning.
@fiero: dat dus.
Een wet dat je niet meer mag roken in je achtertuin pleiten… Die mensen zouden met ze alle op een eiland hier ver vandaan gezet moeten worden.
@jasvl: De UK bijvoorbeeld!! Ideetje hoor ;)
Op zich vind ik het geen raar idee. Roken in de auto met jonge kinderen is ook gewoon dom. Ik rook zelf ook, maar als ik later kinderen heb zou ik het niet doen als ik in dezelfde ruimte ben met hen bijvoorbeeld auto, woonkamer etc. etc.
Mmmmmmmmmm Bonnie!!
Uiteraard is roken in het bijzijn van kinderen altijd fout. Maar ik zie dat meer als een vorm van algemene beschaving. Daarvoor een wet opstellen en dus er een boete voor heffen, geeft pas een gebrek van vertrouwen weer in het volk enerzijds en, gezien het feit dat er een noodzaak is voor zo een wet, de verschoftering van een samenleving anderzijds. Ze zouden eerst maar eens moeten beginnen met dat op te lossen, voordat ze met wetten komen die het gevolg aanpakt ipv de oorzaak.
Lekker bakkie pleur!
Wel apart om te zien hoe snel de anti rook trend is gegaan. Ik hoor nog wel eens verhalen van vroegahh toen roken nog gezond was. Toen was het nog normaal om je peuken op tafel te zetten bij een feestje. En rookte iedereen non stop en tegenwoordig is iedereen tegen.

Maar goed persoonlijk ben ik tegen de wet hoewel ik voor het niet roken bij kinderen ben. Gewoon omdat dat eigen keus/verantwoording moet zijn en niet een wet…. Gaan ze straks ook in je huis controleren?
Vraag iedere levende veteraan hoe en waarom de tweede wereld oorlog is gewonnen, 9 van de tien zal zeggen dank zij de sigaret, of toen cigaret.

Uiteraard weten we nu beter hoe slecht roken voor je is, ik ben meer dan 30 jaar een verstokt roker geweest en op een dag gestopt.
Zonder hulp of hulpmiddelen en het lijkt wel alsof je een nieuw lichaam hebt gekregen !
Maar in al die pedante maatregelen kan ik me niet vinden

Ik zou de anti rooklobby willen zeggen : Kijk eens op straat en buig uw hoofd, er ligt daar voor 16 miljoen jaar uitgespoegde kauwgum, vind ik minstens zo vies als roken, eigenlijk nog viezer die grote kwakken derrie.
Alleen hoor je daar nooit iemand over, over de herkauwende medemens.
Curieus !
Ohh die zielige kinderen… Roken in het bijzijn van kinderen. Nee dat kan echt niet. Maar in het bijzijn van volwassenen is het geen probleem… Wat een halfbakken wetgeving. Verbied gewoon heel het roken in de auto. Dat is voor niemand goed, niet voor babies, niet voor kinderen, niet voor volwassenen, niet voor dieren en zelfs niet voor de rokers zelf.
Roken doe je op een P zouden we in Nederland op borden langs de snelweg kunnen zetten.
@mashell: appen en telefoneren doe je op een P. Een sigaret aansteken doe je pas als je voor een stoplicht staat of als de weg vrij is. Smartphone gebruikers die direct willen reageren zijn gevaarlijker dan rokers!
Roken in de auto, ik heb het altijd vies gevonden, alleen al omdat je auto eeuwig stinkt.
Rokers moeten ook maar eens ophouden met doen alsof roken een vrijheid is die ze zonodig moeten verdedigen. Doe het gewoon ergens waar niemand er last van heeft.
Het is al lang niet meer cool. Voor mij een reden om totaal af te knappen op iemand,
het is smerig, je adem is na het roken ontzettend goor. Dat los je niet op met kauwgum, het blijft.
Je gaat er slecht van uit zien, opgeblazen, een opgezette rode hangende huid dat bewerkt lijkt met een honkbalknuppel. Koeienogen. En dat, mijn beste autoblogvrienden, is echt allang niet meer stoer, ja in de jaren 80 of 90, nu echt niet meer. Het is eerder triest.
En bovenal, je valt er anderen mee lastig.
@nord: ik vind te hard rijden op de openbare weg eerder wel stoer, daar kan ik me nog wel bij vinden, doe dat dan gewoon.
Ik ben zelf geen roker, maar zelfs ik vind dat de anti rook regels onderhand wel erg ver doorslaan.
Roken in de auto of buiten waar anderen bij zijn is gewoon crimineel gedrag, aangezien het de levensduur van de ander verkort. Daar mag de overheid dus wetten voor opstellen. Hoop dat NL snel volgt.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).