Verdoezelt de Italiaanse overheid het gesjoemel van FCA?

Auteur: , 21 Reacties

Terwijl in de nasleep van Volkswagens #Dieselgate veel auto's aan extra tests worden onderworpen, hoeft FCA van de Italiaanse overheid kennelijk niet al die tests te doorlopen.

Alfas Sjoemeldiesel

Hoewel iedereen ondertussen geaccepteerd lijkt te hebben dat dieselmotoren en een te hoge uitstoot onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en we nauwelijks nog opkijken van nieuwe sjoemelbeschuldigingen, gingen de oren van ondergetekende toch even klapperen van dit nieuws.

Persbureau Reuters heeft, via de oppositie, namelijk een rapport in handen gekregen dat de Italiaanse overheid heeft opgesteld. In dat rapport staan een achttal testresultaten van niet-Italiaanse auto’s, als ook van zeven auto’s geproduceerd door FCA. Opvallend is dat de resultaten van de geteste auto’s van BMW, Ford, Mercedes-Benz, Volkswagen en General Motors compleet zijn, terwijl drie van de zeven FCA-modellen (Cherokee, Giulietta en Ypsilon) kennelijk niet de praktijktest en een aangepaste versie van de NEDC-test hebben doorlopen. Juist dit zijn de testmethodes waarmee de resultaten uit de achterhaalde en makkelijk te manipuleren NEDC-test vergeleken kunnen worden om zo aanwijzingen te vinden voor sjoemelsoftware.

Alle zeven FCA-modellen missen verder de resultaten voor de Artemis-test, een methode die een beter beeld moet geven van de uitstoot in stedelijk verkeer. Ook deze test is een goed instrument om de aanwezigheid van sjoemelsoftware te onthullen. In het rapport wordt geen reden gegeven voor de incomplete testresultaten van de zeven FCA-modellen. Volgens een woordvoerder van het Italiaanse ministerie van Verkeer wordt er momenteel gewerkt aan een aangepaste versie van het rapport en heeft FCA niet het privilege gekregen een aantal belangrijke tests te mogen skippen.

Het nieuws komt op een pijnlijk moment, aangezien FCA na VAG en Renault nu als derde autobouwer officieel beschuldigd is van sjoemelen. In een Franse test kwam een Jeep Cherokee met 2-liter dieselmotor -precies dezelfde auto waarvan in het Italiaanse raport belangrijke testresultaten missen- er bijzonder slecht vanaf: de auto stootte liefst vijf tot bijna tien keer de maximale hoeveelheid stikstofoxiden (NOx) uit. De Fiat 500L met dezelfde 1.6 MultiJet als de in het Italiaanse rapport genoemde Giuletta was goed voor 5,6 maal overschrijding van de wettelijke NOx-norm.21 reacties

Dit riekt naar de mogelijkheid dat FCA de kans krijgt snel de auto’s aan te passen voordat ze de test gaan doorlopen.

Niet zo fraai als het zo is, maar ja, misschien wordt dit straks wel afgedaan als FAKE NEWS, it’s fake.

@granlusso: haha, ik hier het ze al zeggen: ‘Nee hoor, op basis van alternatieve feiten voldoen we gewoon aan de normen’.
Ja, maar gaat het nu ook om bewust sjoemelen? Dus de test manipuleren, of gewoon in praktijk meer uitstoten dan in die ouderwetse onrealistische test, want dat gebeurd bij elke auto… Journalisten blijven dat maar door elkaar halen.
@trustmeiamanengineer: juist. Al dit soort berichten zijn veel te vaag.
@trustmeiamanengineer:

Nee, hier gaat het erover dat de Italiaanse overheid de controletesten heeft gemanipuleerd. Of de auto nu wel of niet goed was is in dit bericht niet aan de orde.
@trustmeiamanengineer: dat verschil heb ik hier al wel vaker uit de doeken gedaan. Gaat het om software die de daadwerkelijke test herkent door bv een gebrek aan stuuruitslag of om software die bijvoorbeeld bij temperaturen die niet tussen de 15 en 25 graden vallen (er wordt bij ca. 20 getest) een ‘temperuurbeveiliging’ inschakelt waardoor de auto meer gaat uitstoten. Voorlopig lijkt het erop dat het eerste niet legaal is, terwijl het tweede net aan door de mazen van de wet kan, maar het resultaat is natuurlijk hetzelfde en het is software die in beide gevallen heel bewust is toegepast. Verder vind ik het overigens niet vreemd dat commerciële bedrijven mazen in de wet opzoeken als daarmee fors financieel voordeel te halen is, dat notabene door de overheid zelf is geïnitieerd, terwijl die zelfde overheid faalt in het deugdelijk vast stellen van die oh zo belangrijke uitstoot.

Punt is alleen dat het daar in dit artikel helemaal niet over gaat. Het gaat erom dat een land haar eigen autoindustrie een hand boven de hoofd houdt door testresultaten achter te houden of uberhaupt niet te testen. Op die manier komt er natuurlijk nooit een structurele oplossing voor het probleem.
@trustmeiamanengineer: Goeie vraag – maar zolang ze niet meedoen aan de tests gaat er geen antwoord op die vraag komen. Dus is de eerlijke vraag nu: Onltopen ze bewust die test? En het antwoord op die vraag lijkt me niet moeilijk. Dus moeten we er voorlopig van uitgaan dat ze expres de kluit belazeren.
Zou raar zijn.
Politici in Europa zijn sowieso een beetje gek.
CO2 (volledig schadeloos voor uw en mijn longen) belasten ze probleemloos met Duizenden euro’s per auto. Maar binnensteden vol giftig NOx lijkt geen enkel probleem.
Waar doen ze zo moeilijk doen. Italianen sjoemelen nooit, t zijn geen Duitsers!
Italianen denken gewoon: FIAT first…
Dit is natuurlijk volkomen logisch. Zo lijkt het ook steeds duidelijker dat hoge petten in de eu ook al veel langer op de hoogte waren van Duitsland. Alles om de eigen industrie te beschermen. En ik weet eigenlijk nog niet of ik dat goed of slecht vind. Ik neig naar goed, mits ze het wèl daadwerkelijk aanpakken bij nieuwe modellen.
Het maakt mij eigenlijk vrij weinig uit of een auto meer of minder uitstoot. Ook maakt het mij niets uit of het meet verbruikt dan opgegeven. En het maakt mij al helemaal niet uit dat bedrijven royaal wetten en regelingen ontlopen of vermijden: dat gebeurt namelijk al vele honderden jaren. Nog minder maakt het mij uit dat er overheden zijn die hebben geholpen met het ontlopen van testen en procedures en bedrijven hebben voorgetrokken: ook dat is immers niets nieuws onder de zon.
@vonklausenburg: maar wel de moeite genomen om te reageren…
@sjonniedeluxe: Dus? Volgens mij was het doel van de comments hier dat eenieder binnen de redelijkheid over het onderwerp zijn of haar mening kon geven.
@vonklausenburg: toch hardnekkig, dat Roemeense bloed hè!
Mafia praktijken zijn al zo oud als Italië auto’s bouwt. Niets nieuws dus..
CO2 uitstoot is gewoon geldklopperij. Wij moeten betalen voor een beetje uitstoot terwijl de multinationals er miljoenen aan verdienen.
Dan zijn ze wel slimmer dan Duitsland
Nou en ..

Corruptie en sjoemelen is in Europa toch niet strafbaar ..
Maak je niet druk. Het zijn alternatieve feiten…
Geen idee of het klopt, maar je hebt als bedrijf wel een probleem als één van de grootste autosites in de wereld verteld dat “FCA” voor “Fuck Clean Air” staat…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).