Verzekeraars verruimen eindelijk regels schadevrije jaren

Auteur: , 19 Reacties

Verzekeraars: ze staan altijd voor je klaar, behalve als je geld kost in plaats van oplevert. Het kostte dan ook de nodige moeite om ze het kromme schadevrije jarenbeleid op de schop te laten nemen.

Audi R8 knuffelt boompje

Wie na jaren schadevrij rijden een flinke premiekorting had opgebouwd, was die na één jaar zonder autoverzekering meteen weer kwijt. Lastig, bijvoorbeeld als je alleen een auto van de zaak hebt of een tijdje de grens over gaat voor je werk. Het duurt vervolgens jaren om weer op hetzelfde kortingsniveau (tot wel 80 procent) te komen.

Aangezien dit beleid gemeengoed was onder de autoverzekeraars, kwamen ze er nog mee weg ook. Tot TROS Radar en Independer de zaak aan de kaak stelden en de verzekeraars wel iets móesten doen aan de kromme regels. Het goede nieuws: bij zeven verzekeraars houd je nu tot drie jaar zonder verzekering recht op je premiekorting. Het slechte nieuws: als je al tien of twintig jaar schadevrij rijdt, staat drie jaar natuurlijk nog steeds niet in verhouding.

Independer laat ondertussen weten blij te zijn met de beleidswijzigingen bij de verzekeraars, maar zou liever een nog rechtvaardiger systeem zien. “Wij vinden dat opbouw en afbouw van schadevrije jaren gelijk op zouden moeten gaan. Op die manier lever je elk jaar zonder autoverzekering een klein beetje korting in”, aldus Ruud Martens, algemeen directeur.

Foto: Autojunk.nl19 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
Toch maar even goed nadenken als je na 15+ schadevrije jaren een auto vd zaak krijgt..
@flutterby: Waarom zou ik moeten nadenken als ik na zo’n tijd een auto van de zaak zou krijgen?

Ik heb hier geen ervaring mee, ben dus wel benieuwd naar de achterliggende rede.
@turtle: ik heb hier ook geen ervaring in, maar als je een auto van de zaak staan de auto en autoverzekering waarschijnlijk niet op jouw naam, maar op naam van de werkgever. Dan heb je dus geen autoverzekering.
@flutterby:
Bij veel verzekeraars kan je ook schadevrije jaren krijgen nadat je een leaseauto hebt gehad. Je kan een leaseverklaring opvragen bij de maatschappij waarin alle geclaimde schades worden vermeld. Vaak is er wel een maximum aantal jaren dat wordt overgenomen. Maar dat is niet anders dan wanneer je als particulier overstapt naar een andere verzekering, denk ik.
Gelukkig altijd een auto naast mijn (destijds) leaseauto gehad. Daardoor gewoon volle no claim op mijn autoverzekeringen. Wist overigens niet dat het zoveel effect had, na slechts een jaar rijden in je lease kar al je no claim kwijt… Dan is 3j wel iets beter, maar dat gelijktijdig afbouwen klinkt eerlijker.
Aan de andere kant: als je flink aan de malus zijde zit van het bonus/malus systeem, hoef je ook maar een jaar geen auto in de verzekering te hebben om weer een normale premie te gaan betalen. Dus brokkenpiloten zitten nu langer vast aan hun schade historie. Terecht overigens.
En welke 7 verzekeraars zijn dat?
@fant: Klik in de tekst hierboven eens op het stukje tekst “aan de kaak stelden”….. ;)
@fant: goed gedrag mag wat mij betreft beloond worden met gratis reclame:

•Aegon
•Allsecur
•Reaal
•De Goudse
•Delta Lloyd
•Nationale Nederlanden
•Avéro Achmea
Wel lachen dat ik op mijn werk als verzekeringsvolmachtpartij al jarenlang schadevrije jaren met 3 jaar terugwerkende kracht in gebruik kan nemen, bij alle maatschappijen…
Ik snap de logica er zelfs niet van, als je een leasebak hebtdan rijd je toch ook nog en kunnen ze toch nog altijd zien of je een brokkenpiloot bent of niet?
Zo hebben ze mij ook genaait. Ik heb nu 7 jaar mijn rijbewijs en in die 7 jaar 2x (kleine) schade’s door mijn schuld gehad. Omdat dat in het zelfde verzekerings jaar is geweest (dus niet het zelfde kalender jaar) hadden ze mijn op -8 schade vrije jaren gezet. Inmiddels sta ik nu op -3 schadevrije jaren omdat ik 2 auto’s op naam heb gezet om het een beetje sneller vanaf te zijn. Maar ik kan mijn e30 v8 nog steeds niet allrisk naar taxatie waarde verzekeren om mijn naam en daar baal ik behoorlijk van.
@stefane30v8: juist om die reden is het vaak interessant om kleine schades zelf te betalen.
@escort77: Daar ben ik inmiddels wel achter. Vind het gewoon lullig dat ik nu inmiddels weer 4 jaar schade vrij rond rij maar nog steeds op de -3 zit.En dat omdat ik 2x pech heb gehad in het zelfde verzekerings jaar en verder nog nooit. Dat zou niet moeten kunnen in mijn ogen.
Of een apk-barrel kopen voor weinig geld en een heel goedkope verzekering. En dan als optie: Kenteken opschorten en alleen verzekering door laten lopen….zou dit mogelijk zijn?
@robert59:
Heb ik jááááren geleden gedaan met een 2CV.
Verzekering lekker door laten lopen gedurende enkele jaren terwijl de auto geschorst was.
Was een oldtimerverzekering die via de vereniging liep en kostte enkele euro’s per maand.
Nadat ik een keertje op mijn gewone autoverzekering een schade aan mijn dagelijkse auto had geclaimd, zou ik ineens veel korting kwijt zijn.
Heb toen mijn oldtimeverzekering opgezegd, de no-claim hiervan opgevraagd en gebruikt om een nieuwe autoverzekering af te sluiten.
Was geen enkel probleem.
En het mooiste was dat gedurende mijn verblijf op Curacao, ik daar een autoverzekering had afgesloten en korting kreeg met dezelfde no-claimverklaring uit NL.
Hier in het VK en eerder in België kon ik mijn schade vrije jaren gewoon meenemen. Een vertaalde brief van mijn vorige verzekering was genoeg om mijn jaren te bewijzen. Dat zou in NL natuurlijk ook gewoon moeten kunnen, zeker binnen de EU.

Als ik het goed begrijp en ik zou morgen na 9 jaar terug naar NL verhuizen ben ik mijn 10+ schade vrije jaren dus nog steeds kwijt.
Dat stukje van auto van de zaak heb ik geen last van gehad. Misschien dat het onderhand is veranderd maar in 2003 kreeg ik een auto van de zaak, de leas maatschappij heeft toen mijn schadevrij jaren overgenomen. Dat scheelde voor mijn bijtelling niks maar hierdoor kon ik mijn schadevrije jaren Door opbouwen, in 2009 bij het switchen van werk kreeg ik nettjes een verklaring van mijn schadevrije jaren van de leas maatschappij.
Mooi om te zien dat Independer ook daadwerkelijk verzekeraars aan het opvoeden is, en dat dit niet alleen loze reclamebeloften zijn.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).