Video: 50 jaar races winnen met een Porsche 911

Auteur: , 50 Reacties

Racing. Not posing. Bij Porsche zijn ze dol op deze spreuk en ze hebben gelijk. Met de motor op de 'verkeerde' plek lekker toch winnen.

Porsche gaat heel hard

Vrijwel vanaf zijn introductie schrijft de Porsche 911 zich in voor races en wint. Naar begin jaren ’70 toe ontwikkelt de 911 zich als ‘RS’ en ‘RSR’. Met die eerste RSR wint Porsche en van de laatste (echte?) Targa Florio’s. Zowel in rally’s als op het circuit doet de 911 het goed. Helpt hierbij de extra tractie op de achterwielen? Misschien ook gewoon het lage zwaartepunt en de verschrikkelijk goede bouw van deze auto’s. Niet voor niets kom je er nog steeds zo veel tegen.

Inmiddels is Porsche 60 jaar verder met fanatiek racen. De 911 doet al 50 jaar mee. Met een nog lager zwaartepunt, 4 liter boxer en breedste carbonfiber body ooit gaat de 991 RSR hard. Actie- en klassiekerplaatjes in de gallery en een smakelijke video op autojunk.nl.50 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Smullen die plaatjes!
Vandaag alleen even niet, met de 991 RSR op Silverstone. Ook geen podium…….
Racing. Not posing. *schuurt tatoo af*
@Burdy: dat wilde porsche ook vandaag niet, prijzenkast staat zo vol kon niks meer bij. Volgende week wordt de nieuwe geleverd
@cocksdriveaudi:
Het was juist het debuut van de 991. Het werd bij de GT’s een grote Aston Martin show.
Van Toyota had ik meer verwacht, die hebben nog flink werk aan de winkel voor Le Mans.
@jrk68: Dat kondigde zich in de kwalificatie al aan. Aston voor en Aston na. Uiteindelijk wist er nog een 458’je tussen door te glippen.

Helaas konden de Toyota’s het niet waar maken..
@jrk68: Toyota reed op Silverstone met de 2012 auto’s. De nieuwe auto word pas op Spa ingezet. ;-)
@lemans96:
Dat had ik nog niet mee gekregen, bedankt.
Ik vond het vandaag te mooi weer om de race helemaal te kijken, ik heb alleen de laatste 1,5 uur gezien.
Racing, not posing? Jammer dat het gros van de eigenaren toch meer van het “posen” dan het racen zijn….
@jrk68: en bejaard. Die racen vaak ook wat minder. Behalve Stirling Moss.
@jrk68: Sure, er zijn ook posers. Maar neem een std Porsche naar een track en een std Ferrari, Aston of noem maar wat anders… Uit eigen ervaring kan ik je melden dat de Porsche qua veereigenschappen, rijeigenschappen en remmen er het beste uit komt.

Ik fanboy?!? Nou ja, misschien een beetje… :-p
@BananaMan: Porsches zijn om te posen…
@flin95: ja, als je het vergelijkt met jouw opel astra wel ja….
@BananaMan: Dude ik heb nieteens een auto, december ’95.. Volgend jaar krijg ik waarschijnlijk een scirocco en dus VAG!!! Laat de haters dan maar komen;)
@flin95: Wacht dan nog maar even voor je in een Porsche stapt…
@BananaMan: Al gedaan, mn pa rijdt een 4S… Aangezien ik mn rijbewijs heb mag ik dus al wel rijden met mn vader ernaast. Maar dat maakt het niet minder leuk;) VAG producten kunnen slecht zijn, mits je de goeie koopt natuurlijk.
@flin95: Ja ik reed ook in een 911 turbo een week nadat ik mijn rijbewijs had gehaald. Maar dat betekent nog niet dat je kan autorijden. En het is echt beter om eerst eerst 20.000 km te rijden in een gaar bakkie.
@BananaMan: Ik heb niks gezegd over mijn ervaring/autorijd kunsten?! Als je een porsche rijdt betekent dat niet dat je gelijk als een halve zool moet gaan rijden… Maar je hebt wel gelijk, wil je een hoger tempo in het verkeer, dan moet je wel enige ervaring hebben.
@flin95: Klopt. Ik ben er voor het gemak maar even vanuit gegaan dat je niet de opvolger van Guido vdG bent… Mocht dat wel zo zijn, dan mijn excuses.
@flin95: dus je pa is een poser? doe er wat aan! geef m een racecursus cadeau! hij maakt het merk te schande! :-p
@BananaMan: Tuurlijk is ie geen poser:p We gaan weleens t circuit op, helaas mag ik daar nog niet rijden. Zou wel erg vet zijn!
@flin95:
Wijsheid komt met de jaren….
@BananaMan:
Je ziet mij ook niet ontkennen dat het capabele auto’s zijn. Ik mag er gelukkig weleens in rijden.
Maar je kan niet ontkennen dat het gros gereden wordt om het logo. Er is ook niks “racy” aan een Panamera, Cayenne of straks de Macan.
@jrk68: Zoals bij elk merk heb je een hoop mensen die geen liefhebber zijn en de auto kopen om het merk. Zeg maar de BMW rijders die niet eens merken dat ze een achterwielaandrijver hebben…
Maar een beetje kenner/coureur doet dit wel. En dan merk je zelfs bij een Panamera en een Cayenne (bij een Macan wordt het misschien wel twijfelachtig) de Porsche genen. Met een Panamera kan je bijvoorbeeld super goed driften! Vooral door de langere wielbasis en de motor voorin.
@jrk68: het gaat hier om de 911..
@solmatje:
Je meent het niet….
Ach, van jouw kan ik ook geen intelligente reactie’s verwachten….
@jrk68: woow je snapt het echt niet? En dan zeggen dat je van mij geen slimme opmerking kan verwachten..
@solmatje:
Wij hadden het over de slogan….
Dat jij dat niet snapt is niet raar, begrijpend lezen is je vak nu eenmaal niet.
Jij bent meer van het spuien van frustraties zonder na te denken of het ook in de context past. Het beter kip zonder kop werk…..
ja ja ..
zonnebanknichten met juweeltjes aan hun lichaam in een auto met “turbo” logootje ..

fags ..
@lincoln: ?? Zie je die in het filmpje, op de foto’s, of pleeg je ze in Porsches te zien rijden? Mijn indruk is eerder andersom. Rijders kopen 911, wie wil flaneren koopt Italiaans of Engels. Van alle sportauto’s is de 911 eigenlijk de enige die ik in gebruik zie als daily driver.
Ik zat een keer te zoeken naar een tweedehands 911 RSR uit de jaren ’70. Dacht: Misschien voor een leuke prijs wel op de kop te tikken. Viel stijl achterover van de prijzen. Toen ik twee dagen later wakker werd dacht ik te gaan zoeken naar een 911 964 Turbo II…toen ik weer drie dagen later wakker werd heb ik het maar opgegeven….

Blijft een mooie prestatie van Porsche en blijft een mooi merk. De vraag is alleen hoelang het goed blijft gaan nu het onderdeel van VAG is….
@Rick-dos:

da,s alleen leuk als je wat wit te wassen hebt ..
sterker nog .. die zorgen al jaren voor de absurde prijzen ..
@lincoln: Denk eerder dat we te maken hebben met kapitalisme dat volledig is doorgedraaid.

Nou valt zo’n 911RSR in vergelijking met andere klassiekers nog mee. Maar miljoenen betalen voor een klassieke Ferrari, Bugatti, Shelby Cobra of noem maar op is gewoon absurd naar mijn mening….
@Rick-dos:

dat heeft nix met witwassen te maken ..
schroot Porsches die ruimschoots voorhanden zijn wel ..
@Rick-dos: Net zo absurd als de achterlijke prijzen voor oude van Gogh’s en dergelijke.
Dat verdraaide kapitalisme ook! Kun je beter het fijne socialisme hebben…
@lemans96: De prijzen van kunst hebben hun eigen ongezonde opdrijf-mechanisme. Zoals het feit dat alleen al de overheid 350 miljoen betaalt om 1 plek waar die dingen getoond worden te verbouwen. Of dat de overheid de grootste klant van kunst is. Hier en in de meeste buitenlanden.
gedwongenleaser
Lekker hoor, dat wil wel vooruit!
Blijft trouwens een feit dat de 911-jes bovengemiddeld op circuits vertegenwoordigd zijn en ook daadwerkelijk gebruikt worden door de eigenaren. Dit itt al die andere sportwagenfabrikanten…
@Rick-dos:
Dan heb je de laatste tijd weinig GT races gekeken vrees ik. De tijd dat je daar doodgegooid werd met 911jes is al even geschiedenis.
Laat onverlet dat het goede raceauto’s zijn.
@jrk68: Ik denk dat hij de aanwezigheid op circuits bedoeld. Ga maar eens kijken op Zandvoort, Assen of op de Nordschleife. Daar zie je geen snelle standaard Ferrari’s hoor.
Porsches en Nissan GTRs wel…
@BananaMan: en natuurlijk BMWs veeeeel BMWs
@BananaMan:
Vroeger, heel vroeger, toen 90% van de reaguurders hier nog vloeibaar was had je de Ferrari/Porsche Challenge. Dat waren geweldige wedstrijden met een grote groep 911jes.
Wat er op de parkeerplaats staat doet in deze niet terzake, dat zijn de posers.
@jrk68: Klopt (zo oud ben ik ook) maar ik heb het over standaard autos, geen race geprepareerde auto’s. Waarom denk je dat Ferrari de pers niet gewoon in een auto laat rijden (lees het verhaal van Chris Harris maar eens..).
@BananaMan:
hoho, begrijp me niet verkeert, ik heb meer met Porsche dan met Ferrari.
Ik kan me niet zo vinden in de huidige model politiek van Porsche maar een Cayman staat hoog op mijn “cars to own” lijst evenals de luchtgekoelde 911’jes.
@jrk68: Ik bedoelde niet zozeer races maar de zogenaamde “trackdays”. Precies wat @Bananaman bedoelt.

Maar uh de Porsche-Ferrari challenge dat is even blast from the past….
Heerlijk zo’n 991.. Doe maar een gt3
Helemaal gaaf. Wat een legendarische auto is die 911 toch. Ik hoop ooit nog ‘ns de Gijs van Lennep 911 RSR turbo te zien waarmee hij tweede werd op Le Mans ’74, dat schijnt, samen met de Mazda 787B, de meest luidruchtige auto te zijn die er ooit op Le Mans heeft gereden.

Verder staan de 993 GT2’s op Le Mans me nog helder voor de geest. In het donker hadden die er twee extra achterlichten bij, zo leek het. Dat bleken de roodgloeiende turbo’s te zijn!
En dan een keer tijdens de Spa 24 uur, waar een 996 GT2 mee reed. Dat ding produceerde continue twee blauwe, kegelvormige uitlaatvlammen die alleen even verdwenen tijdens schakelen. Zo gaaf.
Zo’n oude Porsche is toch wel fantastisch.
Ik ben gewoon zo’n 40 jaar te laat geboren denk ik, had liever deze tijden zelf meegemaakt…
Okey ik ben een groot Porsche liefhebber, maar 30.000 overwinningen claimen is wel makkelijk als je meerdere eigen cupraces hebt. Ik bedoel ik zou het echt knap vinden als Porsche niet eerste werd in de Porsche supercup bijvoorbeeld.

Dus ja het racen hoort er bij, maar Porsche please zorg dat je op zondag in het tweede weekend van juni in 2014 vooraan rijdt, dan mag je weer meer van dit soort filmpjes maken.
Lekker hoor

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).