Video: 9 min smijten met een groep B Lancia Delta S4

Auteur: , 40 Reacties

Volgens onofficiele cijfers knalt dit rally-icoon in 2,3 seconden naar de 100 km/u. Niet slecht voor een auto uit 1985.

Video: smijten met een groep B Lancia Delta S4

Aan de hand van de beelden in deze video geloof ik de cijfers wel. Ook het vermogen draagt bij aan de geloofwaardigheid: 480 pk uit 1759 cc.

Lancia won met de Delta S4 diverse races in het wereldkampioenschap rally. Voor homologatiedoeleinden is er in 1985 en 1986 ook een straatversie van het rallykanon uitgebracht: de Delta S4 Stradale. Niet te verwarren met de ‘normale’ Delta Integrale. Van de S4 Stradale zijn slechts 200 stuks geproduceerd.

Bekijk de groep B Lancia hieronder in actie (speakers mogen alvast een tandje harder):40 reacties

Ondernemers hebben nooit autopech toch. of wel!?.
oorporno
Dit is voor mij toch wel de ultime droom om zo (een) delta s4 te mogen rijden, dank voor deze beelden
@bredaas: Chris Harris had de mazzel om met Juha Kankkunen te mogen meerijden, vanaf minuut 6:50 :
https://www.youtube.com/watch?v=mXgWWNJVdYA
Belangrijkste punt bij de prestaties…. Het gewicht van minder dan een ton! Koppel dat aan 4wd en het koppel van de supercharger en de pk’s van de turbo en je hebt een bizar snel kanon.. Nog steeds weinig dat zo’n ding bijhoudt als er iemand mee rijdt die er echt mee om kan gaan.
Hier heb je nog meer lol mee dan met de 3 net uitgebrachte hypercars! Wat een bruut, geweldig!
Echt een vette auto. Toch jammer dat het merk nu zo goed als dood is.
Effe lekker ragge als een downie! Lekker heur!
2.5 sec. naar de 100 op gravel…
Snelste rally auto aller tijden.
Die Peug van Loeb deed het sneller :)
@sir_smokalot:

Hillclimb is niet hetzelfde als het WRC.
http://www.autoblog.nl/archive/2010/09/26/vergeten-concept-car-lancia-ecv-1-en-2
@MARS: Inderdaad meer als 600pk!!!

http://en.wikipedia.org/wiki/Lancia_ECV
@TheVeenmeister:

De ECV is wel een heel andere auto dan de S4.
Al had de S4 ook al 500+pk (officieel 450).
@carmasterr: Klopt! Onderhuids is de ECV compleet anders. Alleen de body lijkt nog een beetje op de Delta. Overgens kan je ook dat van de ECV 2 niet meer zeggen..

Maar vind het ontwerp van de motor van de ECV super vet. De in en uitlaatpoorten tegenover elkaar plaatsen zodat er twee inlaat en uitlaatspruitstukken op konden met dus aan elke kant een turbo!
Inderdaad mega snel. Maar ook heel erg lelijk. Vooral de achterzijde.
@Original_Arnoud: Noem eens een groep B auto met een mooi design?daar ging het in die jaren niet om, het ging om powerrrr en nog eens powerrrrr!
@toniominestrone:
De RS200.
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQz3zwO5RmXK-MXn5w4igNaixP0ceo1JVP7P9XmHAieDbEPpQgQ
Verder ben ik het helemaal met je eens hoor, de S4 was destijds absoluut mijn favoriet.
Voor mij is dit puur jeugdsentiment.
Wat wel een puntje is, deze S4 was er de oorzaak van dat de Groep B geschrapt werd na het fatale ongeval van Henri Toivonen in Corsica.

@AB.
Hoe graag ik het ook zou geloven, Lancia werd nooit wereldkampioen met de S4. Deze auto heeft slechts 2 jaar aan het WK meegedaan dus 4 wereldtitels zijn rekenkundig al onmogelijk. De juist info is dat er 4 rally’s mee gewonnen zijn en dat ze uiteindelijk 2de werden achter Peugeot.
@toniominestrone: Audi Quattro S1…
@theveenmeister: Ik een fan van de Quattro, maar in de groep B versie kan je toch niet spreken van een fraai design, alles aan deze auto was puur uit functionaliteit, de (te)grote front en achterspoiler en de grote koelopeningen aan de achterkant zijn niet het toonbeeld van schoonheid, wel van powerrr.
Quattro is wat mij betreft de standaard uit die tijd van de rallysport.
De Lancia 037.
Gezien Lancia’s huidige Chrysler modellen zouden ze eigenlijk aan Nascar mee moeten doen :)
@toniominestrone: smaken verschillen natuurlijk maar ik vind dat de ford rs 200 er qua design best mag zijn !
@mipmip: Daar heb je wel gelijk in, deze was bij mij in de vergetelheid geraakt, zeker een fraaie bolide waarin alle verhoudingen kloppen.
Dit gaat serieus snel.Geen Ferrari die dit bijhoudt.Zou jij erbij in durven te zitten? Denk dat je er met een natte en bruine broek uitkomt,haha.
Lancia won met de Delta S4 vier maal het wereldkampioenschap rally.

Euh… nee?
Wel apart dat ze met een merk met zo’n race historie verder niks meer mee doen. Veel merken zouden willen dat ze een race verleden haaden zoals Lancia. Gemiste kans weer voor Marchionne.
Hahaa, “Raketen-Bruno” is nog niet uitgespeeld zie ik. Bruno Ianiello, Zwitser die veel heuvelklimwedstrijden heeft, heeft volgens mij een vijftal S4’s in bedrijf. Hij heeft er vorig jaar één platgereden, maar de overige vier zie je nog vaak opduiken.

@Alfarobert: over natte broek gesproken. Toen de WRC in Portugal 1986 overlapte met de F1, kreeg Jonathan Palmer van Henry Toivonen een lift op het circuit van Estoril. Toen Toivonen even serieus gas gaf, kwam er naar verluidt een tijd uit die hem in de top4 van de startgrid voor de F1-race had gezet. Nog een leuk feitje: Toleman had toen Lancia met zijn twincharge-motor experimenteerde de keus tussen Lancia blokken met supercharger én Turbo of Hart-turbo’s. Men koos voor de Hart-turbo omdat men Lancia te experimenteel vondt, helaas….
@Alex_79:

Top 4 was het niet, wel P8.
Nog steeds een wereldprestatie in de turbotijd.
Levensgevaarlijke wagen, zeer temperamentvol met heel erg veel powerrrr, dit omdat Lancia naast een Turbo ook een zgn Volumex compressor had gemonteerd, een Blower die op de krukas zit en constant lucht in de inlaat blaast.
Ik heb ze gezien, de monteurs aan deze wagens zien werken en de flinterdunne kunststof panelen, het lichte buizenframe en de rubberen zakken waar de brandstof in op werd geslagen maakten dit eigenlijk onverantwoorde moordmachines om mee te rijden.

Na het tragische en fatale ongeluk van Henri Toivonen en Sergio Cresto (navigator) op Corsica in 1984 maakte de FIA een onmiddellijk einde aan de Groep B.
Kort daarvoor was er een RS 200 in Portugal het publiek ingevlogen waar de wagen dood en verderf had gezaaid onder de toeschouwers.

Groep B ging dood gewoon te hard en ik heb er menigmaal naast mogen zitten in een R5 Turbo 1 en een Metro 6R4, weet ik niet of ik me op mijn gemak zou voelen in deze Lancia.
Volgens mij is Lancia gewoon een brug te ver gegaan met deze Delta, Lancia stond onder druk, de 037 kon geen potten meer breken, (behalve op asfalt rallies) en Audi en Peugeot waren koning met hun 4-wiel aangedreven monsters.
@desjonnies: Ik zou deze Lancia weleens op het circuit van Topgear willen zien met de Stig erin!
Foutje : Corsica 1984 had 86 moeten zijn.
Lancia’s fabriekteam was wel altijd een imponerende verschijning, truck met oplegger, een stelletje FIAT busjes met imperiaal waar complete neus-assemblies en achter-assemblies van de S4 oplagen.
Verder reden er een stelletje Lancia Thema’s in de rondte met twee monteurs en een stapel banden ergens op de achterbank, die bij de proeven onmiddellijk assistentie konden verlenen.
Jongens, Lancia heeft met de S4 nooit het WRC gewonnen.
Wel enkele races, maar het kampioenschap helaas nooit.

De voorgangers en opvolger zijn hier wel meermaals in geslaagd.
http://en.wikipedia.org/wiki/Lancia_Delta_S4#WRC_Victories
http://en.wikipedia.org/wiki/Lancia_in_rallying

Aub toch een klein beetje fact-checking en accuraatheid …
@kvpassel: thanks, heb de tekst wat aangepast!
@autoblogger:
Wel jammer dat het 5 uur mocht duren, ik had jullie om 7.25 al op dat missertje gewezen.
Laat dit soort stukjes in het vervolg schrijven door iemand die er verstand van heeft aub.
Ik raad u desjonnies van harte aan..
Net zo’n brakke asbak als de Union quattro… Veel vermogen, nul wegligging wat gecompenseerd werd met marketingpraat en fanboys…
Heb zelf zowel een Lancia Delta HFiT en een Urquattro gereden maar beide leggen het ver af qua mechanische wegligging ten opzichte van andere auto’s.

Zelfs een Opel Ascona met achterwielaandrijving reed een urquattro snot totdat ze bij audi dachten “ach, we mogen elke wedstrijd de auto opnieuw opbouwen en bij elke pit kunnen we veel onderdelen vervangen. Laten we eens kijken hoeveel de koppakking kan hebben… En ja, als je ergens tussen de 800 en 1200pk uit een audi haalt, kan die het uiteindelijk wel winnen tov andere die niet verder komen dan 600pk maar niet elke race (of elke 3 special stages) herbouwd hoeven te worden.

Nu staat quattro synoniem voor 4×4 maar in feite is het een brakke voorwielaandrijver die onder laboratiorium omstanding per ongeluk de achterwielen ook aan drijft.
Zelfde voor de Lancia. Ik reed van turbo revisie naar turbo revisie.. Dat was als de electronica het lang genoeg vol hield om naar de turbo boer te kunnen rijden.

Achja, kijk maar naar de huidige WRC’s.. 1.6 turbo 4×4… Als ik nu naar een Volkwagen garage ga en zeg “doe mij zo’n 1.6 turbo 4×4 polo dan zeggen ze “ehm.. je kunt een 1.0, of 1.2 krijgen, of een 1.4 diesel. 1.6 kan niet, en 4×4 ? dan kan ook niet… Maar gelukkig zijn ze wel kampioen rally in een auto die je niet kunt kopen… Lekker geloofwaardig dan ook.
@schuimbekje3:
De laatste stoere en echte weg-versies van de WRC kanonnen zijn door Subaru en Mitsubishi op de markt gebracht.
Gewoon, omdat het kon.

Ik heb Citroën bv nooit begrepen, Loeb reed het asfalt van de straat, de sterren van de hemel, als hij wegtrok bij een proef, draaide de planeet ietsje langzamer, is 2847232 keer wereldkampioen geworden en Citroën’s marketing afdeling deed
helemaal niets.
Terwijl hetzelfde moederconcern, PSA in de Groep B tijd ‘dreef’ op de verkoop van de 205 GTI.
iedereen wilde er eentje.
@desjonnies:

Een rappe 4WD C4 coupe was zeker welkom geweest!
@schuimbekje3:

800-1200pk?
Daar draaf je wel een beetje erg hard door.
Zelrs de Pikes Peak Quattro werd gequote op 600pks.
De S1 E2 had uiteindelijk tussen de 5- en 600pk.
De eerdere A2 die tegen de Ascona reed had 350pk in groep B spec.
Zo overdreven was het dus niet. Hij was gewoon veel sneller op gravel, waar de Ascona beter was op krappe asfaltstages omdat de motor niet recht achter de koplampen lag , zoals bij de Audi.
Ooit (begin jaren 90) op een rallycross evenement met deze auto gereden…
Was een unieke ervaring iets wat mij tot op de dag van vandaag is bijgebleven..
Het lawaai, het rouwe en de klap die je van de Turbo krijgt… een ervaring die ik nooit zal vergeten…
Schuimbekje kletst echt uit z’n nek! Feiten graag!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).