Video: man bouwt een W18-motor op lucht

Auteur: , 25 Reacties

Motoren bouwen, je zou het maar als hobby hebben. Dan zou je alle dromen en ideeën over jouw ideale motorblok waar kunnen maken. In Spanje woont zo'n genius, hij bouwde zijn eigen W18-blok.

W18 engine

Helaas voor ons en gelukkig voor Greenpeace is het ding maar 28,4 cc groot en draait-ie op perslucht. Het bijzondere apparaat bestaat uit 469 onderdelen en is speciaal in elkaar gesleuteld voor educatief gebruik. De motor heeft een zuigerslag van slechts 10,25 millimeter, een zuigerdiameter van 14 millimeter en wordt door 388 schroeven bij elkaar gehouden. Hoe dat klinkt? Met lucht niet heel bijzonder, maar dat laat niet weg dat dit pure kunst is. Want zeg nou zelf, dit wil ieder (groot) kind toch thuis hebben staan?

Meneer is niet de eerste die een W18 bouwt, Bugatti lepelde een W18 in onder andere de Veyron concept. Jammer genoeg werd het voor real-life niet levensvatbaar geacht. De productie van zo’n immense unit had teveel voeten in de aarde.

Studeer je autotechniek? Dan komt het educatieve miniatuur machinetje misschien ook wel op jouw school te staan. Want studenten moeten natuurlijk wel een W18 kunnen maken, vroeg geleerd is tenslotte oud gedaan. Niks hybride en al die andere rotzooi, gewoon dikke 18-cilinders, is dat wat de toekomst ons gaat brengen?

Check de video van dit schitterende kunstwerk op autojunk.nl.25 reacties

Heel mooi stukje vakwerk! Volgens mij zijn er niet zo heel veel mensen (meer?) die dit doen.
Baas!
Kan ie alleen stationair draaien, of kan ie ook hoog de toeren in?
@lamm7191: ‘gas’ geven doe je door de luchtdruk te verhogen.

Verder, respect voor die bouwer zeg. Wat een prachtig stukje hand-, draai- en freeswerk.
Fantastisch!

Vraagje:
Ik zie dat de nokkenassen elk uit twee stukken bestaan. Hoe regelt hij dan de timing?
@mout: Volgens mij ben je abuis. Alleen de tuimelaarassen zijn uit 2 delen gemaakt. De nokkenassen zijn gewoon uit 1 stuk:) Die zie je ook tegen de tuimelaars aandrukken als het blok ‘loopt’. Wat verwarrend kan zijn is dat de nokkenassen in het midden nog extra gelagerd zijn.
Leuk ding, Maar hoe krijgt hij die laatste cilinder er in als hij bij alle andere aan de andere kant het vast draait. Hoe krijgt hij dan die laatste cilinder vastgedraaid als er geen andere kant meer vrij is om hem vast te draaien
Lucht, de brandstof van de toekomst!?
Prachtig vakwerk! Maar waarom niet overal inbus gebruikt? Dan had ie z’n cillinders echt vast kunnen zetten alsmede z’n drijfstangen. Dit is wachten op een vastloper en eeuwig zonde.
Vroeg me even af hoe een W18 in hemelsnaam mogelijk was…
Immers de W16 in een Veyron zijn 2 V8’s, oftewel 4 rijen met cylinders.

18 : 4 = 4.5, dus daar gaat iets mis…
Maar kennelijk zijn 3 rijen van cylinders ook een W vorm te noemen, dus met 3×6 kom je er dan ook… weer wat geleerd vandaag :)
@Ikke_ferrari: Lol, hoe dieper ik er in duik hoe meer ik me ga afvragen…

Waarom is een Veyron W16 een W?
Staat gewoon in V vorm… ik snap er de ballen meer van :P
@Ikke_ferrari: 2 v8’en aan elkaar, vandaar de naam W16. Misschien is een W18 een motor met 3 v6’en bij elkaar gevoegd?!
@Ikke_ferrari:
Er is wel meer mogelijk dan je met zulke simpele sommetjes zou denken. Wel eens van een V5 gehoord? Volkswagen heeft er jaren een gebouwd.
@Ikke_ferrari: W-motoren staan er in 3 configuraties: met 2, 3 of 4 cilinderbanken.
In de veyron staar er 4 cilinders per bank in 4 banken op 1 krukas om een W16-configuratie te bekomen.
In deze video staan er 6 cilinders per bank in 3 banken op 1 krukas om zo de W18-configuratie te bekomen
De W-motor met 2 banken heeft 2 krukassen, die dmv tandwielen of kettingen verbonden worden. Dit is eigenlijk een aangepast type V-motor, want door 2 krukassen te gebruiken wordt de motor ter hoogte van de cilinderkoppen iets smaller, wat de totale breedte iets verkleint. Een bijkomend voordeel is dat er soms geen balansassen nodig zijn om stabiel te draaien, wat dus ook een gewichtsbesparing met zich meebrengt.
Je hebt ook nog de U-motor, ook met 2 krukassen, maar hier staan de 2 banken in een lijnmotor-opstelling in plaats van in de V(R) vorm, waardoor deze iets breder is dan de W-motor met 2 banken.
@Ikke_ferrari:

Het zijn 2 VR8’s in een veyron.
Wat een V8 is met zulk een kleine hoek dat het ook wel wat weg heeft van een L8 qua breedte (maar wel een stuk korter is).

Dus daar kan je perfect een oneven aantal cilinders hebben wat in een V motor niet echt gewenst is.

Dus het is een combinatie van 2 VR9’s.
@Hupke: Idd. Volkswagen gebruikt de zogenaamde VR-opzet van de cilinders. Bij hun VR5 en VR6 motoren staan de cilinders niet helemaal op een rij maar lichtjes geschrankt. Dus een soort scherpe V. Als je nu 2 zo’n motoren aan elke kant zet kom je ook aan een W opstelling. De Bugatti motor bestaat uit twee 8 cilinder VR8-motoren. Dus bij een W-motor moeten de cylinders niet noodzakelijk in ster staan ( denk aan een mercedes ster).
http://www.youtube.com/user/yesuswilder10

Deze man heeft al zoveel gemaakt. Op zn youtube-kanaal laat hij ook zien hoe hij bijvoorbeeld zn krukassen maakt. Zeker waard om even naar te kijken, echt een vakman.
@68amazon: ik heb ’t net zitten checken, prachtig inderdaad. Hier: de kleinste 12 cilindermotor ter wereld (12 cc ‘groot’ en er zit 1220 uur aan arbeid in!)
Top altijd al willen weten hoe de drijfstangen van een W motor op de krukas zaten.
Mooiste filmpje ooit op AB. Ademloos gekeken!
Leuk, heel leuk.

Het zou enorm veel moeilijker zijn, maar het zou voor mij pas echt episch worden als het een echte verbrandingsmotor was.
nu vraag ik me af:
hoe komt deze man aan zijn onderdelen? maakt hij ze zelf? hoe dan?
@meneer: Deze meneer is een fijnmechanische vakman met enorme motorenkennis.
Alles wat je hier ziet wordt met de hand gemaakt, gefreesd, geveild en gedraaid. Met uitzondering denk ik van de veertjes voor de kleppen, de schroefjes die gebruikt worden (beetje zinloos die zelf te maken) en het slangetje voor de perslucht.
Man koopt RVS, messing, staal en aluminium in en begint te hobbyen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).