Video: zo werd de W16 van de Bugatti Veyron gebouwd

Auteur: , 36 Reacties

Met hangen en wurgen werden de geplande 450 stuks aan de man gebracht, maar hoe werd die monsterlijke W16 eigenlijk gebouwd?

Veyron W16

Qua uiterlijk was de Veyron niet bepaald een allemansvriend. Waar puissant rijke autoliefhebbers normaal gesproken in de rij staan om een supercar te mogen kopen die in gelimiteerde aantallen wordt gebouwd, deed Volkswagen er nogal een poosje over om tot de La Finale, het allerlaatste exemplaar, te komen.

Dat neemt echter niet weg dat de Veyron in al z’n gedaanten wel degelijk een bijzonder fraai staaltje techniek was, niet in de laatste plaats dankzij de quad-turbo W16 achterin. Hoe dat idioot sterke blok werd gebouwd, check je in onderstaande video. Oh ja, we gaan de W16 gewoon terugzien in de Veyron-opvolger, hoeveel pk er tegen die tijd uit worden gepeuterd is nog een raadsel.

Benieuwd hoe Bugatti die W16 in elkaar schroeft? Je ziet het op Autojunk.36 reacties

Fijn zo’n vr6je, oke deze is net even anders maar daar is dit blok wel op gebaseerd.
@dutchdriftking: alleen de architectuur (15 graden blokhoek) is een overeenkomst. Voor de rest kun je echt geen enkel onderdeel uitwisselen.
@gtwillem: dat is zegmaar precies HET vr6 idee.
@dutchdriftking: de 15 hraden blokhoek tussen de cilinderbanken zijn een overeenkomst, maar de W16 is niet ‘gebasseerd’ op de VR6, zoals je wel aangeeft ;-)
@gtwillem: W16 is gebaseerd op de Passat W8, en die op de VR6.
@dutchdriftking: de architectuur is erop gebasseerd. Dus het basisontwerp. Maar feitelijk gezien heeft deze W16 niets gemeen met de VR6 of de W8. Je kan niet twee W8 blokken aan elkaar koppelen, 4 turbo’s erop installeren en 10 (!) koelingmotoren monteren en je hebt je Bugatti W16.

Het zelfde geldt voor de versnellingsbak. De theoretische gedachte en de basis architectuur is gelijk aan die van een DSG bak, maar je gaat je Audi S4 DSG bak niet aan die W16 koppelen. Wat logisch is, want de ‘DSG’ bak uit de Veyron is niet Frans of Duits, maar Engels. De bak wordt gebouwd door Ricardo Engineering Ltd.

Ik begrijp wat je bedoelt, maar het klopt feitelijk niet. Kijk, als je twee Ford 3.0 V6 motoren samensmelt tot een V12 kom je inderdaad tot een DB9 motor. De Aston V12 deelt onderdelen met de Ford V6 omdat het feitelijk twee Ford V6 motoren aan elkaar gekoppeld zijn. Boring en slag is ook gelijk. Maar bij de Veyron gaat deze vlieger niet op. VW heeft aan de Veyron enkele eisen gesteld (niet heel erg bijzonder: 400 km/h, 1.000pk, betrouwbaar, W16 configuratie (een V12 was te mainstream) en dat onder ALLE omstandigheden. En dus kwamen de engineers met dit aanzetten.

Nogmaals, ik begrijp je punt, maar het klopt simpelweg niet, mijn inziens.
Zijn punt klopt wel degelijk.
Maar mensen lezen er meer in dat driferT bedoelt.
Als je twee cilinders toevoegd aan een vr6 (dus een vr8 maakt, en dus niet een W8) en je bevestigd die twee vr8-en aan een krukas, dan heb je het veyron blok.
Kijk het filmpje wat ik eerder neerzette even.
Daar word in de eerste halve minuut precies uitgelegd over hoe en wat.
@g40freak: de W16 van de Veyron zijn inderdaad twee VR8 motoren. Maar die ‘VR8’ is geen VR6 met twee cilinders.

Als ik mij niet vergis heeft de Veyron een ‘vierkante’ motor: boring en slag zijn gelijk (zou ik even moeten opzoeken). De VR6 is een ‘lange slag’ motor. De slag is groter dan de boring. Dus ook al zet je er twee cilinders bij 2 VR6 motoren op, dan nog kun je geen Veyron blok bouwen, naar mijn mening.
@gtwillem: zoals ik al in mijn eerste post zei, was ik even heeeel kort door de bocht en verwees ik naar het filmpje.
Ik zei (en nogmaals heel kort door de bocht) als je de bouwwijze van een vr6 neemt en je voegt er twee cilinders toe, zodat je feitelijk een vr8 krijgt en die monteer je op 1 gezamenlijke krukas, dan heb je de veyron motor.
Ik bedoel dus puur de bouwwijze, verder niks.
Verder zei ik dat ze OP PAPIER in de basis hetzelfde zijn en dat is gewoon zo.
Meer niet.
@dutchdriftking: is een Ferrari V12 dan ook gebasseerd op een 50cc scootermotortje? Allebei verbrandingsmotoren! Nogal een verschil, niet?
@appelvis: oh my gosh!! You are so right. I am like duhh!!!
@dutchdriftking:
Doe niet zo raar…

Als je niet van deze auto houd.. heb je genoeg redenen, het ding zie er volgens mij bijvoorbeeld niet uit en je kunt het geld heel wat beter besteden als je een leuke auto zoekt.. maar wat je niet kunt doen is laatdunkend praten over de technische prestatie!
Ook al heb ik een lijst van hier tot Tokio met auto’s die ik liever zou kopen, toch ben ik blij dat er nog fabrikanten gek genoeg zijn om dit soort ‘nutteloze’ over de top dingen te doen.

Vergelijk het ook met de Lexus LFA ( die ik wel zou willen hebben) ook een auto die de fabrikant alleen maar geld kost.
@dracae: Amen!
@dracae: Ehmm dit is sarcastisch?
@dutchdriftking:
Sarcasme is scherp en agressief van aard: er ligt altijd een aanval in besloten op een persoon, toestand of uitlating. Weliswaar kan sarcasme daardoor als een vorm van humor worden gezien, maar tegelijkertijd vormt het een aanval
@dracae: Voor wat betreft die derde zin; Vertel dat even aan die eigenaar van Trust. Die heeft er al 3 en snapt het nog niet.
@dutchdriftking: dit blok deelt niets met de VR6. Deze W16 is in de basis een dubbele W8 zoals die in de Passat van twee generaties terug lag, maar dan natuurlijk wel zwaar aangepast.
@ej20g: hij deelt in ieder geval de bouwwijze.
De w16 is feitelijk 2 vr8-en (niet w8) aan elkaar.
de vr8 zou dan dus de vr6 met twee cilinders extra zijn.
Ik zeg het even heeeeel kort door de bocht natuurlijk.
Maar in de basis, het oorspronkelijke idee van de w16 en vr6 is in principe hetzelfde.
Puur op papier, in de praktijk hebben ze zo goed als niks met elkaar van doen natuurlijk.
Deze gast legt het heel goed uit, vind ik.
Overigens een erg interessant kanaal van deze man.
https://www.youtube.com/watch?v=0kKo4Zw9ynw&index=24&list=PL30C950600B683799
@ej20g: deze w8 is gebaseerd op het vr6 blok…….
@ej20g: En die is gebaseerd op de VR6. En nee alles is niet een op een uitwisselbaar. Maar het is wel degelijk een doorontwikkeling.
@dutchdriftking: Jij vergist je met het W12 blok van VAG, dat zijn 2 VR6 blokken die ze aan elkaar gebout hebben
@boris9397: aan elkaar bouten doe je op de pot
Aardig wat 80’s snorren daar
Ook dit is een stukje pure engineering onder Volkswagen beleid, zoals vaker gezegd een prestige project van VAG en het uithangbord van Bugatti om het merk nieuw leven in te blazen. Ook al is het niet helemaal gelukt, heeft deze auto natuurlijk wel prestaties neergezet waar je u tegen zegt.

Voor zoveel geld zou ik een Koenigsegg Regera willen in dat prachtige lichtblauw die er was in Geneve.
@koenigseggr8: het is techniek wat 10 jaar geleden op de markt is gekomen! Dan heb ik het nog niet over het blok zelf!
Oeps dit is de 3de zuiger. Kras de … wel even weg.
En dit dan ook gebruiken voor een filmpje…. Ppffff……
@sudsprint: ik vind het ook een beetje beun de beun. Net als dat ze met een stift de cijfertjes op de zuigers schrijven.
Heerlijk zo’n Franse auto. Lekker met de Franse slag in elkaar gezet. Not! Het stikt natuurlijk ban de Heinz en Ludwig snorremanzen.
he, geen top gear vanavond???


;)
Leuk dit soort video’s! Interessant ook
@mrrallycross: deze is in mijn ogen interessanter ook al gaat het om een “ouderwets ding” namelijk een sohc v8 van een NASCAR auto. Wel leuk dat ze al die details benoemen…
https://youtu.be/WJFcgff2HmU
Helaas wel een flinterdun stukje video.. Die Krukas is gaaf om eens te zien maar verder… Iedere video van een vent die een motor in elkaar zet is min of meer hetzelfde. Deze motor is alleen groter en het duurt dus langer… Kon me niet boeien, maar het was ook niet al te lang.
@w0o0dy: Bijzonder om te zien dat die krukas niet van het “split-pin” type is, zoals bv de W12 van de Pheaton. Gezien het koppel hebben ze dat blijkbaar niet aangedrurft…
Weet niemand nou dat het gewoon 4 2.0 tfsi gti blokken zijn, vandaar de 4 turbo’s de 16 cilinders en de 8 liter inhoud.
Geen motor bouwen maar wel awesome power. Nelson racing 2227hp en meer dan 1749 lbs/ft koppel…
https://youtu.be/HA6am0rCwAk
Is de volgende veyron nu ook een 2 liter 4 cilinder?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).