Volkswagen Golf 8: rijtest en video

Auteur: , 42 Reacties

Hoe bouw je het volgende succesnummer? Dat is wat de engineers van Volkswagen zich elke keer moeten afvragen. In acht generaties werd de Golf meer dan 35 miljoen keer verkocht.

Om het succes voort te zetten moet de Golf op alle fronten meekomen en dat is met de jaren ingewikkelder geworden. Niet alleen aandrijflijnen veranderen, auto’s moeten tegenwoordig veel van de rijtaken uit handen van de bestuurder nemen en een dashboard met een paar tellers en ingebouwde cassettespeler voldoet al een tijdje niet meer. De afgelopen twintig jaar zijn de ontwikkeling op automotive gebied razendsnel gegaan.

Volkswagen Golf 8 test

Belangrijk onderdeel van het succes van het merk Volkswagen en de hele groep is het gebruik van platformen waarop meerdere modellen gebouwd kunnen worden. De Golf gebruikt het befaamde MQB platform en voor de achtste generatie is het platform weer helemaal opgefrist met de laatste technologieën die op termijn ook bij andere modellen geïmplementeerd zullen worden. Overigens bouwt de Volkswagen Group 5,1 miljoen auto’s op basis van het MQB platform per jaar: van de bekende Leon, A3, Tiguan en Kodiaq tot de Chinese Lavida en Sagitar.

Spanning en sensatie
Een kleine sneer naar de nogal behoudende styling van de buitenkant, hoewel er na de Golf I nooit meer een echt schokkend ontworpen Golf is gekomen. De revolutie zit meer van binnen, hoewel op de belangrijke metrics er zeker wel stappen zijn gezet

Volkswagen Golf 8 test

De luchtweerstand coëfficiënt (cW waarde) is gedaald van 0,3 tot 0,275, zodat de Golf makkelijker door de lucht snijdt. Dat scheelt brandstof, levert een hoge topsnelheid op, maar zorgt ook voor minder windgeruis in de cabine. De eerste twee zaken worden overigens ook geholpen doordat het frontale oppervlak is verkleind tot 2,21 m2.

Tijdens deze donkere dagen is het fijn om te weten dat voor de Golf 8 Volkswagen alleen nog maar lampen met LED technologie inzet. Aan de achterzijde zijn compleet nieuwe, met 3D effect vormgegeven LED units te vinden die mooie animaties kunnen laten zien. In het interieur zijn er nu sierstrips die met verschillende kleuren uitgelicht kunnen worden, wat een prettige ambiance creëert.

Volkswagen Golf 8 test

Het grote nieuws zit echter aan de voorzijde met de IQ Lights: LED matrix koplampen met 22 LED’s per koplampen. Simpel gezegd maken deze koplampen het mogelijk altijd met groot licht te rijden, waarbij de IQ Lights er voor zorgen dat tegenliggers niet verblind worden. En jijzelf als bestuurder ook niet, want het systeem herkent verkeersborden en zorgt dat die minder fel worden belicht. De reflecties kunnen immers hinderlijk zijn.

Vijf aandrijfconcepten
De Golf was altijd de koning van de verschillende aandrijflijnen en voor generatie acht komt er weer één bij. Overigens wordt in alle talen gezwegen over de e-Golf, wellicht dat de ID3 de rol van volledig elektrische Volkswagen in deze klasse moet overnemen.

Wat er nu op hoofdlijnen is aangekondigd is de komst van de TSI, TDI, eTSI, TGI en plug-in hybrides met vermogens van 90 tot 300 pk. De op aardgas rijdende TGI’s zijn niet nieuw, maar werden nooit verkocht in Nederland. De eTSI is wel nieuw, het zijn drie zogenaamde mild hybrids. Ze hebben 48V technologie aan boord met een 48V starter generator en een kleine lithium-ion accu. Het verbruik en zo’n CO2-uitstoot daalt er zo’n 10% mee, waardoor deze versies fiscaal mogelijk aantrekkelijk zijn door een lagere BPM. De eTSI komen er straks met 110, 130 of 150 pk.

Volkswagen Golf 8 test

Mocht je een sterkere hybride willen, dan biedt de Golf straks de keuze uit twee plug-ins: een versie met 204 pk en de nieuwe Golf GTE die straks 245 pk heeft. Beiden hebben een 13 kWh grote batterij aan boord, waarmee minimaal 50 kilometer elektrisch moet kunnen worden gereden.

De TDI’s zitten in Nederland (en daarbuiten) een beetje in het verdomhoekje, maar VW levert ze uiteraard nog wel. Voorlopig komen er twee 2.0 TDI’s met 115 en 150 pk. Beiden zijn weer 17% zuiniger en stoten ook nog eens veel minder NOx uit. De AdBlue wordt in twee doseringen ingespoten, waardoor ze veel schoner worden.

Volkswagen Golf 8 test

Voor Nederland het meest interessant zijn de benzineversies, naast de eTSI’s komen er ook nog twee 1.0 driecilinders met 90 en 110 pk. Van de 1.5 TSI komt een 130 en een 150 pk versie, beiden met handbak. De 150 pk TDI en 1.5 eTSI met 150 pk zijn voorlopig de enige leverbare motoren die met een zeventraps DSG kunnen worden uitgerust. De PHEV’s en overige mild hybrids volgen iets later.

Afgeknepen versie
We reden met de 130 pk en 200 Nm sterke 1.5 TSI, wat niet de meest inspirerende rijervaring was. Het is feitelijk een geknepen versie van de 1.5 (die er ook met 150 pk en 250 Nm is) en dat merk je. Nergens heeft de viercilinder er echt zin in, terwijl met de cijfers feitelijk niets mis is. Ook de sprinttijd naar de 100 is keurig: dat duurt 9,2 seconden en we kunnen 2,14 keer de maximumsnelheid in Nederland rijden straks. Ook niet echt iets om over te klagen, maar het voelt allemaal wat minder vlot dan zou mogen.

Volkswagen Golf 8 test

Affengeile technologie
Gelukkig was er genoeg speelgoed aan boord om ons mee te vermaken, want juist op dat vlak heeft VW echt uitgepakt. Op termijn kunnen de autosleutels thuis blijven, want dan kan je telefoon als Mobile Key worden gebruikt. Draadloze communicatie is sowieso een sterk punt van de Golf 8, want het is de eerste Volkswagen die met Car2X technologie wordt uitgerust. De Golf kan daarmee op kortere afstanden met andere auto’s, pijlwagens, voertuigen van hulpverleners en verkeerborden communiceren, waardoor er bijvoorbeeld eerder voor gevaarlijke situaties gewaarschuwd kan worden. Car2X gebruikt de Wi-Fi p/ITS G5 standaard en kan tot zo’n 800 meter communiceren.

Veiligheid is misschien niet het meest sexy onderwerp, maar er is nog veel meer om van te genieten aan boord van de Golf 8. Alles aan boord is digitaal: het digitale cockpit van 10 inch is standaard evenals het Composition infotainment systeem met 8,25 inch groot scherm. Optioneel zijn de Discover Media en Discover Pro met 10 inch scherm. Een maatje groter maakt het wel wat meer af, want er zijn überhaupt al wel wat zwarte randen plastic rondom de schermen te vinden. Dat doet Mercedes-Benz beter die de illusie weet te wekken dat er groot langgerekt scherm wordt gebruikt.

Volkswagen Golf 8 test

Qua bediening is het wellicht even wennen aan deze digitaliseringslag: ook voor bediening van kachel en volume wordt gebruik gemaakt van aanraakgevoelige sliders onder het scherm. Gelukkig is een multifunctioneel stuurwiel (kan zowel naar rechts als naar links sturen) met een heleboel knoppen wel standaard. Een eSIM voor data connectiviteit is ook standaard, de basisfunctionaliteit zit in We Connect is “eeuwig” te gebruiken, maar je wilt de We Connect Plus. Dat is standaard voor drie jaar geactiveerd en biedt functies zoals realtime verkeersinformatie, mediastreaming, een WIFI hotspot en nog veel meer.

Hello Volkswagen
We worden er inmiddels door alle merken mee dood gegooid, dus ook VW doet er aan mee: spraakbediening. Dat werkt soms vrij aardig, soms vrij matig en soms niet. Ongetwijfeld gaat het met enige gewenning beter, maar de “heilige graal” vind ik het nog niet. Optioneel is het systeem nog uit te breiden met Alexa van Amazon.

Volkswagen Golf 8 test

Ook nieuw op de optielijst is de head-up display, waarmee je je even helemaal straaljager piloot kan voelen. De op de voorruit geprojecteerde gegevens lijken voor je ogen wat verder weg staan, zodat het rustiger wisselen is tussen het verkeer op de weg en de informatie daar.

Geen enkele zichzelf respecterende autofabrikant durft nog auto’s uit te brengen zonder een hele rits ondersteunende systemen. Helemaal zelf rijden doet de Golf nog niet, maar IQ Drive assisteert je wel heftig en dat tot een snelheid van 210 km/u. De adaptieve cruise control en lane assist zorgen dat de Golf zonder iets te raken over de snelweg kan rijden. Het blijft wel nodig het systeem te monitoren en minimaal één hand aan het stuur te houden.

Mocht je wel zelf rijden, dan houdt de Golf een oogje in het zeil met Front Assist. In de bebouwde kom remt het City Emergency Braking System bij een dreigende aanrijding zelf voor andere auto’s, voetgangers en fietsers. Ook buiten de bebouwde kom kan het systeem remmen en helpen met uitwijken. Een mooie feature is dat de Golf 8 nu ook waarschuwt voor tegenliggers bij het afslaan. Tijdens de ritten in en rond Porto heb ik geen vals alarm meegemaakt, dus het systeem lijkt daar ook weer beter in geworden te zijn.

Belachelijk veel instellingen
Je bent al doodgegooid met systemen en dan heb ik er nog een groot deel overgeslagen. Alles is ook naar eigen smaak in te stellen, soms tot het absurde af. Volstrekt uniek is bijvoorbeeld dat de adaptieve demping (DCC) nu in 15 (vijftien!) standen is in te stellen. Gelukkig zijn al die instellingen per bestuurder in de cloud op te slaan, dat scheelt een hoop aanpassen als je eens van auto wisselt.

Conclusie
Nederlandse prijzen zijn er nog niet, die zullen potentieel ook nog veranderen door het zwalkende fiscale beleid van de Nederlandse overheid. Als we een voorzichtige aanname doen dat de prijzen redelijk concurrerend worden, dan gaat de Golf 8 een dijk van een carrière tegemoet. Het rijden mist in de “reguliere” versies een sportief sausje, maar dat is niet voor iedereen van belang en wordt ruimschoots goed gemaakt door de hele waslijst aan innovaties.42 reacties

Snurk.
Gaaf! Had niet verwacht dat ik enthousiast zou worden van de Golf 7!
@fmgarcia: u bent onlangs de 50 gepasseerd?
@aarsgewei: Je hebt em niet volledig denk ik ;-)
@aarsgewei: Dat vraag je iemand die volledig de tel kwijt is..
Na het bekijken van de video vraag ik me af waarom ze een nieuwe Golf hebben geïntroduceerd. De infotainment is niet beter, het dashboard niet mooier of gebruiksvriendelijker, en het platform is nog hetzelfde. De nieuwe functies hadden gewoon op de oude Golf geïntroduceerd kunnen worden.

Het zal prima verkopen (want Volkswagen Golf) maar een nieuw model is totaal overbodig.
@krisp: Ben persoonlijk juist blij dat die voor bejaarden ontworpen dashboards eindelijk een keer weg zijn bij VW.
Het “Aziatische neusje” wil nog niet echt wennen. Hopelijk komt dit nog in het echt. Verder weinig schokkend. Als de GTI en R net zo leuk zijn als de huidige dan is het weer een fantastische allrounder.
Die koplampen zien eruit als gesmolten preservatieven.

Gaarne dit verwijderen vanwege belediging van de vorige generaties Golf.
Als een rijtest meer over de snufjes in het interieur gaat dan over het rijgedrag van de auto, dan weet je dat het geen spannende auto is.
@berlinetta: een “gewone” golf is nooit spannend geweest is ook geen prioriteit. Gewoon altijd een ruim voldoende van A naar B voertuig.
@dirkiii: Ik wist dat deze opmerking ging komen. Het heet een rijtest. Dan wil ik ook weten hoe de auto rijdt. Niet of de redactie van Tweakers er een natte broek van krijgt.
@berlinetta: oke oke, maarja premium en luxe gevoel is tegenwoordig een 3 touchscreens en veel LED verlichting. Niet een soepel blok… wel jammer.
@dirkiii: voor mij niet. Veel liever een BMW of Mazda interieur met een aantal knoppen voor airco e.d.
@dirkiii: dit ja! Heel goed punt, erger ik me ook aan…
@svenskaaeroplanab: Golf rijders van het éérste uur het gaat moeilijk wennen worden.
@berlinetta: Mocht Wouter een dikkere Golf onder bips gehad hebben zou hij wel andere horizonten opgezocht hebben.
@wimof: Maar die dikkere Golf rijden de meesten niet dus daarom zou het juist leuk zijn te lezen over hoeveel plezier deze auto je weet te bieden. Valt er nog te hoeken wanneer je de nieuwe leasert van je papa onder de kont krijgt of kan je hem toch beter een andere auto aanbevelen?

(Mij staat bij dat járen terug Autoblog meer focus op de gewone auto’s had dan tegenwoordig)
@karhengst: Zoals met alles, het moet steeds meer, hoger, sneller zijn.
Die spraakbediening voor de navigatie is lachwekkend, zelfs als ik straalbezopen ben weet ik Waze nog aan te slingeren met spraakbediening, een gratis app welteverstaan.
@monsieurleloure: dat is één van de redenen waarom al die ‘inbuild’ multimedia functies compleet achterhaald zijn. Een fatsoenlijke implemantie van Apple Carplay en Android Auto is veel bruikbaarder.
Is dit een dasboard test of gaat het over een nieuwe Golf.
Lelijk interieur, pruttelmotortjes, neppe uitlaten….. Nee, nee dank je.
Ik ben groot voorstander van het App-verbod in de auto, maar met dit soort entertainment systemen lijken we terug bij af.
Géén fysieke volumeknop :/
@sulobb: Het stuur heeft er nog ééntje , zo bij de hand.
Even serieus. Dit is gewoon een “overgangs” auto van… ohjha we moeten nog wel even iets met een plofmotor uitbrengen. Er zit een team op dat weet dat dit de laatste der golfs zijn en totaal niet enthousiast is tijdens de engineering. Daarna gaat dat team van bijna gepensioneerde mensen met pensioen. Dit is echt een “moetje”. En dat kun je aan alles zien. Verschrikkelijk saai ding. Ze konden nog beter gewoon het vorige model in productie houden….
Best knap Willem, zo’n enorm verhaal over niets. Knap 👍
@spideriv: sorry Willem. Knap Wouter.
Wat een negativiteit. Als Lancista/Alfista kan ik VW alleen maar succes toewensen met de opvolger van de Golf 7, die ik moet leasen van mijn baas. Maar in nu ruim 3,5 jaar doet die precies waarvoor deze bak is bedoeld. In ruim voldoende comfort, met voldoende pit, met een prima brandstofverbruik, in comfort, met ruim voldoende elektrische speeltjes mijn van a naar b brengen. En terug. Nooit naar de garage behalve voor de verplichte beurt en bandenwissel. Tuurlijk, als ik zelf mocht/moest kopen zou ik wellicht naar wat exotischer, exclusiever overstappen. Maar de Golf, dat is gewoon de perfecte auto voor Jan Alleman.
Ik snap eigenlijk nooit wat men tegen een Golf heeft, eigenlijk. Het is een vrij neutrale auto de op veel punten goed scoort. De auto kent niet veel grote nadelen en heeft wel een paar voordelen.

Ik zelf houd van hopeloze auto’s die op sommige punten briljant zijn en op andere punten bizar slecht (Hallo Alfa!), dus ik zou er zelf niet eentje kiezen. Want ik denk dat verstand van auto’s heb en ik koop daarom iets wat iedereen links laat liggen. Maar als je een goede hatchback zoekt, die alles gewoon prima doet, is het toch een uitstekende keuze? Zeker met de restwaarde in het achterhoofd is het vaak ook nog eens een voordelige auto. Prima autootje, man. Niets mis mee.
@willeme: je schrijft Golf maar bedoel Auris of Corolla? 😉
@willeme: Het is de categorie verstandshuwelijk, of een geregeld huwelijk voor sommige zakelijke rijders. Liever een vrouw met wat imperfecties maar waar je wel wild van wordt dan eentje die je dusdanig koud laat dat je reeds in slaap bent gevallen voordat je een ritje gemaakt hebt.
@karhengst: Uit ervaring kan ik zeggen dat een saaie auto af en toe ook zijn voordelen heeft ;-)
Vind de nieuwe Golf een mooie vooruitgang, maar kom op.. heb de helft van de tijd zitten luisteren hoe moeilijk de climate control werkt.

Leukere feitjes om te noemen vind ik bijvoorbeeld dat je de Golf met de telefoon kan openen, je 13 soorten profielen kan instellen met ieder z’n eigen keuzes (stoel verwarming, sfeerverlichting, favoriete radiozender etc).. iets wat ik wel gave nieuwe gadgets vind! En zo zijn er talloze meerdere gadgets te vertellen (zie bijvoorbeeld filmpje van Sjoerds Weetjes).

Om toch maar positief (hoever t positief is) af te sluiten, bedankt Wouter, ik ben dus niet de enige die zich aan die dikke TomTom-achtige zwarte rand stoort!!
Welke top designer heeft schitterende velgen ontworpen……verder prima golf 7.8 Vind het ook niet echt een golf 8 had ergens zoals bij elke nieuwe versie iets verwacht waardoor hij er iets meer zou uitspringen, hij is nu wel erg braaf.
Wat ik niet snap is dat een golf (of überhaupt deze klasse) geleverd wordt met 90pk…het is gewoon te slap.
@t1mothys: In 1975 hadden we een 1100cc met 50 pk. Op de koop toe waren er veel minder wagens en geen snelheidscontrole. Nu is alles net omgekeerd maar op het eind blijft het hetzelfde.
Ben toch voor de nieuwe Nintendo Switch Lite gegaan.

Sorry Wouter.
Tja, een Golf. Het meest spannende is het velgdesign, dat is wel een hele dikke knipoog naar de herkomst van VW… Gewaagd.

Dat alle fabrikanten tegenwoordig een interieurtje maken door dr een paar tablets in te plakken is toch wel echt jammer. Ik snap dat t voor de fabrikant lekker goedkoop is, maar ‘t ziet er niet uit. En belangrijker: qua bedieningsgemak en dus veiligheid is t wel echt ruk.
Wordt gewoon weer een succes, veel negatieve dingen zie ik hier maar iedereen weet dat het succes juist is van VW om niet af te wijken van de geijkte paden. Hoop keuze en hybrides, plus de volledig elektrische ID3 erbij en daarmee pakken ze in 2020 weer veel verkoopaantallen denk ik zo.
@20klepper: ik denk juist dat dit de minst succesvolle Golf gaat worden. De markt verandert rap en daar past de standaard Golf niet goed in.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).