Volkswagen up! (2011-heden) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 65 Reacties

Klein, goedkoop en nog leuk om te rijden ook. De Volkswagen up! is niet voor niets een populaire auto. Tijd om het tweedehands aanbod onder de loep te nemen.

Volkswagen up

De kleinste Volkswagen moest het gat vullen dat was ontstaan met het uit productie gaan van de Lupo en de Fox. Bovendien moest de bouwkwaliteit van de Fox vergeten worden, reden genoeg om de productie van de up! in Slowakije onder te brengen, voor auto’s die voor Europa bedoeld zijn. Daarnaast zijn er echter ook nog fabrieken in Rusland en India.

Het kleintje kwam in april 2012 op de Europese markt, maar rijdt al sinds december 2011 in Duitsland rond. Er zijn twee carrosserievarianten: een drie- en vijfdeurs. In 2016 werd de up! strakgetrokken middels een subtiele facelift. De compacte buitenmaten en het relatief lage gewicht maken de auto relatief goedkoop in de door CO2 geterroriseerde automarkt van Nederland.

De up! heeft een driecilinder 1.0 onder de kap die in vermogen varieert van 60 tot 90 pk. Er staat nog een 115 pk GTI in de planning voor komend jaar. Ook is er een e-up! die met een elektromotor is uitgerust met een vermogen van 82 pk.

Aanbod op Marktplaats
Er zijn bijna 1100 up!’s te vinden op Marktplaats.nl. Exemplaren met hoge kilometerstanden beginnen rond de €4000 euro, en prijzen lopen op tot een kleine €20.000 euro voor net ingereden exemplaren. De enige auto’s die nog duurder zijn, zijn de drie e-up!’s die op Marktplaats.nl staan, en die rond de €28.000 euro moeten opbrengen. Er zijn ongeveer 50 auto’s uitgerust met een automaat, ongeveer 1 op de 4 auto’s is een driedeurs uitvoering.

Pluspunten

 • Compact
 • Rijdt leuk
 • Goedkoop in onderhoud

Aandachtspunten

Aandrijflijn

 • De automaat (ASG) is een gerobotiseerde handbak. Als je bijvoorbeeld een DSG gewend bent gaat deze bak je tegenvallen, want hij schakelt gewoon net wat minder soepel.
 • Het inschakelen van de achteruit gaat bij auto’s van de eerste productiejaren niet altijd soepel. Soms zijn er meerdere pogingen nodig.
 • De koelfan blijft soms draaien, ook als de auto stilstaat. Dit kan de accu leegtrekken. Vervangen van de module is helaas noodzakelijk in dit geval.
 • Er zijn wat meldingen van vervuilde nokkenassensoren. Hierdoor kan de auto stilvallen, maar het schoonmaken van de sensor lost dit probleem op.
 • Mensen die de 17 inch wielen hebben klagen hier nogal eens over, omdat ze niet comfortabel genoeg zouden zijn.
 • De distributieriem dient elke drie jaar of 50.000 kilometer vervangen te worden.
 • De elektrische e-up!’s hebben bijtellingsvoordeel, dat geldt tot vijf jaar na de eerste tenaamstelling. Dat betekent dat je in veel gevallen nog een tijd bijtellingsvrij kan rijden. Auto’s van 2017 hebben 4% bijtelling.

Interieur

 • De navigatie van de vroege modellen loopt vaak vast, mensen zijn daar niet over te spreken. Latere modellen zijn stukken minder storingsgevoelig.
 • De ventilatie is niet optimaal, er zijn veel mensen die klagen over beslagen ruiten. De airco aanzetten lost het probleem (deels) op.

Elektronica

 • Er komen nogal wat klachten voorbij op het internet over de radio’s van de vroege modellen. De ontvangst is niet al te best.
 • Bij auto’s van het eerste productiejaar waren er problemen met de auto die plots naar links stuurde. Een software-update verhielp dit probleem.

Zoek de up! of een andere auto op Marktplaats.nl.65 reacties

Met andere woorden: koop de facelift-Up!
Nog wel meer zaken:
-Bij de Up! zijn in de eerste paar jaar verschillende versnellingsbakken door elkaar heen gebruikt. Zo heb je versies waarbij je de pook in moet drukken om de achteruit te kunnen vinden, dit zijn slechtere bakken.
-Vocht onderin de kofferbak
-Loszittend hitteschild bij het schutbord, geeft een irritante rammel
-Piepende voorremmen
-Sporingsproblemen, zorg voor een goed uitgelijnde Up!
@RudyV: Vocht probleem komt soms ook door ophopend vocht in dorpels of kokerbalken. Vooral ook weer eerste modeljaren hadden er last van. Dat is een bekend probleem en wordt onder garantie opgelost. Er is gewoon een servicehandeling voor: er worden een paar extra ontwateringsgaten geboord, rubberdopjes vervangen en ter voorkoming van roest problemen worden de betroffen balken nabehandeld. Dit is niet bij elke up! uit de eerste jaren een probleem maar komt wel regelmatig voor.
Bij die extreme gevallen hoor je het water gewoon letterlijk klotsen in de auto als je een bocht doorgaat.
Rijdt voor zo’n klein ding best volwassen, ook wel eens gelezen dat er geregeld last was van water lekkages.
Distributieriem om de 50.000 of 3 jaar is niet echt meer van deze tijd, wellicht omdat er een balansas ontbreekt ?
Maar goed, liever om de paar jaar een nieuwe riem dan een ketting bij VW…
@senne: Up! Heeft wel balansassen. En de riem hoeft pas bij 240.000 km vervangen te worden, ongeacht de leeftijd. Autoblog mag zich wel wat meer verdiepen in de feiten van auto’s, ik lees erg veel van dit soort knullige fouten..
LOL @ Marktplaats: 20K voor een net-niet-nieuwe VW Up! met 90pk * PROEST *. Daar koop je ook 2 nieuwe A-segmenters voor zonder 17″ velgen (of een Polo; minstens 2x de auto die de Up! is)
@oemplus: inderdaad. Die van mijn vrouw is al 5 jaar oud en nog geen riem vervangen. Hoeft pas ver boven de 2 ton
@mvdbosch: Ik snap wel waar die rariteit vandaan komt. Het is niet 50.000 km. Maar 15.000 km. En het is niet de distributieriem. Het is gewoon. De onderhoudsinterval.

Alle moderne volkswagens hebben een service interval van 30.000km of hoger, maar de up! Wil elke 15.000 km gezien worden voor verse olie. Dàt is waarschijnlijk hetgeen dat verteld had moeten worden.

Die hoge interval ligt aan de goedkope beurt overigens. Geen dure longlife olie maar normale. En dat betekend dan ongeveer eens per jaar voor zo’n stadsrakkertje. Das prima toch. Dan heeft duurdere longlife olie ook geen zin.
@postzegel: In verhouding is het onderhoud juist goedkoper dan de longlife intervallen. Er kan ‘gewone’ 5w40 olie in, ipv de longlife 5w30 die 3 x zo duur is. Er kunnen gewone bougies in, ipv iridium bougies van 20,- ps. Longlife service ben ik sws geen fan van. Elk jaar onderhoud is verstandiger.
@oemplus: dat is precies wat ik zeg, toch? Maar de korte interval lijkt wellicht niet zo up-to-date in vergelijking met de andere, duurdere modellen.
@postzegel: een van de redenen voor ons toen om voor de panda te kiezen, was het onderhoudsinterval tov de up. Even naast allerlei ander dingen als het saaie interieur, het kale plaatwerk, het futloze motortje en de uitklap raampjes. Dat laatste had ik sinds de simca 1100 van mijn vader niet meet gezien.
@eelco74: Als je een leuk uitgevoerde Up! Koopt heb je veel meer luxe en een veel betere afwerking dan in een Panda. En de 75pk versie is vlot zat. Bij een Panda moet de distributieriem elke 5 jaar / 80.000 km (bij de 4 cilinder). Die kosten heb je bij een Up! Niet.
@oemplus: daarom ook de Twin-air turbo genomen. Meer koppel en vermogen en bovendien een distributie ketting.
@eelco74: Een Twin air rijd opzich leuk, je moet alleen behoorlijk toeren maken om vooruit te komen.. Daarbij ben ik na een uurtje het brommobiel geluid al meer dan zat, en het getik van het multi-air klep bedieningssysteem is stationair erg irritant. Het feit dat de 500 toch wel veel kwaaltjes/mankementen heeft, die al bij lage km standen beginnen (olielekkages en lekke schokdempers bijv) Nee, gebaseerd op mijn ervaringen in de werkplaats met deze auto’s verkies ik de Up! Toch zeker boven de 500.
@oemplus: 500 = Panda (basis is het zelfde)
Best een aardige auto rijd erg goed voor zijn formaat. Een volgens een bekende Seat monteur erg betrouwbaar. 2e hands waardevast dus best een goede koop.
Pffff 20000 euro voor een UP. Het is niet alleen de klassiekerwereld die gek is geworden.
@750i: het viel me vandaag op toen ik een tijdje achter een up! gevangen zat op de linker rijstrook (ze was aan het appen uiteraard). We zijn een wat oudere punto en een Peugeot 206 voorbij gegaan en de up! leek groter dan die beide auto’s. Wellicht is klein niet meer zo klein tegenwoordig.
@lekbak: daar heb je gelijk in. Een mini is tegenwoordig ook gewoon een Maxi. Ik reed jarenlang in een e32 750i en heb voor het woon/werkverkeer toen een Suzuki Alto uit 1986 erbij gekocht voor 110 euro. In het begin dacht ik nog van waar ben ik aan begonnen. Uiteinxelijk heb ik er 5 jaar probleemloos in gereden. Kleine autootjes zijn verschrikkelijk leuk maar niet als ze 2e hands bijna 20000 euro kosten :-)
@750i: Tsja, met een panoramadak, stoelverwarming, beats audio (*proest*) achteruitrijcamera en 17″ stuiterjetsers onder je A-segmenter kun je de prijs aardig opdrijven.

In 2002 mocht je voor een Lupo GTI kaal al 22.000 meebrengen. (incl. afleverkosten natuurlijk.)
@torsen: heel raar maar voor een splinternieuwe GTI zou ik het enigzins nog wel kunnen begrijpen.
@750i: Vind het helemaal niet raar klinken. De Lupo GTI is gewoon leuk.
“Bij auto’s van het eerste productiejaar waren er problemen met de auto die plots naar links stuurde. Een software-update verhielp dit probleem.”

Sorry?! o_0
Hoe kan iets mechanisch liggen aan software?
@Dagg: Electrische stuurbekrachtiging die wellicht wat te enthousiast is.
@dagg:

Storing in je stuurhoeksensor –> stuurbekrachting die gaat bokken. (zomaar het eerste wat in me opkomt)
@jack_abarth: sjoemelsoftware is het eerste wat bij mij opkomt :)
@Dagg: eens aan elon musk vragen, die legt je dat haarfijn uit.
@Dagg: oh gossie, jij denkt dat sturen nog een puur mechanisch iets is? Dat is al jaren niet meer het geval.
Thanks but no thanks. Ondergemotoriseerd zodra je ook maar 100m de stad uit bent. Alleen die gti zou dat nog kunnen veranderen. Dit is geen auto waarmee je dagelijks op de snelweg wilt rijden. En ze zijn ook nog eens reteduur. Dan liever de citygo van skoda. Het zit misschien wat minder in elkaar maar als ik dan toch in de stad zou wonen dan zou me voor die korte ritjes er zeker niet aan storen.
@peug206: En toch zijn er ook genoeg mensen erg enthousiast over en rijden er heel Europa mee door. Heb er nooit in gereden dus kan er zelf geen oordeel over geven, maar het rijgedrag zijnt best prima te zijn voor zo’n klein ding.
@peug206: nou ik heb een aantal keer in zon up gereden, ook langere stukken. Ondanks dat het zon klein karretje is, is het op de snelweg best te doen.
@janmetdelangeachternaam: @madmarky dat was niet mijn ervaring, heb proefgereden in een Up! Voordat ik de 206 aanschafte. Gewicht is ongeveer hetzelfde, afmetingen is de 206 groter (al scheelt het niet veel) maar motorisch is er gewoon een grotere keuze. En ik vond hem op de snelweg toch nog een beetje nerveuzer dan de 206. Dat, en dat de verzekering voor een 15 jaar oude auto stukken goedkoper was gaf toch wel de doorslag om een 110pk 206 te kopen in mijn geval, mede ook omdat ik grootste gedeelte toch snelweg stukjes en buitenwegen rijdt. Misschien dat ze motorisch met de gti kunnen tackelen, maar dat was mijn ervaring ermee, en heb er nog geen spijt van ;)
@peug206: volgens mij is de Up! goedkoper om te rijden dan de CityGo en de Mii, vooral omdat die laatste 2 veel harder afschrijven. En ondergemotoriseerd? Tja, als je gewend bent om altijd je toerenteller in de begrenzer te jagen en de rest in Nederland rechts in te halen omdat ze ‘te langzaam’ rijden, dan is dit niet jouw auto. Voor de meeste Nederlanders is 0-100 in 14,4 seconden en een top van 160 gewoon prima.
@henk_he: nou vooruit, de Seat is 2 euro per maand goedkoper om te rijden, desondanks zou ik altijd voor de Up! gaan: https://www.anwb.nl/auto/besparen/goedkoopste-autos
@Henk_he: ik rijd voornamelijk snelweg en buitenwegen, en bij mijn proefrit in de Up! Vond ik hem nerveuzer dan mijn huidige 206. Binnen de stad is het prima te doen, maar op korte klaverbladen of lange stukken is altijd hoog in de toeren gewoon minder lekker rijden.

Oh en de meeste Nederlanders rijden niet jaarlijks 25.000 km met een a/b segment hatch… die rijden of een auto van de baas met dit ernaast, of dit als boodschappenwagentje voor de vrouw.
@peug206: volgens mij heeft een 206 ook een langere wielbasis, is lager en heeft een wat ‘traditionelere’ stuurbekrachtiging, dus niet vreemd dat ’t anders rijdt. Voor 25K km per jaar ga je inderdaad niet zo’n gebakje rijden nee. Ik rijd ook tussen de 20K en 25K per jaar in mijn (zelf gekochte) V40. Mijn vrouw rijdt 10K per jaar en voor haar is haar C1 gewoon prima, ook al rijdt ze liever in mijn auto ;-) Maar als we gaan kijken naar een opvolger voor de C1, dan zullen we de Up! zeker ook gaan proefrijden. Van alle compacte stadsautotjes gewoon een van de leukste, samen met de nieuwe Aygo.
@Henk_he: klopt. En het schrijft ook minder af. Heb hem gekocht voor de helft van wat de up! Moest kosten die ik had proefgereden (2500€) en kan hem 56.k verder nog voor 1250€ inruilen. Dat was me met de up!denk ik niet gelukt. Daarnaast is deze lekker #teamgeel dus ook nog eens opvallend ;)
@peug206:
Welnee man, aan het eind van de productielijn staat die vent met die beige stofjas die vroegâh bij Peugeot de Partner en Citroën Berlingo plaatjes op die dingen plakte, nu is de linkerzak Škoda en de rechter VW
@desjonnies: das het probleem, dat betekent dat de Up! Dus sowieso te duur is :-)
@peug206: De Citygo doet echt niet onder voor een Up. Hoewel een Up wel luxer aan te kleden is. Maar buiten dat, maakt het dus weinig verschil. En als je dagelijks op de snelweg zit, zijn dit toch bij voorbaat al geen auto’s die op je shortlist staan. En zelfs als dat je geen ruk zou kunnen schelen en toch in het goedkoopste en kleinste segment wil shoppen, zou ik alsnog niet voor een Up gaan.
Lekkere bak man, maar hoezo een GTI met 115pk? Golf heeft meer dan het dubbele, maar niet in gewicht.
Dikke faal dit, zo’n rijdersauto met pruttelblokje moet je sowieso niet willen.
@alcantara: je snapt het niet. Een rijders auto heeft geen enorme berg vermogen en een dikke automaat en vierwielaandrijving zodat je alleen nog maar het stuur hoeft vast te houden en gas te geven. Een echte rijdersauto heeft voldoende maar zeker niet veel vermogen, die moet je een beetje helpen om snel te gaan. Goed schakelen, anticiperen, aanvoelen. Dat is vele malen leuker dan gewoon hard gassen in een dikke bak. Dat is waarom de eerste GTI een legende is en de rest tja, ergens tussen ongezouten en leuk wordt ingeschaald. Dat is waarom de Up! GTI met 115pk precies goed is.
Echt leuke auto’s, wegligging is prima in orde en comfort voor zon kleine auto best in orde. Ook kan je lekker scheuren/sturen met een up, heel hard gaat het toch niet.
@janmetdelangeachternaam: de up rijdt best ok, maar er zijn een hoop anderen die veel meer ruimte hebben. Gek genoeg is ook die onbegrijpelijk populaire aygo erg klein dus wellicht vind men dat niet belangrijk. Maar het is wel opvallend.
@lekbak: heb die aygo als huur auto gehad op tenerife, kon een polo tsi krijfen maar ben blij dat ik de aygo nam. Die hoekt nog best lekker en die 3 cilinder klinkt wel grappig.

Was toen de impreza gewend maar kon me prima vermaken met dat gebakkie.

Bij de up merk je dat hij enigzins smal en hoog is. Aygo vond ik leuker rijden.
Heb hem ook eens als vervangend vervoer gehad.
Geinig karretje alleen de verhoudingen van de versnellingsbak vond ik het rijplezier nogal teniet doen (misschien beperkt tot de 60pk variant dat weet ik niet).
Zou in GTI uitvoering met 6 bak nog best eens willen proberen.
Opvallend weinig aandachtspunten. Wel verrassend voor een vw. Ook opvallend omdat het sowieso lijkt alsof auto’s in het a-segment minder punten hebben.

Rijdt niet verkeerd maar ik zou ze nooit zelf kiezen. Er zijn andere auto’s voor vergelijkbaar geld (nieuw) die gewoon een volledige klasse ruimer zijn. Toch ook niet helemaal onbelangrijk.
Wat een onzin weer. De distributieriem moet pas bij 240.000 km vervangen te worden, ongeacht de leeftijd. Geen idee hoe jullie bij 50.000 km / 3 jaar komen. Dit is bij geen enkele VW het geval. De aandachtspunten uit het lijstje zijn eigenlijk ook niet echt van toepassing.. Aandachtspunten bij de Up! : Koppeling maakt een tik geluid als je hem loslaat, dit is een producteigenschap, hier is ook niks aan te doen. Let erop dat je de afwaterings gaten onder de parafan schoon houd om waterlekkage te voorkomen. Verder zijn het erg betrouwbare auto’s die eigenlijk zelden serieuze problemen hebben. De wegligging is ook erg goed vergeleken met z’n concurrenten!
@oemplus:
Denk dat Casper in de war is met de distibutiekettingen uit andere modellen.
Die worden meestal vernagen omdat ze rammelen nog voordat ze 3 jaar oud zijn of 50000km hebben gelopen.
@monsieurleloure:

vernagen is vervangen
@monsieurleloure: In tegenstelling tot veel andere nieuwe VW motoren, is de Up motor een probleemloze motor.
Als de aandachtspunten allemaal waar zijn, vind ik het nogal wat. Onze Panda van 5 jaar heeft nog nooit een slag verkeerd geslagen, is praktischer en, naar mijn idee, mooier.
Niet dezelfde “kwaliteitsbeleving”, maar toch.
Ik heb steevast de indruk dat de berijders van deze private lease Koreaanse, Japanse, Franse, Tsjechische, Spaanse en Duitse staafmixers altijd de grootte van de wagen proberen te compenseren door er een nogal persoonlijk en debiel rijgedrag op na te houden.
Staat er een firmanaam op zo’n hok, ga ik heul snel naar de kant toe om deze veredelde Isetta of Messerschmitt ruim baan te geven.
Niets over de Up! Ecofuel? Jammer… De enige versie die ik zou overwegen als ik onder dwang een A segmenter zou moeten kiezen.

De up! EcoFuel is technisch verregaand identiek aan de reguliere up!. De 1.0-benzinemotor werd geschikt gemaakt voor de verbranding van aard- of biogas. De benzinetank is verkleind tot 10 liter, om plaats te maken voor twee gastanks. Die hebben een gezamenlijke inhoud van 74 liter, wat neerkomt op 11 kilo gas. In theorie bedraagt de actieradius van deze VW up! daarmee zo´n 520 kilometer: 320 kilometer op aardgas plus zo’n 200 kilometer op de reserve-benzinetank. De up Ecofuel is gebaseerd op de 60pk uitvoering maar levert op CNG 68pk.
Lekker bij de les redactie :P er gingen geen bellen rinkelen toen iemand ergens gevonden dacht te hebben dat de riem elke 50k vervangen moet worden? Neem anders een abbo op Haynes ofzo en haal daar de correcte interval data vandaan.
Hele goeie auto. Mooi, snel, zuinig, betrouwbaar.
Restwaard heel hoog, beter als Frans concurent. Heel lux en snel, zuinig met mooi afwerking.
Onderhoud is goedkoop, gaat nooit kapot. Sexy uitstraling, mooi interieur.
@achmedvw: Sexy uitstraling?? Haha eerder een opgevoerde brommobiel
“De koelfan blijft soms draaien, ook als de auto stilstaat. Dit kan de accu leegtrekken. Vervangen van de module is helaas noodzakelijk in dit geval.”

Onzin. Hier is al lang een software-update voor geweest (volgens mij eind 2012 al)! Heeft niets met een module te maken.
Prima auto’s, relatief weinig aandachtspunten.

Herken ze, achteruit versnelling inderdaad vaak moeizaam. Technische daarvan is me wel eens uitgelegd, maar staat me niet meer helder op het netvlies. Is geen mankement, hoort bij wijze van gewoon erbij.

Distributieriem om de 240.000km. Eenvoudig online te vinden en staat tevens in het onderhoudsboekje. Dus beetje slordig.

Ik vind het gewoon serieus geinige auto’s voor die klasse :)
Geweldige auto. Rij al ruim een half jaar met veel plezier rond in mijn Up! in de Cup uitvoering, met alle opties die je kunt verzinnen.

De soms moeizame achteruit versnelling en het matige radio ontvangst. Zijn er hier nog meer Up! rijders de last hebben van een ratel bij stilstand en versnelling in neutraal?
Ik heb zelf een Seat mii gehad , ook knakkende koppeling, kromme remschrijven is ook een dingetje. Naven die krom zijn veroorzaken dit. In mijn instructie boek stond dat de riem om de 5 jaar of 240.000 gewisseld moest worden. Mijn bumpers verkleurde al naar 3 jaar en 57.000 km op de teller. Erg zuinig vind ik ze ook niet. 1 op 17 a 18 gemiddeld. We reden er 66 km per dag mee. 80 wegen. Achterknop van de klep is ook bloed irritant met vorst. Kan je hem niet indrukken. Is een foefje voor door achterklep knop op afstandsbediening in te houden tot hij zelf de klep opent. En je kan hem dan openen zonder op de knop te drukken.
Wat een armoede als je je ruiten 2 x moet krabben, eerst de buitenkant en dan nog eens heerlijk de binnenkant…
Zou toch liever voor een B-segmenter gaan voor die 20.000…

Als het dan enorm spaarzaam moet in een A-segmenter, zou ik toch voor een Aygo gaan
Laat ons bij de kleintjes de deuren dichttrekken en dan op het laatst bij de Up! , begrepen?
Anders bouwen we alle bumpers af en kijken we onze ogen uit.
Heb je al eens een deur van een UP! gewogen, jammer komt daar ook het verbruik van, maar hij torst dan ook (bijna) niet .
Naar aanleiding van deze video toch maar even met de plaatselijke VW dealer contact opgenomen: “Er bestaat geen vaste interval voor het vervangen van de distributieriem, wel wordt bij 300.000km de riem gecontroleerd”.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).