Volvo en China kruipen iets dichter tegen elkaar aan

Auteur: , 12 Reacties

Zo worden Volvo's toch een beetje Chinees.

Polestar vergrijpt zich ook aan de XC60 en V60

De marketingstrategie van Geely op Volvo is eigenlijk enorm slim. Men is nog een beetje angstig voor auto’s in China, het blijft immers een feit dat de industrie aldaar wat meer op budget is ingesteld. Voor sommigen absoluut geen probleem, kijk maar hoeveel er dagelijks naar Nederland wordt verzonden vanaf Wish of Aliexpress. Maar mensen hebben bij auto’s toch liever dat het ergens gebouwd wordt waar we het al kennen. De vrees was dus dat Volvo’s Chinees werden toen het grote Chinese concern Geely hen overnam. Het tegenovergestelde is waar. Volvo heeft prioriteit gekregen als Europees merk binnen de Geely-group en elke auto wordt gebouwd in Zweden (en sinds kort de VS). Kortom: het geld en de strategieën komen uit China, maar Volvo is momenteel meer Zweeds dan ooit. Vrees voor Chinees is voor Volvo-kopers niet aanwezig.

Voor de Chinese merken is het een win/win-situatie. De ontwikkelde platformen voor Volvo kunnen vervolgens makkelijk gebruikt worden in Geely’s, Lynk & Co’s, Protons (Maleisië) en zelfs LEVC, de bouwer van de volledig elektrische Londense taxi’s gebruikt hier en daar wat onderdelen van Volvo om iets gelikter eruit te zien. Kortom: de Chinese merken worden eerder Zweeds dan Volvo Chinees. Waarschijnlijk een vrij dure operatie, alleen maar omdat wij zo veel waarde hechten aan ‘Made in The West’.

Volvo en Geely gaan het oplossen. Het moederbedrijf richt een nieuwe faciliteit op waar brandstofmotoren worden gebouwd voor zowel Volvo als alle merken van de Geely-groep. Klinkt wellicht alsof Volvo iets dichter bij Geely kruipt en dat is ook zo, maar het heeft ook voordelen. Volvo is namelijk de brandstofmotor aan het uitfaseren. Het heeft geen zin voor Volvo om nu nog enorm veel geld te besteden aan de bouw en ontwikkeling van die motoren, als ze nu alleen maar in hybride auto’s belanden. De ontwikkeling van volledig elektrische auto’s heeft prioriteit. Dat blijft wél helemaal Volvo.

Dus oké, de mensen die tegen Made in China zijn, hebben misschien wat extra te vrezen. Of dat terecht is? Waarschijnlijk niet. De kans is zelfs aanwezig dat door deze gecombineerde ontwikkeling de auto’s iets goedkoper worden.12 reacties

Rare kronkel 720 , nog nooit gehoord van volumecapaciteit, transportkosten, dood kapitaal tijdens de transportperiode, invoertaksen ….
Je kan zeggen wat je wilt van de Chinezen, maar ze hebben onze markt sneller door dan de Koreanen destijds! Volvo en Jaguar-Landrover doen het in Chinese handen beter dan ooit.
@dutchdriftking:
Enig idee van wie Jaguar Land Rover is?
@sabrerator: tataaaaaa!
@dutchdriftking: Bijzonder dat Jaguar-Landrover het en chinsese handen beter dan ooit doet terwijl het niet eens in Chinese handen is.
@sanderp: Kun je nagaan! Even ontschoten dat Tata Indiaas is….
@dutchdriftking: Goed kunnen afkijken was altijd al de nationale sport. Maar het grote verschil is dat Hyundai en Kia van onderop moesten beginnen met weinig begeerlijk blik. Volvo had reeds een goede reputatie en flinke klantenkring. En hoeveel procent daarvan weet eigenlijk dat het tot Geely behoort?
Er wordt niet enkel in Zweden of de US geproduceerd. Bepaalde modellen worden ook in België of Azië gemaakt.
S90 wordt wel degelijk in China geproduceerd, komen inplaats van de boot met de trein richting Europa .
Iets tegen “made in China” hebben kan met meerdere redenen. Ik vind dat in dit opzicht nog veel minder erg dan wat hier gebeurd. Hier zijn slimme en creatieve Europeanen heel hard aan het nadenken en werken om het mooiste van het mooiste te realiseren, en de Chinezen kunnen dat zo gebruiken. Slim van Geely. Juich ik het toe als Europeaan? Neuh, heb liever het heft in eigen hand. Was er voor Volvo een ander alternatief toen het slecht ging met ze voordat Ford het kocht? En later toen het slecht ging met Ford? Ik denk dat Volvo dan al niet meer had bestaan. Misschien uit Europees strategisch oogpunt beter geweest, dan lekte er wellicht minder kennis weg.
@vondick: denk jij de nieuwe Johan Cruijf te zijn? Als Volvo failliet was, lekte er geen kennis weg..
Welke kennis zou Volvo dan nog hebben?
@pa045: Lees mijn bericht nog eens rustig na. Psst: het antwoord staat er al!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).