Red Bull vindt aeroscreen beter dan halo

Auteur: , 39 Reacties

Want stevigheid.

Aeroscreen F1

Herinnert u zich nog toen de FIA ineens de ‘halo’ verplichtte in de F1? Toen ter tijd was er een hele heisa om de stevige cockpitbeschermer, voornamelijk vanuit een esthetisch oogpunt. De FIA vindt veiligheid belangrijker dan hoe een teenslipper op de auto eruit ziet, dus werd het idee doorgevoerd. En zoals altijd, het was even wennen, maar nu hoor je er niemand meer over. Sterker nog, naar het schijnt ketste de halo van Charles Leclerc op een gegeven moment iemand zijn auto af, dat was dus anders zijn helm geweest. Dan kun je de uitvinding alleen maar aanmoedigen.

Voordat de halo zijn intrede maakte, werd er geëxperimenteerd met andere vormen van cockpitbescherming. Eentje die het net niet haalde was het zogeheten Aeroscreen. Enkel een stukje glas hielp echter niet genoeg en in de Indycar-serie werd wél voor een aeroscreen gekozen, met een halo om te ondersteunen. De nieuwe auto’s met deze nieuwe techniek debuteren in 2020.

Dat is uit initiatief van Red Bull. Ondertussen zijn de tests met de nieuwe Indycars in volle gang en daar hoort bij dat er verschillen worden opgenomen tussen de Indycars met en zonder aeroscreen. Red Bull concludeert daaruit dat het aeroscreen veel sterker is dan de halo. Een betere oplossing dus?

Als een grote F1-fabrikant zoals Red Bull zich hieraan waagt, is er een kans dat deze innovatie zijn weg vindt naar de F1. Of de halo is nu juist zo ingeburgerd dat er niks aan veranderd hoeft te worden. Er zijn wel ooit tests geweest met een aeroscreen in de Formule 1. (via Autosport.com)39 reacties

Waarom je de nieuwe Astra nu wilt configureren bekijk het hier!.
Wij van wc-eend….
Inderdaad, RB heeft gewoon een commercieel belang.
Je hebt zo van die grote tear-offs nodig.
@bernoulli: moet je nagaan wat een vervuiling al dat extra plastic gaat opleveren!
@bernoulli: How dare you!!
@bernoulli: gebruiken ze bij de WEC ook hoor 😊

Lijkt me wel mooier dan die halo. Al boeit het me al vanaf het begin niet zo veel.
“Sterker nog, naar het schijnt ketste de halo van Charles Leclerc op een gegeven moment iemand zijn auto af, dat was dus anders zijn helm geweest. Dan kun je de uitvinding alleen maar aanmoedigen.” Daar zijn de meningen toch over verdeeld.
@serialchiller: hoezo?
@rolov: serial killer was een betere naam geweest…
In de F1 is indertijd al met de aeroscreen van Red Bull getest, alleen koos de FIA toen voor de HALO…
Hoe ziet dit er uit op een moderne F1? Wellicht is de Halo dan zo gek nog niet….
Specifiek in de IndyCar test kwam wel naar voren dat de auto’s meer last hadden van zijwind (logisch met 350+ in bochten) en dat de auto veel stiller was voor de rijders.
Reactie moet nog worden goedgekeurd
@w0o0dy: het kan even duren :)
Ik vind beide helemaal niets!
Ik ben net gewend geraakt aan de HALO en vind hem nu eigenlijk wel cool.
@8cylinder: ik vind het echt waardeloos dat ding in het midden
@rolov: idd kunnen ze dat niet zwevend maken vraag ik me af
@rolov: praat je nu over mijn vrouw?
@rolov: er komt een keer het moment dat er iets onderkant lat tegen die halo aanvliegt en zo in de buik van de coureur klapt en dan schaffen ze hem weer af
@piedlourd: wat dacht je van op zijn kop in de fik, net als hulkenberg in abu dhabi? Een klein brandje, maar als dat serieus is en er is net even geen marshall met een blusser in de buurt…
Ik gok dat het aero screen ook een gigantische downforce kan leveren, en het probleem van de helm weghaalt. Niet zo gek dat red bull hem wil dus.
Hallo
Mis nog een dak., en een ruitenwisser.
@MercMeister: lekker sproeien om je achterligger te zieken.
Is dit niet die uitvinding waarvan Vettel zei dat het gebogen glas het zicht vervormde?
@lekbak: yep.
@lekbak:

Dat had vast niets te maken met Ferrari’s voorkeur voor de halo. Indycar coureurs hebben er tot nu toe geen last van.
Waar komt de ruitwisser eigenlijk?
Was dit ding niet een drama als t gaat om aërodynamica?
Misschien eens een blikje proberen? Zoiets als dit -> https://images.app.goo.gl/KTtQ8SAMwYFFiuCz6
Toentertijd..
Ferrari had ook zoiets ontwikkeld in die tijd Vettel had ermee getest maar werd misselijk van de turbulentie en trillingen van zn helm
@rob5nismo: dat was dit ding.
Ik zit nog steeds te wachten op het moment dat een zoon of dochter van één van de teambazen, papa aanspreekt waarom de bovenrand van de Halo niet voorzien is van een 8K dynamische lichtkrant die gesynct is met de onboard-camera(‘s). Ergens in de wereld staat een bedrijf die Instagram-achtige reclame’s per opbod verkoopt voor Liberty Global en deze toont op het moment dat de F1-regisseur laat schakelen naar de onboards. Er bestaat al een abbo-dienst voor de F1-onboards. Schijnbaar studeren de kids van de teambazen nog geen MBA of Marketingstudies. Kun je voorstellen dat Jumbo reclametijd koopt voor hun artikelen tijdens de actieve onboards van MV33…..ik wel.
Een aeroscreen dat stevig genoeg is, wil je niet toch aan diggelen zien gaan in een extreem ongeluk… met als risico penetratie van de coureur.
@ericd: het penetreren van een coureur is sowieso een slecht idee ….

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).