Volvo S60/V60 – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 48 Reacties

Een Volvo die niet alleen recht, hoekig en alleen maar praktisch is. We moesten er even aan wennen, maar met dank aan de Nederlandse fiscus deden Volvo dealers bijzonder goede zaken.

Zowel de S60 als de V60 bleken ware leaselievelingen te zijn met 0%, 7% en 20% bijtelling, maar er is meer wat voor de 60 serie van Volvo pleit. Volvo had een naam hoog te houden qua veiligheid en dat deden ze. In crashtests doen ze het goed, maar nog mooier zijn de systemen die zelfstandig kunnen remmen die vanaf 2010 direct standaard aanwezig waren.

In 2013 verdween het (te) uitgesproken front met de dubbele koplampen en werd het gros van de motoren vervangen door hypermoderne, zuinige en schone viercilinders. De Cross Country variant kwam in 2015 en ja ook de S60 kan in deze hoge op de poten variant worden besteld.

Een V60 D6 met een kenteken uit 2013 heeft 5 jaar recht op 0% bijtelling, daarna schiet die omhoog naar 21%. Auto’s uit 2014 en 2015 hebben 5 jaar lang 7% bijtelling. Daarna worden deze auto’s dus fors duurder om zakelijk te rijden en het is maar de vraag of ze privé zo interessant zijn. Zakelijk gezien waren ze dat wel.

Aanbod occasions
De S60 en V60 zijn massaal zakelijk ingezet en het aanbod is relatief groot, er staan er ruim 800 op Marktplaats. Niet geheel verrassend is het aanbod aan V60’s groter, het vormt driekwart van het aanbod. Slecht een kwart heeft een benzinemotor en de verdeling automaat-handbak is fifty-fifty.
De prijzen beginnen bij 13 mille.

Pluspunten

 • Imago
 • Degelijkheid
 • Goede stoelen
 • Uitmuntende veiligheid

Aandachtspunten

 • Keyless Entry weigert soms, de ontvangst van de sensoren is niet fantastisch. Sensoren kunnen ook defect zijn, deze kosten zo’n 500 euro per deur.
 • Kapotte injectoren D5, motor loopt dan op vier cilinders.
 • De D4 met nieuwe tweeliter viercilinder heeft veel vervuilingsproblemen gehad met de EGR-klep. Er verschijnt een melding “beperkt motorvermogen” en een schildpadje op het dashboard. Soms lost opnieuw starten het probleem op, maar uiteindelijk moet de EGR-klep (en koeling) vervangen worden door een nieuwere versie. Controleer of dat al gebeurd is.
 • De bandenslijtage bij de D6 Twin Engine of Plugin Hybrid is aan de stevige kant.
 • Startproblemen bij de D6 die alleen op te lossen zijn door loshalen van de minpool van de reguliere accu.
 • De melding “Hybride systeem tijdelijk niet beschikbaar” kan bij de D6 regelmatig voorkomen, meestal werkt het weer na afsluiten en weer starten van de auto.
 • Bagageruimte van Plugin hybride/ Twin Engine versies is klein voor het formaat auto.
 • De achteruitrijcamera geeft soms een verstoord beeld.
 • Controleer werking veiligheidssystemen zoals BLIS en actieve cruise control, zeker bij de D6 waar bij sommige exemplaren meer elektronische problemen lijken op te treden.
 • Hoogvoltage dynamo bij D6 kan vroegtijdig defect raken. Let op ratelend geluid uit de motor dat gelijk blijft bij stijgen toerental. In Power-modus is het vaak beter te horen.
 • Diesels die veel korte ritjes hebben gemaakt, hebben soms verdunde of vervuilde olie.
 • De turbo van de D2/DrivE motoren geven regelmatig vroegtijdig de geest.

Zoek de V60 of een andere auto op Marktplaats.nl48 reacties

Met een fijne vijfcilinder zit je dus goed!
@123bat: volgend jaar iedereen weer aan de D5, alleen jammer dat dat nu een 4 cilinder is en dan lekker 22%. Volgend jaar zal er geen D2 of D3 meer worden verkocht
Dit model heb ik altijd een prachtige auto gevonden en dan met name de S60. Hele mooie auto, was een stap voorwaarts als het gaat om design bij Volvo in vergelijking met de vroegere modellen. Oogde naar mijn mening veel frisser en zagen er sportiever uit.

Maar er is één dingetje. Dit viel me ook al op bij de aankoopadvies bij de Volvo V70 waar ik er toen ook iets over gezegd had. Imago als pluspunt noemen. Imago, ik vind het een verschrikkelijk woord maar dat ligt waarschijnlijk aan mij. Maar deze auto heeft toch wel meer pluspunten dan imago, degelijkheid, goede stoelen en uitmuntende veiligheid? Of zie ik dat verkeerd?
@viezefreddyw: mijn pa heeft een v70, nieuwste facelift, heb er zelf ook wel eens in gereden, en hét grote pluspunt aan een volvo is: rust. Een heerlijk fijn roffelende vijfcilinder op de achtergrond, de handbak is ontzettend fijn om te verzetten, niks kraakt op piept, super comfortabel op snelwegen ed. Als je vaak lang achter het stuur zit is een grote volvo uitmuntend.
@gitaarknul:

Heerlijk hè die rust, daar kan ik voortaan ook wel echt ontzettend van genieten.
@gitaarknul: De laatste V70 heeft toch geen vijfcilinder meer? Enkel vierpitters nog volgens mij.
@123bat: klopt, even uitgezocht, het is een V70 D3 limited edition uit 2012, dus nog niet de allerlaatste facelift, maar de laatste upgrade daarvoor, dus wel hetzelfde interieur, en nog een 5-in-lijn
@viezefreddyw: Imago laat zich moeilijk omvatten natuurlijk, maar Volvo is in Nederland wel een beetje het sociaal geaccepteerde luxe merk. Je kan met een Volvo best bij je klanten voor komen rijden, terwijl ze je met een vergelijkbaar geprijsde Duitse premium bak toch wat anders aankijken.

Daarnaast, en dit is misschien meer mijn persoonlijke mening; Maar een stereotype Volvo rijder is volgens mij toch wel een hoogopgeleide family man met een goede baan, die op zaterdag zijn kinderen naar de hockey brengt. Dit kan een imago zijn dat je nastreeft. :P
@stephano: Ik begrijp de hele term imago wel, maar ik zal nooit begrijpen waarom mensen je beoordelen op wat voor auto je onder je kont hebt. Maar dat zal wel aan mij liggen vrees ik.
@viezefreddyw: Dat is ook iets wat je niet zozeer hoeft te begrijpen maar wat wel handig kan zijn om maar gewoon te accepteren.
Aanvullend; heb nu zo’n 140.000km op de D4 staan. EGR is inderdaad vervangen op een storingsmelding, daarna en daarvoor nooit last gehad. Auto rijdt geweldig, D4 altijd voldoende power, al zou ik hem de volgende keer wel met de 8-traps automaat nemen. 1 minpunt, de rol-hoedeplank is ruk, die schiet steeds los.
@freezzr: dezelfde ervaringen hier.

Al overweg ik hem toch te laten chippen sta nu op 85.000 sinds 2015 maar dat vermogen begint te wennen.

Wel is de auto achter de voorstoelen erg klein! Ik kan niet fatsoenlijk achter mezelf zitten en ben maar 1.80 lang.

Egr klep ook bij mij vervangen rond de 4000 km meende ik en nooit meer iets gehad.
@frisian: ja dat vermogen, na een chip ga je daar ook weer aan wennen he :) maar ehm qua ruimte, ik zit nooit achter mezelf. Heb mijn kid achterin en die zitten altijd supergoed, geen geschuif met stoelen. Dat was in een Ford Focus die ik als voorloper reed wel anders!
Daar rijden er genoeg van rond in Nederland!
@mart144: van zulke rode niet. Daarvan zijn maar heel weinig.
@mashell: dat is ook en V60, ik heb niks over de kleur gezegd
Jammer van de problemen bij de diesels. Geeft weer aan hoeveel ellende zo’n roetfilter+ egr-klep kan geven. Het blijft wel een erg fraaie auto, zeker in R-design uitvoering.
Pracht van een auto, maar sinds ik de vierkante laadruimte van een V70 gewend ben zijn er nog maar weinig stations waar ik mee zou willen ruilen. Audi A6, ook een pracht van een auto, maar de schuine achterklep verpest je “praktische” laadruimte.
@jack_abarth: daarom nooit aan beginnen aan zo’n V70, daarna wil je alleen nog maar een VW transporter..
@mashell:

Haha ja dat klopt. Ik heb de V70 van mijn vader overgenomen en hij kocht een Transporter om te verbouwen naar een camper.
@mashell: Kennen jullie elkaar persoonlijk of is dit enorme toeval? :’)
@phaeton:

Gewoon toeval
Wat mij betreft de mooiste design-taal die Volvo voor een lange tijd heeft gehad. De nieuwe design-taal van de XC90/V90 spreekt mij totaal niet aan. Misschien niet de spannendste auto maar wel een hele fijn auto wat mij betreft. Pluspunten voor de fijne stoelen, minpunten voor het knoppen-circus wat ik nooit onder de knie heb gekregen.

Verder lijkt de V60 D2 mij echt te weinig voor zo’n grote zware auto. Ik vond het in de V40 D2 al tegenvallen.
@reistje: doe mij maar een heerlijke 850 T5-R in Cream Yellow! Veel mooier en karaktervoller dan zo’n nietszeggende, saaie V60.
@cpp1: T-5R mensen… Mierenneukerij, ik weet het. Maar een naam is nou eenmaal correct, of gewoon fout.;)

Een zwarte (of groene) T-5R kun je je ook prima mee vermaken overigens. Misschien nog wel meer omdat die nog verkocht worden voor normale prijzen.
@ej20g: ik vind de prijzen juist behoorlijk stijgen van de t-5r. Afgetrapte wagens vragen ze alsnog de hoofdprijs voor. Doe mij dan maar een nette t-5,
@reistje: Ik rijd sinds een half jaar nu een V40 D2 en ik had vooraf ook wel mijn twijfels, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik in de praktijk eigenlijk nooit vermogen tekort kom. Natuurlijk is het geen strepentrekker, en een D3 of D4 is vast leuker, maar het valt me zeker niet tegen…
Beste aankoopadvies: Niet doen.
@aadnus: ik moet toegeven dat je wel de beste onderbouwing geeft die ik tot nu toe gelezen heb…
@klaasjevaak: Van sommige mensen mag je niet zeggen dat Vulvas slechte auto’s zijn. Ze vragen dan om onderbouwing. Die hoef ik niet te geven. Lees de gebruikerservaringen hier maar.
@aadnus: van mij mag je alles zeggen, maar een onderbouwing van je mening kan toch geen kwaad? Geen idee waar je naar toe op vakantie gaat, maar als dit bijv. Italië is en ik zeg; Niet doen. Dan wil je toch ook weten waarom ik dat zeg? Even afgezien van het feit dat je je er niets van aan trekt en er toch gewoon naar toe gaat. Ik bedoel, het onderbouwen van je mening voegt daadwerkelijk wat toe, enkel zeggen ‘niet doen’ voegt weinig tot niets toe.
Met name de D6 Plugin is een top ding!
Als lease auto gehad de Hybride plug in: Zou ik nooit 2de hands willen hebben: veel stekker problemen en veel onderdelen moesten onder garantie worden vervangen. De wegligging vind ik ook nog steeds matig/slecht op hoge (bochten) snelheid. veel te veel storingen en reparaties voor een nieuwe auto.
@sracert: de wegligging van een Hybride is inderdaad wel veel minder leuk als een D4. De hybride voelt heel zwaar aan en nodigt niet uit om even mee te sturen…
@sracert: idd. Prive zou ik altijd voor de D4 kiezen of een benzine uiteraard. Ik heb zowel de d6 als d4 gereden en de d4 rijdt echt beter.
Deze generatie V60 is helaas niet meer zo degelijk als de Volvo’s van de generaties ervoor, al vind ik de problemen relatief gezien nog wel meevallen. Een aantal van de benoemde problemen hebben toch te maken met techniek die, voordat de V60 D6 Plug-in gelanceerd werd, onbekend terrein waren voor Volvo.

Doe mij overigens maar een gechipte S60 D5 163 pk met handbak voor de kometers, dan hou ik mijn huidige 850 T-5R voor het spelen.
V60 D3 R-design gehad. Ook problemen gehad met egr sensor enzo. Relatief goedkoop was dit te verhelpen na inschakeling Volvo NL.

Maar had niks met die auto. Hij was mooi, het klopt allemaal. Maar het heeft helemaal niks vond ik.

Snel terug gerend naar BMW en nu een F10. Heerlijk.

Ondanks kloppende auto’s fi volvo’s hoef ik er geen 1 meer.
Heb nu 6 maanden een D6 twin engine met polestar tuning. Top auto tot dusver. Ik herken wel het probleem met de keyless start en ook dat die regelmatig het hybride systeem uitschakelt. Volgens de dealer is dat normaal en regelt de auto zelf onder welke omstandigheden het systeem wel en niet werkt. Al met al een heerlijke auto voor een zeer acceptabele bijtelling. Oh ja, anders had ik m zeker niet genomen;)
@mfacey: Precies! Dat zou ik ook zeggen als dealer…
scheelt ook wel dus aan bijtelling als je er 1 uit januari 2013 haalt of 1 december 2013?
Rij zelf een 2011 V60 D2 en het is inderdaad geen strepentrekker. Een bezoek aan Rica zorgt ervoor dat je toch goed vooruit kan. Rij er nu een jaar mee en bevalt me erg goed. Betrouwbaarheid is nog even afwachten!
Heb een V60 PIH in 2013 aangeschaft vanwege de fiscale voordelen. Was een dure aankoop, ook omdat de V60 uitverkocht was en vanuit Frankrijk werd geimporteerd. Vind het nog steeds een zeer fijne auto om te rijden. De korte afstanden naar mijn werk gaan volledig elektrisch en de langere worden fijn met de diesel gereden. Het is een vlotte auto die zeer hard kan gaan, waarbij de 5-cilinder heerlijk roffelt (heerlijk op weg naar wintersport). Tuurlijk blijft het een 2000kg zware auto die een set zomerbanden helemaal heeft versleten in 2 jaar tijd op de vele rotondes onderweg. Tuurlijk is de bagageruimte beperkt. Maar wie heeft er nou elke dag zoveel ruimte nodig? Direct na 4 weken was er een groot probleem met de elektromotoraccu en is dit onder garantie gerepareerd. Verder eigenlijk een hele fijne auto voor elke dag.
Zit nog wel te denken om een Stage II tuning bij Rica te doen ;)
Ik ben Volvo-rijder sinds ik in 1992 mijn eerste Volvo 66 kocht, maar mijn volgende (grote) station wordt waarschijnlijk toch een Toyota. Ik hoor Toyota-rijders nooit klagen over hoge onderhoudskosten.
EGR.. zucht. Afdoppen en chip erin! Bots
De S60 en V60 zijn beide nette wagens. Maar t liefst wil je een dikke 5-pitter of Polestar model … Kwijl…
Sinds een half jaar in het bezit van een v60 t3 ocean race uitvoering maar wat een rust in de auto, subliem! Zochten een niet al te logge gezinsauto die vooral betrouwbaar is maar ook mooi! 15 jaar Opel gereden en kon daar niet slagen in de bouwjaren 11/12 gezien deze een hoog gebruik hadden en zwaarder waren (insignia-sportstourer)
Best een mooi model, op zich wel weer jammer dat je ze veel ziet. Meen vriend van mij heeft er ook eentje, is er heel content mee, alleen de kofferruimte is te klein voor golftas en karretje
Even mosterd na de maaltijd ;-)

Mijn D6 ook een aantal keren de hybride stand afwezig gehad. Kwestie van niet te snel overschakelen vanuit z’n achteruit naar de D.
Heeft puur met de omschakeling van de stroombekrachtiging te maken.
Bij te snel schakelen mist hij zijn nulpunt en stopt ie ermee.
Na inmiddels 30dkm geen problemen. Enkel kale sloffen rondom na 23.000km zoals Wouter al noemde.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).