Volvo V60 T8 Twin Engine: rij-impressie en video

Auteur: , 26 Reacties

Als er een merk vroeg bij was met plug-in hybrids, dan was het wel Volvo. Er komen ook volledig elektrische Volvo’s aan, maar de PHEV speelt nog steeds een belangrijke rol voor de Zweden.

Op zich was de keuze van Volvo ook wel interessant: elektrificatie helpt niet alleen om de CO2-uitstoot van Volvo’s naar beneden te krijgen, en passant creëerden ze ook performance versies. Voorin snort immers de sterkste verbrandingsmotor, terwijl de achterwielen worden aangedreven door een elektromotor. Nog een voordeel: de PHEV’s van Volvo hebben daardoor meteen vierwielaandrijving. Lekker voor de wintersport dus.

De PHEV varianten kregen na wat omzwervingen Twin Engine, het kan maar duidelijk zijn dat er twee motoren aan boord zijn. In het gamma van Volvo zijn er inmiddels drie aandrijflijnen die de benaming Twin Engine dragen. De nieuwste is de XC40 T5 Twin Engine, die combineert een driecilinder 1.5 benzinemotor met een elektromotor van 83 pk. Het systeemvermogen is 262 pk en het gecombineerde koppel 425 Nm. Met het accupakket van 11 kWh-accu dat onder de laadvloer ligt, kan maximaal 54 kilometer elektrisch worden gereden. Mocht je verder elektrisch willen rijden, wacht dan de komst van de volledig elektrische XC40 af.

Volvo V60 T8 Twin Engine

De T6 en T8 Twin Engine
Naast de driecilinder en elektromotor combinatie heeft Volvo nog twee geëlektrificeerde aandrijflijnen in het gamma; beiden hebben als basis een tweeliter viercilinder met turbo en supercharger. De 1969 cc grote viercilinder is er uberhaupt in nogal veel smaakjes bij Volvo: als 190 pk sterke T4, de 250 pk sterke T5 en de 310 pk sterke T6. Enigszins verwarrend is dat de T6 er ook als Twin Engine is met een totaal vermogen van 340 pk.

Volvo V60 T8 Twin Engine

De topper voor dit moment is de V60 T8 Twin Engine en dat was het kanon wat wij bij ons hadden. De tweeliter verbrandingsmotor met turbo en supercharger levert 303 pk en 400 Nm. De elektromotor voegt daar nog 87 pk en 240 Nm aan toe. Totale score 390 pk….. Niet geheel verrassend maakt het de V60 T8 tot een echt rappe jongen, de sprint naar de 100 duurt 4,9 seconde. Dat is ruimschoots rapper dan de meest hothatches en dankzij vierwielaandrijving en automaat, lukt dat ook altijd. De topsnelheid is begrensd op 250 km/u, maar dat lijkt ons ook wel voldoende.

Volvo V60 T8 Twin Engine

V60 D6 vs V60 T8

De Nederlandse leaserijder heeft al ruime ervaring met hybride V60’s, zij het in de oude V60 en met een andere aandrijflijn (een vijfcilinder diesel). Wij kennen die V60 D6 Twin Engine als snelle, meestal prettige auto met een paar rauwe randjes. Waar bij de D6 Twin Engine veel duidelijker het bijschakelen van de diesel merkbaar was, is het in de T8 een bijna naadloze ervaring.

De case voor de PHEV in Nederland
Het is al weer wat jaren geleden dat er bijtellingsvoordeel zat op de plug-in hybrides. Nu rekent de overheid simpelweg de volle mep van 22% aan bijtelling op een PHEV. Dat maakt het plaatje minder gunstig, maar het is niet de enige belasting die er in Nederland op auto’s moeten worden betaald. Bij aanschaf wordt iedere gram CO2-uitstoot belast en daar scoren de PHEV’s erg goed. De V60 T8 heeft een (papieren) CO2-uitstoot van 42 gram per kilometer, het bijbehorende BPM bedrag is € 2.166,-. De V60 T5 R-Design stoot 157 g/km uit en daarvoor mag er € 11.790,- aan BPM naar Den Haag gegireerd worden. Het verschil in aanschafprijs is daardoor slechts 6 mille, maar daarvoor krijg je wel een veel snellere en met vierwielaandrijving uitgeruste V60 voort terug. Nog leuker wordt het met de V60 T6 Twin Engine, die kost slechts 3 mille meer. De V60 T6 Twin Engine is er vanaf 52.995 euro en de T8 Twin Engine vanaf 55.995 euro. Niet gek voor een auto met bijna 400 pk, toch?26 reacties

T8 in het zwart svp, afleveren in cadeaupapier met strik …
Doe mij maar een polestar blauwe. Gaaf ding.
Niet lullig bedoeld hoor.. maar hoe rijdt het dan? Kan ik niet echt ontdekken in de tekst..
@olivier420: inderdaad, qua tekst is het meer een advertorial. Misschien met filmpje dat het anders is. Had graag een rijimpressie van de t6 twin engine gelezen
@olivier420: Precies, dit hele stuk had ik ook kunnen schrijven zonder ooit in het ding gezeten te hebben.
Aantal maanden geleden de V60 T8 al gereden, had hem op mijn shortlist naast de (toen nog niet eens geïntroduceerde) 3 touring.
Auto is zeer snel (zoals ook in het artikel staat 0 – 100 in ~5 seconden) maar de auto is zwaar en afstandelijk (reed een non R design overigens), leuk als ik de 40 voorbij ben….. Uiteindelijk maakt het financieel allemaal niets uit en koop je voor hetzelfde geld een leuke G21 330i die ~500kg minder weegt, leuker stuurt, stiller is en qua entertainment etc gewoon beter in elkaar zit imo.

Kortom als een vd eerste een G21 330i gekocht die ik volgende week kan ophalen! (incl het M differentieel op advies van Wouter ;)).
@rudy: is dat dan met rwd? Ik volg je helemaal. Enkel dat gewichtsverschil, de V60 T8 is loeizwaar, 2,1 ton leeg bijna, maar de G21 is zo licht ook niet. De 330i xdrive krijg ik op een 300kg verschil als ik geregistreerde (gewogen) gewichten vergelijk…
@onehp: ik ga uit van RWD inderdaad, weegt kaal iets van 1600kg volgens mij (en is dus ~500KG lichter).
@Rudy: persoonlijk vond ik de 330i meer aanvoelen als 2000kg..
390pk maar de prestaties zijn gelijk aan de Bmw 3-serie en Audi A4 met een 2 liter 4 cilinder met ruim 130 pk minder.
Krijgt de Volvo de PK’s niet op de wielen of is hij een stuk sneller in de tussen sprints?
@b088y: hij is wel sneller als een A4 2.0 quattro met ~250pk of 330i, echter is de auto erg zwaar wat zijn rijgedrag niet tegen goede komt. Elektrische bekrachtiging stopt na een 140km/h waarna hij niet of nauwelijks sneller is dan de A4/330 of C300 denk ik (te kort gereden om daar echt een beeld van te hebben).

Je voel met accelereren bijvoorbeeld een rotonde af ook duidelijke torque steer / voorwielen zoeken naar grip. Het is een capabele en snelle auto, geen leuke auto om sportiever mee te rijden. Vandaar mijn voorkeur voor de 3 serie ;).
@Rudy: Ik ben de 40 gepasseerd en heb de A4 en 3 serie wel gehad. Op zoek naar wat comfort is deze V60 en echte voorrede aanbieding met stoelen waar ik eens wat langer in kunnen zitten (comfort en sportstoelen bij de Duitsers zijn alleen leuk als 100kg weegt).
@b088y: Volvo is altijd wat trager dan vergelijkbare BMW’s. Weet niet of het bij Mercedes en Audi ook zo is, maar ook als ik BMW’s vergelijk met andere soortgelijke auto’s naast Volvo is de BMW altijd een stuk sneller en even snel met minder vermogen.
T6 te en t8 te even duur? Lijkt me foutje
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Ik had deze graag een aantal maanden geleden geleasd, helaas te veel km’s dus moest voor de D4 gaan. Ook niet verkeerd met 190pk en 400Nm… Inmiddels al weer 65.000km gekard in dat ding, en eerlijk is eerlijk, een heerlijke bak! Misschien geen Audi, maar hiervoor een BMW3 gehad en die blijft hier nu toch wel bij achter hoor… Super op de cruise, autopilot aan voor in de files, en je tuft lekker NL door, ook naar Oostenrijk doet deze het prima hoor!
@max147: heb eens een D3 gehuurd en eerlijk, ik begrijp waarom ie zo populair is hier in Zweden. Echt comfortabel en zelfs naar Onehp maten stuurt dat erg goed ook als je goed doorrijdt. Echt sportief werkt dan weer niet zo goed maar daar heb je andere auto’s voor, ik vermoed dat een zware T8 met grote velgen eigenlijk minder fijn zal rijden…. Maar de huis en tuin D3/D4 is dus echt een heerlijke auto, en dat zeg ik niet vaak!
Als ik over het geld zou beschikken om in deze klasse te shoppen zou ik dit haast verkiezen boven een e klasse of 5 serie. Dit is wel een erg geslaagde auto vind ik.
@audisportquattro: Alleen zijn een 5-serie en e-klasse geen concurrentie voor deze auto maar voor de v90. Dit is een concurrent van de 3-serie en c-klasse.
@sanderp: ik dacht dat dees qua ruimte wel een stuk ruimer was dan een 3 serie of c klasse?
Kunnen we niet een keer stoppen met dat broodje aap verhaal dat pih rijders niet laden?
Onzin, ik ken er velen en die laden allemaal. Op de zaak hebben we 3 Volvo’s pih’s en die worden iedere nacht en iedere werkdag geladen. In inmiddels 150k op de mijne staan en die heeft minstens 90k elektrisch woon-werk verkeer gedaan.

Is dat dan zaligmakend? Nee, zeker niet, want het is een gegeven dat je door het hoge gewicht een significant hoger verbruik scoort wanneer je niet EV rijdt, dan hetzelfde model zonder de electro aandrijving. Maw: je verstookt een deel van je winst weer als extra verbruik.

Maar Wouter heeft gelijk, van elektrisch rijden door de stad krijg je een heel fijn gevoel, want niemand heeft last van je gassen.

T.a.v. de opmerkingen:
– onderstel is perfect te maken dmv Heico sportomderstel
– motor laat je tunen door de huistuner, maar beter nog de specialist uit de buurt van Rotterdam (we maken geen reclame, maar begint met R en eindigt op ica). Dan ben je verlost van iedere dip en heb je een vloriende kromme.
Ik vind de r-design bij deze v60 eigenlijk een beetje te veel halfords voor een Volvo. Dan was de auto r-design toch smaakvoller. Ik begreep een paar maanden terug van mijn plaatselijke Volvo dealer dat de Twin engine modellen alleen door mensen geleasd worden met een flink budget maar die vastzitten aan maximale uitstoot normen. Denk niet dat je zo’n ding gaat rijden als je voor dat geld ook een leuke V90, 330i, of zelfs een a6/5serie kunt rijden. Te maar gerust 10-15k bij instapprijs op voor een r-design met wat opties!
@mfacey: ik bedoelde de “oude r-design”. Waar is de edit knop?!
En hoe zit het met de kofferruimte bij dit model? Vorige model was als hybride niet bruikbaar voor een gezin.
@kareljansen: het accupakket zit onder de middenconsole dus je bent in de kofferbak geen ruimte meer kwijt zoals bij het vorige model.
@joezerneem: thanx. Toch maar eens gaan kijken dan..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).