Volvo XC90 – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 31 Reacties

De grote SUV van Volvo heeft een minder fout imago dan zijn Duitse concurrenten. Of het daarmee ook een goede occasion is om aan te schaffen, is een andere vraag.

De XC90 loopt al weer sinds 2002 mee in het gamma van Volvo. Dat is lang, heel lang zelfs, en Volvo is dan ook hard bezig met de opvolger. Tussendoor kreeg de XC90 diverse updates, waaronder een wat grotere facelift in 2007 en 2011. In de andere modeljaren veranderde er ook altijd wel wat, dus de ene XC90 is zeker de andere niet.

Aanbod occasions

 • Op AutoScout24 zijn ruim 300 exemplaren van tweedehands Volvo XC90’s te vinden.
 • Bijna 60% heeft een dieselmotor en er zijn ook enkele exemplaren met een LPG tank te vinden.
 • Ruim 80% heeft een automatische versnellingsbak.
 • Circa 60% heeft navigatie.
 • Prijzen beginnen bij 7000 euro.

Pluspunten

 • Comfort, ruimte.
 • Imago.
 • Degelijkheid.
 • Goede stoelen.
 • Uitmuntende veiligheid.
 • Ook als zevenzitter geleverd.

Aandachtspunten

 • Onderhoud, onderhoud, onderhoud.
 • Automaten willen wel eens hakerig gaan schakelen – spoelen kan soelaas bieden.
 • De automatische versnellingsbak van de T6 uit 2003-2004 is relatief onbetrouwbaar. Vermijd deze viertraps automaat.
 • Speling draagarmen.
 • Diesel-injectoren van de D5 kunnen, vooral bij hogere kilometerstanden, aan vervanging toe zijn.
 • Rammeltjes en kraakjes zijn standaard (eerste modeljaren ook het onderstel!).
 • Stuurhuizen; gevoel alsof je elastiek aan het stuur hebt hangen.
 • Wiellagers achter.
 • ABS meldingen, vervangen computer of laten solderen door specialist.
 • Uitval van de aandrijving van de achterwielen. De vertanding van een mof tussen aandrijfas uit de tussenbak en de achteras raakt slijt, waarna deze vervangen moet worden. In sommige gevallen slijt ook de vertanding van de haakse overbrenging, wat de kosten aanzienlijk verhoogt. Het is te testen door met de hand de cardanas te draaien, als dat kan is het probleem present.

Hieronder de video die we maakten, het volledige aanbod vind je hier!31 reacties

Grandioze bak! Draait in zijn huidige ontwerp alweer 12 jaar mee. Welke auto kan dat zeggen? Verder rijdt zo’n XC90 zo heerlijk smeuïg, vooral met het D5 blok.
Het is dat is geen gezin heb, waar ik veel ruimte voor nodig heb, anders had dit wel voor de deur gestaan. Karakterbak, niets anders. En zeker niet zo patserig als veel van zijn concurrenten.
@fiatsco: Uhhh. G-klasse, 35 jaar. Of behandelen we die als een klasse apart?
@Pordon: @zero:
De XC90 is een SUV, geen old school terreinwaggie, mompelt iets over appels en peren..
@Pordon: Nop. G-klasse is inderdaad wel een goed voorbeeld, maar natuurlijk lang niet zoveel verkocht als de XC90. De G-klasse is een buitenbeentje, evenals de Wrangler en nog wat modellen.
Voor een hedendaags model zijn er maar weinig die kunnen tippen aan de levensduur van de XC90. Ow wacht… de S80! ;)
@fiatsco: Land Rover Defender?
@fiatsco: Renault Twingo
Een groot, beetje lomp en suf bakbeest, maar stiekem best best mooi en tijdloos!
@reactief: … best wel mooi …
Wij hebben een 2007 D5 die al 7 jaar probleemloos rondloopt! Rammeltjes zijn heel zeldzaam en komen eerder door muntjes die ergens tussen gevallen zijn! Onderhoud valt naar SUV normen ook goed mee, net als bandenprijzen. Enkel het verbruik bij onze automaat valt wat tegen… Op onderhoud wordt hier inderdaad wel niet bespaard, maar naar een Volvo dealer gaan we ook weer niet. Wel een Volvo Specialist!

Mijn ouders zouden direct opnieuw kopen, maar dan in handbak! Niet echt ’s werelds beste automaat deze qua rijgemak… Maar alles went, en eens je de automaat kent valt hij prima mee!
@technopatat: Ohja, wij hebben wel ‘maar’ de 17inch velgen, vandaar de betaalbare banden :)! Nog een aanrader trouwens, het premium audio systeem! Echt een toppertje!
@technopatat: de Geartronic is inderdaad niet de beste automaat die er is. Persoonlijk vind ik de 4-traps “AW” bakken uit de 850, en S/V/XC70 Classic veel fijner. De Geartronic’s zijn zelflerende versnellingsbakken zijn daardoor soms wat nerveus en “dom” (verkeerde schakeltijden) vind ik. Daarnaast zijn de oude 4-traps automaten stiekem gemiddeld een stuk betrouwbaarder en sterker. Maar zoals je zelf ook al aangeeft, een Geartronic kan met goed onderhoud en de juiste omgang gewoon betrouwbaar en ook best fijn zijn.
D5 is een prima blok maar wel redelijk rumoerig en kijk uit met de verstuivers zo rond de 2 ton. Dat is een flinke kostenpost.
Ik mis de info van het exemplaar waar jullie nu mee reden. Met de prijs, bouwjaar, type motor etc. Vond ik altijd een handige toevoeging om een beetje een idee te krijgen wat een goed uitgerust model mag kosten!
@quantez: klopt, we zijn em vergeten:/ volgende keer staat het er weer bij!
@quantez: Dit exemplaar verwisseld van eigenaar voor ongeveer 47K euro’s. Toch wel een van de duurdere XC90’s. http://www.niham.nl/occasions/volvo-xc90-d5-200pk-aut-limited-edition-full-options-69xrn2/
@Tschilpje: ah, thanks voor de info. De prijs zal wel te maken hebben met het relatief jonge bouwjaar!
@Tschilpje: ah, thanks voor de info! De prijs zal wel te maken hebben met het relatief jonge bouwjaar.
Mijn aankoopadvies: gewoon doorlopen en gaan kijken naar een X5, Q7, ML of Cayenne.
@2800cc:
Top advies, laat die relatief betrouwbare Volvo staan en ga voor een bak ellende uit Duitsland/VS.
Nee, dat zijn adviezen waar we wat aan hebben..
@tupperware: Wie wil er nou worden gezien in een Volvo XC90?
Dan heb je direct een stempel of je voorhoofd met “net niet”
@2800cc: en de reden is? Betrouwbaarheid? Of omdat ze meer kosten?
D5 is een prima blok. Vooral voor grote afstanden. Wel een beetje gebrek aan vermogen, maar op gebied van comfort niet te tippen.
Beetje saaie bak met een wat gedateerd interieur maar wel aanzienlijk lichter dan zijn concurrenten: blijft vaak onder de 2000 kilo itt bijvoorbeeld de Touareg, Laro etc.
Rammeltjes, kraakjes, versleten wielophanging, defecte wiellagers. Deze Volvo is niet de enige auto met dit soort kwaaltjes. Gek hè, met die idioot lage banden om veel te grote velgen van tegenwoordig.
@moveyourmind:
Zit wat in maar bij een SUV vallen die lage banden nou juist wel mee.
Pas geleden in een xc90 gereden maar het is allemaal wel verouderd hoor. Vind het nog wel een mooie auto.
Thuis hebben wij een XC90 D5, geimporteerd uit Duitsland met toen 10.000km. Staat nu inmiddels 430.000+ op na 7jaar en nog steeds zeer betrouwbaar. Motor is gelijk na aankoop wel gechipt naar 227pk en 475nm. Net een grote beurt gehad, automaat laten powerflushen (zeker aan te raden) en hij loopt weer perfect. Nu de keuze voor een nieuwe 5 serie of toch maar lekker blijven rijden…..
Ben al tijdje op zoek naar een specifieke XC90: Ocean race uitvoering, blauw metallic, zwart leer icm de V8 én km.stand max ca. 80.000 km.
@406_v6: dan zou ik toch ook maar eens een proefritje in een X5 met een V8 van na 2007 maken, ben je meteen genezen van die XC. Maar die zul je wel te ‘ordinair’ vinden zeker..?
@parker: Nee, Bimmer valt af wegens te groot risico dat ie naar ’t oosten verdwijnt. Bovendien is de V8 van Yamaha niet te versmaden.
@parker: Daarnaast vindt ik de XC90 er beter uitzien dan de X5, maar da’s een kwestie van smaak.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).