VVN: “geef appende ouders dubbele boete!”

Auteur: , 55 Reacties

De verkeersveiligheidsorganisatie heeft weer een topidee.

Volgens VVN moeten ouders die in het bijzijn van hun kind(eren) achter het stuur gebruikmaken van hun mobiele telefoon extra zwaar bestraft worden. Momenteel mag je 230 euro aftikken als oom agent je al whatsappend/tinderend/snapchattend achter het stuur aantreft. Volgens VVN mogen ouders het dubbele boetebedrag neerleggen als hun kroost zich in de auto bevindt.

Naar de mening van VVN krijgen kids een verkeerd voorbeeld als zij zien dat hun ouders met mobiele telefoons in de weer zijn achter het stuur, terwijl juist die ouders bewust moeten zijn van hun verantwoordelijkheid. Of VVN hiermee inderdaad dingen gaat bereiken is vers twee. De organisatie wil vooral een signaal afgeven en de discussie aanzwengelen. Bij dat laatste helpen we natuurlijk graag een handje.

Het Openbaar Ministerie geeft aan dat het aan de wetgever (regering + Staten-Generaal) is om de wetgeving aan te passen en niet aan het OM. Wel geeft laatstgenoemde partij aan dat de hogere boetes wat hen betreft ook mogen gelden bij snelheidsovertredingen en rijden onder invloed. Tegelijk is de Tweede Kamer enigszins sceptisch en dat heeft te maken met *jawel* de pakkans.

Wij zien wel wat in het plan van VVN, vooral omdat de organisatie wat betreft die voorbeeldfunctie natuurlijk voor een deel gelijk heeft. Aan de andere kant is de boete voor bellen achter het stuur tegenwoordig al niet mals en vragen we ons af of een verhoging voor ouders daadwerkelijk nut zou hebben. Jullie idee?55 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
Koop gewoon een bluetooth toetsenbordje voor je Apple Carplay… mag het weer wel…
@intimrasiert: Lijkt me erg onverstandig… als je zo dom bent om je kinderen zo in gevaar te brengen zul je al niet in staat zijn om een al te dikke ‘boterham’ te verdienen….. die mensen dan een boete ter hoogte van hun maandelijkse hypotheek in de maag splitsen resulteert in frustratie, stress, scheidingen, minder geld voor uitjes met kids en al dat nog meer…. Foei VVN
@dutchneon: Je zou er als ouder natuurlijk ook voor kunnen kiezen om je gewoon met autorijden bezig te houden.
@ekidey: Idd wtf dan ben je echt te onverantwoordelijk.
Rijbewijst innemen bij dat soort lui, ga maar in de bus lekker appen!
Jezelf in gevaar brengen oke, maar doe dat lekker thuis niet op de openbare weg en al zeker niet als je je kinderen er ook in meesleept.
@cantuccini: Zo zie ik af en toe moeders met een kind achterop door rood fietsen. Onbegrijpelijk.
Gaan we dan ook de snelheidsboetes verhogen wanneer er een kind in de auto aanwezig is?
Ik snap dat ze iets aan het mobiel gebruik willen doen, maar geef op z’n minst een fatsoenlijke reden.
geef iedereen gewoon die hoge boete!
hoe vaak mensen wel niet over de weg slingeren of tergend langzaam rijden!
@kimhung: Of gewoon totaal niet opletten en zo tegen je aan rijden terwijl je voor rood staat te wachten… 1 plus: ik zat in de Landcruiser van m’n pa met de trekhaak op de juiste hoogte, zijn motorkap in de kreukels en wij een deukje..
@hight96: draai het even om zeg ik altijd….. als de snelheidslimieten niet zo belachelijk laag waren scheelt het ook. 130 is al een snelheid waar mensen het minder snel zullen doen. Echter als ik in D lekker aan het cruisen ben met 170 haal ik het zeker niet in mn hoofd. Echter 100 op de A2 met aan weerskanten 15 auto’s naast me die ook 100 rijden zoek je wat om de tijd te doden…. Bovendien moeten we wel op flitsmeister kijken in NL, anders krijg je een dikke boete voor een paar km te hard. Hmmm eigenlijk een stukje uitlokking dus :o
@dutchneon: Of je houd je gewoon aan de snelheidslimiet zodat je flitsmeister niet nodig hebt en dan nog iets, hoe doodde jij je tijd voor het smartphone tijdperk? Vind het een beetje aanstellerig gedrag om niet eens even een paar uurtjes je telefoon aan de kant te gooien…
@hight96: voor het smartphone tijdperk??? toen waren we nog in het A2 Racer tijdperk… zonder trajectcontroles! Zolang je auto harder kon dan die Volvo T5 was stuurmanskunst het enige wat je nodig had!
@dutchneon:
Dit is toch sarcastisch bedoeld. Niet?
Kan mij niet voorstellen dat iemand deze gedachte heeft en dat ook nog op internet gaat zetten. Zo dom is niemand.
@pa045: jij begrijpt het…. ik rijdt al 7 jaar boetevrij en bel alleen met de carkit als dat nodig is.
Heb 13 schadevrije jaren met gemiddeld 60.000km per jaar, doe niet aan leaseauto’s en zowel mijn kinderen, mijn vrouw, mijn veiligheid en m’n auto’s zijn me heilig. Flitsmeister heb ik alleen nodig als ik snachts of savonds op de weg zit, dan gaat vmax +30 voor mij pas gelden… in de spits doe ik niet eens meer de moeite om de vmax te zoeken ;)
Tja, die pakkans. Die is, eigenlijk, ongelooflijk hoog. Ik zie dagelijks mensen append rondrijden, moet een klein kunstje zijn om dat voor elkaar te krijgen. Vliegende teams die door het hele land gaan in burgerauto’s? Misschien beter dan een boete: telefoon inleveren.
@pomoek: idd. Het is niet of ze het stiekem doen. Paar teams op de motor tussen de file door. Binnen 5 km de staatskas met een flink stuk gespekt!
@kle500: Worden de files ook weer korter. App-ende bestuurders zorgen echt niet voor een betere doorstroming. En dan een lichtkrant achter op de motor met het nummerbord van de betrapte chauffeur. Fotootje nemen als bewijs en weer door.
@pomoek:

Inderdaad, ter plekke over je eigen telefoon rijden. Denk niet dat men het dan nog gauw een 2e keer zal doen bij een hoge pakkans.
Verplicht zo iemand om een Tesla te kopen.
@kobus1967: Daar los je niets mee op, zo maak je het alleen maar erger.
Ik zie de discussie al voor me, wanneer zijn de kinderen oud genoeg om te beseffen wat hun ouders achter het stuur doen? 2-3 jaar, 4-5? Lastig verhaal en daardoor niet uitvoerbaar denk ik.
Het mooiste zou zijn dat je een lik-op-stuk beleid kunt voeren, maar ik vraag me dan af of dat juridisch haalbaar is.
Ja doen!

Mensen met kinderen zouden ook meer wegenbelasting moeten betalen want ze hebben altijd meer gewicht in de auto.
Prima! Ik vind dat ze dat principe in alle gevallen mogen toepassen als er kinderen bij zijn, niet alleen in het verkeer. Het begint al bij afval op straat.
@live4life: krijg ik dan korting als ik 4 bejaarden in mijn auto heb, kan toch weer een hoop schelen uit de pensioenpot als er wat fout gaat tijdens het appen
@lekkerlinksrijden: Alleen als je beloofd dat t fout gaat…
Laten we eerlijk zijn: Het is compleet absurd hoeveel mensen gewoon zitten te appen achter het stuur terwijl ze 130 rijden. Ik ben het eens met die zeikerd van een Kook Spee als hij zegt dat er meer moet worden gecontroleerd.
Zolang ze maar niet op snelheid gaan controleren maar dan ook echt op die telefoon. Op de A7 is er de laatste tijd extra controle, waarbij er zo’n 248 boetes al zijn uitgedeeld voor telefoons, en 8 rijbewijzen zijn ingevorderd.
Nou ik rijd het stuk groningen-drachten elke dag, en die 8 kan ik wel per dag uitschrijven…. soms zelfs wel per rit…
Om over asociaal bumperkleven nog maar niet te spreken. Dat bedrag kan vele malen hoger, maar dat lost de problemen niet op: tijd is geld. Meer geld dan de boete?
Ik denk dat een effectievere manier zou zijn om de telefoon in te leveren, en die met 3 dagen + 500€ weer op te komen halen een goeie oplossing zou zijn. Dan is het gedrag gelijk bestraft, en niet aan het eind van de maand, wanneer er wordt gekeken hoeveel er deze maand verdient is. Ik ken iemand die het zelfs al wegzet als kostenpost…
@peug206: ik hoopte vanochtend ook dat ze aan het controleren waren. Ik heb van drachten tot Groningen achter dezelfde Passat gezeten. Die auto is niet een keer op de rechter baan geweest, ik heb er wel de helft van de tijd kunnen rijden. Toen hij richting Assen ging en ik rechtdoor was die telefoon prominent op het stuur aanwezig, druk aan het appen ofzo.
@lekbak: zulke mensen mag je of van de weg af drukken of rechts inhalen. En dan goed op de claxon drukken, werkt meestal zeer goed.
@peug206: dat doe ik dus nooit. Stel dat zo’n aap opeens het licht ziet of dat er juist dan wèl politie is. Dan krijg ik de boete en krijgt de appende meneer er helemaal niets van mee. Zo werkt de politie helaas ook wel weer.
@lekbak: juist wel: als jij het dan gaat uitleggen gaan ze misschien zelfs wel op de oorzaak van rechts inhalen controleren ;) daarnaast: weer 1tje minder die het niet snapt
Veels te soft.
Gewoon rijbewijs afnemen.
@cantuccini: “poilice snipers on overpasses and ticking them off” Was ge-quote JC
Totaal doorgeslagen! Ik heb zelf een pest hekel aan mensen die met de smartphone bezig zijn tijdens het autorijden, zelf doe ik dat dus ook niet. Maar om nou ouders extra te bestraffen omdat er kinderen in de auto zitten is volkomen ridicuul. Laat ze maar veroorzakers van ongelukken veel zwaarder straffen als blijkt dat smartphonegebruik de oorzaak is.
– appende fietsers ?
– appende voetgangers die zonderkijken een voetgangers oversteekplaats oplopen

Wat gaan we daaraan doen?

Dit is weer een hard BOE roepen en übercorrect reageren voor een groot debiel gedeelte van onze bevolking die toch niet meer te redden zijn.
I rest my case :

http://www.rtlnieuws.nl/buitenland/man-die-13-kerkgangers-doodreed-was-aan-het-appen
@desjonnies: Helemaal mee eens. Behalve misschien van de voetgangers. Je moet zonder te kijken het zebrapad op kunnen lopen. Dat dit niet kan is eigenlijk al te zot voor woorden.
@kilum: Nee, je MOET altijd kijken als je het zebrapad op wilt lopen. Ik snap je punt wel hoor, maar je moet even verder denken. Het is altijd goed, echt altijd goed, om oogcontact te maken met de automobilist, in elk geval. Maak kenbaar dat JIJ het zebrapad over wilt lopen. Dat maakt het voor jou en voor de automobilist een stuk makkelijker allemaal.

Maak signalen, maak kenbaar dat je iets gaat doen. Op de fiets steek je je hand uit als je de bocht om gaat. Als voetganger maak je kenbaar dat je het zebrapad op wilt. Als automobilist kijk je uit je doppen, gebruik je je richtingaanwijzer en laat je die klote telefoon voor wat het is. Het is allemaal zo ontzettend simpel.
@viezefreddyw: Ik doe het ook. Maar het zou niet moeten moeten.
@kilum:
Totdat er een betonmortelwagen uit Neerlands’hoop aankomt denderen ………zonder remmen
http://media.nbcnewyork.com/images/653*367/woman+struck+truck+upper+east+side+manhattan.jpg
@desjonnies: Tsja, daar heb je gelijk in. Maar ook die zouden op tijd moeten kunnen remmen. Ik zeg ook niet dat ik niet kijk. Het is gewoon te zot voor woorden dat het nodig is. Dan kun je bijna net zo goed geen zebra paden maken.
@kilum: Ik denk dat je iets niet begrijpt. Een zebrapad is er inderdaad om de voetganger voorrang te geven, de automobilist is dan ook verplicht voorrang te verlenen. MAAARRRRR. Je moet wel ALTIJD kijken. En doordat jij kijkt of er wel of geen auto aan komt rijden, maak jij kenbaar dat je het zebrapad op wilt gaan. Als jij met je hoofd naar beneden langs een zebrapad loopt en ineens over gaat steken wordt je gewoon voor de sokken gereden en dat is een heel logisch gevolg. Theoretisch gezien is de automobilist op dat moment de fout in gegaan, maar de voetganger dient altijd kenbaar te maken het zebrapad over te willen lopen.
@desjonnies: laat dit een begin zijn, en wees daar blij mee.

Dat ze aan jou punten niks doen betekent niet dat ze hier ook niks aan hoeven te doen natuurlijk.
@desjonnies: Wat gaan we daar aan doen ?
Heel simpel! We laten robots rijden die zijn hier veel beter in en houden alles in de gaten!
Zeker als 100% van het verkeer een robot is en ze met elkaar communiceren!
Super smooth verkeer, en lekker appen, slapen, je haar doen weet ik veel wat in de auto!
De VVN heeft kennelijk niet in de gaten dat kinderen zelf het slechte voorbeeld geven door autistisch op de achterbank met hun telefoon bezig te zijn…

Niet zo gek dat hun ouders van ellende naar de smartphone grijpen om toch maar een klein beetje intermenselijk contact te kunnen hebben…
@moveyourmind: Precies! iemand die het snapt hier, hulde!
Die kids moet je hard aan pakken, ga maar een weekje brommen vriend met je candy crush!
@MauritsH: leuk artikel. Spitsvondig geschreven! Is dat interieur niet van een Vauxhall Corsa uit 2002?
Een goed idee! Ik zou nog een stap verder willen gaan, ouders worden gesubsidieerd middels kinderbijslag, stel daaraan voorwaarden, oa door het goede voorbeeld te geven, zo niet, dan vervalt de subsidie
Je bent sowieso niet goed bij je hoofd als je gaat appen tijdens het rijden.

Echter, boetes verhogen ivm voorbeeldfunctie van ouders. Klinkt als glad ijs.
Dit wordt lachen! Geldt dit alleen voor je eigen kinderen of ook voor andermans kinderen? En als het antwoord is: eigen kinderen, geldt het ook voor adoptiekinderen? En tot welke leeftijd? Als mijn 70e jarige vader een superlike op Tinder wil uitdelen tijdens het rijden met naast hem zijn volwassen zoon?

Oeh! En als het antwoord is: alle kinderen, geldt het dan ook als ze niet in mijn auto zitten en het alleen maar zien? Dan rijd ik nooit meer cabrio!

En wordt de boete ook hoger per kind? Als ze dit invoeren dan moeten ze ook drastisch zijn! Verdubbeling per kind! Er worden nota bene meer kinderzieltjes beïnvloed! Há! Nu maar eens kijken hoe die schoolbuschauffeur €53.765,– aftikt, de ouwe schraper!!
Lijkt me ongrondwettelijk. In gelijke gevallen moet er gelijk behandeld worden. Dus wel of niet in het bezit van kinderen mag voor een strafmaat niet uitmaken. Gewoon een luchtballonnetje om het probleem nog eens onder de aandacht te brengen.
Ik denk eigenlijk dat het probleem helemaal “niet appen in de auto is” maar de algemene verslaving aan sociale media, dat mensen het vreemde idee hebben dat daarop reageren altijd meteen moet. Pak dat probleem aan en het appen achter het stuur verdwijnt vanzelf.
@mashell: iedereen met kinderen in de auto wordt gelijk behandeld bij dit plan. Iedereen zonder kinderen in de auto ook.

Het gaat dus niet om het hebben van. Maar het in de auto hebben van.
Zorg simpelweg voor meer handhaving op de weg.. dit geldt niet alleen voor het appen op de weg, maar voor veel meer overtredingen.

Politie doe gewoon je werk en dat begint bij handhaving van de wet met een hogere dekkingsgraad dan wat ik nu tegen kom op de weg. (en ik rij behoorlijk aantal kilometers per dag)
@falcon: ja handhaving. Een politieman op elke straathoek. Je weet dat zoiets een naam heeft: politiestaat.
Mensen noemen nu een flitsapparaat al een bermkassa en de overheid wordt op de onderkant van het internet stelselmatig roverheid genoemd. Om een leuke en vrije samenleving hebben we niet meer handhaving nodig, eerder minder. We hebben nodig dat we ons weer wat socialer gaan gedragen (de makkelijkste manier om dat te doen is minder sociale media te gaan gebruiken).
Ik ga nog verder. Ouders moeten het goede voorbeeld voor hun kinderen geven. Dus stelende en gewelddadige ouders moeten dan ook dubbele straffen krijgen? En hoe zit het dan met de buurman die zijn buurjongen even naar voetbal brengt? Moeten mensen extra worden gestraft voor het feit dat ze kinderen hebben?
Natuurlijk: telefoneren en appen in de auto hoort niet, daarover is de wetgever duidelijk, maar met steeds verhogen van straffen kom je er niet. Controleer en handhaaf liever, anders wordt het straffen willekeur.
Als ik het plaatje moet geloven gaan onze blauw geklede vrienden vooral op Engelse Vauxhall Combo rijders jagen… #mierenneukmodus
Ben ik voor!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).