Waarom deze pole extra bijzonder was voor Hamilton

Auteur: , 37 Reacties

Het was een emotionele middag in Montréal...

Waarom deze pole extra bijzonder was voor Hamilton

Zoals gebruikelijk was het gedurende de kwalificatie stuivertje wisselen tussen de Mercedessen en de Ferrari’s. Uiteindelijk perste Hamilton er een magistraal rondje uit waarmee hij de pole position wist te veroveren (verslag). De voorsprong op Sebastian Vettel bedroeg ruim drie tienden van een seconde en da’s best een flinke marge. Vettel gaf na de training dan ook toe dat hij niet helemaal happy was met z’n rondje, maar dat Hamilton in de slotfase een beer van een tijd neerzette.

Deze kwalificatie kreeg voor #LH44 echter een gouden randje. De Brit veroverde z’n 65e pole position en daarmee komt hij op gelijke hoogte met de legendarische Ayrton Senna, die door veel kenners wordt gezien als de beste coureur ooit (na Mental Theo).

Senna had echter 161 races nodig om tot dat aantal te komen, waar Lewis reeds 194 starts achter z’n naam heeft staan. Bovenaan het all time pole-klassement staat Michael Schumacher, die in 308(!) races 68 keer op pole position stond.

Nog een fun fact om je vrienden vanavond tijdens de race mee de ogen uit te steken. Senna veroverde z’n laatste pole voor de Grand Prix van San Marino in 1994. Inderdaad, da’s de race waarin hij helaas overleed. De Braziliaan pikte de eerste startpositie voor de neus van Schumacher weg met een voorsprong van 0,33 seconde. De voorsprong van Hamilton op Vettel? Inderdaad, 0,33 seconde (via). De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de voorsprong van Senna 0,337 seconden was en die van Hamilton 0,330 maar dat maakt het niet minder toevallig.

Hamilton kreeg na de training een originele Senna-helm uit handen van de familie, de video check je hieronder.

Helm37 reacties

Mooi om te zien dat de legende na 23 jaar nog ‘leeft’
@eetvlagetmoney: heroes get remembered, but legends will never die.
Laten we hopen dat Lil’Lewis ook vanavond weer een overwinning pakt om Senna te eren.

Mijn voorspelling voor vandaag.

1. Lil’Lewis
2. CryBaby Vettel
3. Botte Bottas.
@fiestacruizer: ik hoop dat Vettel de overwinning pakt om Schumacher te eren.
Dit lijkt me voor Hamilton het mooiste geschenk ooit. De ‘mental theo ‘opmerking is in dit stuk, totaal misgeplaatst.
@MercMeister: Niet zo zuur. Snap je opmerking wel, maar het is toch vooral met een knipoog bedoeld ;)
@MercMeister: want?
Mental Theo is een serieuze topcoureur hoor
Wow! Wow! En die voorsprong van Senna en Hamilton van 33 tienden is ook nog nummer van Max! Het kan niet gekker worden :-P (had eigenlijk wel verwacht dat Autoblog dan een titel had gemaakt zoals: Hoe Max het verschil is tussen Hamilton en Senna)
@quincy: had je nou wel of niet gewild dat het weer over Max ging? Want zo nee, dan heb je het nu zelf weer verpest. Ik vind het wel jammer dat in/onder elk Formule 1 gerelateerd artikel Max’ naam weer genoemd moet worden. Ik weet nu wel dat Nederlander Max geweldig vinden, maar zet die oranje bril eens af…
@ewoudhoed: Ik vond inderdaad zo verbaasd dat het niet op de één of andere manier over Max ging, dat ik het zelf heb gedaan… hoe erg is dat! Wat is er met me aan de hand?

Maar was juist op recht verbaasd dat een F1 artikel op Autoblog geen relatie tot Max had. Vanwege al die Max gekte hierzo, ben ik voor het echte F1 nieuws en informatie uitgeweken naar wat objectievere sites ;-)
@quincy: dan kunnen we elkaar de hand schudden. ;)
@ewoudhoed: neem lekker samen een kamer joh, de azijn staat all klaar voor Julie…
Haha ik twijfelde inderdaad ;)
Wat een emotioneel gedoe zeg.
@lalancia: jij snapt er helemaal niets van wat Senna betekent heeft voor de F1 en menig huidige coureur hier naar kijkt.
@erik2907: ik zal wel niet zo sentimenteel aangelegd zijn…
@lalancia: ik ben het met je eens hoor. Sinds ‘de Amerikanen’ de F1 hebben overgenomen gebeurt dit steeds meer. Het opdringen van dit soort emo momenten. Formule 1 GTST.
@pomoek: Schumacher z’n gelijke overwinning werd destijds ook ontzettend aangedikt met een ik-probeer-maar-kan-niet huilende Schumacher in de persconferentie. Daarna weet elke F1 fan dat Hamilton zo’n beetje de grootste Senna fan die je kan bedenken in F1. Vind het dan niet meer dan normaal.
@lalancia: ik deel je mening, Leve Fangio 😁
@lalancia: Ja, echt bah. Mensen en emoties. Ik wil helemaal geen emotie zien.
@87sandyd: niks mis met emoties. Ik ben zelf ook wel emotioneel. Maar door dit nu zo door mijn (onze?) strot te douwen. Heb ik liever niet.
@pomoek: eensch
Nog een fun fact om de harten van je vrienden mee uit te steken: De GO van Canada was de GP waar Hamilton z’n allereerste pole in F1 pakte en ook z’n eerste overwinning.

En je raadt het al…ook Senna pakte daar z’n eerste pole!

….oké, dat laatste is misschien verzonnen voor dramatisch effect….
@rick-dos: GO=GP
Hate him or love him maar het was een prachtig moment toen Lewis de helm van Senna mocht ontvangen. Ik vond het prachtig. De emotie bij Hamilton was duidelijk zichtbaar. The all time greatest zal nooit vergeten worden en dat is in mijn ogen een belangrijk iets.
Stond op Autojunk bij de video dus..

Gaaf, hij is oprecht verrast. Laat spontaan zijn handschoenen één voor één vallen…
Maar “no-one equals Senna”.
@w0o0dy: Mierenneukerij natuurlijk maar het waren zijn bidon en zonnebril die hij liet vallen. Maar oprecht verrast inderdaad, prachtig moment.
Prachtig moment. Senna blijft een legende. Ik krijg altijd kippenvel bij dat soort vergelijkingen.

Ook al zal is er statistisch gezien iemand beter geweest (Schumacher) en Hamilton zeker weten ook nog een keer, Senna blijft de meester van de snelle ronde.
Op gevoel vind ik Lewis nog lang niet de grootheid die Senna en Schumacher waren… Toch ontloopt ie zelfs Schumacher nu niet veel wat betreft poles. Onderschat ik Lewis nu?
@mda: ik sluit me bij je aan. Is toch wel gek eigenlijk gezien z’n sublieme prestaties. Maarja legende word je pas als je er niet meer (bij) bent. Ofzo.
@mda: het helpt niet dat hij in een auto rijdt die afgetekend beter was dan de rest van het veld de afgelopen jaren.. veel start-finish 1-2 overwinningen/podiums.. dan is het wel iets minder legendarisch om poles, overwinningen en titels binnen te slepen.

Kijk voor de grap naar de eindstanden in de titelstrijd uit de jaren dat Senna of Schumacher kampioen werden. Vaak een rijder van een ander team op plaats 2 en vaak spannende ontknopingen.

Maar ik denk wel dat zijn vechtlust en consistentie wordt onderschat ja.
@w0o0dy: precies dat!
@mda: Nee, ik denk niet dat je Lewis onderschat, maar Senna en Schumacher haalden deze poles toen er ongeveer 15 races in een seizoen zaten. Dat zijn er inmiddels ruim 20. Het record toen halen was gewoon lastiger. Maar records zullen blijven gebroken worden. Wellicht kijken wij ook anders naar Lewis over 10 jaar dan dat we nu doen.
@sleurs: destijds waren er 16 races per seizoen. Het maakt statistisch niet uit hoeveel races er waren per seizoen. Senna haalde er 65 in ongeveer 165 races, Hamilton in ongeveer 180 races en Schumacher had er 308 races voor nodig om aan het aantal van 68 te komen. Het mag duidelijk zijn dat Senna de pole meester is in procrntuele verhouding (races/pole), gevolgd door Hamilton en dan de rest van de coureurs.
@mda: poles is mooi maar schumi was wel iets meer kampioen.
@rolov: senna was ook iets meer dood om meer te kunnen winnen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).