Wat ging er gisteren mis bij Max Verstappen?

Auteur: , 50 Reacties

De stuurlui aan wal - en in de reaguurderspanelen op AB - hebben de matige raceprestatie van Verstappen in de Grand Prix van Spanje natuurlijk al lang en breed uitgediept, boeiender is het wat de Toro Rosso-coureur er zelf over heeft te zeggen. We geven de microfoon daarom aan Max.

Wat ging er gisteren mis bij Max Verstappen?

Na zijn droomkwalificatie startte hij zondag vanaf de zesde positie, om meteen na de start voor teamgenoot Carlos Sainz uit te komen. En ja, als de fanboys die we zijn zagen we Max al doorstomen naar een welverdiende plek in het puntenveld. Het liep even iets anders (must-read betoog van @desjonnies HIER) en Max werd gedurende de race steeds verder naar achteren gedrukt. Felipe Massa ging hem voorbij, Pastor ‘ik heb aan een halve achtervleugel genoeg’ Maldonado was in zijn Lotus te snel voor hem, en ook Daniel Ricciardo was in zijn Red Bull-bolide geen partij voor Max. Wat restte was een 11e plek.

What gives, Max? Waarom was de snelheid plotseling weg? Aan Verstappen.nl geeft hij tekst en uitleg:

“Mijn start was erg goed, maar het was een heel moeilijke race. Na de eerste paar ronden merkte ik gelijk dat het niet zo goed ging. Ik had veel problemen met de achterbanden, waardoor ik geen tractie had. Ik had een paar ronden verlies in vermogen en moest een reset uitvoeren. De batterij raakte leeg en moest extra herladen worden, dus daardoor verloor ik wat snelheid.”

Ook het verkeer zat hem niet mee, waarna Sainz Max voorbij DRS’de:

“Na mijn laatste pitstop zat ik een viertal ronden vast achter Hulkenberg en Maldonado en dan slijten je banden sneller. En toen ik plaats moest maken voor Raikkonen en Bottas, was dat niet ideaal. Zij waren op dat moment niet veel sneller, dus ik zat vast achter hen, toen Sainz me voorbij kwam met behulp van DRS.”

Max’ herkansing is over twee weken in Monaco.50 reacties

Ondernemers hebben nooit autopech toch. of wel!?.
Heeft prima gereden met de middelen die hij had. Hopelijk zal monaco beter gegaan met minder belang van topsnelheid. Aan het bochten werk en de coureurs licht het bij de stierenrood-stal niet.
@goodolddays: Licht ja?
@dennisjuh95: oeps sorry stom foutje inderdaad.
@goodolddays: rode stier-stal* :D
@pixeltrooper: nee juist niet. Toro Rosso…
@camber24: red bull, el toro rosso
@pixeltrooper: misschien niet el aangezien het italiaans is.. Maar het is een italiaanse vertaling van team red bull
Wat ik op GPupdate las, weer trammelanti di motori zoals de Italianen zouden zeggen.
The usual suspect hier zal het wijten aan pure onkunde van zijn vader….
laten we het er maar gewoon bij houden dat het leuk is dat er weer een Nederlander in de F1 rijdt. Eentje die op eigen kracht, talent en zonder een pak geld op jonge leeftijd mag ruiken aan de F1. Of hij de nieuwe Senna of Schumacher wordt in de verre toekomst weet niemand. Of Olaf Mol, Rick Winkelman kunnen in een glazen bol kijken. Voorlopig doet hij het gewoon aardig, niet meer dan dat. Wel belangrijk om in ieder geval constant voor zijn teamgenoot te blijven, wat tot op heden helaas nog niet het geval is geweest. Iedereen heeft wel probleempjes, je dnekt toch niet dat alleen Max problemen heeft..gewoon presteren en aan het einde van de rit (lees = seizoen) zullen we wel zien hoe het geweest is…
@maarten020:
Komop, een beetje positief en je een beetje verdiepen in de materie.
Als het nu alleen Winkelman en Mol waren maar dat is dus niet het geval.
Mensen die het echt kunnen weten, een Gerhard Berger, Martin Brundle, Franz Tost en zo kan ik er nog wel een stuk of tien noemen vinden hem HET talent van het moment.

Wie ben ik met al mijn kennis en ervaring in de racelarij dan om hen tegen te spreken….
@jrk68: volgensmij ben ik best positief. .eerst wat resultaten. .praten we daarna verder
@jrk68: Maarten weet net zoveel van Formule 1 als ik van breien.. Iemand die twee absolute kenners/insiders van de F1 zo even aan de kant schuift en zelf zijn mening verkondigd alsof hij wekelijks op het paddock rondloopt verdient niet teveel aandacht..
Zoals iemand, weet niet meer wie, al eens terecht opmerkte: Er zullen zeker races tussen zitten waar Verstappen het er minder goed vanaf brengt. Ik ben absoluut geen: “het komt uit Nederland dus is het perfect” type maar Verstappen is duidelijk een groot talent. Een auto die niet helemaal je dat is naar een 10e plek brengen is natuurlijk ook prima. Ik denk dat er genoeg, Nederlandse, coureurs zijn geweest die hiervoor hadden getekend!
@pomoek:
Volgens mij zou deze Duitser dat weleens gezegd kunnen hebben, maar wij Duitsers gaan dan ook iets positiever met onze talenten om.
Bij ons staat Rosberg op een voetstuk, dat terwijl wij diep van binnen ook wel weten dat hij op zijn best van het niveau Ralf Schumacher is….
En nog iets: Toen Sainz sneller bleek zag je hoe volwassen Veerstappen was: Zonder drama opzij maar wel op een manier dat het hem weinig tijdverlies opleverde. en dat is knap. De eerste die je wil verslaan is je teamgenoot. Er zijn genoeg coureurs (Rosberg, Vettel) die op zo’n moment hun teamgenoot de baan afrossen. En dan zo’n teambaas die dat dan weer moet goed lullen.
@pomoek: Ja, dat ging netjes inderdaad. Er was ook niets aan te doen voor Max.
@pomoek: wat. een. onzin. “Vettel of Rosberg hadden hun teamgenoot eraf geramd”.. Max deed het zoals hij het hoorde te doen, niets meer en niets minder, ga hem nu niet ophemelen omdat zijn teamgenootje er voorbij is gegaan zonder dat hij beide de muur in rijdt. als hij dat deed hoorde hij niet in de F1 thuis, wat zeg ik, niet in de racerij thuis.
Gelukkig geen uitvaller! Ben erg benieuwd wat ie nog allemaal gaat laten zien.
Ik kon me ook niet aan de indruk onttrekken dat de Toro Rossi om aan betrouwbaarheid te winnen, voor de race iets minder vermogen konden leveren dan tijdens de kwalificatie. Niets mis mee natuurlijk want: “To finish first, you first need to finish”. Maar fijn dat de regie meer oog had voor de gevechten achterin dan alleen maar Rosberg in beeld.
Al met al nog een best knappe prestatie!
Het is jammer dan torro rosso de laatste keuze heeft met het verdelen van de renault motoren. Als ze de zelfde topsnelheid hadden als de redbulls hadden ze inderdaad de kans op p7 en p8 te eindigen. Heel jammer!
@clarkson: red Bull betaald dan ook een paar tientallen miljoenen meer dan Torro Rosso..
Beide heren reden een goede race gister, en de afgelopen races hebben aangetoond dat ze zeer aan elkaar gewaagd zijn. Het zijn kleine tegenslagen die ervoor zorgen dat de een voor de ander eindigd. Toch blijf ik erbij dat Max gigantisch overhyped is, laat die jongen nou is een seizoen racen tot je er het label “toekomstig wereldkampioen” of “Senna 2.0” aan hangt. Niet alleen een kwaaltje van Nederlanders overigens, volgens mij zijn er 10 keer zoveel “toekomstig wereldkampioenen” als er uberhaupt wereldkampioenen zijn. Ook Rosberg, Webber, Kubica, Hulkenberg, Perez, Fretzen, Alesi, Coulthard en Montoya hebben dit Label allemaal gehad. En we weten hoe dat geeindigd is.
@lambo4all:
tsja ik heb de vergelijking met Obama al eerder gemaakt, ik keek naar DWDD en zag hem serieus waar over water lopen…..
@lambo4all: helemaal mee eens!!!
@lambo4all:
Met de term “toekomstige wereldkampioen” wordt niet bedoeld dat ze het ook worden, daarmee wordt bedoeld dat ze de potentie hebben om wereldkampioen te worden.
Dat daar een flink aantal variabelen een belangrijke rol spelen lijkt mij evident.
Om Hulkenberg er uit te pakken, dat is absoluut de betere Nico echter met een Force India wordt je geen wereldkampioen, er zijn maar twee stoeltjes in de stal waar dat wel kan.
Achter de schermen spelen krachten en machten waar wij maar heel beperkt zicht op hebben, 1 daarvan is dat Rosberg zijn naam mee heeft. Als je je verdiept in Keke dan krijg je al snel een idee wat ik bedoel.
@jrk68: feit is dat hulkenberg nog nóóit op het podium heeft gestaan, en Rosberg al 8(?) overwinningen heeft. Ook Max kan dit overkomen, zowel het eerste als het laatste.
@lambo4all:
Dat bedoel ik dus, statistieken vertellen niet het hele verhaal.
Hulkie heeft alles gewonnen wat er te winnen viel tot hij in de F1 kwam. Door wat ongelukkige keuzes en soms domme pech is er nooit uitgekomen wat er in zat en dat heeft voor een groot deel met centen te maken.
Hij moest bijvoorbeeld weg bij Williams omdat Maldonado meer geld meebracht en in dat jaar won hij perongeluk de Spaanse GP.
We weten allemaal hoe het Maldonado sindsdien vergaat.
Ik kon de keuze van Porsche voor Hulkie ook alleen maar toejuichen en ben benieuwd wat hij in LeMans kan laten zien.
@lambo4all: Waarom begin je er weer over, jammer.
@gallardogt: waar over?
@lambo4all: Over dat het mis zou kunnen gaan LamboLover ;)
Ik snap niet dat iedereen zo veel van hem verwacht, de 11e plek is heel redelijk voor een coureur die zijn eerste seizoen rijd in een auto die iets minder presteert dan die van de anderen.
Geef hem de tijd om zich te ontwikkelen, senna won ook niet gelijk alle races toen hij in de formule 1 debuteerde.
Het zal vast een goede coureur worden maar verwacht niet gelijk het allerbeste van hem in zijn eerste seizoen.
@agera: Het verschil met het “Senna tijdperk”is dat je er anno 2015 gelijk moet staan, de belangen zijn groter en de kosten hoger.
De F1 in de jaren’80 en ’90 steken kneuterig af bij de hedendaagse F1 wereld waar geen plaats meer is voor sentimenten.
Voor Max geldt maar een ding: “versla je teammaatje” dat is je ijkpunt en hierin kan hij zich onderscheiden, doet hij dat niet dan wordt het een korte F1 carrière, hard maar zo zit de F1 in elkaar.
@toniominestrone: je vergeet dat sainz 4 jaar ouder is en dus ook 4 jaar meer race ervaring heeft, als hij hem dus verslaat is dat een knappe prestatie maar als hij dat niet doet betekend dat niet dat zijn carriere in de formule 1 erop zit.
Zoals ik al zei: geef die jongen de tijd om zich te ontwikkelen
@agera: idd. Wat er nu allemaal gebeurt Is helemaal niet erg. Hij heeft al laten zien dat hij kan racen en zal alleen maar beter worden. En als de auto dit jaar niet optimaal Is wordt het vlg jaar. Max komt er sowieso wel. Tenzij er echt iets geks gebeurt.
@rolov: Hoe oud is Vettel, hoe oud is Riciardo?, juist vorig jaar werd de 4 voudig wereldkampioen weggezet als de zwakke broeder , status, leeftijd spelen vandaag de dag nauwlijks een rol, alleen de resultaten gelden, helaas!
@toniominestrone: hamilton won toch ook niet zijn eerste seizoen? En hij rijd ook nog gewoon, niemand rijd de sterren van de hemel in zijn eerst seizoen en ik vind dat max het heel goed doet.
Volgend jaar zal het vast nog veel beter gaan.
@agera: Hamilton startte zijn F1 debuut niet naast een rookie .
Wanneer Carlos, Max nog meer gaat overklassen dan is het end of story for Maxxie, helaas maar waar.
Max doet het boven verwachting goed en daar mogen wij Nederlanders best trots op zijn.Dat elke race een Mercedes wint weten we nu wel.Ik ben elke race benieuwder doe Max het doet.
Ik voorzie kansen in Monaco.
De motor is de snelste niet, maar downforce is alles op dat circuit. En daar zijn ze erg sterk, sterker dan menig concurrent…
@awesome: Laat Max maar gummen als Alesi in zijn Monaco debut:
https://www.youtube.com/watch?v=Vg3WCsDKZTg
@awesome: Precies. Powah is daar relatief onbelangrijk en aero en mechanische grip des te meer. Plus ze blazen er daar niet zomaar voorbij op het rechte stuk zelfs met DRS dus…ff goed kwalificeren, bakje regen en dan als Ayrton en Bellof huishouden alsof het 1984 is.
Max is 17. Dat hij een stoeltje heeft bemachtigd op eigen kunnen en niet zozeer door sponsorgelden is al bijzondere prestatie. Dit jaar en waarschijnlijk volgend jaar is voor Max voornamelijk om tot wasdom te komen en te ontwikkelen. Dan kan hij daarna met de Toro Rosso proberen eens een podium te halen of doorgroeien naar Red Bull (of Audi, of welk ander team dan ook).

Ik moet wel zeggen dat ik de reacties erg ‘Nederlands’ vind. Max scoort punten en hij is De Nieuwe Senna (maar dat iedereen al verwacht). Hij rijdt een keer een mindere race en het is een overschatte coureur die waarschijnlijk via de achterdeur de F1 gaat verlaten.

In de F1 kan van alles gebeuren, en normaliter gebeurt dat ook (G.M.). Max gaat nog zaadraces rijden. Max gaat ook nog een keer crashen. Max gaat ook nog stuur en rem fouten maken. Maar van wat hij al heeft laten zien en de rust waarmee hij dat doet, zijn hints dat er enorm potentieel in zit. Heb geduld en geniet van dit mooie kereltje (zijn racen dan. Ben niet katholiek).
Feit. Max en Carlos zijn geweldig goede coureurs die het gift hebben om zich nog allebei lang in de formule 1 te kunnen handhaven. We hebben dus een coureur die we nog voor jaren kunnen volgen met veel plezier van zijn prestaties, maar vergeet niet dat dat het ook minder kan gaan. Je wint niet in de formule 1 als je de beste coureur bent van het stel, maar als alles meezit, want laten we eerlijk zijn. Iedereen die in de formule 1 zit kan gewoon onmenselijk goed sturen.

Waar ik op doel is dat ik persoonlijk een beetje moe wordt van de momentopnames die continu worden gemaakt omtrent Max Verstappen. Kijk is naar al het nieuws rondom de jongen nu die een keer een wat mindere race heeft gereden, met de kreten “hij is goed, maar zeker geen Senna” of “aanstaand wereldkampioen? nou nee.”. Als die deze race de rol van sainz had gehad werd dit allemaal verzwegen, gaat echt nergens over.

Ik word zo moe van al dat speculeren, geniet en zie hem ontwikkelen en wees trots op die jongen. Het kan alle kanten opgaan en laten we dan gewoon met ze alle ervan genieten zolang er gewoon een Nederlander in de punten kan rijden in de formule 1. Dat is namelijk godnonde zeldzaam. Zo, nu ben ik ook weer mijn persoonlijke frustratie van vandaag een lange boven een korte broek te verkiezen weer kwijt.
LOL .. Tis maar een spelletje hoor .. Ga je je toch druk om maken ..
Ach ja. Zoals ik altijd zeg: verwacht je van een pasgeboren baby nou ook meteen dat ie een nieuw wereldrecord gaat zetten op de Dam-tot-Dam?

Precies.
Leuk om even te kijken ook al zegt het misschien niet veel over toekomstig succes in F1… De statistieken tot nu toe laten zien dat Max een veel hoger succespercentage heeft gehad dan Sainz in hun racecarrières tot nu toe…
https://www.driverdb.com/head-to-head/comparison/max-verstappen-vs-carlos-sainz-jr/
Gewoon weer een paar goede banden laten maken voor de F1 die niet zo last hebben van het achtervolgen van mensen. Wordt de F1 stuk leuker volgens mij
Eigenlijk moet je steeds meer respect voor pa ,jos, krijgen die klapte erin met twee derde plaatsen

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).