• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
Autoblog.nl

Autoblog.nl

  • Home
  • Formule 1 »
    • Max Verstappen
  • Automerken
  • Occasions
  • Podcasts
  • Rijtesten
  • Video’s »
    • Alles
    • Autoshows
    • Aankoopadvies
    • Mijn auto
    • Rijtesten
  • EV’s
  • Spots »
    • Upload
  • Login

Welke autodesigner heeft deze pasta ontworpen?

Auteur: autoblogger, gepost 27 juli 2010 om 09:42 – 28 Reacties

Marille

Deze pasta, genaamd Marille, is niet zo maar een stukje deeg. Het is in 1983 ontworpen door een zeer talentvolle Italiaanse auto-ontwerper, we kennen hem oa van de BMW M1, de Ferrari 250 GT, de Lotus Esprit, de DeLorean, de Tomaso Mangusta en diverse Maserati’s…

Juist, we hebben het over Giorgetto Giugiaro. En denk niet dat hij geen moeite heeft gedaan om deze pasta te maken, dit is pure kunst. Net als bij een auto, is elke pasta ontworpen om te gebruiken met een specifieke saus. Er is bijvoorbeeld geen Spaghetti Bolognese: de ongelooflijk complexe Bolognesesaus kun je prima combineren met tagliatelle, maar niet met spaghetti. Etcetera. Om het te bewijzen staat hieronder een pasta-designschets van Giugiaro. (via jalopnik)

Marille Giugiaro design

Net als Giugiaro’s concepten voor Lamborghini en Bugatti, is ook de Marille mislukt. Door de onregelmatige vorm van de pasta was het zeer moeilijk om het gelijkmatig te koken…

The Voiello company had very clear ideas in mind: either the pasta would be designed by a “technological” designer such as Giugiaro, and thus be produced by means of a new type of extrusion molding, or it would be poorly and simply shaped, and in that case they would chose Bruno Munari.

We presented twelve designs, they chose five and passed them on to product engineers. We were invited to Naples in a fancy restaurant: the pasta had been tested with all kinds of sauces. As far as the requirements, the pasta should not absorb too much sauce; it should increase its volume in water, in the sense that a dish of marille should weigh half a dish of spaghetti; at the dawn of the nouvelle cuisine, it should be decorative, “architectural”; it should, like all pastas, retain the sauce and let the water go; it should then be: “palatable”, a technical term which indicates a positive reaction of the mouth to its taste.

They organized a big vernissage in Milano at the Centrodomus, Mendini did the design. It was a good image campaign, for the company and for its president, but the production did not go on long enough. The pasta was only distributed in a few places and people were not able to find it. Moreover, it took a few more minutes to cook and this was a discrimination point.

Ook interessant!

  • Video: BMW-rijder rijdt als BMW-rijder
  • Koop de voorganger van de BMW XM als occasion
  • BMW Haters
    BMW vindt BMW-liefhebbers BMW-haters!
  • altijd weer die BMW-rijders
    Video: altijd weer die BMW-rijders

Nieuwste artikelen

  • Autoblog Spots Uploterij: win een cadeaubon t.w.v. €100
  • Groter, sneller of bizar: BYD doet het
  • Is de nieuwe Mercedes GLB stiekem een omgebouwde Smart?
  • Nieuwe 5 Serie-concurrent met verbrandingsmotor komt uit zeer onverwachte hoek!
FacebookTweetPinLinkedIn

giugiaro

Vorig bericht: « Audi A7 Sportback – nu helemaal officieel!
Volgend bericht: Fraaie nachtelijke autospots uit Londen »

Lees Interacties

Reacties

  1. San Sebastiano zegt

    27 juli 2010 om 09:44

    Hahahaha, geweldige tekening! Dacht bijna dat dit een grap was..

    Login om te reageren
  2. Kuukske zegt

    27 juli 2010 om 09:46

    Is toch allemaal een pot nat??

    Die pasta ziet er trouwens niet echt geslaagd uit :P

    Login om te reageren
  3. jack_abarth zegt

    27 juli 2010 om 09:47

    En gewoon niet even ook de Grande Punto opnoemen hè;)

    OT: Krijg honger…

    Login om te reageren
    • Henk zegt

      27 juli 2010 om 13:56

      @jack_abarth: helemaal mee eens heb je trouwens zelf een abarth ik heb de abarth punt echt een top auto

      Login om te reageren
  4. Laue zegt

    27 juli 2010 om 09:53

    Ik heb best trek in een penna pasta.

    Login om te reageren
  5. Max Brummelkamp zegt

    27 juli 2010 om 10:01

    nutteloos !!

    Login om te reageren
  6. Jurrian zegt

    27 juli 2010 om 10:10

    moet je dus voorstellen wat de designer van een wel gelukte pasta, zoals spagetti, voor een auto zou kunnen designen.

    Login om te reageren
  7. The360box zegt

    27 juli 2010 om 10:12

    Als desinger ben je gestoord om dit te doen…

    Login om te reageren
  8. Svenska Aeroplan AB zegt

    27 juli 2010 om 10:22

    Missie geslaagd zou ik zeggen!
    De naam Giugiaro komt toch mooii gratis weer ff voorbij op de wereldwijde blogs…

    Slim!

    Login om te reageren
  9. W!d zegt

    27 juli 2010 om 10:25

    hmm.. ik eet toch best wel eens spaghetti bolognese..

    Login om te reageren
    • autoblogger zegt

      27 juli 2010 om 12:05

      @W!d: dan is de volgende vraag; wat voor auto heb je?

      Login om te reageren
      • Merry zegt

        27 juli 2010 om 12:16

        @autoblogger: Zal wel een Ferrari zijn, de juiste ingedienten en toch een slecht resultaat ;)

        Login om te reageren
        • autoblogger zegt

          27 juli 2010 om 12:22

          @Merry: LOL! :D

          Login om te reageren
  10. VeniVidiVici zegt

    27 juli 2010 om 10:45

    Haha wel grappig als je een jarige maat hebt die autoliefhebber is en hem dan een zakje pasta cadeau doen :)

    Zou na het eten van deze pasta je dr*l in de pot ook deze vorm hebben :P

    Login om te reageren
  11. Markus zegt

    27 juli 2010 om 11:20

    Dit heeft nogal met auto’s te maken… doe mij maar Carbonara trouwens… lekker!

    Login om te reageren
  12. Jochempie zegt

    27 juli 2010 om 11:23

    Als de vorm moeilijk te bereiken is, is het mijns inziens een mislukt ontwerp. En daar besteden we graag aandacht aan?

    Uiteindelijk is iedere auto-ontwerper industrieel ontwerper of kunstenaar, en die doen beiden niet alleen auto’s.

    Login om te reageren
  13. Dreke zegt

    27 juli 2010 om 11:59

    “nieuws” uit 1983? Kwamkwammertijd?

    Om positief te blijven, knap gevonden informatie…
    Ook dat de tekening zelfs digitaal beschikbaar is.

    Login om te reageren
  14. Lucb zegt

    27 juli 2010 om 12:00

    Dat die daar een schets voor moest maken.

    Login om te reageren
  15. Pallas zegt

    27 juli 2010 om 12:28

    Goede vorm er past een hoop saus in.

    Login om te reageren
  16. lincoln zegt

    27 juli 2010 om 13:40

    Giugiaro is de meester .. period ..

    of ie nou auto-banden Fiat Panda,s of pasta maakt ..
    dichter bij perfectie kom je gewoon niet ..

    Login om te reageren
  17. the-budel-guy zegt

    27 juli 2010 om 15:04

    komkomer tijd ???

    Login om te reageren
  18. jack_abarth zegt

    27 juli 2010 om 16:02

    @Henk,

    Jep Grande Punto Abarth heb ik.

    Login om te reageren
  19. jack_abarth zegt

    27 juli 2010 om 16:03

    @the-budel-guy,

    Nee, pasta dat staat er toch.

    Login om te reageren
  20. Citrofiel zegt

    27 juli 2010 om 17:21

    Ik koop en saus een bedenk pas als ik al aan het koken ben wat voor pasta ik in huis heb en in welke vorm ik zin heb. Wist ik veel dat dat ‘niet mag’…

    Login om te reageren
  21. BmwMPower zegt

    27 juli 2010 om 18:48

    Als ze de ‘Pasta-Rules’ in The Godfather hadden toegepast, had je ook nog een leuke kookvid…

    Login om te reageren
  22. BaRa zegt

    27 juli 2010 om 19:52

    @ Autoblogger: als je dan toch de puntjes op de pasta wil zetten… er bestaat niet zoiets als Bolognesesaus. Er is wel Ragù alla Bolognese, maar dat is geen saus, dat is, rara, een ragoût. Het geheel is dan Tagliatelle al Ragù alla Bolognese. Persoonlijk eet ik het liever met Linguine, maar sommigen vinden het een crime om Ragù te combineren met een harde pastasoort. En ik combineer de ragù ook liever met Pecorino Romano in plaats van alweer de afgezaagde en vaak naar karton smakende Parmigiano Reggiano. Maar dat is puur persoonlijk. En wat het ontwerp van Giugiaro betreft: ziet er best grappig uit, ik kan me het wel voorstellen als vervanger voor Conchiglie.

    Login om te reageren
  23. jee-oekeloeres zegt

    28 juli 2010 om 13:17

    Ik denk Maggi

    Login om te reageren
  24. dummy zegt

    28 juli 2010 om 16:20

    Volgens mij heeft ene Carluccio in zijn kookprogramma eens een gesprek gehad met Giugiaro over deze pasta. Daarin vertelde Giugiaro in alle ernst hoe hij deze vorm had bepaald. Had iets te maken met sierlijk design + de mogelijkheid om de pasta voldoende saus te kunnen vasthouden.
    Echt! Is enkele jaren eens op tv geweest.
    De pasta heb ik echter nog nooit in de winkel gevonden…

    Login om te reageren

Geef een reactie Reactie annuleren

Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

Autoblog

  • Home
  • Lease
  • Rijtesten
  • Adverteren
  • Nieuwsbrief
  • Privacy
  • Huisregels
  • Over ons
  • Disclaimer
  • Algemene voorwaarden
  • Consent

Merken

  • Alfa Romeo
  • Aston Martin
  • Audi
  • Bentley
  • BMW
  • Bugatti
  • Chevrolet
  • Citroën
  • Cupra
  • Dacia
  • Donkervoort
  • Ferrari
  • Fiat
  • Ford
  • Honda
  • Hyundai
  • Infiniti
  • Jaguar
  • Jeep
  • Kia
  • Lada
  • Lamborghini
  • Lancia
  • Land Rover
  • Lexus
  • Lotus
  • Lynk & Co
  • Maserati
  • Mazda
  • Mercedes-Benz
  • MINI
  • Mitsubishi
  • Morgan
  • Nissan
  • Opel
  • Peugeot
  • Polestar
  • Porsche
  • Renault
  • Rolls-Royce
  • Saab
  • Seat
  • Skoda
  • Smart
  • SsangYong
  • Subaru
  • Suzuki
  • Tesla
  • Toyota
  • Volkswagen
  • Volvo

Social

Download onze apps

Download de iPhone app Download de Android app

Autoblog.nl

© 2004 – 2025 Autoblog · Powered by Truer than North