Wie gaat er 11.000 voertuigen aan de politie leveren?

Auteur: , 125 Reacties

De Nederlandse politie heeft nieuwe wielen nodig. De vraag is: welke automerken (ja, meervoud) gaan er met de tender vandoor en welk logo prijkt er straks op politie-auto's?

Nee, niet Bugatti

Geen één-merk-strategie meer

Omdat er om de vorige aanbesteding van 13.000 dienstwagens een meurende zweem van corruptie hing, waarbij er met de beschuldigende vinger naar de top van de Nationale Politie en importeur PON werd gewezen, zijn de regels van de nieuwe aanbesteding gewijzigd. Zoals Opstelten destijds beloofde. De voertuigen zullen niet langer bij één merk vandaan komen, wat de vorige keer nog wel gebeurde. Zogenaamd om de ‘herkenbaarheid van de politiewagens te vergroten’. Right. Alsof logo’s en strepen niet genoeg zijn.

Wel één merk per type voertuig

De zoektocht naar ruwweg 11.000 nieuwe voertuigen (auto’s, busjes en motoren) begint vandaag. De looptijd van de aanbestedingsprocedure is tot 1 juli volgend jaar. Hierbij wordt ook gezocht naar nieuwe noodhulpvoertuigen, ME-busjes, terreinauto’s en recherchebolides. Wat nog wel een vereiste is, is dat er per voertuigtype wordt vastgehouden aan één merk. Politie-auto’s kunnen straks dus nog steeds allemaal van Volkswagen komen, terwijl de busjes bij Ford worden besteld. Of andersom. Verder moeten potentiële leveranciers meer inspraak krijgen voordat de daadwerkelijke aanbesteding zou beginnen, aldus het ANP.

Ondertussen loopt het strafrechtelijk onderzoek naar corruptie nog steeds, maar een commissie die onderzoek deed naar de vorige aanbesteding heeft al aangegeven dat niets onrechtmatigs is gevonden. Ze houden het er slechts op dat de aanbestedingsprocedure ‘voor verbetering vatbaar was’. Een gevalletje glas-plas-was, dus.

Fotocredit: tk97125 reacties

Ik hoop op Dacia…
@aikon1694: belastinggeld besparen, tenzij het onderhoud uiteindelijk duurder word. Ik hoop op lichte motorblokjes en een topsnelheid van 150. Vooral voor de verkeerspolitie
@wouterjeuring: Ik vind dat de verkeerspolitie betere auto’s moet rijden dan jij beschrijft. Los v/h feit dat ik het stiekem wel leuk vind, denk ik dat die tak juist vlotte auto’s nodig heeft. Een A4 3.0 TFSI kan dus best, maar laat dan bijv. een S-line pakket achterwege.
@granlusso: De verkeerspolitie rijden al in diverse auto’s. Van Volvo tot Audi.
@viezefreddyw: Weet ik, vandaar mijn pleidooi, moet blijven (met een besparing waar het kan en nodig is).
@granlusso: laat ze maar lekker met de koffiemolentjes of met Nissan leaf’s/Pri’ rijden waarmee ze de burgers op willen zadelen. Goed voor het milieu joh
@granlusso: ja joh een 3.0tfsi. Weet je wel hoeveel kilometers die auto’s rijden…
@nathan_verhoeven: haha, die gaan allemaal kapot
@nathan_verhoeven: Ze rijden ook met A4’s 3.0 TFSI, niet veel, maar toch. Vandaar die specifieke auto als voorbeeld.
@nathan_verhoeven: je weet dat ze geen accijnzen betalen en de benzine dan niet zo duur is?
@siemi: Je weet dat die auto’s tonnen per jaar rijden? Gaat niet alleen om de kost van de benzine, maar ook om het onderhoud. Een 3.0TFSI heeft VEEL meer onderhoud nodig dan een 3.0TDI bijvoorbeeld.
@granlusso:
Goed idee, staan ze om de haverklap met trammelant aan de kant.
Nu geloof ik dat ze voorlopig wel even klaar zijn met Pon.

Dus om de werkgelegenheid in Limland te stimuleren zou ik voor Mini’s gaan. Bijkomend voordeel is dat ze niet bij elk zuchtje zijwind op de kant liggen of in de bocht onderstuurd op een boom.

Het argument dat het gajes achterin een beetje beenruimte moet hebben vind ik niet relevant.
@jrk68: Als het goed is, is het geen kwestie van ‘ergens voor gaan’, anders krijgen ze hetzelfde gedoe als na de vorige aanbesteding. De politie mag geen leverancier kiezen, het moet degene worden met de beste offerte. Het is dus aan de importeurs zelf wie er wint.
@wouterjeuring: De politie moet juist in halve racewagens rijden. Als iemand onwel wordt of een hartaanval krijgt oid wordt de politie er vaak ook op afgestuurd. Deze kunnen meestal eerder ter plaatse zijn omdat ze zich makkelijker door het verkeer wurmen dan een ambulance. Reanimeren kan een agent prima dus dat red geregeld een leven…
@aikon1694: Citroen C4 Cactus.. Oh nee, wacht…
@jaguarjunk: helemaal niet zo gek! Het Spartaanse interieur zit er standaard al in!
@timobac: in een golf ook ..
@aikon1694: Fuck de Europese aanbesteding. Ik hoop dat ze de Nederlandse economie steunen en de auto’s (deels) in Borne bestellen.
@RRRobert:
Hoe zijn (overpriced) Mini’s ooit de beste keus van je belastinggeld?
Nounou, zijn ze de Tourans nu al zat?
Zou er nog enig gezond verstand bestaan.
Bij de overheid
Dan kopen ze minstens vier verschillende merken auto’s .
Zodat ‘een Ponnetje doen’ veel moeilijker wordt.

Maar ja, met een regering die 2 weken over een kwestie van uitgeprocedeerde asielzoekers moet steggelen, verwacht ik niet veel goeds van het overig kader.
Wat eigenlijk al in het stuk naar voren komt
Glas en plas….
@desjonnies: Idd! Gewoon de importeurs tegen elkaar uit spelen…..
@desjonnies: 4 verschillende merken: onze overheid kennende moet je je niet verbazen als dat dan zomaar Skoda, Seat, VW en Audi worden. Zo, wat zal PON balen zeg.
@supercharger:
hij is scherp !
@supercharger: En de KLPD viert de terugkeer van de Porsche 911.
@RRRobert: Het KLPD bestaat niet meer. Het is nu allemaal nationale politie.
Doe Victor Muller een plezier en bestel 11.000 Ailereons!
@gtwillem: en dan alvast een flinke aanbetaling doen…..
@gtwillem:

Inderdaad! Met 11.000 auto’s steun je je eigen economie nog eens! Dat wou de overheid toch zo graag? En met 11.000 spykers verbeterd het straat beeld ook gelijk!
@gtwillem: aub! We gaan deze man toch niet op een podium zetten!? En we gaan hem al helemaal niet spekken met ons belastinggeld!
Ach waar maak ik me druk om, zal nooit gebeuren
@gtwillem: Mwah. Doe Joop Donkervoort dan ook maar meteen een plezier…
Uit het verre oosten (jp) aub.
Zodra het nieuws van die Amarok’s voor Defensie naar buiten kwam had ik ook al een naar gevoel, pas weken erna kwam het nieuws over de corruptie. Had ik toch gelijk :)

Met het laatste nieuws over het olieverbruik van VAG motoren zou ik daar fijn met mijn vingers vanaf blijven.

Fijn allemaal Japanse voertuigen.

Hybride Toyota’s voor de normale agenten
Land cruisers voor arrestatieteams en agenten in bos / strandgebieden
Fijne honda motoren voor de motormuizen

De rest dan maar fijn uit andere landen halen, robuuste ME busjes is een nichemarkt die volgens mij enkel Mercedes echt levert.
@qriss: Maar ik neem aan dat ze liever diesel auto’s hebben. Hoewel dat de Toyota hybrides ook wel serieus zuinig zijn en al door de Douane worden gebruikt.
@reistje: Klopt, en ik kan me voorstellen dat een auto met weinig geluid af en toe wenselijk is, of gewoon lekker stealthy:
http://marcoverhagefotografie.nl/fotoupload/toyota1.jpg
@qriss: Die echt robuuste Mercedes bussen worden volgens mij sinds vorig jaar niet meer gemaakt. De enige andere echt robuuste bus is dan eigenlijk een Iveco. Dat zie je ook al in het geldtransport.
@kapitein: Vergeet de Renault Mascott niet!
@gtwillem: Klopt, dat was er zeker één in hetzelfde rijtje. Maar ook die is in middels met pensioen. Vervangen door een(veel minder robuuste) grote variant van de Master. En die staat niet meer op een ladderchassis zoals de Daily en de Mascott.
@kapitein: jammer. In mijn Renault tijd moesten wij Masters zien te verkopen, terwijl in dezelfde klasse ook de Mascott was (maar werd verkocht door de truck divisie van Renault). De Mascott was gebouwd om elke idioot te overleven, echt onverwoestbaar, low tech en heavy duty, de Master was gewoon een grote Trafic, eigenlijk. Vooral als je een hele grote Master had, was het toch een flink verschil met die Mascott. Jammer dat ie niet meer is. Volgens mij had BL nog wel een paar leuke vrachtwagen achtige busjes.
@gtwillem: Klopt inderdaad. Ik hoef je dan ook uiteraard niet meer te vertellen dat de mascott feitelijk als een vrachtwagen werd gebouwd in tegenstelling tot de meeste ‘busjes’. Sinds het verdwijnen van de Mascott heeft iveco dan ook vrij spel in dit segment.
Billige Deutsche grundlichkeit? Opel!
overigens vind ik dat de Nederlandse overheid juist de wagens moet kopen die hier in NL gemaakt worden of waar wij als Nederlanders grof geld aan verdienen, om ze nu allemaal in een mini te zetten is gekkenwerk maar stel er komen verschillende componenten van vdl bijvoorbeeld af die bijvoorbeeld in een Opel astra gebruikt worden moeten ze die aanschaffen. verbaasd me ook steeds dat er steeds meer brandweerwagens van MAN afkomen, kom op we hebben hier in NL een hele DAF fabriek staan en scania. koop ze daar dan in plaats van bij de buren, die kopen hier ook niets.
@henkhupelschoten: Aanbestedingen vanaf een bepaalde waarde mag je niet onderhands-aanbesteden ( Europese regelgeving). Je bent verplicht dit openbaar te doen, zodat iedereen zich kan kan inschrijven.
@audirijder: dat is te omzeilen door specifieke eisen te stellen. Eisen waar andere merken wel aan zouden kunnen voldoen maar waarvan iedereen weet dat het de investering niet waard zal zijn.
@lekbak: Je weet waarom het bij de vorige aanbesteding mis is gegaan? Precies hierom dus: de beschuldiging van naar één leverancier toeschrijven.
@donvincenzo: had ook iets te maken met steekpenningen geloof ik.
@lekbak: I see what you did there!
Ghehehe.
Als we nou eens zeggen:
– verplicht de verbouwing door de importeur / fabrikant zelf in eigen beheer laten uitvoeren.
– alles van 1 merk (van A-segment via Pick-up tot pantserbus)
– garantie met de extra bepaling dat die ook geldt voor wat in eigen werkplaats gedaan wordt.
@henkhupelschoten: mooi is dat, Scania en MAN horen bij VW, DAF is weer eigendom van de Amerikaanse firma PACCAR.
@Zjonnie: Weetik maar ze moeten juist de vrachtwagens kopen die hier in nl worden gemaak, ongeacht welke eigenaar
@henkhupelschoten: In Duitsland zie je dit alleen maar. Geen japaner of fransman te bekenen als polizei of feuerwehr etc
@henkhupelschoten: Bij de politie in Duitsland zijn er aardig wat Ford Transits en Renault Traffics in de vloot.
En Iveco Magirus bij de brandweer
@stijnson: in verhouding zijn er uiteraard meer duitse merken die daar rijden
@Stijnson: je weet toch wel dat magirus duits is he…. komt de naam magirus deutz je misschien bekend voor?
bijna alle delen van de ford transit worden in keulen gemaakt en overgebracht naar turkije voor assemblage. hoe het met de renault trafic zit week ik niet maar ik denk dat opel hier een hand in heeft
@henkhupelschoten: Ja dat weet ik. Maar doelde daarmee voornamelijk op Iveco
Doe maar iets uit Zweden, zijn lieve buren dus…
Dit is toch nog veel beter voor die graaiers? Dat wordt nu dus gewoon meerdere keren koffertjes met geld onder de tafel door schuiven.
Mini’s uit Born natuurlijk!
Even serieus: Hopelijk kiezen ze voor wat beter sturend spul nu, Ford Focus bijvoorbeeld of natuurlijk Alfa Romeo Giulietta’s. En de snelwegpolitie uit die achterhaalde slome zware Volvo’s en in snelle BMW’s.
En dan eindelijke alle agenten een goede rijopleiding geven, zodat niet alle voertuigen binnen een jaar weer zijn afgeschreven.
@trustmeiamanengineer: ze rijden nu al in onopvallende giulietta’s. .. en die schijnen goed te bevallen. (nog niet op grote schaal, trouwens)

’t moet een afweging zijn tussen kosten en uptime. de meeste wagens hoeven toch niet hard te rijden om effectief te zijn… kijk naar de britse astra diesels… kortom; waarom golfjes als skoda’s en seats hetzelfde zijn en minder kosten? …
@rnej:
Gearresteerd zijn was nog nooit zo comfortabel als op de achterbank van een Superb!
@trustmeiamanengineer: zware trage Volvo’s? Doe je huiswerk eens. Dingen rijden jou helemaal zoek. Hier een autoblog link om je op weg te helpen. http://www.autoblog.nl/klpd-koopt-snelle-volvos-voor-highspeed-boevenjacht
@sjeemsbond: Heb ze toevallig nog genoemd in het stuk over de snelwegpolitie van vandaag. Kan dan wel een dikke zespitter inhangen. die wagens gaan inclusief berijders en uitrusting makkelijk over de 2 ton wagengewicht heen, dan maken die 300+ Elanden ze wel vlot, maar niet bloedsnel. En ze zuipen als een malle, waardoor je met 200km/h plus, niet veel verder komt dan 100 km denk ik. Bovendien hebben ze er maar een paar van, de rest van de KLPD rijd/reed gewoon in 185pk diesels.
Personenauto’s Volkswagen en Ford, verkeerspolitie VW/Audi en Volvo, busjes Transporters en Vito’s/Viano’s?
Betrap mezelf toch weer op veel Pon producten, maar goed, dat zal de gewenning zijn. Nu hopen dat papa Pon zich deze keer wel een beetje chiquer opstelt.
Ik zeg als vervanger voor de golfjes: Alfa Romeo Giulietta met de 1.750 TBI TCT.
Vervanger voor de Tourans:
Opel Safira Tourer met 1.6 S/S
Vervanger voor de Transporters:
Ford Transid Custom met de Duratorq 2.2 TDCI

Dan gaat het qua looks iig vooruit.
@kevinova:
En ik vind dat alle voertuigen die voor spoed / achtervolging moeten kunnen worden gebruikt. In het kader van de veiligheid automaten moeten zijn dat de agenten ten alle tijde beide handen aan het stuur hebben.

Om het lijstje iets verder te maken trouwens KLPD inplaats van de Volvo V70 in de Mercedes CLS 63 AMG 4Matic
@kevinova: goed plan. Helaas zie ik in de ‘actie’ filmpjes van de Politie nog heel vaak zo’n agent met één hand op de DSG pook rustend met spoed te rijden…. Kansloos.
Hou het op mini om NL ook nog een beetje aan het werk te houden. En omdat we er trots op kunnen zijn.
D’ieteren
Porsches voor de KLPD:)
Nieuwe Volvo xc90 T8 voor de verkeerspolitie. Hyundai i20 voor in de stad en inderdaad de ford transit als arrestantenbusje
Ik zou zeggen begin een prijsaanvraag bij elk merk. Degene die t meest bied wint.
De Porsche’s weer terug voor op de snelweg!
Persoonlijk zou ik voor personenauto’s bij Ford gaan shoppen (Fiesta’s Focussen en C maxen) en de verkeerspolitie bij Volvo (V60’s D5).
Maar ja het gaat er natuurlijk ook om welk merk een goed aanbod doet, het gaat immers wel over duizenden aangepaste auto’s.

Het zou mij ook niet verbazen als straks “toevallig” alsnog Volkswagen gekozen word.
Hoop eigenlijk dat ze weer met porsches gaan rijden, maar dat zal t nie worden. Volvo polestar ofzo?
Kamaz voor de ME??
Allemaal in Dacia’s ;)
Maar de auto’s komen dus allemaal van 1 merk nou daar schieten we mee op is het straks toevallig weer vw vrees ik als ze nou lekker verschillende wagens nemen dan hebben ze altijd de beste en vallen anonieme wagens ook minder op omdat het toch altijd de zelfde zijn…
Busjes: GMC vandura met A-team wrapje en als sirene de A-team tune!!!
(Voor ambulance zou ook leuk zijn)
@agera: hélemaal met je eens!!!!
Fiat Ducato en Punto voor de politie. Degelijke en simpele wagens.
Ik denk dat ze de Duitse politie achterna gaan en BMW de gelukkige leverancier wordt!Kan iemand mij even knijpen, want volgens mij droom ik nu…
@venividivici: 530d’s voor de verkeerspolitie!
@venividivici: 11.000 216d Gran Tourers voor de Nederlandse PoPo is ook niet echt een verrijking voor het straatbeeld.
Volkswagen T6 als busje, BMW 325d voor alle andere taken. En gelijk nieuwe striping bedenken, de BKZ-striping is aan vervanging toe.
ooh, en een paar 911 targa’s. Leuk vanuit historisch oogpunt en flink snel.
Fiat Panda natuurlijk!
Ik hoop weer porsche
Donkervoort !
Eindelijk gaan ze wat doen aan de golfjes waarin die agenten nu rijden, daar word toch geen hond bang van…. ik zou zeggen: voor de normale agente een Volvo D4, als vervanging van de snelle Volvo’s een BMW 328i, en als motoren moeten ze maar iets kiezen het magazijn van HONDA. Prima toch…
Doe maar weer een aantal Porsches als snelle auto’s. Verder zou ik alle vag mijden!
Ik hoop bmw. Bmw heeft alles in huis. motoren en auto’s.
@rolov: en hoge onderhoudskosten.
@lekbak: kan toch wel wat geregeld worden als je zoveel afneemt
Ik hoop dat de kit goed gekeken heeft op de RAI, wat Elfjes Targa voor de snelwegpolitie. Verder in de stad wat Golfjes R en G63s ipv de busjes?
@scottishcarspotter2000:
We hebben het hier over Nederland hé, niet over een Golfstaat.
Als het hier iets kost gaat het halve volk over z’n huig….

Hoewel, als ik zo om me heen kijk lijkt het hier wel op ee “Golf”staat….
@jrk68: je zag de reacties van de nitwits toen die veyron de politie kleuren kreeg en rondreed ;) idd over hun huig
Gewoon Dubai na doen. Dus Ferrari, AM, Bugatti etc. Die volplakken met politie stickers en zwaailampen op het dak.

Als je dan nog aangehouden wordt door de popo dan is het meer dan terecht. Want opletten in het verkeer doe je dan voor geen meter…
Auto’s Volvo lijkt me, busjes van ford of Opel en motors van Yamaha/BMW .
Mensen, Porsches voor de Landelijke Eenheid, Dienst Infra (voormalige verkeerspolitie van het KLPD) is niet realistisch. Al het materieel dat tegenwoordig in een dienstvoertuig aanwezig moet zijn, past simpelweg niet in de 911-jes. En Panamera is ook niet praktisch. En de Cayenne balt om andere redenen af…
@e1000bmw523i: gewoon een 550d of A6 biTDI 320pk. Nog even software aanpassen…. hou je elke snelle auto bij…
@bennieokkels: (M)550d makes sense…
Autos hebben ze toch al bijna niet meer nodig want ze komen niet als je belt en boetes geven ze gewoon als ze je op een camera voorbij zien komen en als ze al ergens snel naar toe moeten maken ze er een spectaculair ongeluk van
Laat de klpd maar met charger hellcats gaan rijden, niet te opvallend en sneller dan alles en nog goedkoop ook, zonder CO2-tax. Mazda 3’s voor de agenten lijkt me ook wel wat.
Als ze kiezen voor energie zuinige auto’s kunnen ze die salaris eis gelijk uitvoeren en zijn die stakingen niet nodig. Dan los je dus 2 problemen in 1 x op
Busjes: sprinter
Golf R Variant voor de verkeerspolitie moet voldoende zijn. GTE’s oid voor in de stad? Heb niet met Pon of VW, maar lijken me wel adequate auto’s. Zie zo snel geen Franse of Japanse alternatieven namelijk.

Voor het imago zou een aantal Porsches, C63’s, M3’s of RS4’s ook een prima aanvulling zijn (volumedeal: koop 100 Golf R’s, krijg 10 Porsches oid van ome Pon).
Wat mij gelijk opviel was dat de auto’s voor de reserche voortaan van een merk gaan afkomen. Dat lijkt me niet echt handig. Krijg je Amerikaanse toestanden met hun zeer voorspelbare unmarked auto’s. Daar zijn ze er ook van terug gekomen en heeft menig politie korps nu verschillende niet Amerikaanse auto’s in hun wagenpark.
Carbon Motors E7. Speciaal voor de politietaak gemaakt, mooie BMW i6 turbodiesel, imposant design… Jammer dat ze failliet zijn.
Suzuki Jimny als terreinwagen.
Ik denk Ford
Tesla natuurlijk, zuinig, snel en mooi
@beukeltje: en net een lege batterij bij een noodgeval. ;)
Zou het niet geweldig zijn als ze Fiat Panda’s zouden kopen? Of een Multipla!
Politie moet rijden in “auto’s” die passen bij hun uitstraling en niveau. En dan is er maar 1 optie mogelijk lijkt me: http://www.rrminicars.nl/fotos/foto-nieuws6-1.jpg
Niets onrechtmatig gevonden bij fraude door PON? Worden die onderzoekers gepaait door PON met een nieuwe auto? Het is nu al een slecht onderzoek. Ze kunnen tegenwoordig echt niks meer!!! Losers
Mijn voorstel: Megane RS (hoe bedoel je bochtenwerk) , Opel Zaffira OPC, Ducati motoren en dan nog iets voor het arrestatie team… een verlengde Mercedes ML AMG misschien?

Maarjaah… nu de realiteit: auto’s met gekietelde 1.2 TDI blokkie. En met een beetje geluk nog een rode I.
11.000 Renault twizzy’s voor de politie
Gewoon allemaal in een Jaguar XE. Lekker ons straatbeeld opfleuren, en het hoeft niet meer te kosten dan overpriced VAG spul.
Heb liever dat die luizen in een volkswagen blijven rijden. Soort bij soort houden. Je moet ze absoluut geen betere of goede auto geven, is weggegooid geld. Luizen in een luizebak!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).