Dat is omdat we met z'n allen gewoon heul veul auto's hebben in dit land.
Net op de alom geprezen Autoshow van BNR (je weet wel, met die presentator met zijn mooie stem, die met zijn intonatie hele volksstammen naar zijn pijpen kan laten dansen, die door zijn snedige opmerkingen door iedere gast gevreesd wordt, maar die toch altijd aan het einde zorgt dat de geïnterviewde met een blij gevoel naar huis gaat, met de man die dames laat soppen op hun autostoel en natuurlijk ook met onze eigen @wouter) zat de pr-man van de Bovag, Tom Huyskens. En die had wel een paar leuke cijfertjes voor ons in petto.
Afgelopen januari hebben we namelijk een record gevestigd. We zijn toen door de 8 miljoen rijdende personenauto’s in Nederland gegaan. Dus bedrijfsvoorraden en geschorste exemplaren niet meegerekend. Om precies te zijn 8.013.919 auto’s. Inmiddels zijn daar alweer zo’n 7.000 stuks bijgekomen, dus die files worden echt niet korter. Dat betekent dat er 1 auto rondrijdt op iedere 2,1 personen. In 1980 was dat nog 1 op de 3,3 mensen. Vandaar die extra rijen.
Ook leuk, jongeren en auto’s. Je hoort steeds vaker dat de jeugd niks meer met auto’s heeft en dat daarom steeds minder auto’s aan die groep wordt verkocht. Mis! 4,7% van alle autobezitters in Nederland is jonger dan 25. En dat was in 2007 precies zo, dus er is helemaal geen afname.
Als laatste ging het over de leeftijd van het wagenpark en het blijkt dat ik met mijn drie oude lijken (uit 1985, 1995 en 2005) in heel goed (of groot) gezelschap ben. Precies de helft van alle auto’s op onze wegen is ouder dan 8 jaar, met een hoge tellerstand waarschijnlijk. En dat heeft twee redenen, het is te duur om een nieuwe te kopen en auto’s worden steeds beter. Om maar even een open deur in te trappen.
Goed, een bonus dan, want bovenstaand voorbeeld was eigenlijk al het laatste dat ik zou opschrijven, maar van alle auto’s rijdt 79% op benzine. De overige 21% wordt vooral verdeeld onder diesel, een klein beetje LPG, nog veel minder elektrische auto’s en waterstof is helemaal nauwelijks te tellen. Succes PvdA, om die vieze auto’s over 14 jaar allemaal vervangen te hebben…
En tot zover deze aflevering van Cijfers en Letters, bedankt voor het kijken en tot volgende week!
26 reacties
Altijd de eenheid waarmee je praat vermelden, leer je op de basisschool
Dat je achter een zin een punt zet heb je al in groep 1 geleerd. In groep 3 leer je het verschil tussen waarmee en waar over. En in groep 4 leer je alles over de aanwijzende voornaamwoorden. Ik weet dat toevallig omdat ik schooljuf ben.
Maar speciaal voor jou: Dank u, is inmiddels gefixt!
Bovenstaande is natuurlijk speculatief en generaliserend maar ik wijk mi niet ver af van de realiteit.
Wat?!
Is zo…
Proost…
Ik begin zelf iedere dag rond een uur of 5:30 met werken. Dat doe ik op locatie, niet thuis dus. Kan later, maar ik kies ervoor om deze tijd te starten. Geen files heen, geen files terug. Als ik dan rond een uur of 1 klaar ben, ga ik zonder files naar huis of naar een andere opdrachtgever. Daarna rij ik nog net voor, of anders na de spits naar huis en daar ga ik dan nog gezellig spitsvrij stukjes zitten tikken voor deze mooie site. Ik heb vrijwel nooit files. Maar ik merk wel dat het drukker is geworden op de weg. Niet om 5 uur in de ochtend, maar als ik ’s middags weer op de weg zit is het ook druk.
En dankzij dit artikel weet ik waarom! We hebben veul te veul auto’s! ;-)
Gefeliciteerd…