Wil je weten waarom we zo vaak in de file staan?

Auteur: , 26 Reacties

Dat is omdat we met z'n allen gewoon heul veul auto's hebben in dit land.

we hebben te veel autos

Net op de alom geprezen Autoshow van BNR (je weet wel, met die presentator met zijn mooie stem, die met zijn intonatie hele volksstammen naar zijn pijpen kan laten dansen, die door zijn snedige opmerkingen door iedere gast gevreesd wordt, maar die toch altijd aan het einde zorgt dat de geïnterviewde met een blij gevoel naar huis gaat, met de man die dames laat soppen op hun autostoel en natuurlijk ook met onze eigen @wouter) zat de pr-man van de Bovag, Tom Huyskens. En die had wel een paar leuke cijfertjes voor ons in petto.

Afgelopen januari hebben we namelijk een record gevestigd. We zijn toen door de 8 miljoen rijdende personenauto’s in Nederland gegaan. Dus bedrijfsvoorraden en geschorste exemplaren niet meegerekend. Om precies te zijn 8.013.919 auto’s. Inmiddels zijn daar alweer zo’n 7.000 stuks bijgekomen, dus die files worden echt niet korter. Dat betekent dat er 1 auto rondrijdt op iedere 2,1 personen. In 1980 was dat nog 1 op de 3,3 mensen. Vandaar die extra rijen.

Ook leuk, jongeren en auto’s. Je hoort steeds vaker dat de jeugd niks meer met auto’s heeft en dat daarom steeds minder auto’s aan die groep wordt verkocht. Mis! 4,7% van alle autobezitters in Nederland is jonger dan 25. En dat was in 2007 precies zo, dus er is helemaal geen afname.

Als laatste ging het over de leeftijd van het wagenpark en het blijkt dat ik met mijn drie oude lijken (uit 1985, 1995 en 2005) in heel goed (of groot) gezelschap ben. Precies de helft van alle auto’s op onze wegen is ouder dan 8 jaar, met een hoge tellerstand waarschijnlijk. En dat heeft twee redenen, het is te duur om een nieuwe te kopen en auto’s worden steeds beter. Om maar even een open deur in te trappen.

Goed, een bonus dan, want bovenstaand voorbeeld was eigenlijk al het laatste dat ik zou opschrijven, maar van alle auto’s rijdt 79% op benzine. De overige 21% wordt vooral verdeeld onder diesel, een klein beetje LPG, nog veel minder elektrische auto’s en waterstof is helemaal nauwelijks te tellen. Succes PvdA, om die vieze auto’s over 14 jaar allemaal vervangen te hebben…

En tot zover deze aflevering van Cijfers en Letters, bedankt voor het kijken en tot volgende week!26 reacties

Maar er is de afgelopen 36 jaar toch ook veel aan de snelwegen gedaan?
@wildewesten: klopt. Maar naast dat het aantal auto’s per inwoner is toegenomen zijn er ook zo’n miljoen inwoners bij gekomen. Speelt allemaal mee.
4,7 wat van alle autobezitters ?

Altijd de eenheid waarmee je praat vermelden, leer je op de basisschool
@sr20det: jij hebt nog geen weekend?
@sr20det: Inderdaad, dat leren ze je al in groep 2.

Dat je achter een zin een punt zet heb je al in groep 1 geleerd. In groep 3 leer je het verschil tussen waarmee en waar over. En in groep 4 leer je alles over de aanwijzende voornaamwoorden. Ik weet dat toevallig omdat ik schooljuf ben.
@moveyourmind: Dan krijg jij van mij een sticker juf!
@moveyourmind: Ik ben nu al fan van je! Je bent een held!
via Android app
@moveyourmind: een vrouw op AB! Allemaal geilen jongens!
@fabiotol: fappio in da house!!! Geile schooljuffen stalken
@moveyourmind: In groep 5 leren ze je dat je leestekens direct achter het woord moet plaatsen en er geen spatie tussen moet laten!
@baap: En in groep 6 leren ze je alles over interpunctie! (Mooi dit!)
@sr20det: En het ergste is dat je dus de moeite neemt om een artikel te lezen, erop te reageren en dan niets anders kan verzinnen dan de schrijver aan te vallen op het feit dat hij in alle haast is vergeten het % tekentje achter een getal te plaatsen. Niks over de inhoud, niks over de cijfers… Ik vind het grappig! ;-)

Maar speciaal voor jou: Dank u, is inmiddels gefixt!
En na ongeveer 2300u verdwijnen deze auto’s uit onze eigendom, en zo ook de files, om elke morgen weer te verschijnen?
Het is gewoon te goedkoop dat autorijden…Flink duurder maken , jongkies onder de 25 mogen gewoon met de bus….En nu en biertje, proost…
@norge: hear hear, en: kleine goedkope auto’s verbieden en bejaarden mogen niet meer in de spits rijden!
@norge: net als roze wolk babyboomers, die weinig bekend zijn met het fenomeen ‘steentje bijdragen’
@norge: halloo. Ik ben zelf 22 en dat is ook de reden dat ik de auto bezit die ik wil, En niet de auto die het best uitkomt in de bijtelling. Jongeren dragen naar verhouding denk ik meer bij aan de versiering van het straatbeeld dan dertigers met kinderen die geen stuiterbak of een beetje motorinhoud en/of vermogen kunnen rijden.

Bovenstaande is natuurlijk speculatief en generaliserend maar ik wijk mi niet ver af van de realiteit.
@marc94: precies wat jij zegt! Ik denk dat ik als 21-jarige met m’n Megane RS de boel toch wel wat opfleur hier in NL ;)
….Omdat we vrouwen het recht hebben gegeven om achter het stuur te kruipen…

Wat?!

Is zo…
@Rick-dos: Wie moet je anders naar huis rijden wanneer je gezopen heb?
Proost…
@norge: Uber…proost…
De reden waarom iedereen zo vaak in de file staat is omdat mensen zo stom zijn om allemaal op het zelfde moment over het zelfde stukje weg te rijden en omdat de meeste niet eens kunnen rijden. Begin eens een uurtje eerder (of later) met werken, rijd is een stukje om, stop eens met het onnodig remmen. Het zal een heel stuk schelen.
@robert110: Met sommige dingen ben ik het wel met je eens. Af en toe omrijden kan helpen en onnodig remmen werkt ook slecht. Maar ik heb weleens gelezen dat heel veel mensen niet op een ander tijdstip kunnen beginnen met werken. Niet iedereen mag thuiswerken, zelfs geen uurtje in de spits. En veel mensen kunnen niet eens thuis werken. Ik bedoel, ik ken weinig mensen die thuis een fabriek hebben, of een basisschool, of een gemeentehuis. De mensen die op kantoor zitten en thuis alles kunnen doen wat ze op die geestdodende flexwerkplekken ook doen, die zouden inderdaad eens op andere tijden moeten beginnen.

Ik begin zelf iedere dag rond een uur of 5:30 met werken. Dat doe ik op locatie, niet thuis dus. Kan later, maar ik kies ervoor om deze tijd te starten. Geen files heen, geen files terug. Als ik dan rond een uur of 1 klaar ben, ga ik zonder files naar huis of naar een andere opdrachtgever. Daarna rij ik nog net voor, of anders na de spits naar huis en daar ga ik dan nog gezellig spitsvrij stukjes zitten tikken voor deze mooie site. Ik heb vrijwel nooit files. Maar ik merk wel dat het drukker is geworden op de weg. Niet om 5 uur in de ochtend, maar als ik ’s middags weer op de weg zit is het ook druk.

En dankzij dit artikel weet ik waarom! We hebben veul te veul auto’s! ;-)
Vroeger…, enfin een hele tijd geleden, laten we zeggen 40 jaar, reden we wel eens op zondag van Utrecht naar Maastricht. Alles was vroeger mooier, maar de wegen waren ook aanmerkelijk leger, dat is echt zo. Hele stukken geen kip op de weg. Nu rij ik wel eens om 4 uur ‘ s nachts de file in….
Ik ben 18, maar vind auto’s super! Al minimaal 15/16 jaar mee bezig,
@ronaldddvos:
Gefeliciteerd…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).