Wow. Deze Peugeot 205 GTI moet je kopen

Auteur: , 83 Reacties

Want heel veel mooier dan deze ga je ze niet meer tegenkomen.

Aaah, de Peugeot 205. We kennen de verhalen allemaal van hoe dit karretje Peugeot van de ondergang redde, dat er 5,3 miljoen van zijn gemaakt en dat het model tot diep in de jaren 90 werd verkocht. De gewone 205-jes zijn al leuk, maar de 205 GTI is helemaal een lekker apparaat. Je kan ze op de tweedehandsmarkt nog best vinden, maar veelal zijn ze in een ietwat ‘kennelijke staat’. En dan kom je deze advertentie tegen. Een smetteloze 205 GTI uit 1992. Hij heeft ruim 82.000 kilometer onder de wielen, maar dat zie je er niet aan af.

Het is een volledig originele in de gelimiteerde kleur “Sorento Green”. 122 PK op de voorwielen en daarmee gaat hij in 8.5 seconden naar de 100. De top ligt op 202 kilometer per uur. Tegenwoordig waardes waar de eerste de beste Skoda zo ongeveer aan komt, maar in de 80’s serieus snel. En nog steeds als je erin rijdt geeft dit scheurijzer je een partij plezier die nauwelijks te evenaren is.

Ok, hij is niet goedkoop, hij kost 14,950 euro, maar dat zijn wel meer auto’s niet.

Maar genoeg gekletst. Check de gallery voor een hele berg foto’s van dit schitterende exemplaar.

Met dank aan Dennis voor de tip!83 reacties

Hier kan mijn 1.1 niet aan tippen..
@depsycholoog: Mijn 205 1.6 Automatique ook niet!
@depsycholoog: mijn 1.4 ook niet ;)
@carman6 ook een 205 👍
@carman6: Altijd goed ;)
Rijdt fijn hè, de 1.4. Heb ik ook nog gehad. Verrassend snel van z’n plek voor 75pk. En nog hardstikke degelijk ook.
@123bat: Mijn broer had de 1400 XS, in het rood, met GTI velgen, en een luide uitlaat… Plezierig ding was dat, en verbazend snel voor een 1.4!
@bmwtouring: De XS is echt super leuk! Zelf had ik een Generation.
Als de automaatbak van m’n huidige ooit de soep in draait, heb ik mezelf voorgenomen om er een handbak in te monteren (als dat mogelijk is). Dat moet met 90 pk dan ook een lekker rij-ijzer worden.
@123bat: ja dat kan!
@depsycholoog: mijn 1.9 Gti wel.
Net zo zeldzaam inmiddels als originele, niet vernachelde Honda CRX of VW Scirocco’s. Echt een must-have auto deze 205.
@406_v6: Staat een knappe originele Corrado op classictrader. Maar dan weer net de verkeerde uitv. Wel helemaal origineel en een NL auto. Blijf ik ook een tof ding vinden.
@406_v6: Renault 5 gt Turbo of nog zeldzamer de Renault 5 alpine. Dat waren kanonnen!
@henkhupelschoten:
Jawel! Maar soms is een kanonnetje zoals deze GTI toch echt wel voldoende voor grandioos rijplezier.
@henkhupelschoten: Die waren echt niet sneller dan een 1.9 GTI…
Het is wel een echt leuke auto, alleen wel erg aan de prijzige kant.
De 205 GTi ben ik door de jaren heen steeds meer gaan waarderen. Ik hoop dat ik ooit nog eens de kans krijg er een te rijden!

Het is een klassieker in wording voor een schappelijke prijs. Ik denk dat je, als je de verleiding kunt weerstaan er elk weekend mee te rijden, het ook wel een prima investeringsobject is waar je over een paar jaar nog een leuke cent aan kunt overhouden.
Super tof ding!! En echt heel netjes. Dacht dat die 1.9 rond de 130pk zat maar dat zal wel pre-cat zijn. Wel fors geld, als je bereid bent iets meer km’s te accepteren, staat een hele nette op autoscout voor 7,5k.
@E34M5Touring: IDD 130 pk voor de katloze versie. Heb ik gehad, maar dan in een 309. Enorm fijn sturend ding!
@bmwtouring: Haha cool! Want die wil ik ook graag een keer. Mooie 16V. Mijn guilty pleasure, zo’n 309! Zeker in het blauw!
@E34M5Touring: Ik had een zwarte pre-facelift 309 GTI. Bumpers waren meegelakt (normaal grijs), debadged, strippen in blauw ipv rood, Jamex sportophanging, volledige Devil uitlaat, van collector tot einddemper.
Was niet de beste auto die ik ooit had, maar wel 1 van de leukste!!
Een GTI 16v moet helemaal geweldig zijn… Nooit kunnen mee rijden, spijtig genoeg, het was indertijd DE referentie!
Ik moet helemaal niks.
@bmwalpina: Jawel. Je moet poepen, belasting betalen én deze GTI kopen! Het staat er toch? ;-)
@nicolasr: ademen lijkt me ook handig anders moet je écht niets meer
@nicolasr: Mooie comeback! Verder een erg leuk artikel en het blijft een echte cult-auto. Alleen voor mij als student helaas geen optie.
@bmwalpina: Ik kan er het geld helaas ook niet voor missen. Misschien als crowdfund project? ;-)
@bmwalpina: begrijp ik hoor. Rare titels ook altijd…
Blijft een leuk karretje!
Neee! Verwijder dit artikel snel! Anders ziet iedereen dit en worden meer mensen gti verliefd!
@klotskuukske: Misschien is dat wel de bedoeling. Misschien is deze auto wel van @nicolasr en verkoopt Witmer en Odijk hem in opdracht van hem. Misschien komen er nu wel zoveel geïnteresseerden op af dat men tegen elkaar gaat opbieden en zowel Nicolas als Witmer en Odijk er meer geld voor kan vangen. Of misschien ook niet!
Heerlijk! Jammer dat de goede exemplaren zo duur zijn en de rest allemaal zooo slecht is…
Het was toen een hele leuke auto. Als ik nu zou moeten kiezen, had ik liever een R5 Turbo-2
@roppp: dat is op geen enkel vlak een eerlijke vergelijking
@papa: ik bedoel de gt-turbo. Dat waren toen echte concurrenten van elkaar.
@roppp: die wel ja, lijkt me ook wel cool. Turbo 2 nog veel cooler natuurlijk maar totaal onbetaalbaar
@papa: een gt-turbo was al nauwelijks op de weg te houden, laat staan een turbo-2. Kwa looks vind ik de gt-turbo ook veel mooier.
Guilty, ik was er verliefd op destijds. superstaat zo te zien. Mooi!
Koop wel een E36 of E46 M3 voor dat geld..
Alleen witwasserijen plakken er zulke prijzen op ..
@lincoln: ojajoh
@lincoln: Weet je wat misschien wel eens een leuk experiment zou zijn? Al gaat het tegen alles in wat Lincoln .. is, zal het je misschien doen sidderen, huilen en beven en zal je omgeving je niet meer herkennen. Je zou eens kunnen overwegen om eens een POSITIEVE reactie achter te laten. Dus niet afzeiken, of betweterig als het over Amerikanen gaat of gewoon zuur, maar een reactie waaruit blijkt dat je geen negatieve zeilboot bent, maar een echt mens.

Misschien dat je ontploft als je dat doet, kan best, maar probeer het eens. Zet die sarcasmeknop uit en doe eens leuk. Kun je best!

Succes Lincoln ..
@nicolasr:
Nee, Nicolas, dit moet je/moeten we niet gaan proberen. Echt niet! “Onze” @lincoln zou hierdoor reputatieschade oplopen en vrijwel onherkenbaar worden. Hij voelt zich op deze manier prettig en daarom moeten we hem gewoon in z’n wezen laten. Waarom zou je iemands karakter willen veranderen? We zijn toch geen vrouwen? Probeer zijn sarcasme te relativeren. Dan kun je er best wel om (glim)lachen. ;-)
@9000cse: Nee joh , met zijn allen alleen maar ooooH en aaaah roepen ….
@lincoln: lincoln, bij ons ben je veilig! Ga zo door :-)
Ja 15K doei , Frans gebakje met zijn wispelturige (widowmaker) kont.
@thomasthomas: Vooral NIET te bruusk van het gas gaan in een iets te snel genomen bocht. (Lift Off oversteer…)
Zo maken ze de wagens niet meer. Wat een plaatje!
Heerlijke jaren 90 kleurtje…
Toch de verkopende partij maar eens een bellen. :)
@dadutchdude:
Succes! Als je een echte liefhebber bent en deze in ere weet te houden, dan doe je waarschijnlijk jezelf op den duur wel een heel groot plezier. Hij zij je voor een schappelijke prijs van harte gegund. (Zei hij enigszins jaloers!).
B E A utiful!!
Geweldig mooi exemplaar van een iconische auto. Maar toch, 15k zou ik voor een 205 niet betalen. Ook niet voor een snaarstrakke GTi.
Groen…

Dé kleur voor een Roland Garros. Maar dan wel met licht leer…

Zo’n Gti wil je het liefst in het rood, en dan met rood tapijt en stoelen met leren wangen, rood stiksel en een stoffen middenbaan in zwart met van die rode puntjes. Precies zoals toen ik hem in de jaren tachtig voor het eerst zag.
@moveyourmind: dankje. Precies zo 1 heb ik!
@fiscaal: Cool!
@moveyourmind: ah de roland garross, idd met die kleurstelling, rode gordels en een groot schuifdak. Zou niet misstaan op de gti zoals jij hem omschrijft! Ik vond dat schuifdak zo gaaf dat ik hem zelf in mijn xs gebouwd heb. Op een zomerochtend voor vertrek het dak open, een willekeurig 80s rock nummer aanzetten en gaan!!
@WoutH: Wat wilt een mens nog meer…

Puur genieten van een autorit, op een manier waar moderne auto’s niet aan kunnen tippen, hoe goed auto’s tegenwoordig ook zijn…
Prachtig! Ik had dezelfde. Ook deze kleur en met dat rode biesje. Alleen dan een CTI, dus cabriolet. Full options, 1.9 liter. Sweet memories.
@mynameisjeroen: puntje van kritiek: de letters op de achterklep horen niet rood (behalve GTI) en de velgen zijn 15″ ipv 14″ zoals de advertentie zegt.
Het is vloeken in de kerk en ik zeg t met pijn in mijn autohart, maar dit kun je blindelings kopen, wegzetten en over 15 jaar of later met dikke winst weer verkopen. Pure investering.
Manmanman 15k… Wat een geld! Mooi autootje blijft het alleen wel erg aan de prijzige kant.
Die velgen blijf ik prachtig vinden
Dat scheurijzer heeft gewoon serieus Airco? Wauw in die tijd al in dat segment, knap!
Mooi exemplaar!

Echter blijven ze bij Witmer en Odijk hoge overheadkosten houden, ieder aanbod neemt een ruime marge, ongeacht merk en type. Knappe verkoop-formule ;-)
Vreemd dat een reactie mbt de firma ineens foetsie is? Iemand met lange tenen?
@v60germany: vreemd, anti-cookie-iPhone hier in bezit blijkbaar, hij is er weer…
Ik heb zelf een 1.9 GTI in Sorrento Green gehad met 316.000km op de teller. Gekocht voor €350,- een x aantal jaar geleden en nog elke dag spijt dat ik die verkocht heb :'( :'(
Droomauto uit mijn jeugd, eigenlijk nog steeds wel.
voor 14,5 mille hadden ze er wel wel even de originele ruitenwisserbladen in mogen zetten
@stringfellow: Voor 14,5 mille kan jij dat veranderen ;) .
Strakke bak! Zeldzaam in deze conditie. Maar voor deze prijs valt er toch wat op aan te merken. Er zit een gentry pookknop op en deurpanelen. En bij mijn weten is normaal alleen het gti logo op de achterklep in het rood. Details details.. Zou bij deze vraagprijs op gelet moeten zijn!
@wouth: haha, heerlijk dit.. Flops, zeepbel uiteen gespat: het blijkt dus een verre van origineel knutselproject waarvan je je kunt afvragen wat er nog meer aan verrommeld is. Die km stand moet nu wel heel erg sluitend bewijs voor te leveren zijn wil ik ‘m geloven.
Soms kan ik het zó verrekte moeilijk accepteren dat ik zo’n bedrag voor zo’n auto niet kan ophoesten. Wat waren/zijn het toch heerlijke karretjes! En deze vind ik door zijn kleur ook nog eens extra begeerlijk.
Gaaf ding! Vroeger al wilde hebben op mijn 18de. Maar de prijs is wel erg duur vind ik.
Toevallig vandaag tegengekomen op autoscout24!
Toen ik nog een kleine jongen was bestelde m’n ouweheer hem nieuw. Bijna een jaar op moeten wachten. Zo goed als full options en de snellere versie. Om uit te testen reden we een weekendje naar Parijs. Waar die binnen 24u na in ontvangstname van de sleutels is gestolen…..
Dit is een veel te hoge prijs voor deze 205.
De verkoper gaat zich kapot lachen mocht er een koper dit voor willen geven…
Waarschijnlijk opgekocht bij de vorige eigenaar voor +/- de helft van de huidige vraagprijs…
Voor de originaliteit mochten er toch op z’n minst bijpassende vloermatten ingelegd worden en de 2 logo’s op de achterklep horen ook niet in het rood te zijn (enkel GTI is in het rood).

Een zeer zeldzame Griffe-uitvoering in deze staat zou misschien als vraagprijs rond de 12-13k€ komen…
Volgens mij is het geen echte GTi, maar een 205 Gentry.
Dan heeft ie geen 130 pk, maar slechts 205…
@jonathan1979: 105 inderdaad, de DFZ 1.9, ipv de DKZ wat een GTI uit dit bouwjaar zou moeten hebben.
De verkoper heeft het chassisnummer bij de advertentie staan. Hieraan kun je zien dat het een 205 Gentry is die in Spanje gebouwd is. Dit is dus geen GTI. Een Gentry is zeldzamer dan een GTI, maar wordt vaak voor GTI aan gezien. Dit is dus geen 205 GTI en het is dan ook erg jammer dat hij wel als zodanig aangeboden wordt. De Gentry is een luxe uitvoering van de 205 en niet bedoeld als sportief model. Bij zijn de (zeldzame!) groene bumpers en spatbordverbreders vervangen door zwarte, de velgen zijn vervangen en de chromen bies in de bumpers en verbreders is vervangen door een rode. Om het af te maken zijn er GTI badges geplaatst en is er een GTI logo in het stuur geplaatst. Het is zeker een nette auto, maar geen GTI, niet origineel en zeker dat geld niet waard. Mijn (echt) originele GTI uit 1985 mag voor dat geld ook wel weg. :-)

Groet, Jon.
@jon205: bedankt voor de tip. Zit er dan ook een DFZ motor in ipv een DKZ motor?
@xiran: In een Gentry hoort inderdaad een DFZ, de 105 versie van de 1.9. Voor het gemak ga ik er van uit dat het originele blok er in ligt.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).