Zo gaat Mercedes je fit en gezond houden

Auteur: , 23 Reacties

Het jaar is nog geen week oud en je hebt de gym alweer opgegeven? Geen nood, koop gewoon een gelifte Mercedes S-Klasse deze zomer.

De CES is eigenlijk een beurs voor blenders en dergelijke. Gezien het feit dat auto’s al lang niet meer de brute, analoge apparaten van vroeger zijn, komen er al enkele jaren steeds meer autofabrikanten naar de beurs om hun nieuwste snufjes te tonen.

Mercedes is daarop geen uitzondering, maar in plaats van de vergezichten die de grote concurrent ons voorschotelt hebben zij ook iets voor ons in petto dat we dit jaar al tegemoet kunnen zien. In de zomer zal namelijk de gefacelifte versie van de traditionele topper uit het gamma verschijnen, de W222 S-Klasse (rijtest). En mocht je denken dat die nu al zo volgehangen is met allerlei luxe die het leven aangenamer maken dat er niks meer bij kan, dan heeft Mercedes een verrassing voor je.

Onder de noemer Fit & Healthy “X 222” komen er namelijk een aantal ‘wellness’-achtige systemen beschikbaar voor de S-Klasse. Volgens projectleider Götz Renner hebben deze het doel om de bestuurder fitter en opgewekter de auto te doen verlaten ten opzichte van het moment van instappen. Een aantal aspecten van het systeem zoals de massagefunctie van de stoelen en de luchtverfrisser waren al beschikbaar, doch Mercedes wil het systeem in de loop der jaren steeds verder uitbouwen. Als vaandeldrager wordt de ‘S’ dit jaar verrijkt met de volgende stappen in het programma, die Mercedes omschrijft als ENERGIZING COMFORT.

Een speerpunt is het ‘Motion’-concept. De stoelen gaan je lichaam zo manipuleren dat je onmerkbaar continu in beweging blijft. Dit moet hetzelfde effect geven als een keer opstaan tijdens een zakelijke afspraak, wat goed is voor de doorbloeding en dergelijke.

Een andere vernieuwing is dat de auto zich min of meer actief gaat opstellen als jouw eigen personal coach. Door middel van een apparaatje van Philips dat de bestuurder om de pols draagt, worden vitale lichaamsfuncties vastgelegd. Alle Fit & Healthy systemen in de auto spelen daar vervolgens op in door de bestuurder extra rustig te maken als deze stress vertoont, of juist een beetje te activeren als ‘ie indommeld achter het stuur. Tevens kan de ‘Fatality Vitality Coach’ je letterlijk tips geven welke workout oefeningen je kan doen tijdens een korte pauze.

In de toekomst is het de bedoeling dat Mercedes ook big data verzameld over je activiteiten naast de auto, zodat alle systemen nog beter afgestemd kunnen worden op jouw leven. Naar verluidt verdwijnen na een ritje met de auto dan zelfs je zorgen over het feit dat Mercedes alles van je weet behalve je pincode als sneeuw voor de zon.23 reacties

De auto kan ook te veel doen…
Wat. Een. Bullcrap.
Nothing 2 see here people…
Als de auto geheel alleen kan rijden, zonder mijn toezicht, kan ik heerlijk tukkie doen. Dat is nog het beste recept
Het probleem van de S-klasse van Mercedes is dat elk nieuwe model iets écht nieuws aan boord had. Allemaal puur gericht op veiligheid en comfort. Denk aan zaken als de airbag. Voor het eerst geïntroduceerd in een S-klasse een jaar of 35 terug. Toen was dat nieuw en innovatief. Nu is het al jaren niet meer weg te denken uit alle auto’s op de weg.

Tegenwoordig is het een pak lastiger om innoverend te zijn en nieuwe dingen te ontwikkelen die écht nuttig zijn. Nu lachen we misschien om deze dingen, maar kijk niet raar op als we over een jaar of 20 hier echt naar smachten.
@viezefreddyw: als het zo doorgaat leef ik over 20 jaar zo goed als analoog. Een apparaatje om bankzaken etc te regelen en meer niet. Ik word echt helemaal stront ziek van al die bemoeizuchtige elektronica die denkt ff te weten wat ik wil. Nu al, en dat gaat alleen nog maar meer worden. Ik walg van wat de technologie ons nu brengt.
@lekbak: Een hele hoop mensen leven nu al bijna analoog, vooral de jeugd. Even bij iemand op de koffie zit er niet in.

En ik ben het volledig met je eens. Gister of eergisteren had je een treffende comment voor mij. Dat YouTube tegenwoordig denkt te weten wat jij wilt kijken omdat je toevallig ooit eens iets gekeken hebt wat overeen komt. Iets in die richting zei je. En ik voel je, ik heb hetzelfde. Vreselijk vind ik het.

Maar het hele idee van dit systeem kan ik denk ik wel waarderen. Vooral voor de lange ritten die ik regelmatig maak (morgen weer 1300 km terug naar Nederland vanuit Frankrijk) en het idee dat ik lekker uitgerust en dergelijke uitstap lijkt me wel wat.
@viezefreddyw: een hele hoop mensen leven nu al bijna analoog, vooral de jeugd? Eeeeeuh een iPhone is geen koekoeksklok
@viezefreddyw: euh, je bedoeld denk ik dat een hoop mensen nu digitaal leven.
@sabrerator en @richardj: Sorry, ik haalde het een met de ander door elkaar. Met analoog bedoel ik inderdaad digitaal.
Nah, ik sport wel gewoon op m’n eigen momenten.
Ik vind het allemaal wel best, zolang ze maar niet nog meer chemicaliën de lucht in gooien en dan claimen dat dat frisse lucht is.
Bmw heeft dit al in de 7 serie voor de achterpassagiers…
@mason: achterin een Transporter kun je je passagiers ook een fitnesstraining geven
@gulli: Bangbus?
Je moet iets verzinnen..
Daar houdt geert wel van.
Maar ikke niet
Ik dacht dat als je de navigatie instelt op een supermarkt 500m verderop, dat de auto vervolgens niet start en je daarmee de hint geeft.
Ik wil dit wel!
Gaat de auto mijn vrouw eindelijk vertellen dat ze meer moet bewegen in de slaapkamer!
@breinstein: en als je auto het niet tegen jou zegt, wat zal je vrouw dan wel niet denken??
Waarom ontwikkelen ze niks nuttigs?
Heerlijk dat Mercedes dash.

Voor wie het niks vind, een klassieke Mercedes is ook heel erg goed.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).