Zo scoor je een Ford GT40 voor ‘maar’ 93.000 euro

Auteur: , 54 Reacties

Een beetje Ford GT40 doet al snel een paar miljoen en dat maakt 'm voor de meeste liefhebbers onbereikbaar. Of toch niet?

Kijk nog eens goed naar de GT40 hierboven. Valt je iets op? Je kijkt namelijk niet naar een originele Ford, maar een GT40-replica van het Amerikaanse Superformance. De gelijkenis tussen het origineel en de replica is zo groot, dat Superformance de GT40 een officieel GT40/P-chassisnummer mag geven en zijn auto’s mag inschrijven in het officiële GT40-register.

Om nog maar eens aan te geven hoe sterk de replica van Superformance is: tweederde van alle onderdelen van de auto is uitwisselbaar met onderdelen van de originele GT40. Onder de motorkap vind je een V8-blok van (hoe kan het ook anders) Ford, met een vermogen van 436 pk. Zo knal je ook in je GT40-replica binnen vier seconden naar de 100 kilometer per uur.

De duurste, klassieke GT40 maakte onlangs een liefhebber een paar miljoen euro lichter. Ook de Superformance-versie is niet goedkoop, maar met zijn verkoopprijs van 93.000 euro al een stuk beter te behappen. Voor dat bedrag is-ie ook nog eens leverbaar in alle originele kleurstellingen, waaronder de iconische Gulf-livery.54 reacties

Leuk concept, zouden meer fabrikanten moeten doen. Voor een schappelijke prijs, met een bijna originele, nieuwe klassieker rond rijden. Komt het merk alleen maar ten goede lijkt me. Zeker nu dat al die ‘echte’ klassiekers voor belachelijke bedragen verkocht worden en vervolgens ergens in een kluis gestopt worden.
@fejjie:
Alfa Romeo Duetto Spider … *kwijl*
Ik heb liever een kaartje voor Supercar Sunday…
Als ik me niet vergis bouwen ze ook AC Cobra’s en Shelby Daytona’s. Jeremy Clarkson is in een ver verleden zelfs voor een item naar de Superformance fabriek in Zuid-Afrika gegaan.
@Mielie: Dat item ken ik niet, weet je ongeveer welk seizoen? Zag laatst deze video van de Superformance GT40, toch serieus gaaf speelgoed.
Ik vind dit niks. Je wil graag een GT40. Dan wil je toch ook een GT40 en niet een neppert? Maar goed, ik heb dan ook geen neppe submariner om mijn pols hangen
@baasbas: verschil moet er zijn!

Er is altijd een ‘baas’bas bovenbaas!

Ik zou de replica al ontzettend gaaf vinden, simpelweg omdat ik ze beide niet zou kunnen veroorloven…
@baasbas: Denk dat er genoeg mensen zijn die graag een GT40 willen, en dr ook graag is in willen rijden. Iets wat je met een multi miljoenen originele GT40 minder snel zal doen ivm de zeldzaamheid en prijs. Dan is zoiets toch een leuke uitkomst, je kan hier gewoon een rondje mee gaan knallen, gebeurt er wat, laat je het maken. Zonder dat het direct 100.000en euro’s kost ivm originaliteit etc. Ik weet van een Amerikaanse collector die 1 echte GT40 heeft en een Superperformance met een supercharged blok er in, waar ie mee het circuit op gaat etc.
@E34M5Touring: Ja maar misschien ben ik gewoon een zeurkous ;-)

Als ik er een zou krijgen, zou ik lang zo hard niet zeuren. Denk dat ik me prima zou vermaken. Maar zou ik 90k eigen geld neer moeten leggen? Tsja, mij zou het knagen dat ik ‘boven mijn stand’ probeer te rijden door een neppe te kopen. Voor 90k kan je ook een hele mooie éckte Pantera kopen. Geen neppert.

Er zijn ook mensen die een Rolex willen maar dat niet kunnen betalen. Zij hebben veel lol van hun neppert
@baasbas:
Een nep-Rolex zit in een geheel ander categerorie, die bestaat nl uit 90% nep-onderdelen die niet uitwisselbaar zijn met een echte.
Als ik naar deze detailleringkijk – onder andere de koplampen van een Citroën Ami , de richtingaanwijzers, heeft men kost noch moeite gespaard om het origineel te benaderen.

Op dit exemplaar zijn de buitenspiegels voor mij de enige afknapper.

En ik, ik ben een nog veel grotere zijkstraal of originaliteits freak dan jij.

Geloof me, ik ben in staat om weg te lopen bij een Mini Innocenti Cooper 1300 die niet over de orignele Carello halogeenlampen beschikt, ik ben naar Parijs gereden om een setje kangourou koplampen voor mijn Porsha 911 te kopen, ik ben op een vroege zondagmorgen in het najaar naar de buurt van Straatsburg gereden om een setje originele Delta-Mics velgen voor mijn R8S te kopen, ik ben diep in Normandië geweest om een originele Renault gekeurde rolkooi voor de R8S te kopen, naar Zwitserland om een Impreza WRX STi type R te halen; moet ik doorgaan?

Ja, ik word soms moe van mezelf.
@desjonnies: Daarmee is dit een HELE goede neppert. Kan me niet anders voorstellen dat hele goede nep rolexjes gemakkelijk vele malen duurder zijn dan slechte nepperts.

Maar goed, ik wilde alleen maar het punt maken dat iemand anders blij kan worden van nep. Ik zou zelf een echte willen. En als ik dat niet kan betalen, jammer dan. Dan moet ik iets willen wat in de buurt komt van een aantal idealen/wensen/eisen van die droom. En dan hoef je nog niet eens op het spreekwoordelijke houtje te bijten, want voor 90k is er genoeg moois te vinden. En dan is 90k nog te weinig, iemand anders herinnert me eraan dat hij dan nog niet op kenteken staat… En met uitstoot e.d. zal het wel snor zitten, dus dan hebben we het over anderhalve ton?

Jij bent wel heel erg inderdaad. Maar eerlijk, zou jij je portemonnee hiervoor trekken? Of zou je als je dit bedrag moest besteden (en je wil zoveel mogelijk eisen/wensen afvinken van je wens: de GT40) uitwijken naar ander speelgoed? Zo ja wat dan?

Pantera’s zat. Voor anderhalve ton kom je in de buurt van 512BB-geld. Ook een lage oude sportwagen met iconische waarde…. (308 is te gewoontjes)
@baasbas:

Wat is origineel?

De R8S is verreweg het meest originele wagentje dat ik bezit, met originele lak.
De Impreza is van RHD naar LHD gebouwd is overnieuw gespoten, heeft andere velgen.


En ja, ik zou deze willen hebben en alleen maar de buitenspiegels veranderen.

Ik vind hem in ieder geval echter dan zijn opvolger en ode aan, de Ford GT.

Zeker als FORD erachter staat.
@desjonnies: Dat deze ‘echter’ is dan de GT van Ford zelf kan ik goed in meekomen. Maar anders gezegd: koop deze, vervang de spiegels en zet hem te koop voor 1 miljoen. Ik verwacht dat je hem niet kwijt zal raken voor dat bedrag. Klinkt flauw, maar dat is het verschil tussen een echte en een neppe.

Met ‘echt’ bedoel ik overigens niet per se origineel. Een naar LHD omgebouwde 22B vind ik gaaf. En als ik zelf tijd en geld zou hebben zou ik wel een Alfa Romeo 75 8.32 willen bouwen… (…en zo heb ik nog wel meer gekke ideeën).
Ik heb gewoon moeite met iets wat iets anders wil lijken maar het niet is. Ook al krijgen ze een compliment van Ford zelf
@baasbas:
Weet je, eigenlijk is de 22B weer een neppert.
Die ziet eruit als een heuse WRC, maar heeft een andere motor, andere aandrijfassen en is gebouwd als ode aan de WRC en een jubileum van Subaru.
De WRX Sti’s zijn de straatversie’s van de WRC’s, we zijn nl een Prodrive WRC 2-deurs aan het bouwen.
Een heuse ex-works wagen.
En de basis carrosserie is een WRX, voor de rest is alles anders.
Tot en met de draadboom aan toe, die komt uit de vliegtuigindustrie
@desjonnies: Zoals ik het lees staat jouw/jullie bouw ook ver van deze Ford replica af…

Is er overigens online ergens een verslag van de bouw terug te vinden met wat foto’s? Dat soort verhalen vind ik altijd mooi om te lezen.
@baasbas:
zijn we nog mee bezig, maar het wrak van een carrosserie staat momenteel op zijn wielen,
in volle glorie in de kleuren van Liatti, destijds de eerste man die met deze Prodrive wedstrijd wagen reed.
@baasbas:

Dit is hem toen Liatti er mee reed chassis nummer 23 met 1 dakluik ipv 2

http://farm3.static.flickr.com/2462/3585752550_dcbb2cebdd_m.jpg
@desjonnies: Plaatje. Build topics vind ik altijd leuk om op regenachtige avonden door te struinen. Als er overigens een verslag of iets dergelijks online verschijnt verwacht ik wel dat autoblog daar aandacht aan besteedt! :-)
@desjonnies: wel eens van UPS gehoord? ;)
@baasbas:

Zelfs Jay Leno heeft een replica AC Cobra en Alfa Monza. Is niet perse een zwaktebod. Ligt ook aan de kwaliteit van de replica. Als hij hetzelfde uitziet en rijdt als het origineel, is het heel van anders dan een Ferrari Fiero.
@topless: Nou daar verschillen we dan van mening, want ik vind het wel een zwaktebod. Kijk, als een model niet meer bestaat, zoals dit voorbeeld, dan is het een ander verhaal.

Ik kan gewoon niet snappen dat je relatief veel geld uitgeeft aan een auto die doet of het een auto is die nog veel meer waard is. En dat terwijl het een bedrag is waar je je niet bepaald voor hoeft te schamen… Daarnaast is dit schijnbaar een hele hele goede. En in de tekst staat dat wel twee derde van de onderdelen uitwisselbaar is. Ik lees dat anders. Slechts twee derde van de onderdelen hoeft overeen te komen en voilá, je krijgt een speciaal chassisnummer. Ja dat vind ik een zwaktebod.

Voor dat geld had je ook een klassieker kunnen kopen die echt is…. en dus ook daadwerkelijk klassiek….
Het is toch serieus geld voor een ‘nepperd’. Ben daar niet echt van gecharmeerd, ik krijg er een beetje een “ik wil wel, maar ik kan niet”-gevoel bij. Ook al heb ik die 93K niet liggen, maar dat terzijde ;-)
@str8six: noem mij eens een auto met gelijkwaardige specs voor dit bedrag dan.
@jeffreym3: corvette zo6 want voor die 93000 staat deze gt40 niet in nl op kenteken natuurlijk…
@jeffreym3: Nissan GTR
@schnorre: welke GTR weegt er 1100kg dan?

Corvette zo6 gaat niet zo lekker in de bochten liggen als een gt40.
@schnorre: please… Een GT-R?? Biedt serieus snelheidspotentieel, dat wel. Maar je kunt dat echt niet met elkaar vergelijken :o Een auto als dit koop je als je van sleutelen aan je opgeknapte Kreidler houdt, een GT-R als je graag zonder helm achter je windschermpje op je Chinese nep-piaggio naar je werk toe tokkelt… Wat zit er -buiten snelheid- nou voor leven in een GT-R??
@str8six:

Nep = als je na het starten een 1300cc vier cilinder Volkswagen Kever motor hoort lopen…
Verplichte kost als je het over de Superformance hebt: https://www.youtube.com/watch?v=mBL_TRqcc3Y
(jammer van de kwaliteit)
Doet dit niet af aan de waarde van bestaande GT40 dan? Die waarde zit em grotendeels in het behouden van de originele staat. Als je twee-derde van de onderdelen zo weer aangeleverd kan krijgen…
@Mielie: Dat item ken ik niet, weet je ongeveer welk seizoen? Zag laatst deze video van de Superformance GT40, toch serieus gaaf speelgoed. http://autostrada.tv/blog/superformance-gt40/21328/
Dan heb ik toch liever die ‘echte’ Renault 5 Turbo voor 93K van een paar berichten naar beneden. Maar kan me wel voorstellen dat je zo’n ding erbij koopt als je al een originele GT40 in de schuur hebt staan om lekker mee te knallen.
Deze is wel bereikbaar? Natuurlijk, iedereen heeft 93.000 euro in zijn spaarpot.
Zou deze voor die 93K net zo betrouwbaar zijn als het origineel?
Owww, wacht…
Geeft Ford ze dan een Chassisnummer of wat moet ik mij daar bij voorstellen?

Tja ik vind het lastig wanneer is nu iets een replica en wanneer niet.
Mijne Heren,

Als u als replica bouwer cq boer de zegen van FORD krijgt om de originele chassis nummers te mogen gebruiken zegt dat wel iets over het niveau van uw product en het originaliteits gehalte van uw product.

’t is niet zo dat u zoiets krijgt omdat u zo lekker veel motortjes bij ze koopt.

En uiteraard zal er in het chassis nummer een code zitten die in de bijbehorende annalen zal vermelden dat het een door Superperformance gebouwd exemplaar is.

Deze wagens zullen weinig of geen invloed hebben op de prijs van de echte GT 40, de prijs van een echte GT40 is direct gerelateerd aan welke wagen het is en wat deze wagen in zijn wedstrijd leven heeft gewonnen en zelfs wie er mee heeft gereden als wagen van de zaak, alsmede welk team.
Zo zal een GT 40 die uit de stal van John Wyer Racing komt (de beroemde Gulf kleuren) en Le Mans heeft gewonnen een pak meer kosten dat dezelfde wagen die lokaal heeft geraced in een klein team.

Dus…

Wil ik er dolgraag ééntje hebben, alleen die verrekte BPM hier.
@desjonnies:
Ooit heb ik eens met een Engelsman staan praten over zo’n replica, moet ergens begin jaren 90 op LeMans geweest zijn.
Dat ding was niet van echt te onderscheiden, hij had hem samen met zijn zoon als kit gebouwd voor het destijds lieve sommetje van 40 duizend pond.
Een dag later reed hij hem helemaal aan scherven in Arnage, 3 keer over het dak de greppel in.

Replica of niet, ik zou hem zo naast die 5 turbo in mijn virtuele collectie plaatsen.
Prachtig mooi, zouden ze ook een 250 GTO willen bouwen?
@norge: Leggen ze er een Amerikaans blok in. Dat wil je toch niet…?
Voor dat geld liever de R5 Turbo. Is overzichtelijker, handzamer en net wat praktischer, BPM-vriendelijk, en ook niet zo’n zuipschuit qua brandstof…
@e1000bmw523i: Alsof je dit soort auto’s uit die overwegingen koopt
@thierryvth: Nope, je koopt dergelijke wagens idd voor de funfactor…en die heb je met een licht gooi-en-smijt autootje nu eenmaal meer dan een log Amerikaans bakbeest.
@e1000bmw523i: lol log Amerikaans bakbeest dat wel mooi Ferrari alle hoeken van de kamer liet zien destijds. Als deze ook maar half zo goed hoekt als het origineel is die fransoos daar helemaal niets bij.
@mopar: Ferrari’s hebben ook in verhouding een draaicirkel van een vrachtwagen…
@e1000bmw523i: grapjas. Enig idee wat een GT40 weegt? Zelfs deze replica’s wegen net meer dan 1000kg. En ik ben helemaal vóór lichte auto’s met potente motoren, maar wil je nu echt zeggen dat een i4 turbo (!!) toffer is dan een dikke open V8!?
Ik vind het wel een gaaf ding maar zoals Jeremy C. liet zien is er een groot probleem met de GT40; als Nederlandse man van iets meer dan gemiddelde lengte is er geen ruimte voor je hoofd in het interieur.

Daarom zou ik geneigd zijn maar voor Ford’s eigen ‘replica’ te gaan in de vorm van de GT. Die gaat ook stijgen in waarde dus ben je er als extra bonus financieel waarschijnlijk ook beter mee af.
@jaapiyo:
Jup, de moderne GT van Ford is misschien wel de mooiste retro auto aller tijde.
Is ook de enige supercar die ik echt mooi vind….
Wat halen mensen hier een Race wagen met zo’n zgn Hyper car met airco en andere rotzooi door elkaar zeg. Dit is een auto voor slanke en niet te grote(lange) mensen. J. Clarkson is zo’n beetje een v/d grootste gedrochten op ons continent dus die komt niet in aanmerking voor dit race monster. Wat een wagen, bloedgevaarlijk voor echte racers en niet voor accountants met hangbuik. :)
Fantastisch ding. Sowieso Superformance heel goed bezig. Vat alleen de nieuwswaarde niet, dingen worden al jaren gebouwd. Sommige mensen vallen hier over de term replica. Beschouw het gewoon als wat het is, een fantastisch gelijnde en gebouwde auto die alles biedt wat je zoekt in een epische klassieker, alleen zonder de historie en afkomst… Gaat hier niet om een verbouwde mr2!!!
@davelepeef: overigens is er ook een toko in Zuid Afrika die kloppende Porsche 917 replicas bouwde… Zit een hoop autoliefde daar hoor!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).