Top 10: de bestsellers van Europa

Auteur: , 43 Reacties

De Europese automarkt zat in 2012 in het slop, toch werden er alsnog dik 12 miljoen nieuwe auto's aan de man gebracht. Maar welke modellen waren het poulairst? Place your bets!

Tsja, het kan ook eigenlijk niet missen. Ook in 2012 was de Volkswagen Golf het broodje van de bakker. Met 431.742 verkopen troeft hij de nummer 2, de Ford Fiesta (306.405), royaal af. Een puike prestatie, voor een auto die in 2012 aan het einde van zijn productcyclus was, en in dat licht is het misschien niet zo raar dat de Golf tevens de meestgejatte auto is. De wet van de grote getallen doet zich gelden.

De volledige top 10, uitgevlooid door onderzoeksbureau Jato Dynamics, vind je hieronder. Vergelijk ’t eens met de top 10 uit de VS (0 overeenkomsten), of de Nederlandse top 10 (5 overeenkomsten).

Europese verkooptoppers

De verrassendste notering in mijn ogen? De Nissan Qashqai. Van Nissans Qashqow werden er even meer dan 200.000 afgezet. Holy Mozes.. Maar ook de Peugeot 208 deed het prima in zijn eerste (niet volledige) jaar, met 159.945 verkopen.43 reacties

En niet alleen zijn er van de Qashqai meer dan 200.000 van verkocht, het is ook het enige model dat praktisch evenveel verkocht in vergelijking met 2011. Slechts 0,3% (546) minder! De rest van 11 tot 20% minder.
Snap niet dat mensen de Qashqai een mooie auto vinden, dat hok ziet er niet uit.
@civicfk3: Als ze kiezen tussen een Golf plus of Kia Venga oid, dan is die Qashqai een schoonheid.
@sdk16420: Wat een Golf is dan misschien wel saaier (al vind ik het juist wel mooi clean), maar ik vind hem zeker wel mooier. Veel meer in balans dat die rare fratsen van de Qashqai.
@911GT2: het gast over de golf plus, die bejaarde auto met dat hoge dak. Niet te verwarren met de ( nieuwe) normale golf..
@bigcar: Zo moeilijk is het niet, hoor, om die met elkaar te verwarren. Bij het vorige model had ik de andere achterlichten nodig om het te zien.
@mout: Gelukkig krijgt de nieuwe Plus wel een eigen design itt dat vorige gedrocht. Helaas duurt dat nog wel even.
@civicfk3: de Qashqai zit wel erg lekker.
@civicfk3: Ik vind het een geweldig mooi ding, dus spreek voor jezelf. Alleen wel wat fake, 2WD met een SUV uiterlijk.
@midasracer: kwaskwaai is een ontzettend zielig wannabee nep-suv’je voor vinexbewoners met een midlifecrisis die geld lenen voor een auto normaal vinden. Punt uit.
Vraag me af in welk land de Qashqai dan zo goed loopt?
@bram240: finland
Bij VW is de grote broer Golf het meest verkochte model, tov ‘kleine zusje’ Polo. Maar bij Opel is het juist andersom; Corsa – Astra. Is iedereen eindelijk uitgekeken op de 1.2 slowmotion polo of is de Astra zo duur??
@kenner: Is bij Ford ook zo. De fiesta staat ook boven de focus. Ergens logisch want hoe hoger de prijs hoe lager de aantallen natuurlijk. Daarom is het best knap dat de Golf boven dat kleinere grut staat.
@911GT2: en bij Renault de Clio boven de Mégane. Ik vind het vrij logisch eigenlijk.
Peugeot 208 verkoopt in NL ook goed, uitperformed de Polo maand op maand!!

Fiesta net een facelift gehad. Denk dat dit de nummers 1 en 2 worden van 2013.

C segment blijft van VW met de Golf 7…
A.k.a. de top tien van de saaiste auto’s die er in Europa verkocht worden…
@lemans96: Het zou ook verdomd saai zijn als iedereen in een M5, 911 of een GT-R zou rond rijden.

De auto is voor 99% van de mensen een middel om van A naar B te komen.
@widodh: Wat een onzin praat je daar zeg…
Alsof de auto’s die je daar noemt niet allemaal al véél mooiere geluiden produceren dan die top tien van ubersaai die hier word getoond.
Was het maar zo, dat de gemiddelde auto met een dikke V10, een gretige boxer 6 of zo’n gave V6TT zou rondrijden…
@lemans96: Je snapt mijn punt niet…

Als iedereen een V10 zou rijden dan zou het heel snel normaal gaan worden en is het totaal niet spannend meer.

Verder zijn er nog wel meer redenen waarom we niet allemaal een >=V6 rijden, iets met verbruik en beperkte olie op deze aardbol.
@widodh: Als het echt voor 99% een manier is om van A naar B te komen, dan zou de Golf niet bovenaan staan. Als je zo nodig een auto in de grote van een Golf wil hebben, kan je ook altijd voor de Skoda / Seat optie gaan… is toch echt goedkoper. Een golf geeft echter sommige mensen een goed gevoel, een gevoel van aanzien.
@widodh: voor alleen a naar b kopen mensen geen qashqwiaoa. Ze denken daar oprecht hip of cooler mee te zijn dan hun sneue mede Vinex bewonertjes.
@lemans96: Sssssssssaaaaaaaaaaie mensen kopen nu eenmaal ssssssssaaaaaaaaie auto’s!
Die Qasqai blijft ook ongeveer stabiel met verkopen, netjes hoor!
Met recht een cashcow dus.
@alassad: oowh laat maar, wordt ook al in de tekst gezegd.
Rijdt overigens prima, zeker in de luxe uitvoeringen
Aan mijn naam kan je al zien wat mijn mening is: de Qashqai verkoopt zo goed omdat hij kwaliteit, volledigheid en makkelijke instap biedt. Noem mij eens een model dat sinds 2007 amper veranderd is en toch steeds beter of even goed blijft verkopen. 0.3% daling in de huidige markt is een prachtprestatie. Ik verkoop Nissan auto’s en van de 10 auto’s die verkocht worden zijn het 8 qashqais. Tot spijt van wie ’t benijdt. Voor mij hoef je hem niet mooi te vinden: de cijfers spreken voor zich.
Waarom staat die Peugeot 208 niet in dit lijstje dan, zijn er meer van verkocht dan de passat.
@eduardovich: Passat 195k, 208 160k. Niet dus…
Sorry, maar voor mij is de Niksan Kaksaai een auto voor 65+-ers, net als alle andere Niksans(GT-R uitgezonderd natuurlijk). Maar gezien de vergrijzing is dat misschien wel slim van Niksan.
@fordnut: Jij hebt duidelijk niet door dat de Qashqai juist voor gezinnen de aangewezen auto is. 65+’rs kom je er juist nauwelijks in tegen…
Moet je een VW Golf kopen?! Ik dacht dat je voor straf met zo’n hok rond moest rijden..
Logisch, die Golf rijdt ook verschrikkelijk goed…zeker in zijn categorie.
@xilver: zeker nooit wat anders gereden??? Er zijn auto’s die veel comfortabeler zijn en zeker auto’s die veel beter zitten dan zo’n plastic fantastic Golf. Ik reed laatst ook met iemand mee in een Golf van 3 jaar oud, ik kan niet zeggen dat ik nou onder de indruk was. Lawaaiige Diesel, geen fijne stoelen en toch wel erg plastic en kaal.
@rufctr01: Bekijk dat eens in zijn prijscategorie… die dingen rijden haast zo goed als een Passat die stukken duurder is. Ja, akkoord, vergeleken met een BMW 5 of een Mercedes E rijdt het zoals prul…
@rufctr01: En wat die kaalheid en plastic betreft is het louter een kwestie van vinkjes op de optielijst te zetten…Je kan ook een 5 kopen voor 38k (BE-prijs) en dan is dat ding zo kaal als m’n grootvader, zelfde geld voor eender welke auto…
@xilver: ik denk dat Ford Focus veel sterker is op dat punt, gunstigere restwaarde lijkt mij een logischere verklaring
@mmot05: Heb nog nooit met een Focus gereden, wel al met een Mondeo en dat viel me best tegen. Van de restwaarde heb ik geen idee, ik denk dat zowel de Focus als de Golf het niet slecht doen.
Volkswagel doet het natuurlijk goed (duh…) maar good old Opel doet het ook niet slecht! Lang leve de Kadett!
Mis Saab in het rijtje…
@alfamail:

Jij bent de leukste thuis zeker?
@alfamail: dat heb je weleens ja
Hopelijk blijft de 208 het zo goed doen. PSA heeft het nodig…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).