Betrapt: Saab 9-4X in de sneeuw

Auteur: , 23 Reacties

In januari van 2008 toonde Saab de 9-4x Biopower concept en dat was de voorbode voor een productieversie. De medium Saab SUV moet gaan concurreren met de Q5, GLK, XC60 en de X3. Voorlopig hebben we de 9-4x alleen volop ingepakt gezien, want de nieuweling moet natuurlijk wel flink getest worden.

De Saab 9-4x is gebaseerd op een nieuw GM-platform met de naam TE. Op dit TE-chassis zal ook de 2010 Cadillac SRX worden gebouwd en andere varianten zullen ongetwijfeld nog volgen. Voor de aandrijving zullen diverse benzine-motoren en er komt ook een nieuwe 2.9 liter grote en 250 pk sterke diesel beschikbaar die General Motors samen met VM Motori heeft ontwikkeld. De 9-4x zal gebruik gaan maken van de XWD vierwielaandrijving.23 reacties

mooie foto’s
-edit: nutteloze bijdrage-
Hij oogt klein, maar dat zal wel gezichtsbedrog zijn. Hopelijk wordt het een beetje een aantrekkelijke auto, en trekt hij Saab uit het slop.
Allemaal leuk en aardig, maar volgens mij duurt die trend van medium SUV’s ook maar een paar jaar, net zoals de fullsize SUV’s. Ze kunnen beter iets nieuws in het B-segment neerzetten, want daar vindt je geen Audi, BMW, Mercedes, Saab enz….
Een echt nieuwe Saab, dat we dat nog mogen meemaken.

Die sneeuw aan de achterkant staat echt wel cool 8)
“Ze kunnen beter iets nieuws in het B-segment neerzetten, want daar vindt je geen Audi, BMW, Mercedes, Saab”
Audi komt binnenkort met de A1 en BMW heeft daar al tijden de Mini rondrijden. Mercedes heeft het met de Smart forfour geprobeerd en Saab moet 10 jaar sparen voor ontwikkelingsbudget voor een nieuwe auto.
@ Wouter: WILLEN jullie gewoon altijd te laat zijn met nieuws???
Ik heb jullie 20 Januari de link naar dit verhaal gemaild als tip!!!

Ik dacht dat internet zo’n snelle business was… :D
edit: dat waren andere foto’s en dit is andere info
@ mashell. Ik snap wel wat je bedoeld, maar een Smart vind ik nou niet in het B-segment thuishoren. En de A1 gaat waarschijnlijk te duur worden om met bijv. een Fiesta te concurreren. En de Mini hoort weliswaar wel in het B-segment thuis, maar is meer stijl/status-icoon. Zo vind ik de Mini niet echt in het rijtje Polo- Fiesta- Ibiza- Fabia- Clio enz. passen. Iets dat echt mee kan concurreren met het “echte” B-segment.
@ Mashell: valt mee, de planning ziet er nu als volgt uit:

– Mrt. 2009: 9-3X
– Spt. 2009: nieuwe 9-5 Sedan
– Mrt. 2010: 9-4X
– Spt. 2010: nieuwe 9-5 Estate
– Mrt. 2011: 9-1
– Spt. 2011: nieuwe 9-3 serie

This just in: Saab is in gesprek met een Zweedse energiemaatschappij (!!)om hiermee een alliantie aan te gaan. Samen met de Zweedse overheid willen ze alle Saab-activiteiten terug halen naar Zweden…
Svenska we weten allebei dat het lijstje veel waarschijnlijker zal worden:
– Mrt. 2009: 9-3X
– Spt. 2009: faillissement Saab
Ik hoop dat Saab blijft voortbestaan en zelfs weer terug gaat naar het verleden (900!) maar ze maken het zichzelf zo moeilijk door die modellen zo lang op de markt te houden.
@ mashell: time will tell!

Hey dat rijmt…
@Ferdinand
Kleine auto’s die met de Fiesta concurreren hebben ook kleine winstmarges. Daar gaat de redding van Saab niet liggen. Daarom is de mini ook zo geniaal, kleine auto, goedkoop om te maken, enorme winstmarge en toch nog extreem goed verkocht.
Ik heb vandaag de BMW X1 (E84) ook gecamoufleerd gezien, helaas mocht ik er geen foto’s van maken.
Correctie: ONgecamoufleerd.
Ik denk dat Saab hier wel weer wat klanten mee trekt, het ziet er best veelbelovend uit. Afwachten maar.

Godver.
Pfoehw… Ik denk nog met weemoed terug aan mijn 900 2.0 Turbo Red Arrow en mijn 9000 Aero….. Ik hoop dat dit model wat geld in het laatje zal brengen om het echte Saab weer eens terug te brengen…
Ik ben wel benieuwd naar het definitieve model! Ik hoop dat Saab er bovenop komt zodat het niet meer van GM afhankelijk is. Ik hoop echt voor hun dat dit een aantrekkelijk model is die onder de prijs van de concurrentie zit!
wauw!
Mmm wel heel erg voorspelbare neus.
Dat model hadden ze ten tijde van die vreselijke 9.7X moeten hebben. Dan was het zeker een voltreffer geworden met een goede marktpositie.
Qua grote zit hij net tussen de Q5 en de Q7 in, dus ongeveer het XC60 formaat. Dat wordt dan ook de meest belanrijke concurrent want liefhebbers van Zweedse auto hebben maar weinig keuze.
Om deze auto een succes te laten worden moet er wel direct een 2.0 turbo motor en de bi-turbo diesel worden aangeboden, anders is er te weinig keuze, zeker in landen waar de fiscus 30% van de autoprijs in de zak steekt als het niet geen ecoslak is.
Ik denk toch dat Volvo en Saab het nog eens samen gaan proberen voor de zoveelste keer, nu de Amerikanen op zwart zaad zitten. Dat is het beste om de Zweden in de markt te houden in deze beroere tijden voor autofabrikanten.
@Mashell,
Die 9.3 X is gewoon een model variant, de 9.3 XWD SportEstate met wat aanpassingen.
Het is inderdaad te hopen dat ze op tijd met een nieuwe 9.5 en die 9.4 komen.
Overigens heeft Saab al jaren geen winst gemaakt, dat was al voor de GM overname zo en is niet veranderd sindsdien.
Het opstarten van een nieuwe 9.3 heeft pas zin als een nieuwe partner is gevonden, want het gaat tegenwoordig want investering betreft voornamelijk om de bodemplaat. Goede turbo benzine motoren kan Saab wel zelf bouwen en de rest is uiteindelijk maar een bijzaak.
’t Zal wel aan mij liggen, maar ik blijf de 9-4 een lomp geval vinden. Kom nu niet zeuren dat ik niets van Saab begrijp, ik rijd zelf met een 9-3. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat Saab het SUV-pad heeft bewandeld omdat GM dat wou. Het is altijd makkelijker om bestaande klanten te houden dan nieuwe klanten te vinden. Maar wat doet Saab / GM? Ze wachten veel te lang met nieuwe versies van de 9-5 en 9-3, en stellen zo het geduld van hun klandizie zeer hard op de proef. In de plaats daarvan gaan ze een SUV proberen verpatsen. Ik hoop dat ik ongelijk heb, maar op een of andere manier associeer ik Saab-rijders niet met een SUV.
@ BaRa: de nieuwe 9-5 komt voor deze 9-4X op de markt…
Dat duurt echt nog even!
Verder snap ik je verhaal zeker. Heeft gewoon te maken met verbreding van het productpallet en dan is dit geen slechte optie. In Zweden is de SUV (omdat dat een van de weinige landen is waar je er ECHT wat aan hebt…) ook populair.

@ Trollhättan: he wat leuk! een nieuwe Saab-fan erbij!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).