MINI Cooper Clubman met Airstream camper

Auteur: , 32 Reacties

Is je vriendin nog steeds niet klaar voor de G-klasse met Airstream dan heb je kans dat ze dit wel leuk vindt. Deze Clubman concept met bijbehorende caravan is afkomstig van Republic of Fritz Hansen en zal onthuld worden op de Salone del Mobile in Milaan.

De MINI heeft beschikking over een 1.6-liter viercilindertje, we zijn dus erg benieuwd hoe deze Clubman het voor elkaar gaat krijgen om een gemiddelde Airstream van 37 foot (11,2 meter) vooruit te trekken.

MINI and Airstream, designed by Republic of Fritz Hansen

Exciting cooperation between three iconic brands set to steal hearts during Salone del Mobile.

Munich. Airstream Inc. and MINI have teamed up to offer the best in both design and functionality with a one-off MINI Cooper S Clubman and Airstream creation designed by Republic of Fritz Hansen. The concept will be presented for the first time at the INTERNI DESIGN ENERGIES exhibition in the courtyards of Università degli Studi di Milano during the upcoming world-renowned Salone del Mobile show in Milan. The exhibition will be open each day from Tuesday 21 to Thursday 30 April from 10:00 a.m. until midnight.

Republic of Fritz Hansen, the Copenhagen based premium furniture brand known for its minimalist and functional design, has spared no details when it came to designing the interior of the MINI Cooper S Clubman and Airstream trailer. Drawing inspiration from the outdoor lifestyle of surfing, the Airstream interior will feature, amongst others, new interpretations of Arne Jacobsen’s Egg™ and Swan™ Chair and a table set up with four unique Series Seven™ chairs, allowing plenty of room for guests. Sleek wood panelling will top it off giving it the ultimate “modern surfer” look. “Here at Republic of Fritz Hansen we are thrilled with the collaboration and really look forward to introducing this unique and eye catching concept,” says Jacob Holm, President and CEO at Republic of Fritz Hansen.

The MINI Cooper S Clubman will also reflect the same adventurous personality and style with clean lines, bold colours such as lightning green and all the interior gadgets you can expect to find in a MINI plus more.

The MINI Cooper S Clubman will be predominately jet black with black “wetsuit” neoprene accents along with green trim. The 22ft silver Airstream trailer will also enjoy the same exterior details as the MINI but will have an interior designed for beach goers with features such as a waterproof interior and a sun bathing bed.

“Partnering with MINI was a given,” said Bob Wheeler, CEO of Airstream, Inc. “As one of the oldest manufacturers of recreational vehicles in the U.S. and MINI’s longstanding history producing unmistakable sport cars, we knew that we would make a dynamite team,” said Wheeler.

“It has always been important for us to implement new products and ideas in unconventional ways. The concept MINI and Airstream, designed by Republic of Fritz Hansen, presents a surprisingly different way of using a MINI and an Airstream with a design, which consciously transcends into the world of the surfer. At the same time, we have achieved a successful co-operation with two international cult brands which authentically embodies the MINI attitude to life” said, Andreas-Christoph Hofmann, Head of MINI Brand Communication.

Airstream, Inc.
Airstream, Inc., of Jackson Center, Ohio is the oldest recreational vehicle manufacturer in the world. Today’s Airstreams are the perfect blend of retro exterior style, modern interior luxury and convenience, and rugged all-American construction. A complete line of Airstream models makes any excursion, from day trips to the beach to cross-continental treks, a comfortable and exciting journey. Adventure, inspired by Airstream. A full range of Airstreams are now available from European dealers that meet EU homologation requirements and the unique demands of European roads. For more information please visit www.airstreameurope.co.uk, call + 44 15396 24141.

MINI Cooper S Clubman
Shifting gears is without doubt a thrilling experience in the top model MINI Cooper S Clubman. Boasting a 1.6-litre four-cylinder power unit developing maximum output of 128 kW/175 hp at 5,500 rpm with the help of a twin-scroll turbocharger and direct gasoline injection, the MINI Cooper S Clubman offers maximum torque of 240 Newton-metres or 177 lb-ft all the way from 1,600 to 5,000 rpm, with a further brief increase to an even more significant 260 Newton-metres or 192 lb-ft by means of the Overboost function. On the road, this accelerates the MINI Cooper S Clubman to 100 km/h in just 7.6 seconds and gives the car a top speed of 224 km/h or 139 mph.

The MINI Cooper S Clubman offers not only impressive performance, but also an exceptionally good balance of driving pleasure and economy, with average fuel consumption in the EU test cycle of just 6.3 litres/100 kilometres, equal to 44.8 mpg imp. And at the same time the MINI Cooper S Clubman has a CO2 emission rating of 150 grams per kilometre.
More information about the project at http://www.MINIspace.com.

Republic of Fritz Hansen
Fritz Hansen was founded in 1872 and is recognized as one of the world’s leading manufacturers of designer furniture for the private and contract market under the brand: Republic of Fritz Hansen. The design collection is developed in close co-operation with leading architects and furniture designers including Arne Jacobsen and Poul Kjærholm. The company mission is to enhance the customer’s image and lifestyle by making strong interior statements through exclusive design furniture. The company headquarters is located just north of Copenhagen, Denmark supported by showrooms in London, New York, Tokyo, Antwerp, Amsterdam, Stockholm, Oslo, Düsseldorf and Milan.

Surfers zijn cool32 reacties

Vergeleken met die auto lijkt me die caravan geen 11 meter:
Ik gok 4 turbo’s…
Ik denk toch wel dat de Airstream wat aangepast is.
waarom wil je in godsnaam een caravan aan een Mini hangen???
en nu niet lekker droog:om op reis te gaan!
trouwens kan je op een cooper achterbumper wel een trekhaak bevestigen?
Qua gewicht, bedoel ik dan… Dat hij aangepast is kan ik ook lezen in het persbericht.

@ Gnermo; Persbericht: “Boasting a 1.6-litre four-cylinder power unit developing maximum output of 128 kW/175 hp”. Gewoon standaard dus.

@ Johnny Brera; Er zijn ook kleinere modellen. Inderdaad zal dit wel een foutje zijn.
Deze mini mag in NL max 750 kg trekken. Ben benieuwd of zo`n airstream zo`n lichtgewicht is :s
onmogelijke combinatie: iemand die valt voor het prachtige orginele ontwerp van een airstream zal zich never nooit vertonen met zo’n misselijkmakend misbaksel als deze nieuwe ‘mini’ die alle intrinsieke schoonheid van het orgineel finaal verkracht heeft.
Weer lekker negatief hoor willie!!! Wat verwacht je dan van een heden daagse MINI??? Ik vind het een super geslaagde combinatie overigens. Wat rij je trouwens zelf, willie!
een design icoon als de orginele mini verdient respect en dat betekent in mijn ogen niet dat er onder dezelfde naam een produkt op de markt gebracht wordt dat werkelijk niets met het orgineel te maken heeft. Sir Alec Issigonis heeft dit gelukkig niet meer mee hoeven maken.
Zeker een leuke combinatie dit. Hij moet toch zeker wel die aangepaste Airstream kunnen trekken? Die is maar 22ft (6 meter en 60cm)

Ik zou deze wel eens on the road willen zien.
2 design klassiekers!

Airstream & Mini (MINI).

Ben het deels met je eens Willie… als ex. Mini Cooper 1.3 Mpi eigenaar.

Wel een mooi vakantie setje voor naar het Gardameer bijv.! : )
boeit me niet of ie het wel of niet houd, ik zal er toch nooit in rijden, maar ik moet wel zeggen dat ik het wel vet mooi vind die combinatie :D
De MINI kan hem nooit slepen…hij heeft nieteens een rukhaak. Daarnaast weegt een Airstream een stuk meer dan de caravans die je in Nederland kunt kopen.
Sascha .. de onderste is geen Airstream maar de T@B. De Bambi is idd de kleinste airstream .. maar diegene die achter die Mini hangt is niet zo’n hele kleine airstream hoor. ;)
Apart dat ze trouwens voor de foto een mini gebruiken ZONDER trekhaak. Die trekt zowiezo niet veel.
Cool, cool en nog eens cool!
@ sacha

Die onderste is geen Airstream, maar een T@B en die is van Tabbert :)
Lezen… sorry bob
t gaat hier over een Cooper S deze heeft 175 PK…. zal niet gek veel moeite hebben met de airstream lijkt mij……

niet de cooper met 1.6 120 PK
Ok het word een beetje ééntonig maar voor de mooiste brandweer/ambulance/lijkenwagen/vrachtwagen/pick-up/SUV/motor/limousine/fiets/sportwagen en natuurlijk de “gewone” auto moet je ook voor de mooiste caravan in de States zijn ! :)
@ Willie – dank je wel voor je kommentaar op de new Mini, ik had het niet beter kunnen verwoorden !
@ de sjonnies – mag, maar ik geef toch de voorkeur aan de nieuwe MINI.. sorry.
L-Fred – mag ook maar dat komt waarschijnlijk omdat je nooit een echte Cooper S hebt gehad :)
Ik heb vroeger wel een oude Cooper S gehad. En ja het was een leuke auto maar in hedendaagse verkeer valt er niet mee te rijden. Ik vind het erg slap van mensen om maar te zeggen dat het niet op de oude lijkt. NEE TUURLIJK niet, en trouwens kwa rijden heeft het nog steeds veel van een mini weg, natuurlijk niet zo hardcore, maar dan zou er ook geen MINI verkocht worden.

@willie; maar dan zou er toch geen enkele auto meer gemaakt kunnen worden als je een design icoon herontwerpt? Hoe zou jij het doen dan? Ik vind dat BMW beter zijn best gedaan heeft met MINI dan volkswagen met de kever. Maar daar heeft ook niemand het over!!!
Heel erg vet zo! Ben benieuwd naar de echte foto’s… ;-)

FYI: MINI Clubmans (met uitzondering van de Cooper S) kunnen af-fabriek trouwens een afneembare trekhaak krijgen met versterkte achteras…
Blijft wel maar 750kg dat je mag trekken…

Contradictie is hier wel dat het dan weer WEL om een S gaat die van de fabriek zelf NIET met een trekhaak kan voorzien worden, hoewel dezelfde leverancier (Westfalia) van de af-fabriek trekhaken WEL een after-market trekhaak aanbied voor de S, maar dan niet via het MINI netwerk…
Caravans zijn voor homo’s…

:D
Dus? Een wijvenbak met een ding erachter wat alleen word gebruikt door mensen die zitten te wachten tot ze dood gaan.

Waarom willen we dit weten?
@ MATSS
Die Mini is speciaal extra groot hij heeft net niet de grote van een SUV hoe heet dat ook alweer..? een kleinere SUV
@Rob USA
amen brother ;)

ik denk toch niet dat het gezond is voor die motor van die mini om een camper te trekken achja mini’s genoeg
Beetje onnozel, maar waarom hebben ze die surfplank op de dak gelegd?
Voor stoere beachlooks?
Jammer, niet gelukt.
Eelco van Vliet
Airstream levert een paar aangepaste modellen op de NL markt. Het gewicht van de airstream is veel te hoog voor Mini. Een ander onoverkomelijk probleem is de kogeldruk van 350kg, waardoor alleen een paar pickups als trekwagen geschikt zijn.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).