Saab D-Day: Saab verkocht aan de Chinezen!

Auteur: , 102 Reacties

De Chinezen betalen 100 miljoen euro voor 100% aandelen Saab AB en Saab Great Britain.

Het is zover: de Chinezen hebben Saab in handen. De deal is rond. De kogel door de kerk. Tenminste, als er goedkeuring komt. De intentieverklaring is in ieder geval getekend en als de vrijwillige reorganisatie door mag gaan en alle aandeelhouders van SWAN en alle betrokken overheden de deal goedkeuren is Saab dus binnenkort in Chinese handen. De 100 miljoen wordt door Youngman en Pang Da uitbetaald in termijnen, Swan wilde dat graag om de lange termijn financiering te garanderen. Als de deal rond is zijn Youngman en Pang Da volledig eigenaar en heeft Victor Muller in feite niets meer met Saab te maken al meldt hij in een radio interview wel betrokken te blijven. Overigens is 100 miljoen aanzienlijk minder dan het bedrag van 245 miljoen dat eerder gemeld werd.

Guy Lofalk heeft zijn aanvraag om de reorganisatie te beëindigen ingetrokken. Dat zou kunnen betekenen dat de rechtszaak van vanmiddag ook van de baan is. Wel moeten de schuldeisers maandag waarschijnlijk nog hun goedkeuring voor het plan geven.

De intentieverklaring is geldig tot 15 november. Er worden nieuwe aandelen uitgegeven die door GEM Global Yield Fund Limited worden gekocht en vervolgens direct worden verkocht zodat Saab weer wat geld in kas heeft. North Street Capital heeft zich teruggetrokken en zal de beloofde 60 miljoen dollar niet investeren.

Even rustig bijlezen wat hieraan vooraf ging kan hier.102 reacties

Waarom de Opel Vivaro de ideale bus voor jou is, bekijk het hier!.
En nu vaart maken met het herstarten van de productie… ;)
@timmy: Hopelijk komt de nieuwe 9-3 snel uit. Ik ben in ieder geval blij dat dit prachtige merk blijft voortbestaan.
@fiatsco: die komt pas in 2014 (volgens Muller). Succes met wachten!
@timmy:

De productie zal overgeplaatst worden naar China. Daar zijn de product en arbeidskosten veel lager. Dikke pech.
@bempi: Dat zie ik niet zo snel gebeuren. Ik vermoed een zelfde scenario als bij Volvo.
@timmy: Saab 9-5 Station. Of hoe dat heet bij saab. Heb het model op diverse autobeurzen zien staan en is waarschijnlijk ook de enige. Produceren aub!
Dus als er goedkeuring is, is Muller geen eigenaar meer?
@E34M5Touring: Daar lijkt het wel op. Saab Automobile wordt uit SWAN gehaald als de deal doorgaat. Victor Muller is dan nog wel CEO van Spyker Cars, dat onlangs is verkocht aan North Street Capital (Amerikaanse private equityboer).
@ricardo: Damn dat is toch wel superzuur voor hem. Respect voor die man, hij heeft gevochten voor alles wat ie waard was. En het merk blijft bestaan, dat is toch mooi.
@E34M5Touring:
He bit off more than he could chew en moet nu de hete aardappel doorschuiven. Niet echt een held en al zeker geen schitterende zakenman…
@StijnB: Mensen die geen risico nemen horen niet thuis in de zakenwereld. Het merk was zeker ten onder gegaan als GM het niet had verkocht (Saturn en Pontiac waren wel dat lot beschoren) en ondanks alle shit bestaat het nu nog wel. Je kunt het zien als een verlies of een winst, maar bedenk wel dat er nu een paar duizend man aan het werk blijft.
@E34M5Touring:
Ja, maar er is een verschil tussen (een gezonde portie) risico nemen en een krankzinnige overname uitvoeren. Financieel zat het plaatje nooit goed in orde, hij had te grote ogen…
@StijnB: Ja goed, vind ik persoonlijk nog steeds een zakelijk risico. Op het moment dat Antonov erin had mogen stappen had het totaal de andere kant op kunnen gaan en was Saab onder Muller gewoon weer gaan draaien. Vergeet niet dat er ook veel hulp “verboden” werd door instanties en overheden.
@ricardo: Spyker is nog niet (definitief) verkocht. SWAN is nog steeds eigenaar van Spyker.

Persoonlijk verwacht is dan ook dat Spyker niet meer verkocht gaat worden. Anders is SWAN helemaal een lege huls.
rh95 via Android app
@E34M5Touring: Ligt eraan, als hij meegaat in het bedrijf en bijvoorbeeld in het bestuur gaat zitten is hij bestuurder en dat kan je zien als eigenaar. Enige verschil is dat je salaris ipv winstuitkering krijgt. Als Saab een naamloos vennootschap wordt (nv) kan iedereen aandelen kopen en kan hij, maar ook jij en ik voor een gedeelte eigenaar worden. Maar allebij de mogelijkheden zijn zeer onwaarschijnlijk. Dus dat is zuur voor hem.
De eerste stap richting wereld dominatie
@bloempot: Grapjas! ze hebben heel Amerika al gekocht, om maar wat te noemen. En op autogebied Volvo, dus dan is Saab maar een klein visje hoor!
@Svenska_Aeroplan_AB: klein visje qua modellen maar wel een grote vis qua techniek…
@Carreza: je kan veel van saab zeggen, maar niet dat ze nou over enorm veel vernieuwende techniek beschikken. Dat is er sinds saab bij GM zat wel uitgegaan, helaas (denkt nog met weemoed terug aan zijn oude ’99 van weleer).
@Griffin: Saab onder GM had twee gezichten. Aan de ene kant had je de autoproducent. Die heeft zich technologisch nooit specifiek onderscheiden (niet meer dan andere GM-merken). Aan de andere kant had je de kennis en efficiëntie van de Saab-ingenieurs. Die hebben, o.a. op vlak van aandrijflijn, behoorlijk veel invloed gehad binnen GM. Om maar twee voorbeelden te geven: de Haldex vierwielkoppeling is onder input van Saab ingevoerd geweest – GM wilde er eerst niet aan. Daarna is die technologie over heel de GM-lineup verspreid geworden. En de twinturbo-versies van het Fiat-dieselblok komen ook van Saab (200pk en 430 Nm uit een 1.9 onder behoud van de volle fabrieksgarantie, daar hoef je je echt niet over te schamen). Iets waar de Opel-ingenieurs niet zo blij mij waren, want zij waren van mening dat het blok niet doorontwikkeld kon worden. Intussen hebben ze hun mening moeten bijstellen, want het blok komt ook in de Insignia te liggen. Dus technologische ontwikkeling zit wel snor bij Saab. Alleen maken de Duitse merken meer lawaai rond hun ontwikkelingen – ze spenderen er meer marketingbudget aan. Een marketingbudget dat Saab niet heeft.
@Svenska_Aeroplan_AB:

Ze zeggen ook niet voor niets. Alle beetjes helpen richting het grotere doel ;)
@bempi: nou ik hoop maar dat China niet TE machtig word. Maar het is gewoon een kwestie van tijd voordat het ervan komt.
@bloempot: Die tijd is er nu al.
zat er wel aan te komenn…
Flikt hij het dan toch weer?
@Barnevelder: denk je dat Muller beter wordt van deze deal? LOL!

SWAN betaat nu alleen nog maar uit Spyker en een heleboel schulden. Muller is dus zijn geld (grotendeels) kwijt. Knap hoor!
Eerst zien dan geloven.
Leest dit met gemengde gevoelens. Voor hoeveel had Victor de boel ook al weer gekocht van GM?
@sketcher: 400 miljoen was toch de bedoeling? Benieuwd hoe hij er met die Rus uitkomt.
@bobb: inderdaad, lijkt me een lastig verhaal…
@bobb: Een groot deel van die 400 mln is een achtergestelde lening, die is nog niet terugbetaald. Als gevolg daarvan is GM voor 0,1% aandeelhouder van Saab.
Victor, ik vind het gewoon jammer, na alles wat je geprobeerd hebt, heeft de sambal toch gewonnen…
* Met Saab-vlaggetje zwaaiende *
@Svenska_Aeroplan_AB: Ze overleven toch, dat moet toch een mooi (of dubbel?) gevoel geven!
Waarom is het jammer voor victor, hij zorgt echt zelf wel dat hij er het beste vanaf komt hoor. VM = een boef!
@euro95: VM zal toch zeker een deel onkomstenvergoeding, salaris en BONUS pakken.
@euro95: Als alles rondkomt is het zeker mooi. Iedereen denkt ‘Oeh, Chinezen’ maar vergeten dat het gewoon hele goede bedrijven zijn die Saab nu overnemen. Als ze er vervolgens zo mee omspringen als Geely met Volvo of als Tata met Jaguar, moet het goedkomen!
@Svenska_Aeroplan_AB: Daar zit nu gewoon het geld, en wanneer zij er gewoon een plaat cash tegenaan gooien, moet er toch weer wat van te maken zijn.
Eerst zien, dan..

En naar wie gaan die 100 miljoen in dit geval, GM, Russische investeerder, toeleveranciers, medewerkers, Team Victor (en daarmee Spyker)…?!?

Ben benieuwd!
@ukbob: die 100 miljoen gaat naar Swedish Automobile. En die zullen dat moeten verdelen onder hun schuldeisers (100+ miljoen). Voor de aandeelhouders van SWAN blijft er dus bijna niks over.
Het is beter dan Saab failliet te laten gaan, maar ik wordt er ook niet vrolijk van het feit dat Saab voor een habbekrats aan die Chinese aasgieren verkocht wordt.

Youngman en Pang Da zijn nooit van plan geweest te investeren volgens mij. Wel om te wachten totdat het water tot aan de lippen van Saab zou stijgen…
@cupsport: ze willen wel in Saab investeren hoor, maar ze willen niks te maken hebben met Swedish Automobile en Victor Muller.
de hamvraag is: heeft Muller winst gemaakt en zo ja hoeveel?
@ferrari94tr:

Saab is overgenomen voor 100 miljoen euro. Hoe wilt Müller daar winst op maken, als het bedrijf daarvoor al met een schuld van een paar honderd miljoen kampt.
Müller verdient niks aan de deal. Het project wordt overgedragen aan andere personen die de schulden nu moeten wegwerken. Daarnaast hebben ze een paar maanden stil gelegen. Voordat dit bedrijf ooit stabiel wordt zullen onze 5de generaties al bejaard zijn.
@ferrari94tr: nee. Dit is het ‘beste’ voor Saab, maar zeker niet het beste voor Swedish Automobile/Victor Muller.

Dat zal de komende weken duidelijk worden.

Swedish Automobile ontvangt nu 100 miljoen van de Chinezen, maar ze zijn Saab kwijt en ze hebben ook nog eens 100+ miljoen aan schulden.
In 2038 is SAAB de grootste autofabrikant ter wereld. Let op mijn woorden :-)

OT: De meeste werknemers kunnen in ieder geval opgelucht adem halen hoop ik. Na maanden thuis zitten eindelijk een keer goed nieuws voor ze.
@Supra1981:
Dat opgelucht ademhalen gaan de nieuwe SAAB-werknemers niet kunnen met al die smog…
@Supra1981: de Chinezen hebben al aangegeven dat ontslagen niet worden uitgesloten. Ga er dus maar vanuit dat er flink gesneden zal worden.
rh95 via Android app
Volgend jaar te bestellen in Nederland :
Saab Yung Haii

Optielijst :
Extra Sambal
Smog
Kloepoek
en een vleugje Communisme

GEWELDIG!!!
@rh95: LOL! ;)
@rh95: geen FAMOUS CHINA BRAND INTERIOR?
@rh95: mensen die nog steeds denken dat Chinezen alleen naar Foe jong hai, kroepoek en sambal etc eten. :’)
@bloempot: Het is satire! En daar staat China bekent om dus daarom maak je de grap daarover. Her zou toch een beetje apart zijn om het typische Chinese recept boerenkool er neer te zetten, snapt u?
En dan nog, moet je je afvragen of het de beste keus is, de kontelikkers zullen ja zeggen maar je moet kritisch zijn, Saab koop je niet zomaar, en er zijn maar 2 modellen, de 9-3 en 9-5, en de instapper allen al kost al €35.000. Ze moetn dus snel met nieuwe modellen uitkomen om mensen te lokken want nu verschuif je het alleen maar.
@The360box: 9-3 begint bij net geen 30.000 euro. 9-5 bij net geen 43.000 :)
@The360box: pssst, google eens op 9-4X…
Het bedrijf is niet gered. Het wordt alleen aan derde personen overgedragen.
@bempi: waarschijnlijk ;)
@bempi: derde personen die wel geld hebben… dus bijna zeker gered
Victor Muller zelf maakt een flinke boekwinst met deze verkoop. Hij heeft Saab namelijk van GM overgenomen voor slechts 74 miljoen DOLLAR en verkoopt de aandelen in Saab voor 100 miljoen EURO.

Dat komt ten goede van SWAN. Met bovengenoemd bedrag zal hij inderdaad zijn investeerders moeten betalen, maar dan houdt hij toch mooi ruim 25 miljoen euro over. Ik verwacht dan ook dat de verkoop van Spyker hierdoor ook niet door zal gaan want deze is tot op heden nog niet effectief.
@sebastos:
Oh ja joh?
en wat denk je van de LENING?
Die hoeft niet terug betaald te worden?
En de GARANTIES?
Dit is een kat in ’t nauw.
En nooit de bedoeling geweest.
De bedoeling was SAAB te laten produceren, auto’s te verkopen en hopelijk break-even te kunnen draaien met SAAB.
Dan ben je als overname kandidaat mogelijk interssant en heb je een waarde, als is die deels emotioneel als merk.

Nu ligt de fabriek stil, heeft SAAB problemen gehad met zo’n beetje alles en iedereen qua betalingen en wordt er een fabriek overgenomen die maanden niet heeft geproduceerd.

En jij denkt dat dit een actie is van een “Handige Harrie”?

Dit is pompen of verzuipen.

Meer niet.
@desjonnies:

Dan moet je even goed lezen. De Chinezen betalen voor de aandelen Saab die SWAN bezit. De 400 miljoen euro lening van de Europese Investeringsbank is afgegeven aan Saab, niet aan Swan. Dus die garantiestelling, nemen de Chinezen over, net als alle andere afspraken die Saab heeft gemaakt. Vervolgens zit GM ook nog met een paar miljoen preferente aandelen in Saab, daar zullen de Chinezen samen met GM uit moeten komen.

De Chinezen hebben een slim zakelijk spel gespeeld. Saab ging dood, ze hebben gewacht en nu de boel voor ruim 150 miljoen euro minder overgenomen. Neemt niet weg dat ze netto, alles bij elkaar (schulden, leningen etc), er ruim 1 miljard in steken en dat is een nette overnameprijs.

Over enkele weken komen er al nieuwe Saabs van de band, want het beetje salaris en schulden bij de leveranciers is peanuts qua bedrag voor de Chinezen.
@sebastos:
Ergo, je spreekt jezelf tegen.
@sebastos: Want SWAN heeft niet alle aandelen in handen, een deel ervan is nog bij GM, en zoals het er staat betalen de Chinezen 100 miljoen voor 100%. Een deel van dat geld gaat dus naar GM…

Ofwel klopt de tekst niet helemaal, en betalen de Chinezen 100 miljoen voor de aandelen van SWAN en wordt er een andere regeling getroffen met GM. Ik verwacht eigenlijk dat GM z’n poot in Saab wil houden…
@sebastos: Swedish Automobile/Saab wordt niet beter dan deze deal. Beleggers kunnen/willen dat nu nog niet zien, maar dat komt nog wel.
@sebastos: je hebt ongelijk knul. Muller zegt zelf dat hij flink verloren heeft op deze deal. Ook Swedish Automobile heeft fors geld verloren (70 miljoen). Alleen de Chinezen en medewerkers van Saab zullen hier beter van worden.
Noem mij een ongelooflijke Thomas maar hier geldt eerst zien en dan het geloven. De belofte van Chinees geld komt veel vaker en gemakkelijker dan dat er echt Chinees geld komt.
@sebastos

Wat lees ik niet goed; hier een gedeelte van de BNR website :

19 februari 2010: De Russische investeerder Vladimir Antonovblijkt ongeveer 100 miljoen dollar aan leningen te hebben verstrekt aan het nvesteringsfonds van Victor Muller.

19 november 2010: Als gevolg van de tegenvallende autoverkoop – 32.000 in plaats van de verwachte 45.000 – ontslaat Saab tweehonderd werknemers.

2 mei 2011: Spyker krijgt een lening van 30 miljoen euro van investeringsfonds Gemini Investment Fund. Daarnaast doet Spyker een beroep op een deel van de lening die is toegezegd door de Europese Investeringsbank om de productie weer te kunnen opstarten.

31 augustus 2011: Het verlies van Swedish Automobile is in de eerste 6 maanden van het jaar opgelopen tot ruim 224 miljoen euro.

23 oktober 2011: Swedish Automobile zegt de overeenkomst met de Chinese autobedrijven Youngman en Pang Da op. De Chinezen beloofden 245 miljoen euro te investeren in Saab, in ruil voor een belang van 53,9 procent in Swedish Automobile. Maar volgens Swedish Automobile hebben Youngman en Pang Da niet aangetoond aan de afspraken te kunnen voldoen.

28 oktober 2011: Youngman en Pang Da nemen het automerk Saab over. De Chinezen betalen 100 miljoen euro voor alle aandelen Saab Automobile en Saab Great Britain.
Delen Meer
@desjonnies: Wat jij niet goed leest (of onduidelijk is in de berichtgeving), is het verschil tussen SWAN en SAAB.

SWAN was enkel de moeder van Saab en tevens groot aandeelhouder. SWAN (toen nog Spyker) heeft voor 74 miljoen dollar de boel overgenomen van GM. Vervolgens heeft SAAB allerlei leningen verkregen, daarvoor moesten bezittingen van SAAB als onderpand gegeven worden.

Nu verkoopt SWAN haar belang in SAAB aan de Chinezen. Dit levert SWAN 100 miljoen euro op. Hiermee betaalt SWAN haar schulden terug aan haar investeerders (Antonov).
@sebastos:
Dus de man komt er zonder kleerscheuren vanaf, met misschien wel wat winst in de pocket.
’t is dan zeer zeker een levenskunstenaar en knap dat het hem zo is gelukt.
Maar ik zoek naar adders, onder het gras met dit soort deals.
En uiteraard zijn de Chinezen de beste pokeraars gebleken, maar ja, wie de bank heeft, die bepaald het spel!
@sebastos: de meeste leningen zijn afgesloten door SWAN en niet door Saab!

Alleen de EIB lening is door Saab direct afgesloten. De rest loopt via SWAN.

Het is maar de vraag of Saab die gaat terugbetalen. Daar is namelijk niks over bekend gemaakt. Ook hebben de Chinezen tientallen miljoenen vooruit betaald aan Saab. Grote kan dat die bedragen nog verrekend gaan worden met die 100 miljoen.

Dat is Victor uiteraard even “vergeten” te melden in het persbericht. Ik kan niet wachten op het moment dat alle details van de deal bekend gemaakt worden.
Voor welk bedrag heeft Muller Saab gekocht ooit dan? Beetje winst gemaakt?
Victor muller werd gister keihard uitgelachen bij RTL z
Goh…
Ik heb een Spyker F1 deja vu, precies hetzelfde verhaaltje, Spyker neemt wat over en brengt mooie verhalen naar buiten over doelstellingen en wat ze allemaal niet willen bereiken en binnen de kotste keren blijkt het allemaal duurder dan gedacht en heeft Spyker geen enkele euro achter de hand om wat tegenvallers op te vangen en moeten ze alles alweer verkopen, VM heeft zichzelf belachelijk gemaakt op deze manier.
@Search: het is idd hetzelfde verhaal. Weet je trouwens dat Spyker in 2009 eigenlijk Brawn GP wilde kopen (ipv Saab), maar dat ging niet door omdat Mercedes het kocht. Daarom kochten ze destijds Saab maar.

Victor was dus zo gek om voor de tweede keer een F1 team te willen kopen.
@robbie: Ja echt te bizar.
the-budel-guy via Android app
over vm hoef je je geen zorgen te maken. aangezien hij al die tijd een salaris van 100.000 euro per maand verdiend heeft.
@the-budel-guy: Hoe kom je dáár nou weer bij? Bewijs…?
@the-budel-guy @zesinlijn: Wel iets meer hoor! Staat gewoon in het jaarverslag. Muller spreekt over 1 miljoen euro terwijl als je goed leest het bijna 2 miljoen is.

Muller heeft er persoonlijk lekker geld verdiend.
@robbie: Geld dat nooit aan Muller is uitbetaald dacht ik…
@Carreza: voor een groot deel wel.
Goed, Victor Muller gefaald, laten we hopen dat de Chinezen Saab niet laten falen.
Hopelijk komt die goedkeuring er zeer snel, dat het voorbij is. Alleen in Chinese handen kan Saab een deftige doorstart maken.
@Esprit_de_Flandre: GM zal het grote struikelblok worden. Ze hebben al aangegeven dat ze “het laatste woord” willen hebben.

Het zou zomaar kunnen dat ze Saab verbieden om hun huidige (GM) modellen nog te mogen verkopen (of bijvoorbeeld niet in China).

Als Saab alleen ‘eigen’ modellen mag verkopen moeten ze wachten tot 2014, want dan komt pas de opvolger van de 9-3.

Of ze moeten natuurlijk Youngman modellen met een Saab badge gaan verkopen in Europa ;)
@robbie: precies, ik zat ook al even door te filosoferen en dacht direct aan de rol van GM. Zal een spannende tijd worden! Als die inderdaad zeggen: ‘geen GM techniek in Chinese handen’, kan de hele huidige modellenlijn op de schroothoop… Aan de andere kant denk ik dat GM best welwillend is om onderdelen te leveren als motoren, kijk bijv. naar die deal met BMW, die deden dat ook maar al te graag ivm kostendeling. Time will tell! Maar de eerste stap is er.

Wat betreft je laatste opmerking: ben benieuwd naar de samenwerking tussen Saab en Lotus. Aangezien Youngman ook eigenaar is van Lotus…
@Svenska_Aeroplan_AB: even een quote van het ANP:

De overeenkomst moet nog worden goedgekeurd door toezichthouders en belanghebbenden, zoals General Motors en de Europese Investeringsbank. Volgens Muller is de toestemming van Chinese toezichthouders dichtbij. General Motors, de vorige eigenaar van Saab, is waarschijnlijk het moeilijkst te overtuigen.


Ook heeft Muller al gezegd dat ontslagen niet worden uitgesloten.

Persoonlijk ga ik er sowieso vanuit dat Saab zich straks zal terugtrekken uit de VS en dat de productie van 9-4X nooit meer op gang zal komen.
@robbie: dat de 9-4X niet komt geloof ik 99% zeker. Wat betreft Lotus ben ik dan in de war gebracht door een bedrijf genaamd ‘Youngman Lotus Europe’ die ergens in mijn geheugen opdook…

Waar ik trouwens niks meer over lees in dit verhaal over de investeringen in Saab van de beide partijen. Voor het merk HET belangrijkste uiteraard.
@Svenska_Aeroplan_AB: Youngman heeft inderdaad de naam Lotus in hun (volledige) naam zitten, maar dat is vooral voor de sier.

Pang Da & Youngman hebben aangegeven dat ze de komende jaren 500 miljoen euro in Saab willen steken.

Hopelijk is dat genoeg. De baas van Geely schatte het bedrag dat nodig was op $1.6 miljard. Dat leek mij iets realistischer.
@Svenska_Aeroplan_AB: Youngman eigenaar van Lotus? LOL! Laat deze oude man toch niet zo lachen joh!

Lotus is eigendom van Proton.

De enige band tussen Youngman en Lotus is het feit dat Youngman in licentie bouwpakketen van Proton in elkaar mag zetten. En daar mogen ze dan de naam Lotus op zetten.

Verder hebben ze niks met elkaar te maken. Sterker nog, Hawtai (kennen we ze nog?) heeft deze week een deal gesloten met Proton om samen auto’s te gaan bouwen.

Youngman stelt helemaal niks voor. Ze bouwen wat bussen en vrachtwagens, maar van auto’s bouwen hebben ze de ballen verstand.
@robbie: Bussen en vrachtwagens in joint ventures met MAN en het ook Duitse Neoplan.
@bobb: dus? Daar zit ook geen eigen kennis is. Ze mogen wat dingen in elkaar schroeven die door iemand anders al zijn ontwikkeld. Niet zo moeilijk lijkt me.
@robbie: Nee maar ik vond het wel grappig misschien nu maar Scania’s vragen bij VAG.
@robbie: Alle Chinese merken beginnen met andermans spul in elkaar te schroeven, via legale licentie of illegale kopie. Het houdt ze echter niet tegen om snel vorderingen te maken in eigen ontwikkelingen…
@robbie: En ze stellen niets voor, ze bouwen ‘wat’ bussen en vrachtwagens? Ze zijn de grootste busbouwer van China. Export loopt goed, JV’s met Proton, Lotus, en Khodro. Eigenaar van Detroit Electric – natuurlijk niet meer zo’n grote naam als vroeger, maar toch, er is potentieel. Ik zou ze in ieder geval niet zomaar afschrijven…
@robbie: GM moet niet moeilijk doen. Ze hebben het zelf niet gekund, en nu gunnen ze het een ander niet?

Het zou moeten mogelijk zijn om GM buiten spel te zetten als ze onredelijk doen. Jammer genoeg zal dat niet kunnen…
Om even iedereen uit de droom te halen. Dit heeft Muller zojuist gezegd:

Saab CEO: Swedish Automobile verliest ca EUR70 mln op Saab
Het wordt steeds grappiger:

*Saab CEO: EUR100 mln betaling voor Saab gespreid in 4 jaar.
*Saab CEO: persoonlijk veel geld verloren aan Saab.
*Saab CEO: verwacht deal verkoop Spyker binnen een maand.
*Saab CEO: Swedish Automobile heeft ca EUR120 mln leningen
LOL! dus toch.. ach laat die chinezen het maar uitzoeken met SAAB, denk dat het een verloren zaak is dat hele merk.. vertrouwen zal toch wel weg zijn bij de gezond denkende mensheid..

Hoop dat ze Spyker gewoon houden, en weer mooie wagens gaan produceren!
Ik hoop dat er geen verknipte Chinese modellen verkocht gaan worden als Saab…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).