Autojunk Foto Van De Maand – Januari 2019

Auteur: , 31 Reacties

Nieuw jaar, nieuwe kansen!

AJFVDM januari 2019

We hadden sneeuw, regen en andere narigheid in januari. Maar dat weerhield jullie er niet van fraaie foto’s op Autojunk.nl te knallen. Wellicht hadden jullie ook juist nu eens tijd om wat aan de nabewerking te doen, omdat je toch liever binnen zat dan buiten foto’s te maken. En bijkomend voordeel van de maand januari is ook dat de zonsopkomsten en zonsondergangen vaak nét een tikkeltje fraaier dan gemiddeld zijn. Hoe dan ook: we hebben weer heerlijke plaatjes voor jullie. Gastjurylid @timlaan (wij mogen Tim zeggen) bemoeide zich tegen de winnaars aan na zijn veelbesproken winst afgelopen maand. Mensen die haten op een X2, wij kunnen ons dat voorstellen. Maar het gaat om de beste foto, een optelsom van verschillende factoren, niet alleen over de auto op de foto. Anders zou er elke maand een 911 GT3 Touring winnen met mij als hoofd van de jury. Of een foto van Rihanna. En is dat al eens gebeurd? Nee precies. De resultaten van deze maand dus maar? Daar gaan we.

Plaats 3: Ferrari GTC4Lusso
AJFVDM Ferrari GTC4Lusso
Een Ferrari met vierwielaandrijving die je kan gebruiken om bijvoorbeeld op wintersport te gaan. Het klinkt als marketingpraat maar deze foto toont dat het kan. Wel veilig in de garage inmiddels, maar duidelijk met een winterse rit achter de rug. Tim: “Erg goede foto’s, de matte kleur werkt ook goed mee met lightpainten en er heerst echt een geweldige sfeer. Alsof je lekker op skivakantie kunt gaan met de Ferrari. Mooi detail vind ik de achterlichten die je goed kunt zien en de velgen die eruit springen. Sowieso heeft deze fotograaf altijd goede foto’s met bijzondere auto’s! Blijf zo doorgaan.” Je hoort het, @larsyboy1997

Plaats 2: MINI Cooper JCW GP
AJFVDM MINI Cooper JCW GP
Om nog maar even te onderstrepen dat het onderwerp echt geen supercar hoeft te zijn en je ook met redelijk eenvoudige middelen een heerlijke foto kunt maken, presenteren wij u de nummer 2. Tim heeft even niet goed opgelet: “Heel mooie setting met de zonsondergang die je ook kunt zien in de reflectie. Mooie foto.” Het was de opkomst van de zon Tim, wel op blijven letten hè? Maar verder zijn we het helemaal met je eens hoor! Een terechte tweede plaats voor @carsbycasper.

Plaats 1: Lamborghini Aventador
AJFVDM Lamborghini Aventador
De winnaar. Het kon er maar één zijn deze maand en dat was Thomas. Wat een sen-sa-tio-ne-le serie foto’s is dit. Petje af, driewerf hoezee en hulde. Toegegeven: het is ook Photoshop. Veel Photoshop. Maar dat is waar moderne fotografen zich tegenwoordig mee kunnen onderscheiden en dat doet Thomas ook. Tim zegt er het volgende over: Dit is echt topklasse, er zijn maar weinig fotografen die dit kunnen. Deze foto’s zijn geweldig, alles klopt. De setting is perfect en past erg goed bij de auto. Je wilt ook met die Lambo over dit weggetje scheuren! Het doet me dan ook bijna denken aan een spel, maar dat zou de foto geen recht aandoen. Erg goed gedaan. En zo is het, gefeliciteerd @thomaster!31 reacties

Tim, maak foto dan.
Jammer dat photoshop wint.
Dat is waar een fotograaf zich tegenwoordig mee kan onderscheiden. Met een nepfoto. Ik zie liever een top foto zonder al die neppe na bewerking. Vind die foto die gewonnen heeft er echt te nep uit zien.
Wanneer fotoshop wint in een fotocompetitie weet je dat je geen fotografie skills meer nodig hebt. Zonde dat fotoshop de echte skills van fotograferen naar de achtergrond drukt.
@gebruikersnaam3: Ben het ergens met je eens, aan de andere kant fotoe bewerking is al zo oud als de fotografie zelf
@pallas: Er zit wel een grens aan vind ik. Kleuren rijker maken in de foto snap ik maar dit lijkt alsof het rechtstreeks uit een videospel komt xD
@gebruikersnaam3: zonder fotografie skills, of door me te laten beperken door de meningen van de gemiddelde autoblog reaguurder, zou ik mijn inkomen niet kunnen halen uit fotografie ;)
@ThoMaster: ik denk dat er niemand is die je plaat niet bewonderd. Die is gewoon klasse en kan me duidelijk voorstellen dat je met je skills je boterham kan verdienen. De discussie is hoe ver je mag gaan met een ‘fotowedstrijd’. De organisatie bepaalt…
@thomaster: Niet fotografie, bewerking dus… Je bent geen fotograaf, maar een photoshopper. Dat is ook OK, maar in mijn optiek kun je dat leren met 10 youtube tutorials, echte fotografie is wel even anders. Zeker een plaat zoals deze schieten is met echte fotografie een vak.
Foto 3 wint voor mij
Gave foto’s allemaal!
Misschien moeten jullie deze verkiezing wijzigen naar fotoshop van de maand.
Het opwaaiende stof op foto 1 is too much (zeker als juist dat met Photoshop is toegevoegd). Verder echt een gave foto. En misschien dat ik 2 en 3 zou omdraaien. Maar fijne platen deze maand!
Bedankt! Deze Lusso is achterwielaangedreven haha. Wel op studded tires
Bwuhhhh die lambo heeft echt te veel photoshop treatment gehad
@baklava: dacht ik dus ook! Doet mij denken aan zo’n overbewerkte wandplaat die aangeboden worden op aliexpress..
Wat een haat op photoshop. Alsof je een slechte foto goed maakt met photoshop. Je kunt er slechts een sterke plaat sterker mee maken (maar ook mee verprutsen, dáár ben ik het dan wel mee eens). De serie foto’s van de winnende foto is echt waanzinnig sterk en wat mij betreft van een andere orde. Dat kan een smaakkwestie zijn. De andere twee overigens ook super! Congrats!
@n0zem: goede wijs behoeft geen krans. En een goede foto behoeft geen photoshop.
@mashell: goede wijn, ik lijk wel niet goed wijs…
@mashell: mee eens, maar dat is geen vergelijking. Een goede foto is een goede foto. Punt. Maarrrrr… als ik op een prachtige plek sta, zie ik ook wel dat dat een prachtige plek is, maar het is grijs weer. Een zonnetje geeft het dan wat extras. Als ik een topdag heb gehad, smaakt die door jou genoemde wijn mij beter dan wanneer ik een k-dag heb. Voor heel veel dingen geldt dat beleving een belangrijk deel van de waardering bepaalt. Wat je met photoshop kunt doen is proberen de kijker mee te nemen naar hoe je het als fotograaf beleefde (of voor je zag), ofwel meer beleving op te roepen bij de kijker (als dat op het negatief tegen blijkt te vallen t.o.v. hoe je dat als fotograaf beleefde). Gevaar daarvan is dat men het over-the-top of ‘nep’ kan vinden als je het overdrijft.
@n0zem: Het is toch een verkiezing van de beste foto en niet van de beste fotoshop?
@n0zem: Bedankt voor het compliment! Leuk ook om het contrast te zien tussen de meningen hier vergeleken met alle andere plaatsen waar de foto’s te zien zijn (incl. AutoJunk) ;)
@n0zem: Een goede fotograaf hoeft een foto niet zo overdreven te bewerken. Dit is zowat een screenshot een computerspel. Totaal niet realistisch. Een beetje na bewerken om bijvoorbeeld schittering van zon weg te halen oke. En een slechte foto kan je met photoshop een heel stuk beter maken, daar in tegen kan je zo als hier een goede foto totaal verpesten.
Hele fijne serie platen. Terechte winnaar. Al is de snelheid en stofbult wellicht een tikkeltje overdreven. Een half uurtje korter shoppen levert wellicht een nog beter resultaat op.
Nummer twee vind ik persoonlijk de mooiste. Nummer 3 is me te vies en 1 is me te nep, alsof er iemand op deze planeet een rally gaat rijden met een Lamborghini.
Gaat het om de beste foto? Wat doet die plaat van de Mini dan in de topdrie?
De foto’s uit deze serie zijn echt tien keer mooier.
https://www.autojunk.nl/2019/01/ferrari-dino-246-gt-231930

Stelselmatig worden er saaie, gekunstelde foto’s genomineerd. Ik wil mooie foto’s! De winnaar is dat gelukkig wel. Gefeliciteerd Thomas.
Het is echt een beter idee om de nominaties aan de reageerders over te laten. Hun reacties op AJ spreken boekdelen. Als ze voor FvdM-nominaties opteren, zijn dat meestal goede keuzes. Daarmee maak je je lezers ook meer betrokken. En: je krijgt een beter beeld van hun voorkeuren. Dat kan AB nog geld opleveren ook. Ik begrijp niet waarom je geen afdrukken van AJ-foto’s kunt bestellen. Kant-en-klaar thuis, ingelijst op te hangen. Er zitten zulke prachtige platen bij. En je hebt de keuze uit meer dan 853.000 foto’s .
@kunstomdathetmoet: bedankt! Meningen zijn gelukkig heel erg persoonlijk. Op alle plaatsen waar de foto’s te zien zijn, zijn de reacties positief. Autoblog heeft duidelijk een andere demografie van reaguurders, weet ik direct waar ik niet hoef te adverteren. :)
@ThoMaster: ach, bovenstaande meningen zijn gestoeld op die ene foto in het artikel. Die mening wordt gevormd met gebrek aan kennis van je portfolio en zelfs de rest van de serie. Ik snap wel dat men precies deze foto associeert met een render, maar ik durf ook te beweren dat de meeste meningen zullen worden bijgesteld als de hele serie (en/of portfolio) bekend is. En daarnaast mag je volgende maand zelf bepalen wat mooi is en wat niet, dus we zullen je smaak bog een maand moeten slikken! ;-)
Terechte winnaars!
Oi oi oi @thomaster wat ontzettend gaaf man!! Insane 😱😍💥
Het zijn zeker mooie foto’s van de winnaar, maar ze hebben wel meer dan een zweem van ‘nep’ en ‘render’ over zich.
Nu heb ik net een deel van de portfolio van de fotograaf bekeken, volgens mij is dat zijn handelsmerk.

Niks mis mee natuurlijk, de foto’s hebben 9/10x een goede compositie. Maar zijn het nog wel werkelijk foto’s? Zijn het niet ontzettend mooie platen op basis van een foto?

In mijn ogen is de winnaar onterecht, puur op basis van de titel ‘Foto’. De bewerking in de platen is zo ontzettend ver doorgevoerd dat ze in mijn ogen te ver van ‘foto’s’ af staan. Het is een kwestie van ‘hou er van of verafschuw het’, en puur als foto verafschuw ik het. Als ‘plaatje’ is het schitterend.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).