Mercedes deelt winst met werknemers

Auteur: , 24 Reacties

Wat zijn die Duitsers toch attent.

Mercedes-Benz E350d Estate '19

Mercedes-Benz heeft er een goed jaar op zitten. Met 2.310.185 verkochte exemplaren heeft het Duitse merk de toppositie in het premium-klassement stevig in handen. Dat is een stijging van iets minder dan 1 procent waarmee 2018 het achtste jaar op rij is dat Mercedes-Benz een groei weet te realiseren. Let wel: die aantallen zijn nog zonder de Smarts. Die zijn natuurlijk niet premium. Daarbij heeft Smart er (wederom) een belabberd jaar op zitten, de verkopen zakten met 4,7%. Lekker bezig.

Het moederbedrijf van Mercedes-Benz, Daimler, heeft dus goed geboerd het afgelopen jaar. In plaats dat de topmannen gouden bureaustoelen, diamanten kronen en Autoblog-abonnementen krijgen, heeft Daimler besloten de medewerkers mee te laten genieten van de winst. Wat lief! Het hangt een beetje af van de situatie, maar de medewerkers kunnen een bonus verwachten tot maar liefst 4.965 euro. Deze wordt in april overgemaakt aan zo’n 130.000 Duitse medewerkers.

Mercedes-Benz

Het gaat Mercedes in het hogere segment voor de wind. Met name de C-Klasse (397.000 stuks) en de E-Klasse (355.000 stuks) zijn erg populair. Voor 2019 is de prognose veelbelovend, omdat de nieuwe A-Klasse dan zijn eerste jaar ingaat en waarschijnlijk de populairste Mercedes-Benz zal zijn. Mercedes-Benz is overigens niet de enige die dit doet, ook Porsche staat erom bekend de winst te delen met de medewerkers. Overigens is het bedrag dat de medewerkers dit jaar ontvangen lager dan vorig jaar. Toen kregen ze namelijk 5.700 euro bonus.24 reacties

650 miljoen voor het personeel.
Niet slecht
@hubert: Het precieze bedrag lijkt me niet bekend. Er staat tot 4965 euro. Kan ook zijn dat er een hoop mensen een stuk minder krijgen. Dus ik denk dat ze niet in de buurt komen van de 650 miljoen.
@hiostu: die redenatie kan ik niet volgen. Lijkt me dat die 4.965 het gemiddelde is. Dus ja, een groot deel van de “werkvloer” zal minder krijgen en managers waarschijnlijk meer, maar 130.000 keer het gemiddelde bedrag is toch gewoon 645 miljoen…
@vroaaar: “maar de medewerkers kunnen een bonus verwachten tot maar liefst 4.965 euro. ”
Zoek anders even de definitie van gemiddelde op.
@smultie: definitie hoef ik niet op te zoeken om te concluderen dat ik over het woord “tot” heb heen gelezen.
Lekker bedrag lijkt me.
Ik gok zomaar dat de managers bonussen krijgen die vele malen groter zijn dan die 4.5k.

En deze 650 mio stond waarschijnlijk gewoon in het budget, mochten de resultaten een bepaald cijfer passeren.
Maar in ieder geval leuk voor de normale medewerkers.
Niet verkeerd zeg! Al moet ik zeggen dat wij ook wel een leuke regeling hebben op het werk: in december wordt altijd 1 dag gebombardeerd tot quizdag. Die gehele dag komen er via e-mail harische vragen voorbij over het bedrijf. De persoon die het eerst het goede antwoord terugstuurt, krijgt een geldbedrag. En zo wordt voor elk goed antwoord een beloning uitgekeerd. Het is altijd wel een enerverend dagje.
@gandini: Dus dan zit iedereen constant z’n mailbox in de gaten te houden? Terwijl alle Guru’s beweren dat je die postdoos zoveel mogelijk moet negeren.

Vreemd systeem…
Alles wat je krijgt in de vorm van bonus is altijd mooi meegenomen.
@ghost: Ja alleen zuur dat hier in Nederland de belasting nogal heftig is op bonussen…
@gebruikersnaam3: hier in BE niet veel anders..
@gebruikersnaam3: Mwah ja, enerzijds wel, anderzijds niet. Er zijn allerlei manieren om bonussen uit te keren, ga ik hier niet helemaal uiteenzetten maar als je niet in loondienst bent, zijn er legio mogelijkheden. Zelf denk ik altijd, het is een bonus, een extra, je had ook niks kunnen krijgen..
@gebruikersnaam3: Dat is niet zo, alleen wordt een bonus belast via het hoogste tarief waar je in komt. Daarom betaal je daar dan bv. 52% over, terwijl de gemiddelde belastingdruk op je hele salaris een stuk minder is. Maar er is dus niet een speciale “bonusbelasting” of zo, het wordt gewoon belast als regulier inkomen.
Dat is wel een lekkere bonus.
Wij hebben dat ook aan de bestuurder voorgelegd zijn antwoord was akkoord. Alleen wil ik ook van iedereen in slechte tijden een deel van het salaris in houden om uit de rode cijfers te blijven haha.
via Android app
En de werknemers is in andere landen krijgen niks. Unlucky me
@amg9000: schade
Bmw doet het al 30 jr
En Daimler sinds 1997. Niks nieuws dus ;-)
@jeebee: ach de bedragen zijn elk jaar wel weer leuk om in de gaten te houden. Toch ook een soort globale graadmeter voor hoe het er met het bedrijf voorstaat tegenwoordig, als je geen trek hebt in jaarrekeningen doorspitten.

Zo is het bij Merc wel opvallend dat de bonus lichtjes gedaald is ondanks het volgende verkooprecord. Ze bereiden zich wellicht toch al voor op iets magerdere tijden.
@jaapiyo: het is gebaseerd op EBIT, dus toch echt op resultaten dit jaar. Hier spreekt dan de boekhouder ;-)
En de dealers met een mager procentje opzadelen. Netjes die Duitsers…..
Veel grote bedrijven doen mee in winstdeling voor het personeel. Is in de luchtvaartbranche waar ik werk niet anders. Gelukkig maar zou ik zeggen, dat laat tenminste zien dat je als bedrijf om je personeel geeft. Zonder een goede en gelukkige werkkracht ben je niets.
Zit ik toch in de verkeerde hoek met mijn 150 euro eindejaars bonus.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).