BMW 530d Touring (G31): rijtest en video

Auteur: , 61 Reacties

Een fünfer met een happy ending. Tenminste als je van het genre houdt, want een station is nog steeds niet aan iedereen besteed en een dieselmotor ook niet.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Het maakt de 530d Touring wel een lekkere Europese uitvoering, in de rest van de wereld hoeven ze deze variant namelijk niet. Persoonlijk vind ik sedans ook fraaier, maar uit praktische overwegingen, restwaarde en/of aanbod aan auto’s ben ik zelf ook meerdere keren voor een loodgietersuitvoering gegaan.

BMW 530d Touring M-Sport G31

Praktisch dat is de 5-serie Touring absoluut. De kofferbakruimte groeide naar 570 liter en met de bank plat zelfs naar 1700 liter. Het issue waar de rollo’s van de bagageruimte te laten, wist BMW ook te tacklen door er opbergruimte onder de vloer voor te creëren. De rollo rolt vanzelf omhoog en omlaag bij openen en sluiten van kofferklep van de achterruit (kijk maar). De kofferklep is uiteraard ook elektrisch bedienbaar en daar houdt het elektro-festijn nog niet op; ook het neerklappen van de achterbank(delen) gaat elektrisch.

BMW 530d Touring M-Sport G31

Viercilinders en vierwielaandrijving
Traditioneel heeft een “echte” BMW een zescilinder motor in lengterichting die de achterwielen aandrijft. Maar ja, tradities zijn er om gebroken te worden. Voor de dikkere motoren gaat BMW dan ook volledig Audi quattro aan de xDrive vierwielaandrijving, 540i, 540d, M550i en M550d hebben allemaal (voorlopig) aandrijving op alle wielen. Mocht je willen uitwijken naar een achterwielaandrijver dan heeft BMW de 520i, 530i, 525d en de 520d in de aanbieding. Dat zijn echter allemaal (potente) viercilinders en daarmee blijft de 530d over als de enige “traditionele” BMW. Meer aansporing om die te rijden, hadden we dan ook niet nodig.

BMW 530d Touring M-Sport G31

De drie liter grote zes-in-lijn is al jaren een snoepje en bij iedere iteratie krijgt het blok net wat meer vermogen. Ook deze keer weer en daarmee komt de 530d op een gezonde 265 pk en 620 Nm aan koppel. De sprint naar de 100 duurt slechts 5,8 seconden (5,6s met xDrive) en tot 200 is de 530d ook echt vlot. Daarboven heeft de funfer wat meer moeite om in de buurt van de begrensde top van 250 km/u te komen, maar dat mag nauwelijks als nadeel worden gezien.

Comfort met een hoofdletter C
Als reisauto was een 5-serie al onovertroffen en dat is wéér beter geworden. De diesel in het vooronder is bijna nooit te horen, afrolgeluiden en windgeruis blijven ook binnen de perken. Met het adaptieve onderstel in comfort setting krijg je amper iets mee van hoe het asfalt er bij ligt en in de sport-stand eigenlijk ook niet. Daar kom ik dan ook direct op een punt waar de schoen wat wringt. De gereden 530d heeft met M-Sport pakket met 10 mm verlaagde vering en 19” velgen. Twintig inch kan ook nog, maar dit is feitelijk één van de meer sportievere varianten van de vijf-serie.

BMW 530d Touring M-Sport G31

Echt sportief voelt het echter niet, vooral tijdens insturen is er veel rol over de wang van de band te voelen. Het is geen terminaal onderstuur, maar lekker strak voelt het ook niet. Tijdens het insturen hing de 530d lekker op één oor, daarna wordt het wel beter. Met een beetje doorzettingsvermogen wil de achterwielaangedreven 530d uiteraard ook nog wel een driftje neerleggen. Toch lijkt bij de ontwikkeling vooral het comfort het belangrijkste geweest te zijn, vooral als M-Sport versie mag het onderstel wel wat steviger.

Een groot verschil met de vorige 5-serie is dat deze compacter aanvoelt en lichter is. Om met dat laatste te beginnen, dankzij slim gebruik te maken van allerlei lichtgewicht materialen is het gewicht met zo’n 100 kg gedaald. Dat is fijn voor het verbruik, de wegenbelasting en de prestaties. De afvalkuur heeft ook zeker geholpen bij de rijeigenschappen, maar het is ook een bepaald gevoel in de cockpit waardoor deze compacter aanvoelt.

BMW 530d Touring M-Sport G31

Goodies!
Aan goodies is in de 5-serie natuurlijk geen gebrek. Bij moderne auto’s in deze klasse is het inmiddels ondoenlijk om een compleet overzicht van vernieuwingen op te sommen, dus ik pak een kleine greep van de leukste dingen. Het wordt in de nieuwe fünfer weer wat lastiger om te crashen, hoewel BMW rijders ons nooit in de steek zullen laten om indrukwekkende nominaties voor de Darwin Awards te produceren. De 5-serie kan zelf remmen, helpen met uitwijken, waarschuwen voor kruisend verkeer en semi-autonoom rijden tussen stapvoets en 210 km/u. Inhalen doet de 530d dan ook zelf, nadat je als bestuurder met een lange tik tegen het knipperlicht dat heeft aangegeven.

Dat het infotainmentsysteem met gebaren kan worden bediend is nog niet bijster nuttig, maar de integratie met je online agenda van MS Exchange is dat wel. Ik heb het niet geprobeerd, maar BMW belooft dat het navigatiesysteem direct adressen uit je afspraken kan halen. Niet meer dan gadgets die leuk zijn voor één verjaardag zijn Apple Carplay en de mogelijkheid om de 5-serie met de sleutel in te parkeren in een krappe parkeerruimte. In de praktijk zijn beiden niet echt nuttig.

De rest van het interieur is voor trouwe BMW-klanten vooral een feest der herkenning. Veel materialen en details zijn anders, maar de hoofdlijnen kennen we uit 3-, 7- en de vorige 5-serie. Een USP is volgens BMW dat er drie kinderen in hun zitjes op de achterbank passen, dat lukt bij veel auto’s niet.

Conclusie en concurrentie
Vroeger leken de verschillen groter, hoewel we daar ook wel een paar generaties 5-serie voor terug moeten. Toen was een BMW duidelijk sportiever dan een E-klasse, A6 en een Volvo. Het onderscheid qua rijden is nu kleiner geworden, zeker voor de topversies die bij alle merken inmiddels vierwielaandrijving hebben.

Financieel zal een nieuwe 5-serie niet voor iedereen binnen bereik liggen, want de prijzen zijn ook fors. De standaarduitrusting is verbeterd, maar dan nog is 60K voor de 520d en 75k voor de 530d niet mals. Op de geteste 530d was met een vork op de optielijst wat aangekruist en daarmee vliegt de prijs over een ton. Een enorme smak geld, maar het is wel een fantastisch lekkere auto. Filmpje!61 reacties

Nou meteen een kleine Poll
5-serie
@gekketurbo: 5 Serie natuurlijk
V90
E-klasse
A6
@gekketurbo: A6 avant graag.
@gekketurbo: Hahaha, heb ze toevallig naar populariteit onder elkaar gezet. Wel bijzonder dat BMW in de reacties niet gewaardeerd wordt maar in de pol fier bovenaan staat.

BMW fans zijn dus stille en zwijgzame liefhebbers…
@gekketurbo: volvo 850r
Lijkt me een erg fijne auto. In dit segment samen met de E-klasse misschien wel de beste. Gek genoeg vind ik de station ook mooier dan de sedan. Zoiets heb ik niet vaak.
Man oh man. Ik vind het echt een vreselijk lelijke auto. Ik kan er niets aan doen maar hoe langer ik er naar kijk, hoe lelijker ik hem vind. Het maakt ook niet uit uit welke hoek ik er naar kijk, ik vind het maar geen mooie auto. Ook het interieur vind ik niet mooi ontworpen. Ja, de afwerking is top en ja, het materiaalgebruik is van hoog niveau. Maar als ik kijk naar het ontwerp van het interieur kan ik niet anders concluderen dan dat ik het niet mooi vind. Het is voor mij geen lust voor het oog. En dat is zijn concurrent, de E-klasse, wel. En dat is bij mij wel eens andersom geweest (F10 vs W212).

Wel lijkt mij dit een heerlijke aandrijflijn. De 530XD (F10) en 730XD (F01) zijn mij bekend en heb ik vele kilometers mee gemaakt. Heerlijke auto’s met altijd ruim voldoende vermogen en koppel. En dit ding heeft van alles alleen maar meer en is beter. Heerlijk om mee te rijden over de autobahn. Maar ja, nu nog de schoonheid…
@viezefreddyw: ik vind de 5 ook niet speciaal mooi, het mist karakter. Maar in welke wereld is de achterkant van de E-klasse wel mooi?
@sntial: In mijn wereld. Ik vind de nieuwe E-klasse een prachtige auto, zowel interieur als exterieur.
@viezefreddyw: rij je toch even door naar de Jaguar dealer? ;-)
@viezefreddyw: Hij komt op foto’s niet goed uit de verf, dit is echt een auto die je in real life moet beoordelen. Ik vind ‘m op de foto’s ook matig en eerlijk gezegd vind ik deze velgen ook niks op de foto’s… Maar bij pap staat nu 2 weken de nieuwe 5 sedan voor de deur mét deze velgen (horen bij het M-pakket) en ‘in het echt’ is het wel een plaatje hoor!
@henk123456: Het spijt me, ik heb de nieuwe 5 al mogen aanschouwen. Maar ik vind het niet mooi, echt niet. Het is dat hij de traditionele nieren heeft als grill, anders had ik er totaal niets van BMW in gezien. Hij mist namelijk dat ene BMW voor mijn gevoel.
@viezefreddyw:
zelf heb ik de ervaring dat ik altijd een tijdje moet wennen aan een nieuw bmw model en hem daarna mooi vind (met een paar uitzonderingen).
@viezefreddyw:
Grappig hoe erg smaken kunnen verschillen.

Ik vind de 5 verre van een lelijke auto, alleen wel een tikkie saai.

Het interieur van de E vind ik foei- en foeilelijk.

Ja, de afwerking is top en ja, het materiaalgebruik is van hoog niveau. Maar als ik kijk naar het ontwerp van het interieur kan ik niet anders concluderen dan dat ik het niet mooi vind. Het is voor mij geen lust voor het oog
@radeox: Dat mag. Het moet ook dat smaken verschillen. Het zou echt vreselijk zijn als iedereen dezelfde smaak heeft. Mooi toch?
@viezefreddyw:
Allemaal een Trabant zou ook wel wat hebben.

’s Avonds eenheidsworst op tafel. Is het probleem van de keuzestress ook opgelost.
Blijft een machtig blok zo’n 30d. Pa heeft de E60 530d, meer dan dat heeft een mens écht niet nodig. Wat een koppel!
Idd scherpe lijnen eruit en toch iets meer ronde vorming…. f10 .model blijft mooier
Wat een machtig mooie wagen is de nieuwe 5 van BMW. In deze uitvoering helemaal te gek!
Hoe meer ik hem zie rijden hoe mooier hij word. Als Touring of als sedan heerlijk gewoon. Binnenkort toch maar een proefrit. Of juist niet en meteen bestellen:)
Zelfs het klappen van de achterbank elektrisch. Wat een geld verspillende onzin zeg. Het gaat geheid kapot en je wint er niks mee.

Het is verder in deze klasse gewoon een kwestie van welke je mooier vind. Voor mij wint het interieur van Mercedes het. Maar ik hoef pas over minimaal tien jaar te kiezen, als ze betaalbaar zijn.
Precies een 318
De station is nog best oké, maar elke keer wanneer ik de sedan zie, heb ik toch eventjes last van opkomend maagzuur. Doe dan maar een E-Klasse, maar dan wel de sedan, die station is ook hondslelijk. Wat blijft de A6 toch mooi eigenlijk, maar te oud enzo.
Ik zag gister een nieuwe sedan staan met beperkte motorisering, en kon pas toen ik aan de voorkant was zien dat het geen 3 serie was…
Maar zo als Touring met deze motor lijkt het me wel een heerlijke (familie) wagen. Dus als ik een dikke baan had en 3 kinderen zou ‘ie wel op de stoep staan hier.
@trustmeiamanengineer:

Ook al ??
Naast je Alfa en je Mazda (over 5 jaar) ..
@lincoln: Tja.. Daarom zei ik ook als. Kans dat ik over 5 jaar 3 kinderen heb is vrij klein. En dan heb ik liever een nieuwere Alfa of Mazda als vervanger voor mijn huidge.
@trustmeiamanengineer: zelf je nou dat je je kind inruilt op een Mazda of Alfa?
Wat een gedrocht. En voor comfort koop ik een Mercedes.

Sorry BMW, je bent mij kwijt…
@87sandyd: mooie vw heje daar
@lekkaah: rij een f30 328i en een fiesta ST. Zoek een vervanger voor de 3 maar dat wordt geen BMW meer.
@martinez666: iets te snel op enter gedrukt… iemand die zich even aan een goede vertaal-poging wil wagen?
@martinez666: Het is niet omdat wij al fietsend de gek uithangen, dat jij dat ook moet doen in je auto.
Zou het ook wel willen weten overigens.
@martinez666: iets van de strekking “je moet minimaal 1 meter afstand houden en niet zo hard rijden, anders is het uitlokking”… niks aan het handje verder, we ging niet eens hard, maar Duitse fietser kunnen nóg minder hebben dan Nederlandse ;)
@martinez666: Ik heb in Oostenrijk gewoond maar het dialect is daar toch net wat anders en deze dame praat wel heel snel. Maar als ik goed luister is het dit.
Sie können auf der Bundestrasse nicht so schnell fahren oder, wenn du siehst das er ein haufen Fahrradfahrer sind. 1,5 meter vom Fahrradfahrer weg, Nötigung!

Je kan op de provinciaale weg niet zo snel rijden of niet. Zeker als je ziet dat er veel fietsers onderweg zijn. 1,5 meter afstand houden van fietsers.

Nötigung (im Straßenverkehr) kan je vertalen naar ”dwang in het verkeer” en is een misdrijf in Duitsland
In het huidige nieuwe jaguar modellen bestaat er geen station bestaat niet meer!! XF station is er alleen als occassion.
hzr via Android app
@dailydriver: XF estate staat al in de startblokken.
Is dit de gehandicapten uitvoering ??

Wat een troep zit er op dat ding ..
@lincoln:
Jij begrijpt het niet, voor de helft van het geld is er gewoon he-le-maal nix te koop man.
@desjonnies:

O joh .. sport dus ..
Deze G31 5-serie Touring lijkt mij een erg fijne reiswagen, maar erg mooi vind ik hem niet. Zowel van buiten als van binnen is ‘ie beduidend minder knap dan de Mercedes E-Klasse en zelfs de Audi A6 die al enige jaren op de markt is.
Het lijkt wel alsof de Touring wat minder massief overkomt dan de sedan. De sedan is gewoon niet te pruimen. Dit eigenlijk best wel.
Hahaha dat einde! Sowieso weer een erg fraaie productie, kwaliteit springt echt vooruit! Van de BMW kan ik me niet echt een mening vormen, helaas. Dat is wel eens anders geweest.
Heerlijk filmpje, vooral het achterin zitten en het geniale einde! Mooie beelden ook, echt op!
@ Wouter,

Crazy boy, haha
Als F11-bezitter ben ik het zeker eens met wat Wouter zegt over het ietwat lompe en logge rijgedrag van die generatie. Erg goed van BMW om hier iets aan te doen, dat vind ik namelijk het grootste nadeel aan de auto, samen met het ietwat zoekerige stuurgedrag. Dan hebben we het over de puntjes op de i natuurlijk, het rijdt nog steeds geweldig. Er passen in de F11 ook drie zitjes maar wel vrij krap; zo te horen is dit ook verbeterd. Het uiterlijk ben ik nog niet kapot van, maar misschien went het. Hoewel de F10/11 meteen een schot in de roos was. Interieur vind ik wel een stuk frisser met dat losse scherm.
Leuke review weer jongens, goed filmpje. Lekkur! Crazy boy.
“Freude am Fahren” door badges en uitlaatsierstukken…. Ergens is het wel frappant dat uitgerekend BMW het stoffige imago van Volvo heeft overgenomen. Zelfs Mercedes is hipper tegenwoordig.

Maar desalniettemin een zeer goede ouwe lullen bak. Veel vermogen, veel domme gadgets om over te praten en vooral heel erg soepeltjes en comfortabel. Voor de gemiddelde Duitse man van na de midlife-crisis is dit gewoon perfect. Voor de gemiddelde Nederlandse man van na de midlife-crisis is ie te duur. Moet het toch echt een 520d worden, dan is ie ook perfect.

Ultieme ouwe lullen bak dus. En dat bedoel ik niet eens slecht.
De mevrouw op de fiets was niet helemaal gecharmeerd van je rijstijl……..hahahah
BMW 5 serie.
Zal wel fijn rijden maar zo’n ‘gesmolten F10’ is toch niet BMW waardig. Oh ja, de X6 en 7 hebben ze ook al zo verprustst met t nieuwe model. BMW waar ga je heen? Zo alleen?
Waardige opvolger voor m’n F10 535d, maar ik ga hem volgende maand inruilen voor een Hindustan Ambassador
@hfdude: excuus, ik bedoel natuurlijk F11
Mooie video en een pracht van een wagen. Leuk trouwens, dat je tijdens opnames zelfs crazy boy wordt genoemd! Dat zijn nog eens complimenten.
De 540i is toch ook gewoon 6-in-lijn met RWD?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).