Fiat wil 1.500 Polen ontslaan, maar geeft gas in de VS

Auteur: , 23 Reacties

In Europa gaan de autoverkopen in het algemeen, en die van Fiat in het bijzonder, harder omlaag dan Han Pekel uit een vliegtuig met 7G. Zelfs het o-zo-goedkope Midden- en Oost-Europa gaan dit nu voelen. Fiat staat op het punt om in Polen 1.500 man te ontslaan, de overheid vraagt ze dit te heroverwegen.

We zagen al de eerste barstjes ontstaan buiten West-Europa, toen 250 Roemeense Ford-werknemers even wat anders moesten gaan doen dan B-maxen bouwen, en nu knalt dit Poolse nieuws er in. In Tychy, waar de oude Fiat Panda op zijn laatste benen loopt (productie loopt eind december af), maar ook de Fiat 500 (met meer dan 1 miljoen exemplaren geproduceerd een succesnummer), Ford Ka en Lancia Ypsilon geproduceerd wordt, zal er ook wat overcapaciteit geschrapt moeten worden. 1.500 Polen werken misschien goedkoop, maar vele kleintjes maken één grote.

Bovendien voelt Sergio de hete knoflookadem van de Italiaanse overheid en publieke opinie in zijn nek, en is het voor hem dus geen optie wat harder in Italië te gaan snoeien, vooral niet na zijn eerdere toezegging geen fabrieken meer te sluiten.

De zonnige kant

In de VS schijnt de zon gelukkig nog, en is Fiat met guitige 500’jes aan een opmars bezig (ze kwamen ook uit het niets, en kenden onder ex-CEO Laura Soave (hier te zien toen ze nog in de gratie was) een valse start, dus dan is omhoog de enige weg). In het land dat dit jaar de EU-27 qua verkoopcijfers gaat vermorzelen is Chrysler een stuk groter dan VW, en dus leek het Ome Sergio een goed idee om VW even de duimschroeven aan te draaien: Volkswagen-rijders krijgen er 1.000 dollar korting als ze hun Duitser voor een Italiaan Italo-Amerikaan (Fiat óf Chrysler)* inruilen.

Hier is in de basis helemaal niets mis mee, het is gewoon een zakelijke stimulus, en volledig geoorloofd. Echter, van de hand van Marchionne is dit een enorm ‘de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet’-verhaal. Hij verweet VW in Europa enkele maanden geleden de markt op prijsbeleid te verzieken, en nu doet hij precies hetzelfde aan de overkant van de grote plas. Nog een plakje boter op uw hoofd, meneer Marchionne?

Overigens is Marchionne (die ik voor de duidelijkheid absoluut geen onsympathiek figuur vind), vorige week verkozen om de Europese Automobiel-belangenbehartiger, de ACEA, nog een jaartje langer te leiden. Dat wordt vast weer lachen met de nogal snel geagiteerde Duitsers binnen de club.

Ah, en bovendien gaat het Fiat-concern volgend jaar, als het aan hun ligt, 13.000 Quattroportes verkopen. Ik ben benieuwd! Het vorige Alfa Romeo-target haalden ze helaas nét niet, maar wie weet…

*Update: In de oorspronkelijke tekst was alleen sprake van een Italiaan, wat de indruk wekte dat het alleen om Fiats ging.23 reacties

Polen ontslaan ivm bezuinigingen…. het moet niet gekker worden.
@splitsecond:

Hahaha dat was ook wat ik dacht. What’s next?
@zakar36: Fabricage verhuizen naar NL en BE om die 1.500 Polen daar terug werk te geven?
1000 euro extra inruil premie als je je volkswagen inruilt… ben geen vag fan maar dat is wel grof.
@xiran: ach, ome Sergio vergeet dat Chrysler (en aanhangende merken) Fiat op de been houdt.
@xiran: dat vind jíj grof. Volgens mij is zoiets op zich volledig zakelijk en in orde, hoewel marchionne natuurlijk wel een ras-italiaan blijft. Eerst zielig doen over de prijzen als het effe niet gaat zoals jij wilt, en ondertussen zelf het pot-ketel verhaal compleet maken.
@splitsecond: Hij is half Canadees, runt het bedrijf ook meer met de anglosaksische dan de Italiaanse hand.
@xiran:

Tja jij kan het grof vinden maar zover ik weet kan/mag je heeeeeeeeeeeeel ver gaan als het gaat om zaken. In dit geval is er niks mis mee dat Volkswagen dat doet…
@xiran: Die 1.000 euro heb je nodig om de eerste kosten van je Fiat / Chrysler te dekken.
Geef die jongens een paar flesjes Wodka en de productie gaat ook naar beneden.
De situatie in Amerika is bizar… In de problemen gekomen omdat iedereen alles maar kon kopen op krediet, met de crisis een duidelijke hint gekregen dat dit niet langer zo door kon gaan en kijk! Ze gaan gewoon weer lekker door zich tot de nek in de schulden te steken… WIE SNAPT T NOG??
@Svenska_Aeroplan_AB:
Och, niemand.
Ik ben van mening dat de ANGST regeert.
Kurwa mać!
1000 euro extra inruil premie als je je volkswagen inruilt is een bepaald merk viseren en kan een averechts effect hebben. 2de stommiteit is 1,2 miljard investeren in Maserati maar toch 1500 Polen ontslaan. Alsof Maserati Fiat erboven moet helpen. Investering die ze beter in gewone modellen steken.
@speedie: de winstmarges op een Maserati zijn zo hoog dat je voor één verkochte Maserati heeeeeeel veel Fiatjes moet verkopen om dezelfde winst te maken. Reken uit je winst…..
Volkswagen-rijders krijgen er 1.000 dollar korting als ze hun Duitser voor een Italiaan inruilen.

Ok, dus je Volkswagen inruilen op een Fiat 500? want meer modellen staan er niet op de website van FiatUSA.com.
Alfa verkopen ze al helemaal niet, blijft Maserati en Ferrari over… Niet echt je doelgroep, of ben ik gek?
@awesome: en de kleinste golf die ze daar verkopen is de golf 6 GTI en de goedkoopste de jetta met 2.5l v(r)?5. Lijkt me een beetje uitverhouding.
Welkom 1500 polen in Nederland. Hier alvast een uitkering en een huis, anders nog iets?. Kijk maar wanneer jullie zin hebben om iets te gaan doen.
@schellekens006: Ah, ik zat al te wachten op een reactie als deze.
Doe je de groetjes aan Ingrid en Geert? alvast bedankt.
@schellekens006: beetje domme reactie. Waarom werden de Polen naar NL gehaald? Omdat wij het verdomden om bepaald werk te verrichten èn omdat wij weigerden hard en goed te werken. Daarom mogen ze nu ook als eerste weer naar huis nu het hier ook slechts gaat. Stank voor dank noemen we dat wel eens…..
@ropbp: Jestem trochę głupie
@schellekens006: Polen is in een paar jaar rijker dan Nederland… Kunnen we met zn allen daar een uitkering halen!
@schellekens006:

Welterusten.
Slaap maar door, zoals zovelen in de NL.
De vlijtigen werken wel door.
Waar ze vandaan komen, zal me worst zijn.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).