Mazda toont hoe je van een hatchbak wél een sedan maakt

Auteur: , 34 Reacties

Kijk, zo kan het ook!

Als Autobloggers geloven we graag dat automakers naar onze teksten kijken en denken ‘aha, dat doen we dus fout’. In het geval van de sedanversie van de Mazda2 is dat precies wat er is gebeurd, zo blijkt. Vorige week schreven we namelijk nog over de compacte sedans met waardeloze proporties en nu, ruim een week later, laat Mazda zien hoe het ook kan. Toch wel knap hoor, dat ze in ruim een week zo’n auto weten te ontwerpen en te produceren.

Oké, nu weer serieus. Eerder dit jaar kreeg de Mazda2 een facelift, de voornaamste verschillen zijn andere koplampen, motoren, interieur en een focus op comfort. Nu is de sedanvariant aan de beurt. Deze Mazda2 krijgt chromen strips in de voorbumper en de eerder genoemde koplampen, aan de achterkant zijn de reflectoren lager geplaatst en is er een kleine spoiler op de kofferbak geplakt. De wielen zijn ook nieuw, er is keuze uit 15- en 16-inch. De Skyactiv-G 1.4-liter viercilinder is net iets pittiger met 109 pk en 141 Nm aan koppel. Dat is 3 pk en wel 1 Nm meer dan zijn voorganger. De Mazda2 wordt geleverd met een handbak met zes versnellingen of een automatische bak.

Mazda2 Sedan achterkant

Vind je deze Mazda2 zó leuk dat jij hem wil kopen? Dan wordt dat waarschijnlijk een dure grap: in Europa wordt deze sedanversie namelijk niet verkocht. Je zal het dan uit bijvoorbeeld Mexico moeten importeren, daar kost deze Mazda 259.900 peso’s, omgerekend is dat 12.137 euro.34 reacties

Gadverdamme 🤢🤢
@qwerty1234: 🤣🤣🤣
Volgens mij klopt de foto bij het artikel niet.
12k in Mexico… Daar heb je hier nog geen Kia Picanto voor volgens mij..

Maar tering wat een lelijke auto zeg, ik vraag me af of de ontwerper hiervan dit daadwerkelijk op zijn CV durft te zetten..
@sudbina: nog 12k aan BPM erbij.
Het model is duidelijk gericht op andere markten.
Hoe dan?
Dan vind ik de Audi A3 toch vele malen beter gelukt. Deze auto heeft veel te kleine wielen achter en veel te veel plaatwerk boven het achterwiel. Nee, ik kan hem van de zijkant echt niet mooi vinden.
@hiostu: er zit bijna overal 2x teveel plaatwerk boven. De hele auto had met dezelfde bodemhoogte 10cm lager mogen zijn. Dan maar een minder hoge zit om hoofdruimte te houden.
@hiostu: Ooit een Mazda 2 gezien? Dat is een maatje kleiner dan een A3. De Mazda 3 is waar je de Audi A3 mee moet vergelijken.
@bara: het artikel gaat over hoe je van een hatchback een sedan maakt. Niet specifiek over een klasse waarin dat moet gebeuren.
@hiostu: Jij haalt er de A3 bij, dat deed ik niet.
@bara: you’re not making any sense…
@hiostu: Hoe korter de auto hoe moeilijker om de proporties juist te krijgen.

Niet dat het Audi is gelukt.
@hiostu: precies dit. Terwijl ze het echt wel kunnen, met de Mazda 3 bijvoorbeeld.
Google maar wat foto’s bij elkaar!
@rrrobert: mazda 3 sedan is inderdaad een heel stuk beter.
@rrrobert: Mazda3 is dan ook ontworpen als een hatch EN als sedan. Bij de 2 is het gewoon een toevoeging voor bepaalde markten, en dan nog alleen de markten waar het goedkoop moet zijn. Das het probleem met al dat soort bakjes. Een deftig design is best mogelijk, maar dan wordt het te duur…
Net als in dat vorige artikel vind ik deze sedan 3x niks.
Sedan moet minstens D segmenter zijn om fraai te kunnen zijn!
@gezondverstand: een c segmenter is tegenwoordig al groter dan een d segmenter in de jaren 90. Niets mis met die verhoudingen.
@jollykart: maar door de veiligheidsnormen zijn de motorkappen ook 1,5 keer zo hoog als ik de ‘90. Dus moet het weer langer om mooie verhoudingen te hebben
Het blijft een raar hoog ding maar binnen de uitgangspunten best geslaagd net als de 1998 Seat cordoba
Veel te veel plaatwerk. B-segment sedannetjes werken gewoon niet. Ook al style je ze als een Mazda6, het blijft er lullig uitzien.
Dit is toch werkelijk een hondslelijk ding waarbij alle verhoudingen zoek zijn?
@erce: dat was dat Bolhoedje van Mazda ook, maar toch sloeg die aan. 😉
Daar waar de Mazda 3 sedan alles juist doet, lopen ze hier precies tegen alle mogelijke tekortkomingen aan.

Sorry AB, maar dit model is precies de reden waarom men géén compacte sedan wil rijden. Of zien.
*kuch* BMW E82
Dit hoort net zo goed in het rijtje van mislukte sedan thuis. Onverantwoord hoge gordellijn door het hatchback-DNA. Hoeveel betaalt Mazda voor deze advertorial voor een auto die hier niet te koop is… ?
Ongelooflijk dat mensen een sedan kiezen boven hatchback, in deze klasse. Onpraktisch en blegh. Snap ook nog steeds die geforceerde sedan kont van de model3 niet.
Doe mij die 2 op foto 14 maar
Hij is weinig knapper dan de Fiesta sedan welke laatst als afschuwelijk werd afgedaan… Niks mis mee, maar ook niets moois.
Wow! 141nm koppel! Dik hoor!
Is wel echt wat voor Walter White dit.
Best veel gezien in Bangkok. Persoonlijk vind ik ze niet eens zo lelijk in de juiste uitvoering.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).