1930 Bentley ‘Blue Train’ is een waanzinnige klassieker

Auteur: , 45 Reacties

Stoer. Laag. Matzwart. En Brits. Maar bovendien zit er een uniek verhaal achter de Bentley 'Blue Train', uit een tijd dat de bovenlaag van de maatschappij nog een hoge hoed droeg.

Benltey Blue Train

Bijna 85 jaar geleden, in maart van 1930 – toen Bernie Ecclestone nog een foetus in de buik van ma Ecclestone was – legden een aantal gegoede lieden in de Franse badplaats Cannes een wedje. Joel Woolf “Babe” Barnato, een van de originele Bentley Boys, was ervan overtuigd dat zijn Bentley Speed Six sneller was dan de vermaarde Franse Train Bleu. Zo overtuigd zelfs dat hij hier £ 100 om verwedde, een vermogen in die tijd.

In wat een voorloper van de Top Gear-races was (schakel nu over naar BBC 2 voor de uitzending van vandaag) vertrok hij de dag erop met zijn Bentley tegelijkertijd met de blauwe trein uit Cannes, en wist inderdaad royaal eerder aan te komen. Terwijl de trein zijn eindstation Calais bereikte (een tunnel naar Dover zou pas een jaar of 65 daarna gegraven worden), zat Barnato al lang en breed met zijn Bentley aan de andere kant van het kanaal in een besloten club in een Chesterfield-stoel aan een sigaar te lurken.

Benltey Blue Train

Zijn actie bleef echter niet zonder gevolgen: de Franse buzzkill-autoriteiten legden hem een hele dikke boete op wegens racen op de openbare weg en Bentley was niet welkom op de Autosalon van Parijs dat jaar.

Dit mooie verhaal inspireerde niet alleen Bentley om in 2005 met een Arnage Blue Train (zie gallery) op de markt te komen, maar ook een liefhebber om een replica te maken van de recordauto: dit lage zwarte monster staat op een 1950 Bentley Mark VI chassis, en is pas net voltooid. Onder de kap ligt een 5.675 cc Bentley B80 acht-in-lijn, met vier SU carburateurs, goed voor 180 pk.

Benltey Blue Train

Van binnen gaat het er niet minder opulent aan toe, met rood leer, velours, en een drankbar. Het Webasto-zonnedak is een moderne touch op verder een stoere klassieke verschijning. In mei van dit jaar gaat de Blue Train onder de hamer op het overbekende Amelia Island-veilingfeestje. Lees meer details en achtergrond bij RM Auctions.

Met dank aan FlowMotion voor de tip!


UPDATE: Bentley maakte zojuist bekend de originele “Blue Train”, een 1930 Bentley 6½ Litre Speed Six met Gurney Nutting koetswerk, mee te nemem naar Rétromobile 2015. En passant voegden ze 3 mooie foto’s toe.45 reacties

The Gallery heeft ook een hele tijd een replica gehad. Prachtige lijn en enorm imposant vind ik. Vanbinnen ook superclassy.
@E34M5Touring: Dat was geen replica, maar een originele. Ben er indertijd speciaal voor naartoe gereden.
Leuk dat je dit doorgeeft aan de jongere generatie..
Blijft een gaaf verhaal.
@tupperware: Ik vond het ook een vet verhaal, maar dan kom je aan het lezen op wikipedia en daar staat een heel ander verhaal. Eerst dat Woolf Barnato wedde sneller in London te zijn dan de Blue train in Calais zou zijn. Verder wordt er beweerd (op de pagina over de Blue train races) dat hij de Sportsman Coupé pas enkele weken NA deze race in ontvangst mocht nemen en dat hij deze dus eigenlijk in een Speed Six H. J. Mulliner saloon gereden heeft… Ja, ik weet dat wikipedia niet de meest betrouwbare bron is, maar wijkt toch wel redelijk af.
@griffendahl:
Tja, wiki..
Ik ken het verhaal nog uit de goede oude dodebomen media.
Zal Autovisie geweest zijn voor dat het een pulp reclame blaadje werd.
@griffendahl: dat klopt in dit geval wel, ik stond in Essen twee jaar geleden op het origineel te kwijlen maar ik dacht in eerste instantie niet aan Barnato, tot de man op de stand erover begon. Ik heb me er later in verdiept en het is een merkmythe dat Barnato in dit model de race gereden heeft.
Dit ding ziet er echt superdik uit!
Beide zijn oogverblindend cool
Wow, gewoon wow.
Wat een mooie bak! Hier zou ik heel veel centjes op kapot slaan. Als ik ze had…
@fransananas: Ik nog meer .. maar ik heb ze ook niet.
Tijdloze blikporno!
@jochempie: ik weet niet of je het beseft, maar het merendeel van de carrosserie is van leer…
Wat een prachtding!
Pure elegantie! Werkelijk een prachtige auto!
Hier zou ik serieus geld voor over hebben . Wat een mooie bak
Wat een schitterende auto!!!
De ultieme maffia auto!
Kunst op wielen!
Die spatborden achter, geniaal
wat een geweldige wagen! deze heb ik in levende lijve gezienop de autosalon van antwerpen vorig jaar, hij was uitgevoerd in het donkergroen.
En opeens is een replica wel een geweldige wagen volgens de reaguurders ….Blijven rare jongens die autofielen….. Sssst..Vind hem ook prachtig
@norge: zou Pur Sang ook oude Bentleys doen?
@e1000bmw523i: Vraag het ze, maar niet goudkleurig bestellen he?
@norge: British Racing Green is de enige juiste kleur.
De tering, doe mij er maar een. Wel glanzend zwart dan.
wouw die oldtimer is echt gruwelijk mooi!
In dit prachtige stuk van autocar bewegend te zien, met het verhaal erbij : http://youtu.be/qV89GIEffuo
Woow een stijlvolle hotrod look
Als Batman in de jaren 30 had afgespeeld, dan was dit vast zijn auto
@ohoogeveen: Eerder deze, uit de jaren 1924/1935, met een design uit -jawel- België :

http://images.gizmag.com/inline/rrjonckheere-1.jpg
Heel heel heel erg gaaf apparaat zeg! Supermooi gedaan!
Heb hem altijd al gekend als de Gurney Nutting Sportsman Coupé. De bijnaam en het verhaal zijn echter nieuw voor mij. Als ik me niet vergis staat er ook een replica op Belgische platen, heb hem enkele jaren geleden eens gezien. Wel een van de mooiste auto’s ooit!
Prachtige klassieker, lijkt wel alsof ze deze Bentley mede als inspiratie voor de RR Wraith hebben gebruikt.
Wat is dit een vies lekkere wagen zeg. Beter slaapmutsje dan dat meisje, Smoke.
@wouterem: Ieder zijn meug. Ik weet wel wat ik liever tussen de lakens zou aantreffen.
Wat een plaatje die 1930’er
Waarop is de Blue Train van David Hart gebouwd eigenlijk?
Op Interclassics en Topmobiel stond dit jaar ook een Replica, heb er toch een tijd lang bij staan kwijlen, hij stond overigens ook te koop dus het kan best hetzelfde exemplaar zijn.
Bij zoveel moois ga je erg op de details letten. De kettinkjes van de gereedschapskist vind ik niet je dat.
Il ga vanmiddag nog een ring kopen.. ben verliefd!!!!
Een brutale bende nouveau riche waren die Bentley boys, maar toch op een heel andere manier dan die hollywood racers en zandbak royals.
Die 4-deurs vind ik niet geslaagd om zo’n “duister”-stuk geschiedenis te herdenken. Zouden een gelimiteerde versie van de huidige Conti GT speed kunnen uitbrengen in BRG en nog enkele leuke details.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).