3 redenen waarom november een filedrama gaat worden

Auteur: , 47 Reacties

Boek NU een vakantie voor in november of ga thuiswerken indien mogelijk. Als je tenminste geen zin hebt om een filedrama mee te maken.

2018, het jaar van de dikke vette lange files

Je hebt het dit jaar misschien al gemerkt. Zelfs buiten de spitstijden kun je nog in een (forse) file terechtkomen op de Nederlandse wegen. En dan moeten het najaar met herfstachtig weer nog beginnen. Die maand staat voor de deur en we mogen het ergste verwachten.

Volgens ANWB Verkeerscentrale en Rijkswaterstaat kunnen we een horrormaand verwachten als het gaat om de verkeersdrukte. Het slechte weer, het feit dat weinig mensen op vakantie gaan en dat het lang donker blijft in de ochtend zijn de drie belangrijkste factoren voor topdrukte. Vroeg vertrekken heeft geen nut meer. Je bent namelijk niet de enige met dat idee. De files beginnen al rond 06:00 in de ochtend en zelfs na 09:30 komt het voor dat er nog her en der lange files kunnen staan met flinke vertragingen tot gevolg.

Volgens de ANWB zijn de files in de eerste negen maanden van dit jaar met 13 procent toegenomen. De verwachting is dan ook dat er mogelijk records gaan sneuvelen in november, afhankelijk hoe bagger het weer gaat worden. Het filerecord staat voorlopig op 1 oktober 2019. Mede door protesterende boeren stond er voor het eerst in Nederland meer dan 1.000 kilometer file. (via AD)

Foto: Brabus in de file, via @hhitalia op Autojunk47 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Zet ‘m op allemaal!
Heb het gemerkt vanmorgen! 😅
@ghost:

En dan moet november nog beginnen.
Vertel mij wat. Sinds kort rijd ik veel op de A2 tussen Den Bosch en Utrecht. Het zal in November alleen maar erger worden. Waar ik mij het meest aan stoor zijn de weggebruikers die alsmaar onnodig links of midden van de baan rijden (3-5 rijstroken). Ben jij z’on persoon? Grote kans dat ik je van rechts inhaal.
Het een en al polonaise overal. Ik maar denken dat de A1 bij Barneveld een ramp was.
@bmw2coupeeigenaar: zulke personen zitten niet op Autoblog…
@bmw2coupeeigenaar: Je zou voor de gein eens een keer lekker iedereen proberen in te halen. Links, rechts, turboboost er over heen. Noteer de tijd.
Ga daarna eens iets eerder van huis en rij gewoon relax mee met het verkeer. Noteer de tijd en zet het op Autoblog. Ik ben benieuwd hoeveel tijdwinst je hebt…
@arhanso: exact. En dan ook kijken wie er eerder bij de poort van petrus staat vanwege alle adrenaline en stress van het zoeken naar gaatjes en daarmee ontwijken van anderen.
@arhanso: Dat klopt, je wint er hoogstens een paar minuten mee.
Maar als mensen niet zo onnodig op een linker/midden baan blijven hangen en de gaten op de rechter baan vullen ‘zou’ het de algehele doorstroming moeten bevorderen.
Uiteindelijk is het ‘oplossen’ van het mobiliteit probleem niet alleen dat.
@arhanso: Het gaat niet eens om de tijdswinst, het is een principekwestie. Het is gewoon verschrikkelijk frustrerend dat zo veel mensen de absolute basisregels van het verkeer niet lijken te snappen.
@arhanso: Klopt natuurlijk wel wat je zegt, maar waarom zouden die mensen die de vekeers regels niet begrijpen, het recht hebben om andere hun snelheid te bepalen. Prima als je het lekker rustig aan wilt doen, wil ik vaak ook,maar zorg gewoon dat je altijd zoveel mogelijk rechts blijft. En ook is het echt niet nodig alvast naar links te komen omdat er 10 km verderop een vrachtwagen rijdt.
@carfreakjim: Prima. Ik zal hand in eigen boezem steken. 10-20 jaar geleden reed ik als een idoot door het verkeer. Wat een leuk artikel zou zijn is het delen van “actie in het verkeer waar je niet trots op bent”. De laatste 10 jaar ben ik tot inkeer gekomen om het mijzelf niet zo moeilijk te maken. Het gaat niet om anderen. Het gaat om jezelf. Je bloeddruk en zo. Ergenis is zonde van je tijd. En zelfs met deze insides zal ik eerlijk bekennen wanneer er ruimte zat is rechts en iedereen hangt link vanwege een vrachtwagen dan ga ik heel rustige iedereen rechts voorbij. En blij rechts rijden. Er valt vanzelf een gaatje en dan ga ik links invoegen. Maar je opwinden in het verkeer wat iedereen fout doet heb ik los gelaten. Whoesaaaa…. ;-)
@bmw2coupeeigenaar: als je bij Beesd eraf gaat kom je bij de bommelse brug er weer op en sla je die file bij dat knooppunt over.. fijne maandag nog!
@bmw2coupeeigenaar: typische BMW rijder dus… ;)
@fendercd60: nee die rijden tegenwoordig in Volvo’s.
@bmw2coupeeigenaar: herkenbaar, zelfde weg, vanaf de andere kant, idem dito hier. Rechts inhalen is mij alleen onlangs bijna duur komen te staan, werd een gesprekje langs de vluchtstrook met een BOA. Gelukkig hem ervan kunnen overtuigen dat je enkel rechts in kan halen als anderen onnodig links blijven rijden.
Het was vanmorgen inderdaad wat drukker. We gaan zien hoe het komende maand gaat lopen.
@dutchdriftking: je verwacht het niet als de herfstvakantie net is afgelopen
@thomcarspotter: haha, ja dat ook. Maar eigenlijk was het drukker dan voor de herstvakantie, en vanmorgen alweer.
Zou ik in de Randstad wonen, zou ik op de motor gaan. Elke dag met een smile door de file…
@arhanso: nahhh ik rijd motor maar niet in de spits… om 7:00 in het donker en in de regen in je motorpak tussen hordes onoplettende automobilisten door is niet echt reden voor een big smile. Om maar niet te spreken over het thuis en op het werk om moeten kleden. Dan liever wat vertraging en lekker met de stoelverwarming aan in de auto in de file meebewegen. Motorrijden doen we wel voor de fun in het weekend.
@rutgerg: om 7 uur op de weg? Veel te vroeg voor mij. Regen en mijn pak uittrekken is niet zo’n probleem. Wanneer het glad is, tja, daar trek ik de lijn. Maar ik woon niet in het westen. Dus doe het zo veel mogelijk op de fiets. Nadeel is dat ik niet zacht kan fietsen. Bezweet op je werk aan komen is wel minder…
@rutgerg: ik zit er precies zo in. Laatst in de auto al twee keer bijna van de weg geduwd door mensen die gewoon niet opletten en hun auto een gooi geven. Daar ga ik in het donker en met regen voor geen goud op de motor tussen zitten!
Het zou toch mooi zijn als weggebruikers opschuiven naar rechts ipv met 1 km/u snelheidsverschil ruim onder de aangegeven max snelheid gaan inhalen. Tegenwoordig ben je sneller op de rechterbaan + minder kans op appende slingerchauffeurs.
@mrrobot: dat doen ze natuurlijk omdat degene daarvoor dat doet. Want iedereen op de linkerbaan, echt iedereen, denkt dat hij sneller is dan Max Verstappen en al die anderen voor hem aan het treuzelen zijn. En dat is twee keer nonsens.
@mashell: “Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac?”

― George Carlin
@mashell: ik voel mij niet aangesproken
@mrrobot: het grenst idd aan brutaliteit om willens en wetens de snelweg te blokkeren door links naast een auto te blijven hangen, niet inhalen maar in een stationaire positie. Terwijl het al zo druk is, ook nog lekker de zaak blokkeren. Gajes.
Als files een reden zouden zijn om thuis te gaan werken of vakantie te nemen was ik nu al met pensioen want dan je net zo goed ophouden met werken.
Wordt tijd voor autonoom rijden. Kun je alvast rustig je ontbijtje nuttigen en mail doornemen.
@auto62: Dat kan nu ook al volgens velen.
@fanboy: maar niet met zijn allen tegelijk.
Jep, het nachtseizoen komt er weer aan. Lekker om een uur of 1 vertrekken van huis of werk en niet alleen filevrij rijden maar zelfs zonder linksplakkers en “ik rij lekker zuinig met 90 deze vrachtwagens voorbij” idioten.
Ik heb groot respect voor Rijkswaterstaat en onze wegenbouwers. Als je ziet hoe snel en netjes ze vaak werken en handig plannen dan verdienen ze best wel een pluim.

Maar welk licht heeft er verzonnen om in de drukste periode van het jaar die Galeteringcopperbrug te gaan repareren!!!? Doe dat lekker tijdens de bouwvak. Als je die jongens een leuk salaris geeft als compensatie willen die heus wel een weekje of drie later op vakantie en je bent aan economische schade nog geen tiende van het bedrag kwijt van wat al die files nu kosten 😡
@gulli: is al verklaring voor toch. In de zomer is groot stuk van ik meen de A2 gedaan. Dit met die-brug-die ik-niet-kan-onthouden-maar-elke dag-op-de-radio-hoor zou ondanks de vakantie een infarct in de zomer hebben veroorzaakt.
@olivier420: Lekbrug bij Vianen? 🤔
Citaat uit het artikel: “Maar dit najaar zullen er meer files zijn dan vorig jaar, voorspelt Rijkswaterstaat. Hoeveel drukker hangt vooral af van de weersomstandigheden”
Ja, zo lust ik er nog wel een paar.
@tommycooker: Ik zie het ook niet. Komt de verlichting dan ineens in december? Donker en regen harmonica vermoeidheid is toch altijd een garantie voor files? Of dat nou oktober of februari is…
“Het slechte weer, het feit dat weinig mensen op vakantie gaan en dat het lang donker blijft in de ochtend zijn de drie belangrijkste factoren voor topdrukte” … Goh, is dat nieuw deze November?
Reed voorheen vaak van het zuiden naar Eindhoven. Reed om 6uur aan en zelfs dan stond ik nog in de file.
Inmiddels werk ik 3-4 dagen per week vanuit thuis en wat is een werkdag dan toch effectiever.
Thuiswerken is voor mij een van de belangrijkste voorwaarden aan een baan door de files…
Deze week de sleutel van m’n nieuwe huis. Dan ben ik van het file traject Breda-Alblasserdam af 😀 waar je vroeger rond half zeven de file nog wel voor was, accepteer ik tegenwoordig de file maar gewoon. Ben namelijk niet van plan om al om half zes in de auto te gaan om de file voor te zijn…
Afgelopen 8 maanden is het al abnormaal.drukte. A4 tussen Den Haag en Amsterdam.accepteer ik file..maar dat het al om 06.00 helemaal vol [email protected][email protected]@#
Op 10 November vertrek ik voor 4 weken naar de zon. Uiteraard zal ik jullie blijven gelukkig maken met mijn immer scherpe en kritische commentaar.
Zijn er mensen die nog geloven in rekeningrijden?

Ik wel. Maar wel op de volgende manier: tijdens spitsuur verwacht ik geen fileleed meer.
Mocht er wel file optreden dan krijg ik korting op de ritprijs.
Beetje dezelfde principe a-la NS. Bij vertraging met NS krijg je deel van je geld terug. Aangezien elk auto een kastje krijgt en alles wordt geregisreerd, lijkt me haalbaar.
@alper: Graag zelfs! Maar idd, file? Dan een fikse korting aub.

Wat mij betreft morgen rekeningrijden invoeren
@alper: geen kastje maar iets op je raam. Kastje moet niet op je obd gekoppeld zijn
Laten we met zijn allen op een hoopje gaan wonen en dan gaan klagen over de drukte!
Als Piet uit Friesland niet in Limburg gaat timmeren en Kees uit Limburg niet gaat metselen in Friesland, dat zou ook al veel fileleed schelen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).