5 tips om hoge vakantiekosten te voorkomen

Branded content, 39 Reacties
5 tips om hoge vakantiekosten te voorkomen

De zomervakantie is in volle gang, en dus ontvlucht traditiegetrouw een hele meute Nederlanders ons land. Om de komende weken enigszins betaalbaar te houden hebben we 5 tips voor je.

1. Hou ruime marges aan voor tankstops

Je wilt niet weten hoeveel mensen onderweg naar het zuiden vlak voor Luxemburg zonder benzine stilvallen omdat ze per sé goedkoop willen tanken. Als je dit dan toch doet, plan het niet te krap in. Zeker met een caravan kan extra tegenwind een flinke impact op je verbruik hebben.

2. Laat je niet verrassen door hoge telefoonkosten

Je telefoonrekening kan naar gigantische hoogten stijgen zodra je de grens oversteekt, houd daar rekening mee. Er zijn aanbieders die je in het buitenland doodleuk een slordige euro per MB rekenen, maar tussen de aanbieders zijn er grote verschillen. Zo biedt Vodafone bijvoorbeeld een De Alles-in-1 Op Reis XL dagbundel aan, waarbij je voor een appel en een ei onbezorgd flink wat MB’s en belminuten kunt verstoken, en dit scheelt echt enorm.

Bovenstaande is ook ideaal als je de pech hebt met panne langs de weg te staan. Hoewel Neelie Kroes hard haar best doet dit te bestrijden, is er onder sommige telefoonaanbieders nog steeds sprake van behoorlijke woekertarieven. En het laatste dat je wilt is een telefoonrekening die hoger ligt dan je afsleepkosten. Timmer dit soort zaken dus van tevoren dicht met een alternatief.

3. Plan je rit om tolwegen heen

Mocht je niet vreselijk veel haast hebben en per sé in één ruk naar Zuid-Frankrijk moeten, trek dan een extra dag uit voor de rit. De Franse Route Nationale is vaak prima te berijden, en op deze manier zie je ook nog wat van de omgeving en de verschillende kenmerken die de Franse departementen eigen zijn.

4. Zorg voor navigatie-backup

De meeste mensen zullen navigatie aan boord hebben, maar deze kan altijd kuren krijgen. Een ouderwetse kaart of een smartphone met maps-software zijn doorgaans uitstekende backups, maar, en dan komen we weer terug bij punt 2, let wel op de kosten. Een reisbundel waarmee je 100 MB aan data kunt verstoken maakt het verschil tussen 4 euro uitgeven en ’s avonds nog met je hele gezin ergens kunnen eten, of een compleet restaurantbudget kwijt zijn aan dure buitenlandse data. Het is dus verstandig om in je navigatie-app de kaarten voor vertrek te downloaden, dan kost het je onderweg geen extra data.

5. Kijk goed naar de autohuurtarieven (voor de vliegers)

Autoverhuurders houden ervan om een auto voor lange tijd te verhuren. Een dag is duur, daarna wordt het snel beter. Soms is een volledige week zelfs goedkoper dan 3 dagen, en je krijgt er een hoop extra kilometers bij. Onlangs huurde ik zelf een volle week een keurige 1 Serie voor nog geen 120 euro. Kan je niks van zeggen.

39 reacties

Ik mis een veel voorkomende.
Gebruik je door de baas betaalde schraapgebakje en tank hem net voor de grens af met de tankpas als je die in het buitenland niet kan gebruiken..
@tupperware: Je vergeet de jerrycans.
8 dagen een ruime auto gehuurd in Nice bij europcar, omdat ik “beginnend” bestuurder ben koste mij dit 789 euro ! En voor mijn vader dezelfde week 350 euro
@TimD: klopt, pas na je 25e wordt het goedkoper.
@screamer: ja, snap ik ook wel ! Maar een beetje frustrerend omdat ik ruim 70.000km op jaarbasis maak… Al vanaf mijn 18e en ben nu 24, je zou toch zeggen dat ik dan wel rij ervaring heb
@TimD:
Zegt iedere jongere die een auto komt huren.
Rijden allemaal vanaf hun derde verjaardag LOL
@desjonnies: mag dat dan al????
@roppp: in autotron wel.
@TimD: vorig jaar pas mazzel gehad met autohuren, foutje op de website, voor nog geen 200 euro 23 dagen!!!! een Medium SUV (Jeep Grand Cherokee) in de VS….lekker goedkoop rondtoeren is dat!
@maartenoosterbaan: die verhalen heb ik al vaker gehoord in de VS, hebben ze de auto niet staan die je afgesproken hebt, krijg je een upgrade…dat zijn dan weer de fijne kanten van de consumentenbescherming in de VS.
@jaapiyo: Ja hadden wij ook dit jaar in Miami we hadden een jeep gehuurd een cherokee. Maar die was er niet dus kregen we een 2014 cadillac cts 3,6 v6 mee met alle optie’s erop en had net 2300 Mile gereden. Was een goeie service we waren zeer te vreden (330pk ;)).

Ps: stiekem is de wegligging van die cadillac beter dan die van onze audi terwijl die een s-line onderstel heeft.
tip 4 is een goeie. een vrij eenvoudige kaart is genoeg om op borden van grote stad naar grote stad te kunnen navigeren.

hoe het kosten bespaart weet ik niet, anwb-leden krijgen zulke kaarten gratis, maar bij een benzinestation kan je voor een tientje ook een kaart halen… maar een goeie tip desalniettemin ;)
@rnej:
je koopt zo’n kaart van te voren bij de boekhandel.
Op tankstations zijn ze schreeuwend duur.
Me is van de ouderwetse Michelin kaarten, waar zo’n beetje ieder karrespoor nog op staat.
Mooi spul. Kwam bij ondergetekende midden in de Auvergne, op zoek naar een negorij zo klein dat het zelfs niet op de bewegwijzering stond, nog goed van pas.
@desjonnies: joah maar de volgende generatie heeft niks/weinig aan een kaart die niet tegen je praat of een pijltje op de kaart tekent terwijl je er overheen rijdt.

*mezelf incluis.

Ik merk wel eens bij oude menschen dat ze hele routes in hun hoofd hebben om naar Zuid Frankrijk of Italie te crossen maar nu is het gewoon vliegticket naar exotische locatie –> taxi of navi en who cares waar phuket/bali/NY/oh oh cherso nou eigenlijk ligt op de kaart.
Goede tips!

toevoeging aan puntje 4 voor Windows Phone gebruikers:
je kan kaarten downloaden voor Here Drive
instellingen -> toepassingen (swipe left) -> kaarten -> kaarten downloaden
en anders staat het ook onder de instellingen van de app zelf

Zo heb ik alle kaarten voor mijn reisje naar Zweden een maand geleden gedownload. ideaal.
@screamer: zijn er nog mensen met een windows phone?
@wimbers: ja! Gebruik here+ op nokia lumia 920 werkt ook echt geweldig! Ook leuk dat je kan zien hoe hard je rijdt. Top telefoons
@henkhupelschoten: ik heb een dashboard waar een snelheidsmeter inzit, nog handiger
@draadloos: +1
@wimbers: Jij bent een grapjas :)
maar in mijn omgeving zijn er best veel windows phone gebruikers, meer dan 25% iig.

daarnaast >> http://www.connexieb2b.nl/actueel/9145/8216marktaandeel-windows-phone-met-91-procent-gegroeid-8217.html << dus 6% martkaandeel in nederland nu (en tja, met zulke lage aantallen is zo'n groei niet raar)
Voor de mensen die door de Gothardt willen: ja: er is file. Altijd. Dank daarvoor. 1km op de radio = 10 minuten langer. Zonder caravan: neem de pass; maar wel afslag Amsteg (38) en niet wachten tot afslag Wassenen (39), want dan sta ja al een eindje in de file. De extra benzine die je verstookt voor het omhoog rijden, verdien je terug aan irritatie (files van >13 km zijn niet ongewoon in t weekend).
O ja, Zwitserland is geen EU. Nelie Kroes doet kan hier niks doen: dus let goed op de kosten in je welkoms smsje: het kan zijn dat ze je alsnog in je poepert nemen.
Kwam er gisteren nog langs richting Bellinzona, met de trein gelukkig. Stonden ze allemaal wel voor de tunnel, in de stromende regen…
Oberalppas is ook aan te bevelen, alleen dan niet met caravan :)
@sir_smokalot: een AB er in de trein? Tsss.
@norge: Lekker 1e klas in Zwitserland langs de lange vakantiefile voor de Gotthardtunnel kachelen? Helemaal geen bezwaar tegen. Ik hou van auto’s, maar sta niet onwelwillend tegenover de trein. Verandering van spijs doet eten.
@sir_smokalot: -=edit: check de tags=-

Verder zou je denken dat het vrij voor de hand liggende zaken zijn voor wie een beetje na denkt.
een off-line nav op je smartphone of een ouderwetsche landkaart kan nooit kwaad, net als tijdig tanken.
Maar wat je zegt: er zijn altijd figuren die er geen rekening mee houden..
Neem altijd WATER mee en een plaid of slaapzak.
@desjonnies: en WC papier…
@desjonnies: Overlevings pakket…
Mocht je toch pech krijgen met je sleurhut en je weet het zelf op te lossen, maak eerst ff snelheid voor je de snelweg weer oprijdt. Dus niet bij 57,5km/h denken, de rest komt er wel omheen. Niet handig op een unrestricted stukje Autobahn…. Scheelt niet alleen jou, maar ook de mensen op dat stukje weg een hoop ‘vakantiekosten’.
Is dat een jonge Dirk Kuyt daar naast Chevy Chase in de kopfoto?
Een veel voorkomend probleem: bundels als die (*&@(&^#$ vodafone bundels…

NIET aan beginnen… Lees de kleine lettertjes… allereerst is 100MB voor de grootste bundel natuurlijk bij lange na niet voldoende voor 140 vakantiefoto’s… Ik weet niet wat voor Nokia camera ze hebben bij vodafone, misschien een van 300×200 pixels ofzo, maar foto’s van mijn camera van mijn oudste GSM zijn al 2MB, dus hoogstens 50 foto’s en niet 140.

Nog erger, bij voda-spookfactuur-fone is het normaal dat je EU-beschermingslimiet eraf gaan zodra jij een buitenland bundel aan gaat. Dus je hebt een bundel van zeg, 4 euro… die is op (en dat SMS-je komt ook bijna nooit aan dat je bundel op is) en dan ga jij betalen voor MB’s ala euro’s…. En omdat je limiet eraf gegaan is door de bundel kom je hoger uit dan 50 euro in de min exclusief BTW.

Als je al een bundel internet afneemt bij welke TELCO dan ook, zorg ervoor dat #1 de bundel niet je EU-limiet verwijdert, #2 de bundel afloopt en geen extra kosten meer kan veroorzaken of #3 dat je bundel terugvalt naar 64kbps of iets dergelijks.

Verder zou ik bij een zomervakantie het volgende meenemen:
#1 1 liter water per persoon (je gelooft het niet maar in Europa is het goed mogelijk (zeker zuid europa en noord-europa in de winter) dat je 48 uur lang jezelf moet bedruipen voordat je gered kunt worden. Met 40 graden celcius in Spanje heb je die ene liter er dan zo door.
#2 tweezijdige alu-deken. Ene kant om warm te blijven (kan koud worden ’s nachts en de andere kant om koel te blijven.
#3 verbandtrommel met daarin brandwonden-gel, echte pleisters en verband en echte ontsmettingsmiddelen, een ‘water-toevoegen’-washandje.
#4 multitool die niet na 1 stokje snijden omklapt en je vingers coupeert.
#5 externe batterij voor 1 lading (zeker als je een iPhone hebt (als ik 1 euro kreeg voor iedere keer dat een pechgeval met een lege iPhone staat had ik dit jaar niet meer hoeven werken).
#6 aansteker en theelichtje.

Voor mensen die met een sleurhut op vakantie gaan:

Nee, een << 1.2 turbo is niet voldoende om 1200kg sleurhut en bepakking mee over een berg te trekken.
Nee, pompend remmen is niet handig.

Voor mensen die zonder sleurhut op vakantie gaan:
Let op voor gele kentekens… Zij bevinden zich geregeld op de linkerbaan met snelheden gelijk of iets hoger dan vrachtverkeer. Ook maken zij gebruik van gedownsized motorblokjes zoals een 1.0 turbo in hun 1500kg wegende passat en staan dan vrij abrupt stil bij de eerste berg, zeker als de airco ook nog volle sjas moet koelen.
Pak de fiets.
Zorg dat je een fatsoenlijke reisverzekering hebt, dan kun je de telefoonkosten voor het afslepen gewoon declareren.
Nog een tip: Huur, als het enigszins op de route ligt een auto in Duitsland. Vooral voor jongeren interessant, BMW 1 Serie vanaf 18 jaar, geen rijervaring verplicht.
@julesp: + Duits kenteken, dus straks met de tolheffing wellicht interessant.
Thuis blijven.
+ Duits kenteken, dus straks met de tolheffing wellicht interessant.
Neem een diesel

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).