7 fiere auto’s uit de geschiedenis van de Carabinieri

Auteur: , 73 Reacties

Gisteren maakte Seat bekend een hele dikke order bij de Italiaanse politie te hebben binnengehaald. Zowel de lokale politie als de Carabinieri worden de komende jaren volgestopt met Seat Leons.

Pronto intervento, vriend

In het contract dat een looptijd van 3 jaar heeft is voorzien in een optie op 4.000 auto’s, waarvan dit jaar zo’n 900 worden afgenomen. Het gaat op de 2.0 TDI met 150 pk, die worden voorzien van bepanstering tegen handvuurwapens aan de voorzijde.

Voor de chauvinistische Italiaan moet dit wel een beetje pijn doen, maar kennelijk is er in eigen land niet echt meer iets te halen voor de 5-0. Toen ik eerder dit jaar in Italië was zag ik nog wel een Fiat Bravo‘tje van de lokale politie (aka de panters) voorbij rollen, maar dat model loopt ook op zijn allerlaatste benen. De nieuwe Giulia is pas net onthuld, en zit voor deze order in een andere prijsklasse bovendien.

Dus de trotste Italianen moeten aan de Volkswagen-producten; niet dat dat nou een enorme straf is, maar goed. Bovendien: de wereld wordt kleiner, in Seats thuisland Spanje wordt door de coppers voornamelijk in C4 Picasso’s gereden.

Nee, dan vroeger, toen werden de kilometers nog voor volk en vaderland gemaakt! Of zijn we nou iets te melancholisch? Ja, best wel. Het was bijvoorbeeld een oer-Japanse Subaru die Alex Roy in 2005 in de Gumball een escorte gaf naar de stadsgrenzen van Florence, hoewel dat de lokale politiejongens waren.

Alfa Romeo 155
Alfa 155

Alfa Romeo Giulia T.I. (1962)
Alfa Romeo Giulia

Alfa Romeo Giulia 1300 Super (1971)
Alfa Giulia 1300

Fiat 128 (foto: Christoph Rezbach)
Fiat 128

Alfa Romeo 159
Alfa 159

Fiat 500
Die gun..

Land Rover Defender (evt bepansterd)
Defender

Bonus

– Ook voor 1 pk draaien de Carabinieri hun hand niet om
Grapjes over dieren met een lul op hun rug in 3..2..

– En wie het kleine niet eert…muesligebak!
iMIev

Een persoonlijke favoriet die er niet tussen staat? Laat het weten in de comments!73 reacties

Lambo Gallardo?
@jaguarjunk: Die is niet van de Carabinieri…
In ieder geval weet je dat je als Italiaanse boef je je geen zorgen hoeft te malen, omdat de carabinieri olie staat bij te vullen of langs de weg staat met kapotte distributiekettingen.
@pjotr: De olie jokes zijn ondertussen wel heel oud geworden…
@Esprit_de_Flandre: Gelukkig niet zo oud als de olie in een VAG. O wacht.
@vonklausenburg: hard vs hard.
@vonklausenburg: Niet dat ik een VAG-liefhebber ben – heb nog nooit een VAG product gereden – maar de laatste weken wordt ELLEK f°cking topic met meerdere VAG-olie-jokes vol gesmeerd. Wordt saai gewoon. Bijna zo saai als een VAG-product…
@vonklausenburg: Allez vooruit, ga er me ook eens aan wagen:

Nu bij aankoop van een Audi, een gratis pakje Tena Lady!

Voila, ben helemaal mee met de hype. Hebben we dat ook weer gehad…
@Esprit_de_Flandre: Niet alleen oud, maar ook gewoon domme FUD; dit zijn de TDIs, niet de 2.0 TFSIs (die berucht staan om hun olieverbruik). Pjotr is dus een beetje dom of een troll …
@dawwg: vaak is het een combinatie van beide…
@Esprit_de_Flandre: maar ze blijven ook heel actueel, zolang VAG rijders aan het bijvullen zijn…zal weer even peilen voordat ik morgen weer naar m’n werk moet,
@pjotr: Zouden de boeven niet bij Seat zitten? Hoe hebben ze dat contract binnen gehaald? Via net zo’n prachtige aanbesteding als Pon hier?
@donvincenzo: het valt mij inderdaad op dat de altijd zo patriottistische Italianen in een keer over gaan naar een spaans/duits merk, en dat terwijl bijvoorbeeld alfa die orders goed kan gebruiken.
@ettie: De Giulia is er eigenlijk nog niet, en is vast te duur. Fiat Aegea was anders wel een goed idee geweest. Anyway, Europese aanbesteding hé…
Was op de brenner richting Corvara waar bij zo’n tolpoortje een alfa brera stond, was ook wel gaaf om te zien!
Voor de duidelijkheid, er zijn diverse soorten politie in Italië. De Carabienieri is vergelijkbaar met wat wij in Nederland marachausee noemen. Militaire politie dus, maar dan met meer politie bevoegdheden. Die hebben doe donkerblauwe auto’s.

Dan is er ook nog de staatspolitie (Polizia Del Statuto Del Calzone ofzoiets). Dat is vergelijkbaar met onze rijkspolitie. Deze rijden in die lichtblauwe auto’s.

Dan is er ook nog de gemeentepolitie. Deze rijden in witte auto’s met blauwe of groene strepen.

En dan zijn er nog een paar (fiscale politie, douane en dergelijke)
@gtwillem: wat we in Nederland over het algemeen als politie zien (die lui die komen als je 112 belt voor een overval, ongeluk, diefstal, huiselijk geweld) staat daar bekend als de ”Squadra volante della Polizia di Stato”. Dat vertaalt ongeveer naar ”patrouille-eenheden van de staatspolitie”. Dat zijn inderdaad de lichtblauwe wagens. Met een logo boven de voorwielen. http://www.blogsicilia.it/wp-content/uploads/2013/02/squadra_volante.jpg
@knipperlichtje: Hé, das nu ten minste eens een leuk logo voor politie-eenheden. In plaats van ons Belgisch aardgasvlammetje…

http://politie.zwijndrecht.be/file_uploads/Cache/size_907_450_11753.jpg
@Esprit_de_Flandre: klopt, deze kennis komt ook van een Google search ooit in Italië. Ik was benieuwd wat er nou achter dat mooie logo zat.
@knipperlichtje: de mannen van cinecars.nl gaan een film maken over deze Italiaanse politieauto’s.
@gtwillem: Mooi! Maar “Carabienieri” en “marachausee” zijn wat onhandig gespeld. Zeker omdat de auto’s op de foto’s andere letters hebben. De boodschap begrijp ik echter, waarvoor dank.
@defteling: vergeef me de spelfouten, om een beetje op een daily rate van 10 posts te komen met ik snel typen, en tijd om de spellingnazi eroverheen te halen heb ik niet. Gelukkig ben jij er nog ;-).
@gtwillem: in de categorie gendarmerie (FR) en de Guardia civil (ES) spelfouten voorbehouten.
@gtwillem: Guarda di Finanzaaaa
De Alfa Romeo Giulia T.I. op de foto is geen wagen van de Carabinieri maar van de Polizia di Stato: die hadden vroeger groen-grijze auto’s de Carabinieri heeft altijd met donker blauwe auto’s gereden.
Doen de collega’s van de Polizia toch beter met hun Lambo ;)
Wat blijft die 159 toch een geweldig mooie wagen!
Op de een of andere manier doen die gasten naast de 159 me denken aan Nazi Duitsland
@w115: 😂😂😂😂😂jouw typenaam ergens ook, weliswaar vele jaren later maar nog steeds een rechttoe rechttaan duitse tank met n enorme grille 😉
@scottishcarspotter2000: Dat waren nog eens auto’s, metaal in plaats van kunststof
@w115: precies!
@w115: hoezo?die reden toch met Auto Union?
@W115: Italianen waren idd fascisten en deze uniformen werpen nog een speelse blik richting het verleden onder Benito. Maar Italianen zijn vooral opera. Niet vechten, maar imponeren. Vooral niet vechten.
@W115: misschien ook hugo boss.
De Land Rover Discovery in ME-uitvoering .
Over de historie van de Italiaanse politie en haar voertuigen gesproken: http://cinecrowd.com/nl/le-pantere-della-polizia-italiana

Ik zeg: Doen!
De Subaru Forrester mist. Heel veel gezien in de berggebieden van Italië. Van verschillende generaties. En wat zijn dat lekkere down to earth werkpaarden!
Ik vind dat de 250 GTE 2 2 van de politie in Rome er tussen had gemogen, vette wagen met een nog veel vettere geschiedenis
Die 128 heb ik ook in legergroen als politiewagen. Weet zo even niet van welke politieclub
de alfa 75 ook niet te vergeten. meestal uitgedost in carabinieri kleuren
Weer een leuk artikel smokalot! Nu graag politie- en ook ambulance specials van diverse andere landen. Mijn voorstel: 1 per week?
Zo’n Alfa Romeo 155 vind ik toch nog altijd wel een mooie auto. Heb alleen verhalen gehoord dat het hele slechte auto’s waren. Ervaringsdeskundigen hier?
@rickr: valt zat mee…
@rickr:

ik heb ze nog verkocht. En ik kan je vertellen dat de meeste verhalen redelijke onzin zijn.

Paar kleine dingetjes:
1. Neem een zo laat mogelijke 155, zeker het model van ná de facelift. Deze zijn aanmerkelijk beter gebouwd. Minder rammeltjes en kraakjes. Dat doen ze altijd nog, maar na 96 werd dat aanmerkelijk minder.

2. Thermostaat wil sneller dan normaal kapot gaan.

3. Lak. Neem geen Alfa rode. We noemde ze ‘Multirosso’ bij de dealer. Ze verkleuren nog al. Dit kun je verhelpen door hem een paar keer te poetsen, maar op een gegeven moment is het een vale boel. De versie van voor de facelift hadden lak op waterbasis, en dan niet de goede. Ze willen makkelijk verkleuren. Tip: zoek een zilvergrijze, Proteo rosso of donkerblauwe: altijd metallic.

4. Leer komt niet veel voor, maar het Momo leer kan bij slecht onderhoud er dof en versleten uitzien. Haal een potje leerwax bij de autospeciaal zaak en doe dat een keer per jaar en er is niets aan de hand.

5. Motoren: in principe zijn ze allemaal prima. De 1.7 zikn dorstig en lusten wat olie, maar klinken goed. Voorkeur gaat naar de Twin Spark motoren, die allemaal prima zijn. Qua geluid geniet Busso V6 altijd de voorkeur, maar houd rekening met hogere brandstofkosten.

6. Check even of die goed uitgelijnd is: ze kunnen achter namelijk nogal gemakkelijk ‘cuppen’, op zich niet erg, gewoon de banden verwisselen en opnieuw uitlijnen. Het kan zijn dat een vorige eigenaar dit niet heeft gedaan, dan moet je weglopen, want het kan schade aan de ophanging achter veroorzaken.

7. Diesels waren nog niet top in de jaren 90. Niet denderend in de 155. In de 156 had je uitstekende diesels.

8. Elektronica: behoorlijk storingsvrij.

9. Roest: alleen bij hele vroege 155’s, maar eigenlijk niet.

Verder weer ik niet of ik er een kan aanraden. Je ziet ze bijna niet meer. De V6 en Q4 zullen altijd wel hun klanten vinden en gekoesterd worden, maar in 1998 kwam de 156 en die was op alle fronten gewoonweg beter. En ook die kun je voor een appel en een ei kopen tegenwoordig. Voor 3.000 heb je echt een top 156 met niet te veel kilometers, dus ik zou altijd die adviseren. Ook voor onderdelen, die bij de 155 vast schaars beginnen te worden.
@gtwillem: Wil je toch ff challengen op puntje 8. Met name op leeftijd en in ons natte & koude kikkerland speelt electronica (ook bij de 156 btw !) juist wel vaak op. Van simpele airbag-lampjes (berucht in 156) tot niet willen starten en alles er tussen. Zelfde geldt voor Lancia’s uit de late 90s en begin 00s…
@dawwg: niet willen starten en zware elekrronische gebreken ben ik niet bekend mee. De lampjes kwamen wel voor, maar in de jaren 90 was dat bij veel merken het geval: de Volvo 850 had er een handje van, veel Franse en Italiaanse merken ook. Maar echte storingen kan ik dat niet noemen.

En waarom de Duitsers er minder last van hebben is simpel te verklaren: die lampjes stonden verbonden met bepaalde opties die je daar bij moest betalen ;-).
@gtwillem: Bedankt Willem! Had niet zo’n hele ‘buyers-guide’ verwacht, super! Je ziet ze inderdaad nog maar weinig. Dat geldt al helemaal voor de andere auto’s op het vroege Tipo 3 platform. Nette originele 155’s zijn vaak gekoesterde V6 en QV modellen die wel wat waard zijn ;)
Wat een afgang. Kies dan voor een Giulietta.
@LaLancia:

” Europese Aanbesteding ” bij Pon Italia

Proest……
Per chiunque abbia un cuore italiano…….
scena di un film noir 1973
La Polizia incrimina, la legge assolve

polizia = Alfa Romeo

incrimini = il Citroën Desse

Oftewel één van de beste achtervolgingen ooit, in een Italiaanse film ENJOY !

https://www.youtube.com/watch?v=eea4RVfHFFM
@desjonnies:
Nice! Achtervolging zonder 234 schakelmomenten. Zonder schieten terwijl ze door het dagelijkse stadsverkeer racen en met auto’s die ook werkelijk deuken krijgen wanneer ze iets raken.
In 1991 in Rome een Rayton Fissore Magnum van de Carabinieri gezien.
Geweldige auto. Een Fiat Uno maar dan 2 meter breed
@galverink: Kende ik nog niet dus even gegoogeld. Is al op AB gepasseerd zelfs.

http://www.autoblog.nl/nieuws/rayton-fissore-magnum-italiaans-suv-probeersel-1985-60449

Weer iets bijgeleerd vandaag…
Als je echt mooie Italiaanse auto’s wilt zien moet je de originele Italian Job film kijken uit de jaren zestig met Michael Cain…prachtige fiatjes, alfas en lanciaatjes
Ik mis de lambo. Of is dat omdat die van de polizia is en niet van de carabinieri.
Afgelopen jaar ben ik deze 4x tegengekomen. Dat is pas een echte Italiaan !
@135i: Je geeft het antwoord zelf al inderdaad, die is van de Polizia. ;-)
Net terug uit Italië. Op de autostrada een veelvoud van Skoda Octavia en Superb gezien, waarschijnlijk de KLPD van Italië?
mijn favoriete popo auto ooit? uit nl de 911, uit de hele wereld kies ik maar gewoon het hele dubai-korps. wat een geweldige auto’s hebben die gasten daar.
Wat is zo’n 155 toch n tijdloos plaatje!
Verbaast me dat ome Sergio geen dealtje heeft kunnen maken met de overheid. Blijkbaar is Italië niet meer zo corrupt als vroeger… Hopelijk neemt de autostrada polizia nog een paar gulia’s af!
http://ag-spots-2012.o.auroraobjects.eu/2012/08/09/c820809082012110608_4.jpg

Toch wel een vrij bekende die wordt er niet bij staat, de Lotus Evora!
@Maurice16: Sorry ik ga een beetje vreemd typen door de hitte denk ik..
Daarom ook gaat CineCars een minidocumentaire maken van de klassieke italiaanse politie autos. je kan mee doen met de crowdfund actie http://cinecrowd.com/nl/le-pantere-della-polizia-italiana#undefined
FCA (Alfa Romeo) wil simpelweg af van de negatieve associatie met politieauto’s. Fiat zelf heeft op dit moment geen geschikte auto’s in het gamma. Wellicht de Aegea in de toekomst? Zie de link tussen politieauto’s en Alfa Romeo in Italië als die van Mercedes en taxi’s in Nederland. Dit vond het management niet meer bij Alfa Romeo passen.
@Ilquadrifoglio: Maar Mercedes gaat daarvoor niet laten om taxi’s te leveren in NL en D, of gelijk welk land. Zo negatief is die associatie niet, want zichtbaarheid en dus reclame…
@Esprit_de_Flandre: Alfa Romeo blijft gewoon te koop in Italië hoor, maar er is gewoon bewust niet serieus meegedongen in de onderhandelen. Voor Alfa Romeo was die associatie dus wel negatief in het thuisland, veel Italianen kochten vroeger juist daarom een Lancia.
Wat te denken van de Alfa Romeo Arna? Spuug- en spuuglelijk…
@ilquadrifoglio Bizarre redenering van FCA weer dit. De wegen van De Trui blijven onbegrijpelijk. Toch juist prachtig, dat gebruik van Alfaatjes door de politie. Altijd favoriet geweest want snel, scherp rijdend, goeie uitstraling etc. Denk aan de mooie scenes met Giuliaatjes uit die mafiaserie De Octopus destijds. Maar nu opeens niet meer willen meedoen, bizar. Een Giulietta lijkt me toch logischer keus dan een Leon.
Dat ze zo trots naast die elektrische auto kunnen staan

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).