A10 en A13 eind maart terug naar 80 km/u

Auteur: , 51 Reacties

Nog een maandje en dan moet de cruise control weer twee tikken lager voor wie op de A13 bij Overschie of de A10 bij Amsterdam-West rijdt. Minister Schultz verlaagt de Vmax er van 100 naar 80 km/u.

'80' op de cruise

Voor zover het mogelijk is tussen al die opgehoopte fijnstofdeeltjes en overige Pure Longterreur des Doods hing dit besluit al even in de lucht: op beide trajecten hadden belangengroeperingen via de rechter afgedwongen dat de minister haar eerdere verhoging van 80 naar 100 beter moest onderbouwen.

Dit jaar wordt de gemeten vervuiling op de A13 niet overschreden, per 2015 komt een overschrijding in zicht. Over pakweg twee jaar, als de A4 tussen Delft en Schiedam naar verwachting opent, verwacht Schultz een significante daling van de uitstoot langs de A13.

Op de A10 is in het algemeen vrij weinig aan de hand, behalve op één ‘blind spot’. Hier bevinden zich twee flats tegenover elkaar, waardoor de viesbah-lucht niet goed weg kan stromen en de fijnstofrommel zich ophoopt, met name rond de onderste verdiepingen. Schultz toont zich solidair met de flatbewoners, en maakt het stuk nu 80 (er was dus geen betere motivatie voorhanden).

Overigens heeft de minister inzake het besluit van de rechter aangaande de A13 hoger beroep ingesteld bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, maar gedurende dit hoger beroep wordt de Vmax als gezegd wel aangepast. En zo blijven we steggelen over wat maximumsnelheden. Is het alle moeite en kosten waard?51 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Te debiel voor woorden dit. Het maatschappelijk belang van die snelwegen is veel groter dan het welzijn van die paar paupers op de eerste verdieping van een of andere stinkflat. Breek dan die flat gewoon af. Geldt ook voor Overschie.
@parker: hey Remy, ga eens snel je boek weer in…
@850t5r: ik vond Remy toch altijd wat vriendelijker dan mijzelf, maar goed, tijden veranderen.
@parker: mmm… Ik had ook nog een duits boek in m’n hoofd maar dat wou ik je niet aandoen…
Klokkenwinkel van een E46 coupé, nice!
@erwh:
e46 met 3 ton en nogal wat problemen lijkt mij (dsc en remmen bijvoorbeeld)
@super: Nee hoor, DSC staat gewoon volledig uit (zo ziet dat er bij een E46 uit). De bestuurder wil waarschijnlijk gewoon een goede 0-100 tijd neerzetten met een lege tank. ;-)
@erwh: Of heeft dat net gedaan en rijdt nu zo zuinig mogelijk op de cruisecontrol naar het volgende tankstation.
@erwh: denk eerder dat de auto inmiddels is beland bij een eigenaar met een “laag budget” om het maar eens vriendelijk te zeggen. Zo iemand die bespaart op noodzakelijk onderhoud en die er voor 10 euro brandstof in gooit inplaats van de tank vol te gooien.
Maar ja, dat is nou eenmaal het lot van de BMW op leeftijd…
@erwh:
als er een probleem mee is gaat dat lampje ook branden weet ik uit ervaring…
@super: Hoeft niks te betekenen. Remmen zijn gewoon slijtdelen en de DSC/ASC kan gewoon uit staan. Als er echt een probleem zou zijn, zou vaak ook de handrem en ABS lampjes tegelijk branden, wat betekent dat er een probleem in de ABS sensor zit.
@jzaero: je was me voor…
Al zie ik niet in waarom iemand ASC uitzet, maar wel op de CC rijdt…
@parker: Je verwoordt, op een wat harde/directe manier, wel wat 99% van de bestuurders op dat traject en waarschijnlijk 80% van alle mensen die niet langs een snelweg wonen denken.
En daarnaast is het ook niet zo alsof die mensen in die stinkflat hun raam open hadden (lawaai) of zo.
Oplossing. Jas daar 4 palen in de grond, span er een goed zeiltje tegen (of timmer er anderes een zooi Gamma planken tegenaan): dirty-spot opgelost.
Voor iedereen die bij een snelweg, provi-weg of luchthaven woont waar het nu nog niet zo erg is: hup, verhuizen, kan zomaar erger worden… Maar ja, dat zeiden we 10, 20, 30 en 40 jaar geleden ook al tegen die mensen.
@parker: Haha ja hoor zo ken er nog wel 1 over Schiphol met al die pauperhutjes onder de aanvliegroutes…
@parker:

In Overschie gaat het om meerdere woningen, waaronder ook koopwoningen. Als jij dat gaat betalen [geen executiewaarde!], dan zullen ze graag verhuizen?

Dus ga jij dat betalen…Vast niet!
@parker: kan ik op jou stemmen met de gemeenteraadsverkiezing?
@parker: Een beetje dom wat je hier zegt. Om naar mijn werk te gaan rijd ik vaak over de A10 west. Ik verbaas me ook altijd hoe je in zo’n flat kan wonen, want laten we eerlijk zijn, je gunt t je ergste vijand nog niet eens. Je benadering vind ik ook heel simpel; “die paar paupers” – je kent de persoonlijke situatie van die mensen niet.
Ontopic: je mag daar na 19:00 uur nu ook al noet harder dan 80 km/h
@krokant: ik was nog niet uitgepraat:) Hoe veel verschil gaat het maken qua uitstoot? En is dit wel bevorderlijk voor de doorstroming?
Graag verzoek ik iedereen om in een zeer lage versnelling door deze trajecten te rijden.

Danku
@pleiades: Waardeloos idee, daar heb je alleen jezelf mee
@marikoelolo: Oh god… Als je hoog in toeren rijdt, stoot je meer fijnstofdeeltjes uit. Als ik 80 in z’n zes rij zit ik ergens rond de 2000 toeren, als ik dat in z’n 3 doe zal ik ergens rond de 5500 toeren zitten….

Maarja het was maar een geintje.
@pleiades:

Dat is ook het kromme aan dergelijke aanpassingen. Veel mensen zullen bij 80 km/h toch een versnelling terugschakelen, dus uiteindelijk win je er praktisch niks mee..
@72bug: Waarom zou je in een auto in godsnaam een versnelling terugschakelen voor 80 km/h? Ik ken geen enkele auto die niet constant (niet accelererend) 80 in zijn hoogste versnelling kan rijden.
@RRenault:

Gevoelskwestie.. Ik denk dat er voldoende mensen zijn die dat doen. Als je dan ook nog harmonica-gedrag krijgt, zal dat helemaal gebeuren.
@RRenault: Renault Mégane 1.5 dci eco2, om er een te noemen…
@RRenault: Als ik met mijn VW Golf 1.9 tDI 80 rij schakel ik dus mooi wel terug van de 6 naar de 5.
@RRenault: Dat is juist het probleem, 80 kan je wel rijden, maar als de snelheid wat hoger word zie je al gou dat mensen wel ff terugschakelen om die 130 weer snel te kunnen rijden. Gevolg: remmen, optrekken, remmen, optrekken —> nog meer vervuiling.

Als iedereen nou gewoon 100 of 120 rijd, constant, zonder de rem aan te raken en zonder oscillaties in het gasgeven, dan bespaar je al een significant deel op je brandstof.
@b00m3rang:
Tja, dan heb je dus een onder gemotoriseerd muesli hok.
Als ik 80 rij in 6 gaat hij als een vuurpijl af als ik jeuk krijg in m’n kleine teen.
waar maakt iedereen zich druk om?
Ik rijd beide trajecten met grote regelmaat en sinds je er 100 per uur mag, rijden de meeste automobilisten er toch nog steeds 80, dit uit pure angst van onze terreur-politie en trajectcontrole.

En trouwens, is het daarnaast nu zo belangrijk om op deze belangrijke verkeersader 100 te rijden?
Er rijdt daar veel in- en uitvoegverkeer
Het enige wat me wel irriteert is dat de snelheidsverschillen met inhalen zo enorm klein zijn, dat een inhaalmanoeuvre bijna net zo lang duurt als een Bijbels verhaal uit Genesis.
En dat, dat vind ik weer gevaarlijk, want inhalen; zo is mij geleerd; dat hoor je zo snel mogelijk te doen.

Maar goed, de angst regeert al jaren in Nederland.
@desjonnies: “dat vind ik weer gevaarlijk, want inhalen; zo is mij geleerd; dat hoor je zo snel mogelijk te doen.”
Dat klopt. Nou ja, als er sprake is van tegenliggers. Maar je kunt de vraag stellen of voorbij rijden op een andere rijstrook in dezelfde rijrichting eigenlijk wel inhalen is. Als geen ander verkeer hindert (zoals bij een groot snelheidsverschil wat je hebt met een vrachtwagen met 90 op de linkerstrook van een 130 snelweg) maar je snelheid om en nabij de maximum snelheid is dan maakt het toch eigenlijk niet echt uit hoe lang het duurt.
@desjonnies:
ga je nou redelijk lopen doen op een onderbuik blog voor 19 jarige mannetjes?
Luchtvervuiling bij Overschie zal weer enorm toenemen.
De geluidsoverlast daarentegen neemt enorm af al weer iedereen in de file staat voor de deur.
80km heeft bewezen daar absoluut niet te werken.
Je staat dan in de spits altijd in de file.
Met 100km/u geeft het kleinpolderplein de stad uit nauwelijks fileproblemen
@n54coupe:
Nu woon ik daar toevallig in de buurt en rij ik daar dagelijks maar het maakt dus geen f*ck uit of je nu 80 of 100 mag. De tijdswinst op dat stukje bij Overschie gaat de 10sec echt niet overschrijden. Het is immers maar 2 kilometer. Waar lullen we dus eigenlijk over.
Laat onverlet dat het mij geen moer kan schelen hoe hard je daar mag rijden trouwens.

Helaas denkt 1 bejaarde die met haar tuintje aan de geluidswal woont, gesteund door een zakkenvuller van GroenLinks daar een andere mening op na houdt.
@tupperware: Voor de tijdswinst maakt het inderdaad niks uit of je 80 of 100 km/u mag.
Maar dat is het punt ook niet. Omdat het daar ook trajectcontrole is rijdt iedereen er toch al spastisch te langzaam. Met een 80km zone gaat iedereen weer 73 rijden, en dan worden de vrachtwagens weer boos die van de A16/A20 af komen, en die gaan doorschuiven naar baan 2, dan kunnen de auto’s niet meer invoegen uit A20/HvH en Overschie, gaat iedereen remmen, en alles staat weer stil.
Ik kom er elke dag in de avondspits, en heb het jaren zien gebeuren toen de 80km beperking er was. Elke avond de stad uit stond het vast.
Met een 100km/u limiet is dit effect veel minder, invoegen gaat er beter. Geen idee precies waarom, want effectief rijdt iedereen in de avondspits nauwelijks harder dan 80, maar zo is het wel. Gevolg: veel minder files in de avondspits de stad uit. Voor verkeer vanuit Delft maakt de 80km zone zowiezo niets uit. Die hebben altijd te maken met de invoeg op de A20, dat staat altijd stil in de spits…
Dan hadden ze niet in die pauperflat moeten gaan wonen
Mooi man, zo’n E46 dashboard :-)
@Brum: Deze man/vrouw moet alleen wel ff tanken en de remblokjes vervangen…
@Brum: Ja man.. Geef je t ff aan m door? ..
@sebasjuhh: Zo, was de melk zuur?
Dit zijn de prioriteiten in NL, doen we 100, of toch liever 80? en hoeveel flitsers/TC’s plempen we daar neer om te HANDHAVEN!!!?
Klokkenwinkel van een E46 coupé/cabrio, nice!
Ik rijd 100% elektrisch, mag ik daar dan wel 100km/h? Ik heb immers geen directe uitstoot op die locaties!
Probeer het eens zou ik zeggen :_
@sir_smokalot: Wel een mooi proefproces denk ik zo. Ben benieuwd hoe de kantonrechter er op reageert.
Dat is best een interessante vraag, hoewel ik de EV-rijder weinig kans geef. Regels zijn uniform. Zou het me zelf niet op de hals willen halen.
@widodh: Leuk bedacht, maar je zal geen kans maken :-)

Je hebt te maken met verkeersregels en de regel zegt 80. De reden waarom het 80 is (en niet 81) staat niet ter sprake, dus je (valide) punt zal je niet kunnen maken…
Oplossing: lagere maximumsnelheid maar dan geen traject- of flitscontroles. Omwonenden en Mjödefensie blij, automobilisten blij.
Just a guess: Is de meeste uitstoot op het A13 traject niet te wijten aan files? volgens mij staat het daar in de spits vrijwel iedere keer vast. Ik gok dat de uitstoot een stuk minder zou zijn als je er ieder moment van de dag gewoon door kan rijden (ongeacht of je 80 of 100 rijdt). Wat dat betreft zal uitstoot volgens mij niet direct aan maximum snelheid te linken zijn.
@marv46:

Dat weet jij, dat weet ik…En die droeftoeters ook wel. Maar het is wel zo handig om een nieuwe geldbron (opnieuw) aan te boren ‘vanwege de accijnsverlaging’? Die trajctcontrole zal met graagte weer worden aangezet…Let maar op!

Het geld met wel blijven binnenstromen in Den Haag….
@marv46:
Ach, na 2015 (dan is de A4 tussen Schiedam en Delft open) wordt het gewoon weer 100.
Als ze dan ook de A16 doorgetrokken hebben is de A13 gewoon een hele brede lokale weg waar geen hond meer rijdt en kan de snelheid naar 130.
Leuk, maar je moet je remblokken vervangen en wellicht je schijven, ESP (ASC) weer aanzetten, tanken en je kilometerstand terug schroeven ;P

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).