Aandeelhouders stemmen in met bonus voor Elon Musk

Auteur: , 30 Reacties

Iedereen verdient wel een cadeautje op zijn tijd, vooral de man die Tesla op de kaart heeft gezet.

elon-musk-geld-fotosoep

Goed, er is misschien bij deze zaak sprake van meer dan een cadeautje, maar het komt erop neer dat de geldtoevoer van Elon Musk wel eens bizar grote vormen kan gaan aannemen. Een deal tussen Tesla en de aandeelhouders van het merk zorgt ervoor dat Musk uiteindelijk een lekker hoog geldbedrag op zijn rekening mag laten storten.

De deal werkt vrij simpel: Tesla wordt, zoals bekend, voor een groot deel ondersteund door aandelen. Die aandeelhouders willen graag dat het merk Tesla niet instort als een kaartenhuis en stimuleren het merk om te groeien. Bij een ‘mijlpaal’ in bedrijfswaarde krijgt Elon van de aandeelhouders een bonus.

In eerste instantie krijgt Musk een optiepakket dat nu 2,6 miljard waard is. Die opties mag hij echter pas (deels) verzilveren bij de zogenoemde mijlpalen. Tot die tijd krijgt hij GEEN salaris en GEEN bonus, zo meldt CNBC.

Als Musk alle mijlpalen/doelstellingen haalt, dan is het pakket opties uiteindelijk 55 miljard waard. Op dat moment zou het bedrijf een marktwaarde van 650 miljard hebben, dus dan heeft Elon goed zn best gedaan. Gezien de huidige marktwaarde van “slechts” 52 miljard is er nog even te gaan.

De aandeelhouders geven dus groen licht, dat betekent echter niet dat iedereen dit een goed plan vindt. Adviseurs Glass Lewis en International Shareholder Services (ISS) zien beren op de weg. Het gaat een duur grapje worden namelijk, daarvoor hoef je alleen maar te kijken naar de grote bedragen die eerder genoemd zijn. Ook is er een risico dat het plan andere aandelen of aandeelhouders benadeelt. Een ander argument wat ISS aanhaalt is dat Tesla zo’n impuls niet nodig heeft om te groeien op de aandelenmarkt. Daar hebben ze eigenlijk ook wel gelijk in, maar het houdt Elon en Co niet tegen. Nog steeds hopen we dat 2018 het jaar wordt waarin we massaal Model 3 kunnen rijden, iets wat noodzakelijk lijkt om Tesla in leven te houden. En zo’n aandeelmatige boost kan daar hopelijk aan bijdragen.

P.S. ik neem geen verantwoordelijkheid voor de headerfoto, het is een authentieke fotosoep door natuurlijk niemand anders dan @Jaapiyo.30 reacties

Joh .. wat democratisch ..

Net als die ING topman die geheel met instemming van Balkenende (ja .. die normen waarden jankert met zijn Balkenende-norm huil bekkie) ook een vette bonus kon graaien ..
Op de NL- “democraten” wijze dus ..
@lincoln: don’t hate the player, hate the game.
@jochempie

Ga toch geen spel haten !!
Net zo dom als een schemerlamp haten ofzo ..
@lincoln: nou, ik vind dit wel wat anders dan bij ING.

Tesla = Elon Musk = Tesla

Ralf Hamers is loonslaaf (oke, CEO, maar toch) van ING. Als dat fout gaat helpt de overheid de bank, krijgt Hamers een andere baan en loopt ie nul risico.
@escort77:

Klopt ..
beloning voor musk bestaat uit een aandelen pakket ..
Geen baar geld dus ..
En is absoluut WEL democratisch besloten ..

Heeft idd nix met achterbakse Balkenende praktijken te maken ..
@lincoln: Dat was idd belachelijk, dat die vent ING die salarisverhoging niet kreeg. Ben je CEO van een groot bedrijf, krijg je niet eens een salaris wat daarmee in lijn is. Ik denk dat ik ook maar niet meer hard ga werken, heeft toch geen zin, beloningen mogen niet worden gegeven in dit land van zielige nivellerende moraalridders
@vondick: Als je aan 2 mil niet genoeg hebt ben je een zielig kkventje.
@vondick: en onderdeel van het probleem.
Denk niet dat de bonus nog dit jaar geïncasseerd kan worden… maar lekker belangrijk. Tegen de tijd dat die mijlpaal behaalt wordt lopen de huidige aandeelhouders vrolijk mee in de polonaise (met Musk voorop)
@jorden: Het idee is juist dat ie voor deze beloning nog 10 jaar aanblijft als CEO. En in die tien jaar krijgt ie dus niks uitbetaald. En pas als ie Tesla (die nu volgens vele al overgewaardeerd is op de aandelenmarkt) 12 keer zo veel waard weet te maken op de beurs.

Dat zijn dus best wat voorwaarden.
So what,

Heb het even snel uit zitten rekenen… Stel dat Musk de maximale bonus haalt kost dat maar € 1000,- extra per Tesla op de kale fabrieksprijs…

Inclusief BTW, invoerrechten en de hele mikmak betaalt je als klant maar € 2000,- extra…

Wat koop je daar tegenwoordig nog voor, behalve een leuk Zwitsers klokje, een paar handgemaakte Italiaanse schoenen en een nieuwe golftas…

Allemaal spullen waar je toch voor schut mee loopt, en gun die man ook wat…
@moveyourmind: Je bent altijd welkom om bij ons voor 2000 euro een zesde van een racefiets aan te schaffen.
@moveyourmind: Jij hebt wat met Zwitserse klokjes vanavond, of niet? ;)
@granlusso: vandaag is Baselworld 2018 aan de gang, een beurs voor horloges. Misschien daarom?
@moveyourmind: Een leuk Zwitsers klokje koop je niet voor 2k.
Gun die man zeker wat. Hij her- investeert zijn geld tenminste voor een belangrijk gedeeldte. Deze man bezorgt ook veel mensen een baan. Dan vind ik zo”n beloning meer terecht dan al die miljoenen die die verwende voetbaljongetjes bij elkaar schrapen.
@tttijn: voetbaljongetjes bezorgen ook anderen mensen een baan
Wanneer kunnen we curses photosoep verwachten van de enige echte @jaapiyo?
@kimhung: Dat is niet aan te leren. Dat is een talent: je hebt het of je hebt het niet. Jaapiyo is overduidelijk gezegend met dit talent.
@berlinetta: Klopt. Heeft niets te maken met het feit dat Jaapiyo vanaf z’n achtste op de Compaq laptop met Pentium III processor elke minuut van z’n vrije tijd heeft opgeofferd om z’n soepskills te honen.
@Jochempie: met specialisatie grote gele pijlen
Zonder reiskosten zou ik niet akkoord gaan
Maar wat zijn de mijlpalen dan?
@ikleesookoverautos: Je weet toch wel dat je voor de echte info niet op AB moet zijn. Google het even zou ik zeggen.
@amg65: gelukkig staat er wel altijd een bron bij. En daar staat verder ook geen info bij over die mijlpalen. Beetje gekke reactie.
@720s: Blijkbaar niet, anders zou er niet om gevraagd worden ;). Meestal ontbreekt gewoon een groot gedeelte van de info, dat is niet erg, het is een ‘blog’. En jij vindt de CNBC dus de beste bron? Beetje apart.
@amg65: het staat een ieder vrij om info te zoeken alwaar hij/zij vertrouwen in heeft. Beetje apart is jouw reaktie inzake CNBC, waarom heb je er geen vertrouwen in en waar vindt je betere en betrouwbare info? Welke Bron moeten we volgens het orakel amg65 WEL raadplegen om voor zijn vol aangezien te worden…..
@amg65: Het is voor zover ik zelf kon vinden de enige ‘bekende’ site die dit behandelde. En al waren er wel andere, het werd nergens vernoemd. Ik ga niet beweren dat dat automatisch betekent dat CNBC blind te vertrouwen is maar om dan gelijk te zeggen dat hier nooit informatie voorbij komt is wel een beetje kortzichtig vind ik. Blog of niet, het doel is vaak wel informeren. Ook voordat ik zelf schreef vond ik dit een informatieve website, al zeg ik het zelf.
Anderzijds, je klikte wel ;)
@720s: Ik heb al die mijlpalen al gelezen, elders. En al voordat ze goedgekeurd waren door de aandeelhouders. Dus misschien toch even verder zoeken voortaan!
En ja uiteraard klik ik. Weet ik bij voorbaat of de juiste info erin staat dan? Haha. En in 99% van de gevallen van Tesla nieuws, heb ik het al gelezen. Dus dan zie ik vaak meteen wat er ontbreekt.

Maar ik begrijp dat klikken het hoofddoel is, en dat lukt! Het is dan ook niet mijn werk..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).