AB-lezer maakt de Bugatti Chiron van LEGO

Auteur: , 77 Reacties

Hij doet het gewoon!

LEGO Chiron AB-lezer

Nadat we eerder deze maand vertelden over de gloednieuwe Bugatti Chiron van LEGO Technic, schijnen we een aantal van jullie voldoende gemotiveerd te hebben om er direct een te bestellen. Één van de lezers, @mbeye, hield ons enthousiast op de hoogte van het proces.

Het bouwpakket werd begin vorige week (klik) op de deurmat gedeponeerd, en na zestien uur knutselen heeft hij het voor elkaar gekregen het schaalmodel tot één geheel te maken. Vreemd is de duur van het project niet, daar het LEGO Technic-bouwpakket bestaat uit liefst 3.599 stukjes. Hiervan beweegt overigens een aanzienlijk deel. Afgezien van de actieve achtervleugel zijn de W16 motor en zelfs de paddle shifters te bewegen.

LEGO Chiron AB-lezer

Krijg je wel een beetje waar voor je geld? Lastig te zeggen. Hoewel je er zeker de nodige uren in moet steken voordat het apparaat klaar voor actie is, blijft het een bijzonder prijzig schaalmodel waarmee je verder weinig kunt doen. Aan de andere kant, voor 399 euro heb je bijna een volledige dag aan bouwplezier achter de rug en houd je er een fraai uitziende hypercar aan over, waarmee je de huiskamer weer een klein beetje kleurrijker kunt maken.

Mocht jij zo’n zelfde bouwpakket nu ook hebben aangeschaft? Schiet er dan een aantal foto’s van en mik ze op Autojunk! Bekijk HIER het volledige bouwproces.

AB-lezer maakt de Bugatti Chiron van LEGO77 reacties

Ik vind het leuk. En duur.
@acakoning: probeer het eens met een 3D printer..zit je in 2025 nog te wachten. En duurder.
@acakoning: Ach, wat is duur…
Even wachten tot die van Lepin uit komt. Bijna niemand die het verschil ziet.
@janjansen: alleen jammer dat we zo Lego langzaam om zeep helpen. Laat Lepin lekker hun eigen modellen op de markt brengen, dan kunnen ze op eerlijke voet concurreren.
@dondeboer: Zo origineel was Lego niet, zoek maar eens op Kiddicraft. Lego heeft inmiddels wel genoeg geprofiteerd en met prijzen van meer dan een paar honderd euro roepen ze het op zichzelf af.
@silverarrow: Dat wist ik niet. Maar er zit natuurlijk nog een zeer belangrijk verschil tussen een kopie en een vergelijkbaar product op de markt brengen. Je betaalt lego niet alleen voor het product, maar ook voor het creatief eigendom. En ik vermoed dat VAG ook nog een knap stukje van de koek krijgt.
@dondeboer: het helpt natuurlijk voor de prijzen ook niet mee dat de Denen die blokjes op milieuvriendelijke manier laten maken door volwassenen die een eerlijk loon krijgen. Dat hebben ze in China een stuk beter voor elkaar.
@dondeboer:

Bij Lego heb je ook een betere badgebeleving ..
@lincoln: Yep.
@dondeboer: in China wordt het gemaakt door kinderen die bij hun sollicitatie de directie wijs hebben weten te maken dat ze ouder dan 16 zijn. En dan hoeven ze niet de gehele dag te werken, nee hun werkdag beslaat maar 18 uur. En wij in het wilde westen, wij hebben gelukkig weer iets voor weinig kunnen aanschaffen, want Lego is zo ongehoord duur.
@rhellema: inderdaad. Dat was ook mijn punt.
@rhellema: Ahhh… ik ga bijna huilen!
@dondeboer: Omdat het Lego is, verandert kopiëren opeens in “een vergelijkbaar product” op de markt brengen…? Zal wel de badgebeleving zijn waar lincoln het over heeft…
@silverarrow: lego jatte inderdaad het idee van het blokje, maar volgens mij niet ontwerpen van de speelgoedsetjes zelf. Ook niet sjiek, maar toch een ander verhaal dan 1:1 hetzelfde product van 3500 stukjes aanbieden. Maar daar kijk jij vast heel anders tegenaan.
@dondeboer:

In China worden Lego blokjes met de hand gemaakt door kinderen van een jaar of 7 ..
In Scandinavië door gepensioneerde notarissen ..

Ook met de hand uiteraard ..
@lincoln: ik heb echt oprecht geen idee welk punt je probeert te maken. Of in jouw geval, welke twee puntjes.
@dondeboer:

Dat het geen flikker uitmaakt wie er op dat knopje drukt in de fabriek ..
@lincoln: het maakt inderdaad geen flikker uit niet wie, als die persoon meerderjarig is, een normaal salaris krijgt én nog wat vrije tijd over heeft. En daar heb ik m’n twijfels bij.
@dondeboer: Daar kijk inderdaad heel anders tegen aan inderdaad. 1:1 een product kopiëren dat aan de basis staat voor een miljarden industrie vind ik persoonlijk erger dan één enkel ontwerp kopiëren. Dat jij dat onderscheid niet kan maken, is niet mijn tekortkoming…
@silverarrow: zucht. Lego heeft een redelijk onbekend product gejat en dat groot gemaakt met eigen creatieve ontwerpen. En daarna het patent gekocht. Niet sjiek, maar in het verleden heel vaak voorgekomen. Zie bijvoorbeeld de soap rond Edison. Die chinezen kopiëren producten zonder zelf te innoveren. Dat vind ik inderdaad een ander verhaal dan een reeds populair product kopiëren. Maar gezien de toon van jouw reactie gaan we hier vanavond niet uitkomen. Het ga u goed ;)
@dondeboer: Haha, de “toon” van mijn reactie? Zucht… Gevalletje pot en ketel ;).
@silverarrow: hmmm nu ik het teruglees heb je daar wel een punt ja. Sorry.
@dondeboer: je hebt Lepin, de kopieën, en Xingbao. Onder dat laatste label brengt Lepin eigen ontwerpen en gelicenseerde MOCs uit.
@Dizono: weer iets geleerd :)
@dondeboer: ergens hoop ik dat het ook een signaal is naar Lego. Oude sets worden tegen compleet doorgesnoven prijzen aangeboden, terwijl Lepin deze uitbrengt voor schappelijke prijzen. Neem even een gemiddelde truck van de Model Team collectie. Kost nu zo’n €800,-. Lepin vraagt er €60 voor. Dan blijft het wel zo leuk.
@ghost: Net als een Lambo Uruzgan.
@ghost: heb nog zo’n Boeing 787 dreamliner set liggen. Ongebruikte stickers. Is volgens mij dubbel zoveel waard als de nieuwprijs.
@janjansen: die is er al, 129 dollar op Ali.
@etype: Alles nog in de Pre-Sales toch?
@janjansen: namaak blijft namaak.
@janjansen: En door dat altijd maar goedkoper willen gaat echte kwaliteit compleet naar de kloten en krijgen we meer en meer te maken met de weggooiconsumptie.
@rhellema:

We hebben het over een speelgoed autootje ..
Worden per definitie gemaakt om weg te tyften ..

Jij mag geen drank meer vandaag ..
@lincoln: Lego hoef je niet weg te tyften, real life auto’s daarentegen zijn wel gebouwd om te vergaan.
@rhellema:

Daar denken bij die keurig nette Scandinavische toko heeeeeeeel anders over ..
@lincoln: dat speelgoed is gebouwd om uitbreidingen te doen, is toch echt iets anders dan iets weg flikkeren. Het Lego waar mijn oude heer mee heeft gespeeld past op het Lego waar ik mee gespeeld heb wat op zijn beurt weer past op het Lego wat mijn jongste nu van zijn verjaardagsgeld koopt. Maar zoals altijd weet jij het natuurlijk veeeeeeeeeeeeel beter dan ze zelf bij Lego weten.
@rhellema: mijn Lego gaat langer mee dan de auto’s die ik gereden heb.
@fiero:

Joh .. en er is nog steeds geen Lego overschot ..
@lincoln: kijk eens op de sloop wat overschot is…
@lincoln: Had een van de jongetjes wat jou vroeger pestte toevallig veel Lego? Je lijkt een beetje gefrustreerd.
@lincoln: Dit in tegenstelling tot dom gelul…
@rhellema: ben het met je eens maar met alle respect, deze set is van €399,- is echt te duur. Het zelfde geldt voor de Millenium Falcon UCS waar men nu €799,- voor vraagt terwijl deze enkele jaren terug nog voor €499,- nieuw werd aangeboden. Zelfde set, evenveel steentjes, etc, €300,- verschil. Zeker omdat de Deense vakbond betere arbeidsomstandigheden heeft gepleit, laat me niet lachen. Het is om te janken!
@ghost: ik weet niet of het te duur is, dat jij dat vindt is je goed recht natuurlijk maar ik kan pas zeggen of het te duur is als ik de set met eigen ogen heb mogen aanschouwen.
@ghost: de prijs per blokje is wel redelijk consequent bij lego, dus die sets zijn het in vergelijking met andere dozen gewoon waard. Die Millennium Falcon bestaat uit meer dan 8000 stukjes, een stuk meer dan die van een paar jaar terug (ja, dat was een andere set)
@dondeboer: denk je echt? Ik vind persoonlijk van niet. Als dat zo was, waren alle steentjes de prijs in grammen plastic imo waard. Maar wat mij stoort bij sets als de millenium falcon is het statement dat LEGO wil afgeven met; “het zijn 8000 stukjes”. Ja, ik ben met je eens dat het er meer dan ooit zijn maar kijkend naar de hoeveelheid piepkleine steentjes erin zitten, is het al snel een beetje koffie dik kijken. Dat vind ik nogal jammer.
@janjansen: is er al, 113 euro op ali
@janjansen: het kutte is alleen dat die waarschijnlijk uit 12000 stukjes bestaat want 1 op 1 overnemen kan niet.
@janjansen: totdat je het aanraakt. En in elkaar zet. Doe mij maar voor 400 euro het echte spul.
Ik zou het heel graag willen hebben, maar ik ben als de dood dat m’n zoontje er mee aan de haal gaat…
@awesome: mijn neefje van 4 “speelt” ook met mijn porsche. Ik zeg wel tegen m dat hij mak moet doen, en als er eens wat afvalt, is het echt niet moeilijk om het weer in elkaar te zetten. Het blijft natuurlijk gewone lego
@awesome:

Als Kinderen in China met Lego spelen noemen we het “kinderarbeid” ..
Hard goedkoop plastic ..

Typisch VAG ..
@lincoln: goedkoop zijn ze allebei niet.
Maar Lego gaat langer mee dan Vag’s. Lego is meer premium.
@lincoln:
Bestaat er ook zacht en duur plastic?

Btw als Amerika liefhebber moet jij toch van plastic houden?

@generaalalfa:

Ja hoor ..
Noemen we “alcantara” ..

Btw .. als Italië liefhebber heb je natuurlijk geen idee waar dat spul vandaan komt ..
@lincoln: komt uit Japan.
@ikleesookoverautos:

LOL ..
Ben alleen bang dat je serieus was ..
@lincoln: oooh alcantara ..

Ik dacht siliconen ..
Ik vind het een beetje jammer dat er tegenwoordig voor elke vorm er wel een blokje is.. vroeger ( zo’n 35 jaar geleden, ouwe!) moest je vaak improviseren met de beperkte soorten blokjes, goed voor constructief leren denken…
Het leukste was toch wel je eigen creaties bouwen, steeds groter en ingewikkelder…
@fiero: daar verbaas ik me ook over! 30 jaar geleden moest ik het maar zelf uitzoeken.
Nu heeft mijn zoon al een bak vol delen waar ie nauwelijks iets mee kan behalve dat waar het stukje voor gemaakt is..
-edit: nutteloze bijdrage-
Maar start ie ook? 🏎
Ik ben ook druk bezig met de mijne!
Ja leuk, maar waar zitten de pedalen? Waar laat je überhaupt je benen?
Lijkt behoorlijk volgebouwd te zitten de ruimte onder het stuur.
@alcantara: klopt, en er zit ook geen alcantara bekleding in 😉
@alcantara: de geruchten gaan ook dat deze versie geen 1500 pk heeft.
Waarom moet dit op AB? Ik heb een puzzel gemaakt van 1000 stukjes, ik wil ook een eervolle vermelding!
@silverscope: staat er een auto op? Nee? Dan is het jammer, anders pica’s op autojunk 😉
@ikschrijfookoverautos leuk stukje! Grappig om dit zo te lezen op de AB tijdlijn.
@mbeye: nu weer uitelkaar halen en er heel iets anders van maken. Nog leuker!
@fiero: is er een alternatief model bij eigenlijk?
@ghost: geen idee hoe dat is tegenwoordig, vroeger vaak wel.
Crux is natuurlijk je eigen fantasie!
@fiero: nee op dit moment nog geen zogenaamd B-model
Gaaf! Misschien toch een keer aanschaffen!
Model van 399 euro met …… STICKERS [email protected]?!!11!!)*(#
Voor €400 staat het over 40 jaar nog leuk in je “man cave” Je kleinkinderen zullen er dol op zijn en kan je 400x vertellen wat een idioot project het was van ene meneer Piech met grootheidswaan. Dat het niet op batterijen rijdt, maar een 8 liter W16 motor met 4 turbo’s.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).