Advocaten opperen wereldwijd verbod op Top Gear

Auteur: , 53 Reacties

De nooit uitgezonden mompeluitspraak van Jeremy Clarkson waarin hij het n-woord bezigt is de druppel.

Van autostoel naar schopstoel

Althans, dat stelt het Britse advocatenkantoor Equal Justice, een advocatengroep die in een brief aan Barack Obama en ambassadeurs van 214 landen waarin Top Gear wordt uitgezonden oproept om de n-woord-kwestie tegen het licht te houden. Om te beoordelen of de tv-show nog wel uitgezonden kan worden.

Het lijkt een verregaande oproep, maar voor dit voor dit advocatenbureau is het aanklagen van Top Gear om vermeend racisme een gewoonte aan het worden. Eerder stonden ze een Indiase actrice bij die aanstoot nam aan het woord ‘slope’ in de Buma special, niet lang daarvoor vertegenwoordigden ze Iris de la Torre, die de show in 2011 aanklaagde vanwege de stereotypering van Mexicanen. Iets waar de BBC later haar excuses nog voor heeft gemaakt. Nu duikt Lawrence Davies, directeur van het advocatenkantoor, vol in het n-woord-debat en loopt in the Guardian leeg over het racisme van Jezza (hij vindt ook dat de BBC hem moet ontslaan):

“Clarkson zegt dat hij er alles aan heeft gedaan om de opnames niet op tv te laten verschijnen. Maar hij had in de eerste plaats dat rijmpje niet moeten zeggen, of op z’n minst een ander woord in de opnames moeten gebruiken, zoals ‘tiger’.”

De ophef ontstond om een item over de Subaru BRZ en Toyota GT86. In het rijmpje “Eeny, meeny, miny, moe” hoor je Clarkson inderdaad iets mompelen dat op ‘nigger’ lijkt – wat hij later ook toegeeft in een videoboodschap – maar dit bewuste item is nooit daadwerkelijk uitgezonden.

Dat maakt het schrijnend. The Mirror en alle Jezza-haters maken stampij om een nooit uitgezonden filmpje, waarin het n-woord alleen met audiobewerking enigszins hoorbaar wordt gemaakt, maar nog steeds niet helemaal duidelijk is. Jezza is volgens ons best veel dingen: een notoire schuinsmarcheerder, lomp, oncomfortabel lang, bevooroordeeld qua Britse automerken en een sublieme entertainer. Maar racistisch staat niet op het lijstje. Bovendien, die brief van Equal Justice aan de POTUS en een leger ambassadeurs gaat helemaal niets uithalen, maar het racismeprobleem wordt nu wederom in de schoot van Jeremy gelegd, terwijl er tocht echt belangrijkere racisme-issues zijn die aandacht verdienen.

De videoboodschap met reactie van Jezza kun je vinden op Autojunk.nl:
Video: Clarkson maakt statement over gebruik N-word

Jeremy zegt in zijn Sunday Times-column van gisteren overigens dat hij wel zijn laatste waarschuwing van de BBC heeft gehad. Nog één misstap en de money cow van BBC Worldwide staat op straat:

“I’ve been told by the BBC that if I make one more offensive remark, anywhere, at any time, I will be sacked. And even the angel Gabriel would struggle to survive with that hanging over his head.

It’s inevitable that one day, someone, somewhere will say that I’ve offended them, and that will be that.”

Krijgen de Equal Justice-advocaten alsnog hun zin.53 reacties

Tja, als je een kleurtje hebt mag je dat N woord te pas en te onpas gebruiken, als een wit-mens dat doet is het hek van de dam.
Ik noem dat hypocriet.
@tupperware: Dat komt omdat mensen met een kleurtje het woord anders gebruiken en het woord een andere betekenis geven… Bij blanke mensen is het een scheldwoord voor zwarte mensen en zwarte mensen gebruiken het als een begroeting of een aanspreekwoord… Als je ook goed oplet zul je ook horen dat blanke mensen het woord anders uitspreken dan zwarte mensen…
@marussia:
Als ik mijn lippen zou laten opspuiten kan ik het ook hetzelfde uitspreken. Dat is dus een kul argument.
Beter zou zijn als ze eens iets aan die misplaatste slachtofferrol zouden doen.
@tupperware: laatste keer dat ik een zwarte man het woord hoorde zeggen en een witte man het hoorde zeggen werd het woord op 2 verschillende manier gebruikt
@marussia: Zelden zo’n grote bullshit gehoord :p.
@marussia: het klopt dat zij het anders uitspreken. Volgens mij komt dat voornamelijk omdat ik wel een riem om mijn middel heb, en daardoor anders adem haal dan wanneer de broek mij op de knieeen hangt.

Wat een lulverhaal is dit zeg. Mijn vrienden zeggen het echt niet op een andere manier dan ik.
@tupperware:
Hoewel ik Claxon een kwal vind, slaat dit helemaal nergens op. Voor mij leek z’n gebruik van het ‘n-word’ meer op een kinderversje ofzo. In nederland hadden we ook niet eens zo lang geleden nog een kinderrijmpje over 10 kleine negertjes.
In wat voor wereld leven we nou? Op de straten van stadje X in de USA hoor je dit woord continu.. “Maar dan mag het, want het wordt onderling gebruikt.”
In films hoor je het ook vaak zat. Het wordt dan wel weggebliept, maar elke idioot weet welk woord er gezegd wordt.
Ik vind het echt de grootste ophef over niets, zeker omdat ie het mompelt en je echt moet focussen om het n-woord überhaupt erin te horen, maar dat is mijn mening..
@Brutus: ophef om niets..
@norge:
Storm in een glas Chocomel??
Wereldweid voor advocaten zie ik meer zitten, zo nou een advokaatje….geintje, biertje dus.
@norge: Wereldwijd..
@Brutus: Tja, ik zal toch maar die cursus Nederlandsk weer eens overdoen….
@norge: maar wel anderen verbeteren…
@reactief: Tuurlijk..
@norge: Nou voor(r)uit dan maar, ben je toch nog een beetje Hollander daar in het verre buitenland :)
Faalhaas oppert een grote middelvinger naar de advocaten wereldwijd.
Clarkson zegt een keer Nigger, iedereen valt er over. Van die mensen heeft zeker nog nooit iemand Django Unchained gekeken word vaker nigger in gezegt dan dat er Top Gear afleveringen zijn.
Stelletje hypocrieten
@tunefuldjmike:

Vraagje;; In welke tijd speelt die film? En denk je dat mensen die naar de film gaan het juist niet zouden verwachten?

Moeilijk he? Nadenken…
Kan iemand mij vertellen welk n-woord ??
Dus als ik het goed begrijp probeert dat advocatenkantoor Top Gear overal op de zwarte lijst te krijgen…
Ha, gaayyy
@erem13:
pas op hoor, straks wordt je geblockt wegens discriminatie tegen
homoseksuelen!
Ik denk dat Clarkson en de andere gewoon eens op moeten stappen.
Als ik EVO en Drive op YouTube bekijk dan vind ik dat veel betere programma’s.
TG is wel vermakelijker en dan doel ik op de “kertsuitzending”. Maar verder vind ik het slechter dan Drive en EVO.

Verandering zal het programma goed doen imo.
als je het niks vind druk dan op de rode knop bovenaan de afstandsbediening. …je hoeft er niet naar te kijken
@redneck arie: Zo in de trant van: “als jij je niet wil ergeren aan mijn onzinnige post, dan lees je deze toch niet”, wat een dooddoener.
@kjeld: Jah, veel leuker om naar mensen te kijken die Clarkson kopietjes willen zijn dan Clarkson zelf.
hoe preuts is de wereld toch geworden, toen Obama in Europa was heb ik ook regelmatig de term opperneger gehoord hoor, ik had beter geantwoord: oppernikker bedoel je
@Jantje_555: We weten allemaal dat er no way in hell is dat je dat ooit in het gezicht van een echte neger durft te zeggen. Dus wat mij betreft ben je dan gewoon laf en een meelopertje.

Als je dit soort dingen wilt zeggen, heb dan ook de ballen om het face to face te doen en niet stiekempjes met je blanke “matties”, zoals ze dat zo eloquent weten te zeggen.
@mopar: +1
@mopar: -1
@bofkont: Hehe jammer joh….tis geen autoweek dus die debiele -1’tjes kun je niet uitdelen hiero. Daarnaast weet ik dat je een JC fan bent dus jou kan ik al helemaal niet serieus nemen :)

Fijne dag nog he, ouwe :))
@mopar: uiteraard ben ik een jc fan :) je moet tg zien als vermaak en daar zit het probleem met de zeikers die overal zo serieus op happen. Moet je zien wat een grappenwillekeurige cabaretier maakt, hoor je ook geen mens over, dat jochies als jij mij niet serieus nemen is geen enkel probleem ;)
@mopar: dat zure jochies als jij mij niet serieus nemen is geen probleem ;) TG is puur vermaak mensen moeten het niet zo ernstig maken, zie wat een willekeurig carabatier uitkraamt, is ook nooit een probleem .
@bofkont: grrrr de app is zo traag als stront.
@bofkont: hmm, 2 pogingen nodig om je standpunt naar voren te brengen….zie nou wat ik bedoel met ouwe :P

Maakt niet uit hoor, ik neem de meeste mensen niet serieus, op die manier is er ook niets om je over op te winden…..leef je langer.

Moet je ook eens proberen gekkie ;)
@mopar: app is zo traag ;)
Laatste heb je gelijk in.
Horen klagen doet klagen. Volgende stap is zeker dat de BBC 100 miljoen euro schadevergoeding moet betalen vanwege onherstelbaar psychisch leed wat wat is aangedaan. Zelfde gelul als met negerzoenen
@gearhead:

Dom lullen kan iedereen. Feitenkennis al gauw te moeilijk? Wiki: “Op 19 december 2006 werd bekendgemaakt dat de rel rond de naamsverandering een actie was van de marketingafdeling van de fabrikant. Er werd hierdoor heel veel aandacht besteed aan de Zoenen, maar flinke omzetstijgingen bleven uit. De omzet daalde zelfs iets doordat er consumenten waren die door de naamsverandering het product links lieten liggen.”

Nou mag jij daar weer op reageren…of ga je zwijgen?
waarom zijn er zoveel mensen tegen clarkson komop zeg als je top gear niet leuk vind dan druk gewoon op die rode knop links boven of zet een ander program op. er zijn wel vaker ooit rasistische uitlatingen van mensen maar als eentje van top gear het doet dan staat ineenkeer alles op z’n kop, dit gaat echt nergens meer over. hoe wil je top gear verbieden, ik denk dat een heel groot deel van de bbc wel op top gear loopt en er ook zeker iets speciaals verloren zou kunnen gaan door het ontslaan van clarkson
@henkhupelschoten: ik denk dat je shift toets het niet meer doet. Natuurlijk loopt de BBC niet op Top Gear, de BBC loopt als publieke omroep op belastinggeld. Top Gear is lastig voor de BBC, het kost bakken met geld, het is entertainment waar het vroeger informatief was (Top Gear van voor de hangar), er zijn regelmatig incidenten, de presentatoren verdienen eigenlijk ver boven dat wat gebruikelijk is. Het kon wel eens zijn dat een externe reden om Top Gear van de buis te halen zeer welkom is voor de BBC bobo’s.
@mashell: denk je wel dat de bbc op documentaires loopt die over apen of bomen gaat? Top Gear wordt wereld wijd uitgezonden laatst nog uitgeroepen tot een van de meeste bekeken programma’s ter wereld en het loopt al 18 seizoenen mee. De show mag dan wel iets kosten maar het levert ontiegelijk veel geld op! Als ze top gear al weg woude doen dan was dat allang bij dat mexicanen verhaal gebeurt
Wat een droevige figuren op dit draadje;

“Ja, maar zwarten onderling..”. Ben jij zwart? Nee? Mond houden dan, want hoe kun je dan spreken van hypocriet gedrag?

En dan dat advocatenkantoor…Ze doen op zich goed werk. Onder andere voor twee jonge politieagentes, maar nu misbruiken ze alle aandacht om hun zaak te ‘promoten’.

En dat terwijl het betreffende deel nooit is uitgezonden. Dat zal ook het grootste en sterkste verweer zijn van de BBC.
@FrankypankyV8: “Ja, maar zwarten onderling..”. Ben jij zwart? Nee? Mond houden dan, want hoe kun je dan spreken van hypocriet gedrag?
Dat slaat natuurlijk nergens op. Het hele punt van discriminatie is dat het niet uit mag maken welke kleur je hebt. Dus als zwarten elkaar niet voor de rechter slepen vanwege gebruik van het beledigende woord dan kunnen ze dat ook niet doen met witten, gelen, roden, groenen en blauwen. Dat zou immers niet alleen hypocriet zijn maar ook discriminerend naar die andere groepen.
@mashell:

Of je bent zeer onwetend of je gedraag je opzettelijk onwetend c.q. onnozel. Pak eens een woordenboek en zoek de betekenis van het woord context!

En ten tweede, zeg mij eens of die zwarten onderling elkaar uitschelden of discrimineren? Dat weet je niet, he?! Dat bedoel ik nou met mond houden, want hoe weet je de context van een conversatie tussen twee personen?

Als twee Turken met elkaar in discussie zijn, zal 3/4 van de witte Nederlanders denken dat ze ruziën…
Nu gaan The Sun, Daily Mail en noem maar op er alles aan doen om hem te ontslaan, daar begon het immers allemaal bij. Alsof iemand dit de laatste jaren heeft opgemerkt, pas nadat een levenloze mongool bij The Sun bandjes ging terugspoelen kwam deze onzin aan het licht.
Ziet er allemaal onschuldig uit, maar over een tijdje knalt een plaatselijke Volkert de heer Clarkson een gaatje door zijn kop om de wereld te redden, en komt na een paar jaar weer vrij…
Het zal wel allemaal zo snel niet gaan. BBC weet ook dat een programma met enkel James en Richard veel minder kijkers zou hebben. Voor Jeremy zou er bij ontslag zeker een contract klaarliggen voor miljoenen ponden bij de commerciële zenders…

Verder werkt Jeremy via zijn bedrijf Bedder 6 ook samen met de BBC voor de commerciële exploitatie van het merk “Top Gear” (50-50 split tussen Bedder 6 en BBC). Dus zomaar Jeremy buitenzetten zal moeilijk worden…
Dat gezever over die politiek correctheid zou eens moeten ophouden.
Ik ben niet direct JC’s grootste fan, maar ik vind het enorm jammer voor hem dat alles wat hij doet, niet doet, of van beschuldigd wordt gedaan te hebben, zo uitvergroot wordt. Het lijkt me overigens zeker niet onwaarschijnlijk dat JC het n-woord zou gebezigd hebben, maar wat dan nog eigenlijk. Ik refereer ook wel ‘ns naar mijn gekleude medemens met krachttermen die als racistisch bestempeld zouden kunnen worden, maar ik ben allesbehalve racist. Ik heb medelijden met de man.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).