McLaren 650S Spider: rijtest en video

Auteur: , 39 Reacties

Het sprookje van hoe een nieuw neusje een hele andere auto verbergt.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Dat iedereen dacht dat de 650S niet meer dan een laffe upgrade van de 12C was, is ook wel een beetje McLarens schuld. Als je zo snel na de P1 die fraaie neus op je huidige instapper schroeft, dan verwacht niemand dat er onderhuids veel meer is gebeurd. Bovendien beweerde McLaren bij hoog en laag dat de 12C toch echt ook in productie zou blijven, terwijl er maar weinig mensen zich konden voorstellen dat potentiële kopers nog jaren de showrooms zouden stalken om een 12C te scoren. Inmiddels is het hoge woord eruit en inderdaad: de 12C productie is gestopt. DUH.

McLaren 650S Spider

Meer dan een nosejob
Bij een oppervlakkige beschouwing lijkt de 650S een goedkope facelift van de 12C. Men neme het huidige model, voege daar een beetje extra vermogen en ander neusje aan toe. Et voila: daar is een nieuw model om niet alleen de volgende generatie, maar ook de huidige klanten gek mee te krijgen.

Toch doe je daar de six-fifty S mee te kort, want er is veel meer gewijzigd. Voor het onderstel kwamen er andere dempers (en andere montagepunten van die dempers), andere veren en een ander stuurhuis. Zonder de 12C en 650S direct achter elkaar te rijden, is het echter wat lastiger om alle finesses van de wijzigingen tot je door te laten dringen.

McLaren 650S Spider

Net als de 12C heeft de 650S een adaptieve demping waardoor McLaren traditionele stabilisatoren kon weglaten. Bij stevig bochtenwerk worden de dempers ook stevig en dan ga je alsnog vlak en hard de bocht door. Als het niet nodig is, dan is de 650S verbluffend comfortabel.

Voor de aerodynamica was dat een stuk eenvoudiger, daar zijn de verschillen levensgroot en heel duidelijk. De neerwaartse druk is volgens McLaren met 40 procent toegenomen bij 240 km/u. Bij snelheden die met een 3 beginnen, maar die niet heel sociaal zijn om in een 30 km-zone te rijden, was de 650S nog erg stabiel. Nog groter is het verschil bij McLaren’s Airbrake-systeem. Bij de 12C wordt de achterkant merkbaar licht, maar door verbeterde aerodynamica is er nu meer druk op de achteras tijdens het remmen. Stevig op de rem stampen in de 650S leidt simpelweg tot een flinke vertraging, ook doordat keramische remmen tegenwoordig standaard zijn.

McLaren 650S Spider

Koolstofvezel MonoCell
McLaren heeft nog niet heel veel sportauto’s gebouwd, maar bij diegenen die er waren (F1, 12C, P1) werd er al hevig gebruik gemaakt van koolstofvezel. Ook de de 650S beschikt over een MonoCell koolstofvezel chassis, die volgens McLaren is geïnspireerd op technologie uit de Formule 1. Het biedt door zijn stijfheid een goed platform om uitstekende rijeigenschappen te realiseren. De voordelen van een koolstofvezel chassis zijn legio: het is lichter en stijver dan een, zoals door concurrenten toegepast, aluminium chassis en maakt het mogelijk om zonder verzwarende verstevigingen een Spider te bouwen. De Spider is slechts 40 kilogram zwaarder dan de Coupé en dat extra gewicht is voor het grootste deel afkomstig van de elektronica en bewegende delen van het dak.

McLaren 650S Spider

Die waanzinnige V8
De “British-built” McLaren M838T twin turbo V8 motor is immer nog simply fabulous. Wat een blok. Niet alleen het topvermogen van 650 pk en het koppel van 678 Nm zijn indrukwekkend, maar ook de manier waarop de 3,8 V8 zijn vermogen afgeeft en door de toeren jaagt. Onderin is het voor gewone stervelingen nog bij te benen, maar zodra de turbo’s opspoelen breekt de hel los. En de hel gaat door tot aan de rode lijn bij 8500 toeren. Terwijl dat de meeste turbo-motoren echt hoge toeren meestal schuwen.

McLaren 650S Spider

Licht in je hoofd
De acceleratie van de 650S krijgt dan ook de officiële kwalificatie: “licht in je hoofd”. Zelfs als bestuurder maakt de 650S je toch een klein beetje bang, maar dat is hoe we onze supercars het liefst zien. De sprint naar de 100 duurt exact 3 tellen en dan is de concurrentie (458 Speciale en de Huracan) nog wel aangehaakt. Daarboven zullen ze toch moeten lossen, want de 0 tot 200 doet de 650S in 8,4 seconden (458 Speciale: 9,1s en Huracan: 9,9s). De topsnelheid is 333 km/u en gezien de nog niet afnemende acceleratie als de teller de 300 bereikt, heb ik weinig twijfel of de 650S dat gaat halen. Bij de coupe duurt de sprint van 0-300 slechts 25,4 seconden. Met een leeggewicht van slechts 1330 kilogram, hoeft iedere pk slechts 2 kilogram mee te sleuren (458 Speciale: 2,13 kg/pk).

McLaren 650S
Coupe
Spider
0-100 km/u3,0 s3,0s
0-200 km/u8,4 s8,6s
0-300 km/u25,4 s
0-400 meter10,5 s bij 224 km/h
Topsnelheid333 km/u
100-0 km/u30,5 m
200-0 km/u123 m
300-0 km/u271m

McLaren 650S Spider

Vertragen doet de 650S dankzij de keramische remmen èn airbrake ook als de beste. Bij remmen van 100-0 km/h staat de 650S in 30,5 meter stil, vanaf 200 is er 123 meter nodig en vanaf 300 heb je 271 meter nodig.

McLaren 650S Spider

Conclusie en prijzen
Volgens McLaren zijn het IRIS navigatiesysteem met Bluetooth-telefonie (niet nodig gehad), DAB digitale radio (was met andere dingen bezig, dus niet geprobeerd), audiostreaming (zie vorige opmerking) en stembesturing (zie vorige opmerking) verbeterd en zijn nu optioneel elektrische stuurkolomverstelling (die werkt!) en een achteruitrijcamera (die was traag) leverbaar. Om die nog eens goed onder handen te nemen zit er niets anders op dan nog een weekendje de 650S te lenen (zwaait enthousiast naar Louwman Exclusive).

Bij een echte supercar horen ook echte supercar prijzen: De McLaren 650S Coupé is er in Nederland vanaf € 289.500 en de Spider heeft een vanafprijs van € 313.750 (incl. btw/bpm). Filmpje!

Met dank aan Guus van Lienen voor de dynamische foto’s.39 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Maar nog steeds komt het klinisch en emotieloos op mijn over en zou nog steeds blind voor een Italiaan gaan. Ook al zijn ze misschien niet beter.
Een beetje een net niet wagen voor mij. Vond de 12C een stuk beter in balans qua design. Dit is toch dat facelift gevoel.
Ben overigens wel fan van de P1 maar niet van deze.

Dan liever de Huracan, die trager is en minder kwalitatief zal zijn waarschijnlijk maar ook beter zal klinken en wat meer bad ass is.
@paulaner:
Dat geluid zou in het echt nog weleens vies tegen kunnen vallen.
Ik was gisteren voor een trackday in het zonovergoten Francorchamps en de Aventador kon mij qua geluid niet overtuigen terwijl die toch beter zou moeten klinken als die Hoerekan.
De grootste teleurstelling was echter de R8, je ziet een sportwagen maar je hoort een pick-up truck (was een V8).
Dan klonk de 147GTA die er ook reed wel stukken beter.
Wat ook wel erg grappig was dat die Aventador ons Lotusje niet uit zijn spiegels gereden kreeg, wat maar weer laat zien dat je meer aan een goed chassis hebt dan aan veel vermogen en dat is waar de Mac in excelleert t.o.v. de concurrentie.
Ik zou de 650S dus met veel plezier over Francorchamps jagen en de concurrentie hooguit proberen om zeker te weten dat ik de juiste keus maak.
@jrk68: Zo goed kunnen, heb de Aventador helaas nooit live mogen aanschouwen. Maar ik ga maar even af op de V10 uit de Gallardo.
Mooi spul Lotus, Caterham en consorten om supercars mee te plagen.
@jrk68: Wat zeg je nou? Is er een 147 GTA die nog rijd?
@Donstil:
Yep, en hij trapte hem nog best op z’n staart ook.
Hetzelfde als met Smartjes hè, daar denkt ook het gros nog steeds van dat ze na 50000km naar de sloop kunnen.
7 minuten is lekkerder dan 5 minuten, topverandering
Het uitlerlijk, de motor, het geluid,..
ik verkies de 650S in alle opzichten boven een 458.
Wat een droomwagen!!
@jrmpower24: ja inderdaad maar voor mij vervolgens de 458 Speciale weer boven de 650s.
In exact dit exemplaar gereden, in 1 woord geweldig! Onmogelijk snel, toch zou ik voor een Italiaan gaan..
Ik deel het ‘beetje saai’ sentiment dat in heel de auto doordrongen is, niet alleen de looks maar ook de rij eigenschappen als je kijkt naar 5th gear en laatst nog de impressie van Chris Harris.

Qua looks vind ik de achterkant eigenlijk ook best lelijk en het P1 neusje een tikje aziatisch…

458 voor mij, bitte.
@jaapiyo: Je houdt na 10 jaar geen wagen over.. Alles wordt weggevreten. En jij laat m vast niet in de schuur staan.
@paulaner: Jawel, stofdoekje er overheen met een ferrari logo erop ;).

Nee…Maar dat is patina he, hoort erbij, deel van de magie. Die paar dagen dat je alles hebt laten bijwerken en alles perfect werkt zijn meer waard dan deze computer of de nieuwe Golf onder de supercars (911 move over, Huracan neemt je plaats in) kiezen en elke keer balen dat het net niet de scherpte en emotie heeft van de Ferrari.

Mjah goed IRL zijn het allemaal begerenswaardige auto’s natuurlijk. Misschien moet je als mens en autoliefhebber eerst echt de Ferrari ownership ervaring ondergaan, als het dan zwaar tegenvalt kan je daarna met een gerust hart ‘saaiere’ sportwagens kiezen.
@jaapiyo: Fair point. Houd wel in acht dat zo’n Ferrari deken voor 15k op die optielijst staat ;)
@paulaner: Klopt, maar het is dan ook tegelijk een blusdeken
Werner Budding verwoord het goed. Ik zou mij ook echt genaaid voelen door McLaren als ik pas een paar maanden geleden mijn gloednieuwe MP4-12C in ontvangst heb gekregen als eigenaar. Lekker dan heb je een paar ton betaald is er nu alweer een nieuwe.

Al is het wel mogelijk die updates te krijgen van Mclaren als service als je hem erheen rijdt, maar toch je zit alsnog met een “verouderd” model. De afschrijving op je 12C zal nu sneller gaan dan voorheen.
@agera: de meeste automerken komen na 3 jaar met een facelift. Je zou hetzelfde kunnen zeggen over een 458 Speciale, maar daar hoor je niemand over. Deze is visueel wel wat ingrijpender, maar niettmin. Het is nog een vrij nieuw merk op de markt en mensen moeten er aan wennen hoe vaak er updates zijn waarschijnlijk.
@HzR: De 458 Speciale is geen facelift van de 458 Italia, maar een afzonderlijk, meer track-focused, model, net zoals de 430 Scuderia dat was van de F430. De 458 Italia is sinds zijn launch, nu 4.5 jaar geleden, volledig ongewijzigd.
@agera: hoeft niet per se zo te zijn. Genoeg voorbeelden van auto’s waar de ongelifte versies populairder zijn dan de gelifte versies. Countach LP400 om er maar een te noemen bijvoorbeeld.

De lampen van deze 650 zijn denk ik bijvoorbeeld best wel iets waar mensen op af kunnen knappen. Nu had de MP4-12c enigszins bloedeloze koplampen maar toch, als McLaren deze auto nog jaren gaat bouwen zijn de wagens met orginele lampen uiteindelijk zeldzamer. Zelfde met de Alfa 4C en die gekke insectenogen.

Als ‘puristische aitoliefhebber’ aka zuurpruim vind ik trouwens dat dit soort overwegingen ook geen rol moeten spelen bij het kopen van dit soort auto’s (de speculeerders moeten maar goud en cacao kopen en mooie auto’s aan de liefhebber overlaten) maar dat is een ander issue.
@agera: Dat ”genaaid voelen” heb je toch met iedere auto? Wat je ook koopt, er komt altijd een aanbieding, prijsdaling, update,facelift enzovoort, nadat jij de jouwe geleverd hebt gekregen.
C’est la Vie!
@agera: nou wat mij betreft is de 12c veel mooier. En even eerlijk.. Hoevaak ga je je auto tot de max rijden? De 12c is ook een goede auto en wat mij betreft de mooiste van het stel. Die 20 pk ga je ook niet echt merken. Waar je echt genaaid wordt is de GTR. Ieder half jaar..? Een beter model met meer vermogen. Bij mclaren krijg je de updates nog
ben benieuwd, wie hem nog saai vindt, als je er een keer in hebt mogen rijden. 1 woord: hebbon.
Ik vind het al een hele verbetering ten opzichte van de 12c, maar ik zou toch nog steeds voor een 458 kiezen. Deze 650 staat echter wel op een mooie tweede plaats. De Huracan en de 911 Turbo doen mij helemaal niks.
Iedereen vergelijkt deze auto met de 458. Vergis je niet hoe veel sneller en doorontwikkeld deze 650s is. De 12c is even snel als de 458 Speciale, de 650 gaat daar dus nog boven. Een standaard 458 is geen vergelijking, daar komt de baby Mclaren volgend jaar voor. De 650s is Aventador snelheid in een anoniemer jasje, met betere handling.
@ohsnab: Als je hem wil vergelijken met een Aventador moet je hem ook vergelijken met een F12, waar hij het waarschijnlijk goed tegen aflegt. Overigens kan hem in vorm van prijs niet vergelijken met een Aventador en F12 die zijn namelijk stukken duurder, daarom word hij vergeleken met een 458.
@ohsnab: geloof het of geloof het niet, maar het gaat bij een auto als deze eigenlijk helemaal niet om de snelheid of de cijfertjes.
Yes, eindelijk. Had hem paar weken terug al op BNR voorbij horen komen. Nu eindelijk footage!
Het zal voor mij wellicht nooit zijn weggelegd, maar de 458 italia zal ik hier bovenkiezen!
Hadden jullie nog een leuk “feestje” na die rijtest of vanwaar die leren broek van die cameraman?;)
@theoke: da’s een G-Star Elwood 15 Years limited blablo, geen leer… ;)
De 458 speciale vergelijken met een ‘normale’ lambo, het is meer een concurrent voor de superleggera versie die er natuurlijk ook komt.
Voor een turbomotor klinkt hij erg goed, daar kan Porsche nog heel wat van leren!
Ze maken betere straat wagens dan f1 bolides
Haha wat een slechte PowerPoint presentatie zat er voor het filmpje zeg. Als je dan online reclame gaat maken als dealer steek er dan een beetje werk in. Dit schrikt alleen maar af.
Sowieso geen 991 voor mij.

Een patatje speciaal eet ik met plezier, maar de Ferrari die er aan gelinkt is doet me ook niks.

Hoerekan… Euh… (To be continued)

Voorlopig zeg ik dus: 650 Spider. Ondanks zijn wat so-so uiterlijk.
De auto ziet er wat fragiel uit wel mooi trouwens.
Maar hoe lang blijft de V8 twinturbo heel? hoe goed is de software? ook software heeft last van verouderings kwalen dus ik zou deze niet in de schuur opslaan!. levensgevaarlijk als je dan na 10 + jaar een ritje gaat maken. eerst even aan het infuus dan.
@Sracerr: Een v8 twinturbo gaat 80 jaar mee. Zodoende hoef je die als oldtimer niet te reviseren. Je bent zelf immers al overleden
die Duracel batterijen zijn trouwens ook nep hoor. gaan niks langer mee.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).