Afsluitdijk opgefrist met lichtgevende kunst

Auteur: , 24 Reacties

Het gaat om twee tijdelijke projecten en één permanente installatie.

De Afsluitdijk is dé plek om de topsnelheid van je auto uit te proberen een icoon van het Nederlandse watermanagement. Na 85 jaar is besloten om de boel eens flink op te knappen, een project waar al enige tijd aan gewerkt wordt. Door Studio Roosegaarde is de Afsluitdijk nu opgeknapt met drie lichtgevende kunstwerken.

Glowing Nature
Het eerste tijdelijke project werkt met lichtgevende algen. In de bunkers van de Afsluitdijk is een tijdelijke tentoonstelling waar de eencellige algen te zien zijn die -onder de ideale omstandigheden- oplichten als ze worden aangeraakt. Daan Roosegaarde (die we kennen van onder andere de Glowing Smart Highway) ziet hierin verlichtingsmogelijkheden voor de toekomst die bovendien milieuvriendelijk zijn.

Windvogel
Het tweede tijdelijke project is een eerbetoon aan de in 2014 overleden astronaut Wubbo Ockels. Twee vliegers met speciaal ontworpen lichtgevende koorden kunnen tot 100 kW aan energie opwekken. Genoeg om tot 200 huishoudens van stroom te voorzien bovendien. De energie wordt opgewekt door de beweging van de koorden en wordt vervolgens opgevangen.

Gates of Light
Het derde project is permanent. De 60 monumentale sluisopeningen bij het begin van de Afsluitdijk zijn gerenoveerd en in hun oorspronkelijke staat teruggebracht. Door kleine prisma’s op de sluizen aan te brengen worden de contouren van de gebouwen verlicht op het moment dat er een autolamp op schijnt. Als er geen auto’s rijden, zijn de sluizen dus niet verlicht. Als er wel autolampen op de prisma’s schijnen worden de contouren weergegeven zoals op de foto’s het geval is.

Alledrie de kunstwerken zijn gratis te bekijken, waarbij wel opgemerkt wordt dat Windvogel afhankelijk is van weersomstandigheden. Op een speciale site is te zien of dit project in werking is of niet.24 reacties

Ik vind het wel wat! Ook die windvogel is wel intrigerend. Die zal daar niet veel buiten werking zijn. T waait daar altijd.
Ik zag het gisteren op het journaal. Ik moet zeggen: Erg gaaf!
Gaaf! De twee tijdelijke vooral vanwege de technologie; de permanente ook esthetisch.
Ik vind het er best gaaf uit zien, zeker. Maar alles bij elkaar heeft het me toch een zooi geld gekost..
@viezefreddyw: Mooi excuus om de zaak eens (op hoge snelheid) goed te gaan verkennen daar met je raspaard.
@trustmeiamanengineer: Ik woon in Friesland en ben regelmatig aan de andere kant van de dijk. Komt wel goed dus!
@viezefreddyw: ik woon ook in Friesland, ze hebben overal aquaducten gemaakt, alleen waar ze het hadden moeten doen zijn ze vergeten. De Afsluitdijk is mooi om te zien, maar wat een ellende in de zomer. Ze gooien die krengen altijd open en het vaakst in de spits.
@rufctr01: misschien zit daar een reden achter dat het een “afsluit”dijk is en geen aquaduct ;)
Laat het lekker donker zijn!
Ah, lichtvervuiling. Daar zaten alle diersoorten op te wachten Thanks, Daan.
@Jochempie: Zijn geen lampen hè…. Zijn reflectoren die het licht van autokoplampen reflecteren.
@trustmeiamanengineer: Enkel voor het permanente gedeelte.
@Jochempie: Ja, en van die drie vliegers zijn echt alle volgels en vissen compleet van slag…
@trustmeiamanengineer: Daar heb jij net zo weinig kijk op als ik. Ik vind het gewoon een goed idee om zo’n discussie helemaal te vermijden. Wat is er mis met een kunstwerk dat je alleen met daglicht ziet?
@jochempie: dat je het in het donker niet ziet? De afsluitdijk is een saaie snelweg, daar wat licht aanbrengen kan het zelfs veiliger maken.
@jochempie: Op zich is verlichting die alleen werkt als er auto’s rijden niet eens zo’n gek idee.
Aan de andere kant, als je in het donken niet voldoende kan zien kan je ook gewoon een paar extra lampen op je auto schroeven.
Gaaf hoor, ziet er leuk uit. En een van de meest markante en geniale bouwwerken van Nederland verdiend wel wat meer aandacht.
Het ziet er erg leuk uit, maar ik vind het toch wel zonde van het geld. Er zijn genoeg andere zaken waar het overheidsgeld beter tot zijn recht zou komen
@edge: ach het volk krijgt drie kunstwerken op een afgelegen plek, de bedrijven krijgen een cadeautje van 1,4 miljadr met het afschaffen van de dividend belasting. Er is blijkbaar geld om uit te geven om het allemaal een beetje leuker te maken.
@Edge: Geef jij nooit geld uit aan leuke dingen die niet per se nut hebben? Saai leven zal je dan hebben…
Laat me aan de Sci-fi ‘Tron’ denken
Het is een beetje een kwast die Roosegaarde, maar hij maakt wel leuke dingen!
Rij er vaak ochtend vroeg alleen en is mega vet om re zien. Het moest toch opgeknapt worden plus een paar plakkers. Niet zeiken over kosten, doorrrr
“De Afsluitdijk is dé plek om de topsnelheid van je auto uit te proberen…”
Dat klopt als een zwerende vinger. Full throttle, even opletten dat er geen Wegmisbruiker-cop achter je aan komt … er zou er één met een laser op de dijk liggen, maar verder gáán.
Jammer dat je een flink stukkie moet rijden om de lichtshow te bekijken (vanaf Den Oever dan).

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).