Alfa Romeo Giulia: Autoblog classic rijtest en video

Auteur: , 94 Reacties

Alfa Romeo heeft de nieuwe Giulia een paar weken geleden onthuld, maar we moeten nog tot volgend jaar wachten tot hij verkrijgbaar is. En dus gingen we op stap in één van de voorvaderen, want de honger moet toch gestild worden.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Want wat zijn bijvoorbeeld de gelijkenissen tussen de Giulia van toen en de Giulia van morgen? Alfa Romeo overschreeuwt zichzelf keer op keer dat ze zo met hun DNA bezig zijn. Laten we voor de grap even de betekenis erbij pakken:

“DNA is een scheikundige stof die in elke cel van een organisme voorkomt en waarin alle erfelijke eigenschappen vastliggen”

Vertaald naar het merk Alfa Romeo zou je dus kunnen zeggen dat in het DNA alle basiswaarden van het merk voorkomen. Het is de basis van het bestaan van Alfa Romeo. Het erfelijke, bepaald door alle auto’s die eerder de Alfa Romeo badge droegen. Het DNA van de nieuwe Giulia vindt dus z’n oorsprong in het origineel: de auto waarvan de eerste series in 1962 op de markt kwamen.

Alfa Romeo Giulia GT 1300 Junior classic rijtest en video
Het zal jullie misschien opvallen dat de Giulia op de foto’s geen vierdeurs sedan, maar een coupé is. De vorige Giulia werd gebouwd in een aantal carrosserievarianten, waaronder cabrio’s (of Spiders), coupés, en stationwagons. Laten we dus hopen dat er ook een hoop smaakjes van het moderne jasje komen.

Alfa Romeo Giulia GT 1300 Junior classic rijtest en video
Qua design is het DNA in ieder geval redelijk verloren gegaan. We zien eigenlijk geen enkel stijlelement terug als we oud en nieuw met elkaar vergelijken, op het centrale deel van de grille en het stuurwiel na. Geen grote open grille, geen ronde koplampen, geen knipoogje naar vroeger. Laat staan dat er een brievenbusje op de neus te vinden is zoals bij de auto die wij rijden.

Alfa Romeo Giulia GT 1300 Junior classic rijtest en video
Waar wel een overeenkomst lijkt te zitten in het DNA is het sportieve aspect: de eerste generatie Giulia kreeg een voor die tijd krachtige viercilinder in de neus, terwijl de auto van minder dan 1000 kilogram woog. Maar waar we tegenwoordig denken in het veelvoud van honderd als het om pk’s gaat, werd in de jaren ’60 80 pk en een sprint naar 100 in 12 seconden al als “sportief” bestempeld. De PK-gewichtsverhouding van de meest sportieve Giulia van vroeger komt nog niet in de buurt van wat Alfa Romeo beloofd heeft voor de nieuwe Giulia.

Alfa Romeo Giulia GT 1300 Junior classic rijtest en video
Het exemplaar wat wij vandaag rijden verliet op 23 september 1966 de fabriek als Alfa Romeo Giulia GT 1300 Junior (Tipo 105.30). Op 10 oktober vond de auto zijn eerste eigenaar in Italië, het land waar hij verbleef tot begin dit jaar. De auto is nog volledig matching numbers en heeft een mooi leven gehad: in zijn tweede jeugd werd de auto voorzien van een fijn setje dubbele Weber carburateurs, open kelkjes en een spaghetti uitlaat. De reden daarvoor was dat de eigenaar graag meedeed met hillclimb wedstrijden. De wielen onder dit exemplaar zijn ook niet origineel, maar de originele velgen zitten er ook nog bij.

Hoe dat rijdt? Spectaculair. Het geluid doet je oren bloeden van schoonheid maar vooral ook doordat het belachelijk luid is. De grap is dat niemand daar iets om geeft. Mensen kijken geschrokken om maar geven je vervolgens een glimlach, een opgestoken duim of een gebaar dat je harder moet gaan. Mooi hoeveel sympathie dit ding bij mensen oproept.

Alfa Romeo Giulia GT 1300 Junior classic rijtest en video
Hard gaan is ook serieus leuk in dit ding. Daarvoor moet je best een beetje gepast geweld gebruiken overigens, maar het betaalt zich uit in een enorme grijns op je gezicht. Het stuur is iets aan de grote kant (waardoor ik net niet lekker heel & toe kan toepassen) maar de gasrespons is heerlijk, de besturing voelt fantastisch en het onderstel is hard maar gebalanceerd. Het mooie is ook dat je helemaal niet heel hard hoeft te gaan om het idee te hebben dat je kneiterhard over de weg dendert. Dit deeltje DNA zal heel lastig zijn voor Alfa Romeo om terug te laten komen in de nieuwe versie.

Alfa Romeo Giulia GT 1300 Junior classic rijtest en video
Helaas is ook de GT 1300 Junior (wij mogen Junior zeggen) een “echte” Alfa Romeo. Na anderhalf uur rijden begint het ding te horten en te stoten. Een blik onder de motorkap leert ons dat er slechts drie cilinders aangestuurd worden, de vierde bougiedop is eraf getrild. Als we dat euvel verholpen hebben kunnen we weer verder, maar na wederom een uurtje rijden staan we stil. Even in de stress, maar al snel blijkt dat het euvel eenvoudiger op te lossen dan we in eerste instantie durfden te hopen. De benzinemeter is na 50 jaar zijn eigen leven gaan leiden. Een kwartier geleden stond hij nog op “Vol” nu is de tank droog. Gelukkig kunnen de monteurs van Saab Apeldoorn er smakelijk om lachen. Ze gooien een jerrycan benzine in de tank en we kunnen weer verder.

Ik heb nog nooit pech gehad tijdens een rijtest, maar vandaag stond ik twee keer stil. Toch kan ik niet anders dan erom lachen en als het ding rijdt is het één van de leukste auto’s die je onder je kont kan hebben. Ineens begrijp ik een beetje wat het in moet houden om een Alfa Romeo te bezitten.

Alfa Romeo Giulia GT 1300 Junior classic rijtest en video
Dank aan Saab Apeldoorn voor het lenen van dit mooie stuk Alfa Romeo historie. Fijn dat we hebben kunnen proeven aan het DNA van het merk. Het is oprecht te hopen dat de engineers van de nieuwe Giulia een paar vergelijkbare ritjes hebben gemaakt voordat ze de ontwikkeling in gingen.

Alfa Romeo Giulia GT 1300 Junior classic rijtest en video
Nee, we verwachten geen hoepelstuur en niet-werkende instrumenten in het dashboard. We begrijpen dat de huidige regelgeving jullie dwingt turbo’s te gebruiken om emissies terug te dringen en we zijn hartstikke blij dat airco en fatsoenlijke stoelen tegenwoordig standaard zijn. Dat een auto daardoor wat zwaarder wordt kunnen we jullie ook nog wel vergeven. De verwachtingen van de gemiddelde autorijder zijn anders dan die van de jaren ’60, dat snappen we wel.

Maar wat we hopen terug te zien in de nieuwe Giulia is het plezier dat een Alfa Romeo je kan geven. Wat we hopen te ervaren in jullie nieuwe auto’s, is de wil om die toerenteller helemaal tot het rood te jagen zodat onze oren bijna bloeden voordat we doorschakelen. We zouden zo blij zijn als de balans in de auto net zo makkelijk te gebruiken is als 50 jaar geleden. De grijns als we met een licht schuivend kontje die bocht uit komen, die willen we graag terug.

Alfa Romeo Giulia GT 1300 Junior classic rijtest en video
Als jullie dat weten te bereiken, Alfa Romeo, als jullie dat weten te bereiken dan kunnen we jullie vergeven dat we zo achterlijk lang op de nieuwe Giulia hebben moeten wachten. Dan vergeten we dat het technisch DNA deels afkomstig is van een Chrysler uit de jaren ’90. Dan kunnen we straks weer met trots een sleutel op de bar gooien en iedereen die vervolgens een grap maakt over roest en de wegenwacht kunnen we glimlachend aankijken en zeggen: “Als je er nooit één gehad hebt, zul je het nooit begrijpen.”

Na vandaag hoop ik meer dan ooit dat de Giulia het merk Alfa Romeo gaat redden. Dat ik het mis had toen ik riep dat Alfa Romeo vijf miljard euro gaat verspillen. Ik hoop het zo, want de dag dat Alfa Romeo verdwijnt van de markt kan niet ver genoeg weg zijn. Filmpje!94 reacties

Wat een geweldig wagentje! Hopelijk kan ik over een aantal jaar nog zoiets (naast een nieuwe Giulia) in mijn garage zetten.
Tof, ook leuk dat Blog aan dit soort auto’s aandacht besteed. Wel vind ik de foto’s wat flets. Viel me laatst bij een ander artikel (weet niet meer precies welke) ook al eens op.
@BeQuietAndDrive: Eens. Doen ze waarschijnlijk voor de ‘ouderwetse’ look, maar als ik ouderwetse foto’s wil zien, bekijk ik wel de brochures van die tijd. Juist nu ze nog bestaan, verdienen ze strakke en duidelijke moderne platen als je ’t mij vraagt.
@stfu: ieder z’n smaak, dat mag :)
Leuke auto, Italiaanse auto’s om te bezitten zijn net kinderen, ze zijn leuk als ze van iemand anders zijn. Mocht ik ooit een autoverzameling beginnen zou dit model een van de eerste aangeschafte modellen worden. http://www.cuorealfista.com/Public/data/starfighter/2011920164249_27%20-%20GT%201300%20Junior_a.JPG
wat een ontzettend gaaf ding!
Wat een geniaal ding. Hebben!!
Dit zijn nu autootjes waar we blij van worden!
Voor de purist, de fan DE Alfisto, is dit DE uitvoering, de brievenbus (refererend aan de hoog gelegen motorkap t.o.v. de neus) de rechtopstaande knipperlichten ofwel pinkers oftewel clignoteurs en uiteraard de stoeltjes en het dashboard.
Misschien wel omdat de succesvolle toerwagen racerts van Alfa Romeo met aluminium platwerk delen in de zestiger de circuits domineerden.
Ook leuk is dat er nog originele Carello koplampen inzitten waarschijnlijk nooit gesneuveld (gelukkig)
Dit is echter een gewone stervelingen straat auto, waar iedere heer van Stand (iemand anders koopt zoiets niet) erop staat dat er weer een voor – en achterbumper tegenaan geschroefd worden en graag de originele velgen met die mooie wieldoppen met de zwarte contrast cirkel erop.
Nür ein Lacia ist chiquer !
@desjonnies: Alfista ;-)
@desjonnies: — Snif —
Dat heb je mooi gezegd. Laat me alleen toevoegen: Vooral niet verder restaureren dan dit. De lak waar je de bumpers verwacht, de strakheid van het plaatwerk: ze zijn er al ietsjes overheen. Motorruimte en interieur maken wel veel goed. Intact, maar oud. De vergeelde wijzers en decals op de tuimelschakelaars, een net wat donkerder bekleding op de bestuurdersstoel, die lachwekkende strip plakhout waar geen radio zit (zeker na de motortuning zou een radio domweg belachelijk zijn).
Nou, vooruit: een schoner hemeltje en werkende zonnekleppen zouden wel leuk zijn.
Zoals ik al in de soundclip zei: wat een heerlijke wagen met dito kleurstelling en velgen. Geweldig gewoon!
Ik mis de bumpers en de kleur is niet geheel mijn ding (rood graag) Verder een mooie wagen natuurlijk.
@norge: En ik geef dan weer de voorkeur aan maagdelijk wit. Zoveel smaken, zoveel verschillen…
@e1000bmw523i: Wit? Maar dan wel met een groen klavertje erop?
@norge: Uiteraard. En het addertje.
@norge: dat is ieders smaak natuurlijk. Ik had hem liever rood gezien, GTAm wielen zonder bumpers. Ik vind dat juist wel wat hebben. We zijn het er in ieder geval over eens.. Het is een begerenswaardige Alfa
Pareltje hoor Casper, op dit soort momenten ben ik helemaal niet jaloers hoor, echies waar niet.
zo in toeren trekken jong ! machtig geluid dat wel
Misschien geen showroomstaat maar zo is ie wel het leukst. Want zo maakt het niet veel uit als er een krasje op komt. Lekker gummen met dat ding. En het is net lego, je kunt best veel dingen swappen onderling.
Leuke styling voor die tijd maar technisch gezien altijd een drama en eigenlijk rommel als je eerlijk bent en denkt met je verstand.
@turbobrick: deze Alfa heeft qua prestaties en handeling menig BMW mechanics het zweetdruppels op het hoofd bezorgd. Hij was zijn tijd dan ook ver vooruit. Waar baseer jij je mening op? Een verjaardagsborreltje?
@Bisazza: Op de ervaring van eigenaars door de jaren heen. Het is ook moeilijk om als liefhebber of fan toe te geven wat ook gewoon de zwakke kanten van bepaalde auto’s zijn.
En zeker vwb betrouwbaarheid waren er wel wat puntjes.
Typisch dat met een videorit en er al 2 dingen fout gaan, het past bij het karakter van de italianen van die tijd.
@turbobrick: De auto in het filmpje is 50- jaar oud en heeft door de deelname aan hill climbs niet bepaald een rustig leventje gehad. Bovendien ken je als ‘reporter’ de huidige staat of geschiedenis niet.

Dit matcht toch ook echt niet:

“technisch gezien altijd een drama en eigenlijk rommel” en daarna stellen dat er “wat puntjes” waren. :-D
@Ilquadrifoglio: Tecnhisch was het ook niet betrouwbaar en derhalve rommel.
Natuurlijk kan het blijven werken als je zelf in de fabriek werkte en hem ieder jaar liet reviseren maar voor de gewone man was het resultaat een onbetrouwbaar technisch geheel.
Dit deed niets af aan de passie die sommige hadden natuurlijk.

Jullie moeten het verschil leren zien tussen emotie, passie en techniek, betrouwbaarheid, functionaliteit.

Als je met een betrouwbaarheid zit die ver onder het niveau zit van andere fabrikanten dan durf ik het rommel te noemen.
@turbobrick: Welke Alfa Romeo’s heb je gehad om tot deze conclusie te komen? ;-)
@Ilquadrifoglio: Ik heb 1x een Alfa gehad … een 147 2.0 TS.
@turbobrick: Volhouden… ;-)
@turbobrick: misschien een cursusje lezen?
een bougiekablel die losschiet reken jij de italianen aan? en zonder benzine staan is al helemaal de schuld van mr Busso natuurlijk?

wat al die verjaardagspartijtjeshelden ook zeggen.. deze Alfa’s zijn uitermate betrouwbaar. mits je geen gekke dingen doet is de techniek bulletproof!..
@hans75: Je hebt gelijk, deze Alfa’s zijn uitermate betrouwbaar mits je geen gekke dingen doet zoals gewoon normaal autorijden.

Dus het advies, gewoon lekker naar auto meetings rijden en 1200km per jaar maken, ja dan kan je na 4 jaar best roepen dat hij rete betrouwbaar is.

De meesten weten gelukkig wel beter.
@turbobrick: welk een onzin… ga je frustratie toch gewoon op je vriendin uitleven..
ik praat gewoon uit ervaring.. heb duizende kilometers in giulia’s en spiders gereden, en al diverse alfa’s boven de 300kkm gereden. jouw probleem zit tussen jouw oren en niet in het motorblok van alfa’s.
@turbobrick:
Speciaal voor jouw hebben ze dan ook metallic GRIJZE auto’s uitgevonden die in Japan worden gemaakt of nog beter Korea
Soms kun je er nog zwart vinyl als bekleding in krijgen en staan ze hoog genoteerd in de tests van organisaties als de grijze dakduiven, zeikstralen united, de gewone man online en de Club van Beige windjack dragers.
Ook de caravan sectie zal je om van te smullen vinden ……….
@desjonnies:
meh, tot halverwege jaren 80 bouwden de japanners anders best leuke autos.
@desjonnies: en toch heeft die man wel gelijk. Het ís ook onbetrouwbare rommel als je met je verstand denkt. Daarom moet je ook niet met je verstand denken maar met je hart.
@desjonnies: ………Niet leuk….
@turbobrick:
Met je verstand denken is zo vreselijk saai, zo’n Alfaatje geeft je het gevoel dat je leeft.
Gelukkig voor jouw bestaat er zoiets als VW, oh w8 dan is het ook telkens een verrassing of je aankomt op je bestemming.

Dan maar onbetrouwbaar en mooi, nog spijt dat ik mijn junior ooit heb weggedaan.
@turbobrick:
Een motor met 75pk/L, dubbele bovenliggende nokkenassen, en sodium gekoelde kleppen. Dubbele triangels voor, optimale gewichtsverdeling, schijfremmen rondom, een 5-bak. En dat allemaal in 1966, ja, inderdaad pure rommel, technisch gezien en als je het puur met je verstand bekijkt dan he?
@super: Het zijn idd indrukwekkende specs maar het moet ook blijven werken en we weten allemaal dat met die auto’s niet vanzelfsprekend was.
@turbobrick: Zelfs na 50- jaar kun haar nog lekker doorhalen, dus dat viel blijkbaar wel mee. Ik wil niet stellen dat deze auto’s perfect waren, maar ook zeker niet minder dan dan directe concurrenten.
@turbobrick:
met welke auto uit 1966 was het wel vanzelfsprekend dat er nooit iets mis mee was dan?
@super: bijna elke volvo of mercedes van toen.
@turbobrick: leuk dat je aan het taalgebruik van sommige mensen al kan zien, dat ze zelf geen verstand hebben…zo nu maar weer even bellen wanneer m’ n Passat (2013) weer klaar is….zucht, om jou woorden maar eens te gebruiken: dat is pas troep.
@deboes: Jij hebt zelf gekozen voor die wagen, of kreeg je die van Rutte Kado ?
Btw, Mij hoor je VAG niet promoten of wat dan ook.
Ik ben een enorme fan van oldtimers, moderne auto’s doen mij niets. Maar Italiaanse Oldtimers hebben meestal ook dit effect op mij. Aangezien ik geen zin heb om staal die even dik is als een Rizla blaadje te lassen of elk weekend mijn motor te reviseren kies ik enkel voor Duitse of Amerikaanse Oldtimers. Een Japanner zou nog eerder in mijn garage komen dan een Italiaan. Jammer want het design vind ik echt wel prachtig.
@shiva:
Kortom, in één zin :

Ik houd niet zo van auto’s.
@desjonnies: Onzin … Er is meer dan Italiaanse auto’s. Hij heeft gewoon gelijk, karakter en passie heeft het het zeker maar als je echt om daadwerkelijk autorijden geeft ipv sleutelen en langs de weg staan dan zijn er betere opties.

Beetje het oude Harley Davidson verhaal, passie ten top maar functioneel is het nauwelijks.

De waarheid is soms hard. Oh enne het staal was gewoon ruk, en dat heeft nog een kleine 20 jaar verder geduurt voordat men fatsoenlijk koetswerk ging leveren bij AR, en ook dat is geen wijsheid mijner zijde maar op geschiedenis gebaseerde feiten.
@turbobrick: dat van het staal klopt. Wist je overigens de reden hiervan? In tijden van crisis ging men op zoek naar voordeliger staal. Dit haalde Alfa overigens uit Rusland. Dit staal is eigenlijk direct gebruikt (als het voorgaande staal) echter niet realiserende dat dit Russische staal nog vochtig was (op een stukje nano-level dan) dit kon door direct gebruik (spuiten etc) niet meer opdrogen met roest, en ander nadelig imago tot gevolg. Alfa was overigens niet de enige.
@Bisazza: Dat klopt, de Fransen in die tijd konden er ook wat van en eigenlijk alle merken hebben wel zo’n beetje een roest schandaal gehad.
Bij Alfa duurde die periode heel lang en oplossingen voor een strucutureel probleem werden niet geboden.

Maar is het ook niet waar dat die Italianen geen bips snapte van electro ? Altijd gezannik daarmee.
@turbobrick: Met dank aan de Italiaanse overheid trouwens! Ach zelfs toen zat er al veel van Bosch onder de kap. De eerste Spica’s waren wel drama heb ik begrepen (correct me if I’m wrong).

Mijn ervaring is dat de meeste ‘drama verhalen’ van mensen komt die er nog nooit één hebben gehad.
@turbobrick:
ik zal het een en ander uitleggen.
Zowel de Fransen als de Italiaanse regering beide wat we nu sociaal-democraten noemen, keken in de zestiger jaren in de toekomst ( Niet dus) en beslisten in hun eeuwige wijsheid dat er meer schroot in nieuw staal verwerkt moest worden.
Daarom zijn Alfa’s tot pakweg 1968 net zo goed of rot als auto’s uit de bonds republiek en daarna werd het inderdaad droevig.
Zo droevig dat je achter klaar was met de rijdende opknapbeurt, je Alfa voor weer vrolijk aan het rotten was.

Maar ik houd van alles, Amerikaan, Duitser, Brit Fransman, me houdt van alles, maar vooral wat ik zelf leuk vind.
van een A112 tot aan een 65ér Riv met clamshell koplampen.
van een HK 500 Facel tot aan een NSU RO 80
van een R4 tot een GTI Mk 1
van een Impreza WRX STi type R Version V limited edition tot een MGB Gt
van een Iso Grifo tot aan een 230SL.
van een R16 tot aan een SD1
@desjonnies: je hebt groot gelijk. Als je niet van exact dezelfde auto’s houdt als de grote desjonnies hou je niet van auto’s!
@desjonnies: +1000
Een Leopard heeft 20 cm dik staal, dat is pas een echt mooie klassieker! En Duits ook nog!
@shiva: @turbobrick: daarom was de carrosserie van dit wagentje van aluminium… ;)
@e1000bmw523i: helaas, dit is geen GTA.
Maar het staal uit deze periode was stukken beter dan dat men gebruikte in de jaren 70; waar eigenlijk het roest imago ontstaan is.
Ontzettend leuke wagen. Alleen het geluid is al reden om dit te willen. En het ziet er ook nog eens leuk uit. Nou nog de betrouwbaarheid van de Duitsers uit die tijd en het is helemaal kassa.
Grappig om deze auto als troep te attenderen. En dan ook nog er achter aan gooien dat de waarheid soms hard is. Alsof daarmee de waarheid boven tafel is gekomen.
In de jaren 60 en 70 kwam grootste troep uit japan. In die tijd had Japan dezelfde imago als China heeft, troep dat met een copieermachine ontworpen is.
Duitsers waren roestende olie grootverbruikers in de jaren 70.
Amerikanen waren deinende dure sloepen met een amechtige 120 pk 5,7 V8 op 2000kg.
Fransen waren roestende troep met geniale ingaven.
Italianen waren roestende troep met snelle hoogtoerige motoren en een mooie lijn.
Betrouwbare auto’s werden pas gebouwd in de jaren 90 en overigens werden de auto’s over de gehele linie betrouwbaar, van Duits naar Frans of Japans.
De enige betrouwbare wagens uit die tijd kwamen uit Scandinavië.
Troep, leuk woord hè, net als tokkie, ook een grappig woord.
En wat betreft ervaringsdeskundigheid. Ik bezit zelf een vergelijkbare auto. Een alfa giulia 1300 super. De auto houdt het midden tussen een bruikbare sedan waarmee trips door Europa worden ondernomen en een period track day tool waarmee ik 2 tot 3 trackdays per jaar mee rijdt.

En om maar meteen op het punt betrouwbaarheid te komen. Deze 2 combinaties zijn veeleisend voor een klassieke auto maar het motorblok heeft na 6seizoenen nog steeds 95 procent van het vermogen.
@lekbak, dit zie ik overigens niemand met mercedessen doen uit de jaren ’60.
Mercedessen zijn te zwaar, want te dik plaatstaal, mercedessen hebben blokken van gietijzer, daarmee vreet je banden en remmen, mercedessen kunnen geen toeren maken en dus missen ze vermogen op het circuit.
En zo zie je maar lekbak, iedereen heeft zijn eigen voorkeuren. Ik vind het geen probleem om elke 2 jaar wat roestplekken bij de werken, daarvoor heb ik wel een 4 deurs sedan die maar 1000kg
weegt en waarmee ik sportief kan rijden en met vriendin op vakantie kan.
Oja, betrouwbaarheid.. De auto wordt redelijk ontzien en bij mij gaan de remmen snel en banden ook, zeker elke 2 seizoen komen er nieuwe op, dat is snel voor max 6000km per jaar maar ook aan de circuitdagen te danken. Bij elke jaarlijkse beurt komen wel wat ouderdoms zaken voor, nieuwe radiator of hoofdremcilinder, maar dat is ook wel als slijtage te rekenen. Een typische alfa kwaal (en ook BMW’s uit dezelfde periode hebben hier last van) uit die tijd zijn de te korte klep geleiders waardoor er olieverbruik optreed, zit er bij mij aan te komen maar pas volgend jaar gaat de kop er daarvoor af.
Maar om een lang verhaal kort te maken, dit zijn allemaal typische slijtage zaken die de auto niet onbetrouwbaar maken en die gewoon onder het kopje “jaarlijkse beurt” passen. Geen geneuzel met sensoren of electronica of verstopte inspuitnozzels of om maar een Mercedes probleempje uit die tijd op te noemen lekke koppakingen..
@nord:
op mijn knieën

Houd hem alstublieft een 1300, alstublieft, de 1300 is altijd mijn lievelingskrachtbron geweest, zoveel powerrrr uit een 1300’tje, kon niets tegenop

En het rijden, ik heb ooit een boekje van een of andere \Engelsman gelezen over the art of driving en dat leek wel geschreven op de 1300 dubbelnokker
@desjonnies: Niet gaan smeken, daar ben ik gevoelig voor. :)
Ik weet precies waarom je de 1300 prefereert, hij hangt aan het gas als een bezetene, en dat weet jij vast ook wel waarom. De krukas en al de draaiende delen zijn vrij licht, overvierkante zuigertjes, 2 x 40mm carburateurs ( bij de supers) want het blokje kan een hoge zuigersnelheid hebben. 7500 toeren is hem gewoon. En daarom zo een hoog vermogen. 120 pk is goed te halen bij de getunede blokjes en de GTA met 45mm carbs hadden nog meer.
Bij mij zit (helaas voor de puritein) een 2 liter alfetta blok met verlichte internals, heet stokje op inlaat, montronic zuigers en afgevlakte kop. Afgesteld op Ron 98 en vroege kleptiming loopt hij in samenwerking met licht vliegwiel stationair heerlijk slecht. Maar midden en hoog toeren gebied is het 2 traps raket, en in samenwerking met de GTA spruitstuk een verslavend geluid! Welhaast net zo mooi als je 1300 op dubbele carbs, :) wel iets dieper en iets minder gretig als de jouwe, maar hè, daar heb je wel de extra pk’s voor terug.,
Een Mercedes /8 is toch echt een jaren 70 producten, evenals de W116. Beide technisch goede auto’s die absoluut niet snel roesten. Ze roesten wel, uiteindelijk. Maar niet als Italianen en Fransen. Vroeger, toen premium daadwerkelijk beter was.
De Amerikanen uit de jaren ’70 zijn weliswaar lui maar het zijn absoluut geen slechte auto’s.

Overigens is de alfa een jaren ’60 product. Toen waren de yanks ontzettend ver vooruit op de Europeanen. Het enige wat in de buurt kwam was Mercedes. Italianen waren hi-tech, maar dat hoeft helemaal niet beter te zijn. Het gaat om het resultaat en niet de methode. Alfa’s zijn prachtige producten vol emotie. Technisch ontzettend modern maar gewoon onbetrouwbaar. En iedereen weet dat, en de liefhebbers hebben het geaccepteerd. Maar ga het alsjeblieft niet ontkennen. Je weet zelf ook beter.

Overigens zijn in de jaren tachtig een hoop ongelooflijk betrouwbare auto’s gemaakt. Kijk naar volkswagen, mercedes, bmw en de Jappen en Zweden. Zelfs die roestende Opels waren technische goed.
@lekbak: AMEN !

De liefhebbers omhelzen die onbetrouwbaarheid idd, je verwoord het mooi.

Enne vwb de jappen, ja mischien idd niet sensationeel qua design en gecopieerd maar technisch ABSOLUUT betrouwbaar. Dus zeker niet altijd een karakter bak maar zeker geen troep want het was betaalbaar, het bleef rijden en je liep er niet op leeg.
-edit: niet doen-
@turbobrick:
Bull
Mijn eerste Alfa, een wrak van een 75ér Giulia 1300 was donders betrouwbaar, ondanks dat het een ernstig mishandeld meisje betrof.
Haar rechter achterdeur zat in de prak , haar vier koplampen hadden kapotte glazen en waren verroest en haar rechter achter schijf was losgeroest van het handremtrommeltje.
De achterdeur uitgedeukt en gespoten, vier nieuwe Carello halogeen lampen gekocht -ik had een klantennummer bij de importeur van Carello- en de schijf met trommeltje op een sloperij gekocht.
vier nieuwe Golden Lodge bougietjes erin, plas olie, filter en puntjes en ontsteking vernieuwd en afgesteld Was allemaal mechanisch toen.
En er 25000 kilometer probleemloos mee gereden.
Alleen had ik een slechte accu waardoor ze op van die trieste mistige najaarsochtenden niet altijd wilde starten,
Maar daar was mijn toenmalig lief en haar buurmeisje, die liepen als twee nimfen ’s morgens de Alfa aan te duwen in hun nacht-gevalletjes.
Beste achteruitkijkspiegel zicht ever, voor mij !
@lekbak:
Meer dan de welbekende cliches herhalen doe je eigenlijk niet, het is zo omdat het zo is, want het is immers zo…
@super: wat wil je dan, dat ik dingen schrijf die niet waar zijn. Omdat de liefhebbers dat graag willen?

Een paar jaar geleden wist elke liefhebber wat hjj aan een alfa had. Een hoop emotie en plezier en een hoop sleutelwerk. Tegenwoordig klinken ze als dat oude mannetje wat telkens zeurt over de jeugd van tegenwoordig maar vroeger ondertussen de grootste deugniet was. Dat oude mannetje heeft de leuke dingen van vroeger geromantiseerd en is zijn vuile streken vergeten.
@lekbak:
Als je met op feiten gebaseerde info komt ipv het herkauwen van cliches die iedereen toch al 1000x gehoord heeft zou het een stuk meer toevoegen. Ik ben overigens liefhebber van geen enkel merk, koop autos puur om specs of looks.
@lekbak: iedereen heeft zijn eigen voorkeur, de een vind betrouwbaarheid belangrijk, de ander vermogen of design of utiliteit. Het is jammer dat sommige mensen niet inzien dat niemand de waarheid in pacht heeft. Je stelligheid slaat daarom de plank volledig mis. Voor de een is een Mercedes (duurzaamheid) een goede auto, voor de ander een Datsun (prijswaardig) terwijl de laatste een alfa (emotie) prevaleert.
@nord: mijn punt gaat niet over goede of slechte auto’s. Het gaat over het feit dat er een stel liefhebbers met blinde liefde is die ontkennen dat Italianen onbetrouwbaar zijn.
@lekbak: en u bent de reddende engel die komt uitleggen dat ze het al die tijd niet bij het rechte eind hadden?
Wees gerust we vinden vast allemaal Mercedes de betere auto, misschien wel de beste auto maar om onder andere Alfa Romeo zo zwaar te onderschatten is gewoon jammer.
@lekbak: Wellicht omdat deze liefhebbers in tegenstelling tot het cliché-volk wél een Alfa Romeo hebben gehad en deze blijkbaar gewoon goed was.

Want iemand die echt serieuze problemen met zijn auto heeft gehad gaat nooit louter positieve verhalen ophangen. In dit geval heb je het dan ook niet over individuen, maar een wereldwijde aanhang die het merk een warm hart toedragen.
@lekbak: Dit is kansloos … Dit is een groepje mensen dat idd alles romantiseerd maar ondertussen nog maar 1200km op jaar basis rijden en de rest doen met een betrouwbare comfortabele auto want als ze eerlijk zijn is het heel even leuk.
Beetje het wegracer motorfiets gevoel, heel even leuk maar na 100km gebroken afstappen.

De meesten hier, duidelijk Alfa fans, vinden dat het niet zo is … Logisch, die wagens waren wel betrouwbaar.
De rest van autoliefhebbend Nederland weet wel beter, we zien dat ook terug in het imago, de prijzen, en de verkoop van een merk wat nog maar nauwelijks iets gemeen heeft met waar het ooit voor stond.

De passie, het gevoel en de liefde begrijp ik helemaal. Het verdedigen dat het rete betrouwbaar allemaal was is struisvogelpolitiek. Ach, niks menselijks is ons vreemd.
@turbobrick: Wanneer de bestuurders zelf positieve ervaringen hebben, lijkt het me inderdaad meer dan kansloos. Wél goed te lezen dat je ergens over zelfreflectie beschikt.
@turbobrick: zo en wat voor jas draagt u liever?
De oude leren jas die u altijd goed zat of elk half maand een nieuwe jas van Gaastra of thenorthface omdat dat nou eenmaal de beste jassen zijn die koud zijn wanneer het warm is en vicaversa.

Houd u eens op met anderen voor te kauwen wat ze wel en niet moeten denken en doen. Auto’s zijn veel meer dan vervoermiddel dat veilig van a naar b moet zijn. Autoliefhebberij is een subcultuur waarin de individu voor zich zelf bepaald wat belangrijke waarden zijn. Dat u het er niet mee eens bent dat een AR betrouwbaar is, dat is uw recht maar het is toch wel triest dat u alleen in uw eigen wijsheid gelooft en niets van anderen kunt aannemen.
@nord: Gaastra alsjeblieft !
@turbobrick: Een geel met blauwe..
@nord: Nee compleet Geel aub … Past bij mijn rode broek.
@super: Het probleem is dat dit soort mensen een zeer bekrompen beeld hebben van producten waar zij niets mee hebben. Het is eigenlijk ook regel dat autojournalisten en liefhebbers in het algemeen een pet op hebben en zich daarmee afsluiten voor ervaringen van andere mensen.

Het gaat zelfs zo ver dat ze een uitgesproken mening hebben over producten die zij zelfs nog nooit in bezit hebben gehad.
@Ilquadrifoglio: Net alsof hier iedereen zoiets zelf in bezit gehad heeft en dat dus een voorwaarde is om een mening te mogen ventileren.

Best grappig want iedereen in NL is bondscoach geweeest, heeft in de politiek geweest, is zowel jurist als rechter geweest, chef kok, poltie agent, acteur en auto coureur.
Immers, je mag pas wat zeggen als je er daadwerkelijk eerste hand ervaring mee hebt.
@lekbak: Dus Amerikanen maakten betere auto’s omdat deze in tegenstelling tot de Italianen technisch slechts ‘eenvoudig’ waren? Je punt ontgaat me even…
@Ilquadrifoglio: Ja, anno 1966 maakten ze mega bakken die snel waren, looks hadden, en een motor die welliswaar niet extreem veel pk/liter maakte maar wel zowat een mensenleven mee gingen.
Was er iets defect dan kon vrijwel iedereen het vervangen en het koste geen kont.
En laten we het niet hebben over beleving, passie en dat soort woorden want de giulia klinkt leuk eenmaal op toeren in een tunnel maar naast een Musclecar uit die tijd maakte het weinig indruk.
Als je dan kijkt naar de prijs destijds dan was het helemaal feest.
Wegligging was dan niet bijzonder te noemen maar voor die tijd niet slecht, daar scoort de Alfa voor die tijd dan wel duidelijk beter.

Al met al durf ik te zeggen dat de Amerikanen in die tijd betere auto’s maakten ja.
Verbruik was overigens gelul in die tijd en speelde nauwelijks een rol.
Waanzinnig leuke auto. Keek direct op de site van Saab Apeldoorn wat de vraagprijs is maar de auto is al verkocht. Maar goed ook anders thuis weer hevige discussies.
@ferry832: er staat nog een Lancia Fulvia met hier en daar wat bodywork…
dus toch niet het af-fabriek geluid!
Prachtig ding! Echt een van mijn droom auto’s.
Zo jammer dat hij al verkocht is… Wat een geweldige wagen!
Ruim 10 jaar terug in mijn studententijd een Giulia als eerste autootje gekocht, een zilvere Nuova Super 1300. Deze verkocht om een andere te financieren, een 1e serie 1600 Super. Die staat hier nog steeds in de garage en wordt overmorgen 50 jaar!

Als je meer over dit type auto’s wilt weten check mijn site alfa-giulia.com of volg ‘m op Facebook: http://www.facebook.com/giulia105
De jeugd begrijpt ons ouwe zakken niet, dit, dit was een racewagen motor in een luxe wagen, een lichtmetalen vier cilinder met dubbele bovenliggende nokkenassen.
Alleen Lotus leverde zoiets in de Lotus Ford Cortina die zes en tachtig keer zo duur was.
En de Alfa had een vijf versnellingsbak, toen al
En 2 dubbele lurkende Weber of Solex carburateurs.

Dit was een straatwagen die de som was van de meest peperdure onderdelen, alleen een Jaguar had ook zo’n soort motor.
@desjonnies: Vergeet de natrium gekoelde kleppen niet…. en er waren natuurlijk ook de Dell orto’s… Het liefst had je natuurlijk de Webers.
Hoe kan je iets positiefs ombuigen naar negatief. Refereer de pk’s en acceleratie aan tijdsgerelateerde auto’s. Bijvoorbeeld dat het motortje twee keer zoveel pk had als een kever of Opel. Vergelijken met vermogen en acceleratie met auto’s van nu heeft weinig zin. Het is overigens ook het instap model de Junior, er was ook nog een Veloce. Voor de rest een leuke test.

Het specifiek vermogen was voor die tijd heel hoog, zeker voor een motor die zo degelijk is. De Nord motor kan je makkelijk naast een Mercedes benzinemotor zetten qua betrouwbaarheid. Mits goed warm gereden, want dat was voor het alluminium blokje met losse gietijzeren bussen een voorwaarde. Ik heb er in de jaren negentig een gehad die als dagelijkse auto werd gebruikt (ook in de winter) in de file van het Gooi naar Amsterdam en nooit problemen mee gehad. En Alfa’s roestte pas serieus na 1972 door gebruik van goedkoper staal. Daarvoor waren ze zeker niet slechter dan de meeste auto’s. Porsche’s BMW’s en Opel waren echt niet beter daarin.
@hdla: amen!
Zelf in het bezit van een 1300 GT junior…en die gaat NOOIT meer weg. Mijn ouders rijden al 30 jaar Alfa en hebben alleen problemen gehad met een roestige Alfa Sud.
Mijn broer 3 Alfa’s en 1 jaar VW golf….die Golf had alleen maar problemen. Zowel motorisch als electrisch.

Vrienden van mijn ouders…jarenlang Alfa gereden….nu een Audi Q5…hun woorden…Koop nooit geen Audi weer!

En dan mijn dagelijkse Audi A3……vaak startproblemen, de electronica die mij regelmatig in de steek laat.

Die Audi gaat als de financiën het toelaten heel snel plaatsmaken voor een Brera, Guilietta of Guilia.
Leuk artikel, over een enorm begeerlijke auto…

Ik had mij verheugd leuke reacties te lezen. Anekdotes van Autobloggers die met een grote glimlach op de achterbank zaten als papa weer eens een flinke dot gas gaf, vermanend toegekeken door moeders. Of nog mooiere anekdotes van bejaarde bloggers die nog met deze Alfa geraced hebben in een tijd dat de in racerij de meeste regels nog uitgevonden moesten worden.

Maar een discussie over betrouwbaarheid, die had ik echt niet verwacht… Jongens, dit is een klassieker, een oldtimer, een heeeel oude auto. Die hoeft niet betrouwbaar te zijn. Die mag best wel een paar keer ermee stoppen als je ermee door Italië toert in de zomer. Want dat hoort bij het avontuur dat klassieker rijden heet en levert vaak de mooiste anekdotes op.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).