Alonso, Rossi en Briatore hadden geheime Zwitserse rekening

Auteur: , 37 Reacties

De Zwitserse tak van de Britse bank HSBC was tot voor kort een paradijs voor belastingontduikers, maar nu is er een lijst gelekt die meer dan 100.000 belastingontduikers zou kunnen onthullen. Onder hen Fernando Alonso, Valentino Rossi, Heikki Kovalainen en Flavio Briatore.

Thug life

HSBC gaat vervolgd worden voor het aannemen van grote sommen geld zonder te vragen naar de identiteit van de klant. Hierdoor zouden witwaspraktijken en andere illegale geldzaken te makkelijk zijn bij de Zwitserse bank.

Dat dit allemaal in de openbaarheid komt is een gevolg van de onthulling van Hervé Falciani, een systeembeheerder die de lijst met namen en rekeningdetails in 2008 met zich meenam toen hij weg ging bij de bank. Hij gaf de gegevens aan Christine Lagarde, de Franse minister van Financiën.

In totaal zou het gaan om 100 miljard dollar verdeeld over 106.000 HSBC klanten. Alonso zou goed zijn voor 42,3 miljoen euro, verdeeld over vier rekeningen. Flavio Briatore zou $73 miljoen dollar verspreid hebben over 38 rekeningen en Valentino Rossi heeft naar verluidt 23,9 miljoen euro op twee rekeningen staan. Heikki Kovalainen is een redelijk kleine speler in vergelijking met zijn collega’s, hij zou iets meer dan $130.000 dollar in drie rekeningen hebben zitten. Dat grote Formule 1 namen opduiken is geen verrassing, HSBC was op meerdere auto’s in de Formule 1 (met daarin genoeg grootverdieners) te vinden.

Wat de gevolgen zijn voor de mannen die wij kennen uit de auto- en motorsport die hier onthuld zijn is nog onduidelijk. Het onderzoek naar de handelingen van HSBC en haar klanten loopt nog en zal gezien de omvang ook nog wel even blijven lopen.37 reacties

Stelen van het volk en zo ook van de eigen klanten, fans etc. Welk rijk persoon en groot bedrijf doet er niet aan mee.
De overheid in ieder geval wel
@meridian: stelen van het volk lijkt me overtrokken. Het is niet bijdragen aan het volk. Wanneer ik de programma’s van John de Mol en de Sydney’s van PowNed bekijk, begrijp ik steeds beter waarom rijken minder willen bijdragen.
Tsja, als je zo veel verdient, doe je er alles aan om zo min mogelijk belasting te betalen. Dus dan wonen de meeste mensen al in een belastingparadijs als Monaco en staat het geld op een Zwitserse rekening. Laat hey de Socialisten niet horen!
@gtwillem:
je hoeft geen socialist te zijn om te begrijpen dat het immoreel is om de lasten voor het draaiend houden van de overheid af te schuiven op diegenen die niet de middelen hebben om belasting te ontwijken.
@super: tja wie zijn schuld is dat nu dat ze dat niet kunnen ;)
Niet van de rijken.
@bofkont: De schuld van diegenen die de ontduiking faciliteren; en dat zijn vaak wel rijke mensen…
@gtwillem: Volgens mij wil elke Nederlander zo weinig mogelijk belasting betalen. Daarom hebben we toch ook ZZP’ers, discussies over de Hypotheek aftrek etc etc.
Als je rijker bent, kan je iemand inhuren die voor je uitzoekt hoe je aan nog meer constructies deel kan nemen. En internationaal denken wordt vaak als ‘belastingontwijker’ afgeschilderd; ik vind t eerder gewoon logisch.
@gregorius:
je betaalt zelf meer belasting omdat anderen lopen te parasiteren, onverdedigbaar van lamlullen die te lui zijn om te werken en helemaal onverdedigbaar van lamlullen die ook als ze hun steentje wel bijdragen nog genoeg geld overhouden.
@super: het zou geweldig zijn als het zo simpel zou werken, maar jammer genoeg is het niet zo.
Het meeste van jouw belastingcentjes, gaat gewoon naar de rente op de staatsschuld.
Zoals het in bijna ieder land is, waar de banken de overheid vertellen wat te doen ipv andersom.
Dus het getuigt van een zeer beperkte zienswijze, door simpelweg maar de aangewezen zondebok aan te wijzen, zoals het een klein lief schaapje betaamt.
@g40freak:
hint; misschien moet je als je denkt dat je zelf geen simpel schaap ben eerst eens wat feiten checken, je kunt zelf opzoeken dat in 2014 3.3% van het overheidsbudget naar rentelasten is gegaan.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Miljoenennota_2014
Ja het is vervelend voor ze dat ze gepakt zijn maar voor de rest zal ik er geen traan om laten. Misschien laat dit zien dat je beter kan investeren dan je geld ergens op een bank bewaren.
Alonso zal wel gedacht hebben: als ik mijn geld er niet vlug doorheen kan fietsen (zijn wielerploeg is er nog steeds niet) dan zal de overheid dat ook niet kunnen.
Het onderzoek is natuurlijk nog gaande en dat er iets fishy is bij HSBC is wel te verwachten.
Maar of het in het geval van deze F1 gasten ook iets illegaals is gedaan, verwacht ik niet.
Op het moment je met een grote som geld een Zwitserse bank binnenloopt, gaan ook echt alle bellen rinkelen. Ook bij HSBC. Het rinkel-bedrag is wel wat hoger dan in NL, waar je volgens mij al verdacht bent als je 100 euro bij de bank brengt die je niet kan verklaren.

Anyway, op het moment je kan aantonen dat je dit geld ook echt verdiend hebt (als F1 rijder / Rossi zijnde is dat niet moeilijk), meldt men je alleen nog, als advies, dat je netjes je uitdraaitjes in moet zien om je inkomstenbelasting te betalen (inkomsten belasting gaat in Zwi niet automatisch zoals in NL). Eind van het jaar krijg je mooie gespecificeerde overviews van al je accounts met een stempel erop (“Important, you need this advice for your tax-declaration”); aan jou, om dit aan te geven bij het land waar je inkomstenbelasting moet betalen. Vettel, Schumi en Raikonen waarschijnlijk in Zwitserland, anderen in Monaco.
En als Vettel of Raikonen in Zwitserland aankomt met zeg 2 mio aan bezittingen, of 1 mio aan inkomsten, dan komen ze daar niet mee weg in Zwitserland; ze zijn niet gek hier; zeker omdat ze al belastingafspraken hebben met de gemeente waarin ze wonen.

Extra puntje; die Hervé is geen achtelijke geweest: bij de meeste banken worden alle financiele gegevens van een persoon onder 1 nummer bewaard. In een compleet ander systeem, kan dat nummer gekoppeld worden aan een naam. Als je de security een beetje goed instelt; zijn er maar weinigen die Naam + bedrag kunnen inzien!
@gregorius: Natuurlijk is er op zich niets mis met een geheime Zwitserse rekening, daar is op zich niets illegaals mee aan de hand. Het stallen van geld op een Zwitserse rekening, of op een rekening van een ander land met een sterk bankgeheim, is wel een veel gebruikte manier om geld uit het zicht te bewaren, of belasting te ontduiken. Natuurlijk hoeft dit niet zo te zijn bij Alonso en vrienden. Maar kom op, wat denk je zelf? http://www.nrcq.nl/2015/02/09/zes-dingen-die-je-moet-weten-over-de-duistere-praktijken-bij-hsbc

HSBC heeft al eerder bewezen niet zo’n frisse club te zuijn: http://www.theguardian.com/business/2012/jul/17/hsbc-executive-resigns-senate
@pomoek: O ja, klopt zeker. Er zijn ook aardig wat schandalige dingen daar gebeurd.
Maar goed, het artikel komt nu hier op AB; daarbij moet natuurlijk een link worden gemaakt naar wat coureurs, want anders komt t niet op AB. @CasperH heeft t goed opgeschreven: HSBC in de shit; sommige rijders hebben hier overigens ook aardig wat poen staan.
Vervolgens krijg je straks lezers die het niet geheel snappen en denken dat Alonso = heeft rekening in Zwitserland = belastingontduiker = dus een crimineel is. En dat is natuurlijk niet waar.
Ik gok zomaar dat zeker personen zoals Alonso & Vettel het erg goed hebben geregeld; overigens weet ik t; want een goede klant van mijn vrouw, zijn business is het binnenhalen van dit soort rijke wereldreizigers zonder echte woonplaats in Zwitserland en ze een legale constructie te laten hebben waar ze alsnog niet heel veel inkomstenbelasting en vermogensbelasting hoeven te betalen.
Gemiddeld kom je uit op nog geen miljoen per klant. Daarbij zijn er dus mensen die er tientallen miljoenen hebben gestald, wat dus inhoud dat daar vele hele kleine spaarders tegenoverstaan. Hoop heisa om niets, want iedereen zou hier gebruik van maken als ze de kans kregen (iets met woekerpolissen enzo)
Ik zal wel weer een simpele ziel zijn, maar als je al geld als water verdient,waarom dan nog de belasting ontduiken? Gedoe, moelijke constructies,waar heb je zin in?
@sydney: Omdat dit soort mensen zich graag spiegelt aan het literaire hoogstandje Rupsje Nooitgenoeg. Als je eenmaal aan die rijkdom geproefd hebt wil je alleen maar meer, meer , meer.
@sydney: Regelen ze natuurlijk niet zelf. Wordt gewoon bekeken hoe ze het meeste overhouden door hun financieel adviseurs.
@sydney: Er is ontwijken en ontduiken; en er zit een grijs gebied tussen.
Stel je bent een mix van vd Garde en Hamilton. Het paspoort van vd Garde, maar de talenten en het inkomen van Hamilton (of je de oorbelletjes van Hamilton ook wil hebben, laten we even in het midden).
Je roots liggen in NL, maar je bent er eigenlijk nooit. Als je even een week vrij hebt, spendeer je het net zo lief in een warm land, waar je traint en chillt.
Je verdient 20 mio per jaar, sponsoren en inkomen. Waarom zou je dan nog officieel woonachtig zijn in NL en daar eventjes (bijna)-52% belasting af gaan tikken. Om vervolgens ook nog 1.2% pj te gaan betalen over wat je vermogen. Dat, terwijl je ook officieel woonachtig kan zijn in Monaco (je komt er ook haast nooit), waar je waarschijnlijk geen inkomstenbelasting hoeft te betalen. Als je 20 mio verdient, dan is 10 mio afstaan alsnog erg veel geld. Overigens ‘werk’ je niet in NL, of iig erg weinig (misschien her en der een sponsordealtje; wieweet dat je daar wel belasting over betaalt) en je woont niet NL, want je bent er niet >50% van je tijd (of zoiets). Dat heet belasting-ontwijken.
Heet je Guus Hiddink, verdien je miljoenen van de Russische, Australische of Koreaanse voetbalbond, sta je niet ingeschreven in NL, maar ben je het grootste gedeelte van je tijd toch in Nederland; dan ben je aan het ontduiken.

Goede, moeilijke constructies? Op het moment dat je een dergelijk bedragen op je rekening hebt en binnenkrijgt, kom je bijna automatisch in contact met vermogensmanagers; dat is 1 stap van iemand af die al die constructies netjes en legaal voor je opzet. Ben je ook nog ‘bekend’; zal je management-bureau alles voor je regelen. Enige wat jij, als mix van vd Garde en Hamilton doet, is je handtekening zetten (en hopelijk nog een extra adviseur ook een controle laten uitvoeren).
@sydney: omdat niemand die ook maar een beetje goed bij zijn hoofd is graag de helft van zijn inkomen in een bodemloze put stort. Al helemaal niet als je zoals veel coureurs amper in het land bent waar je ook woonachtig bent.
@lambo4all: Het zou mij geen fuck intresseren.Dan heb ik maar 60 ipv 100+ miljoen op m’n bankrekening staan.Als ik er voor kies in een land te wonen, waar de belastingregels zo zijn,dat is dat maar zo.Opmaken kan ik het nooit,en m’n kinderen en kleinkinderen ook niet meer.

Maar ondertussen ga ik even de lege flessen inleveren bij de Aldi.Trek in een Schultenbrau;)
Steel niet de overheid duldt geen concurrentie !
Als ik zoveel zou verdienen, dan zou het me ook niks uitmaken om er belasting over te betalen. Ben je wel direct van al dat gezeik en gezeur af.
Valt mij nog mee dat hier niet ene b. Ecclestone tussen ataat
@mrrallycross: zal wel bij een andere bank zitten; er zijn er nog al wat in Zwitserland:
http://www.swconsult.ch/cgi-bin/banklist2.pl
Ach, zouden we niet allemaal het zelfde doen als we ook in die positie zaten?
Zover ik weet mag je dit soort gegevens niet zomaar van je werk meenemen en aan een minister geven. Ik zou me dan ook totaal niet druk maken want zolang het bankgeheim nog geldt, mogen ze toch niks met deze informatie
@Edge: Als je verdacht bent van een misdaad en een (bevriende) overheid vraagt bij een (dus Zwitserse) bank onder mom van dit onderzoek gegevens van jou op, dan moet deze bank deze gegevens geven. Volgens mij moet/mag de Zwitserse overheid wel de aanvraag/onderzoek testen of het legitiem is.
Kortom, jouw naam op de lijst (met een groot bedrag) in combinatie met je aangegeven belasting in jouw belasting-land (klein bedrag), is volgens mij genoeg aanleiding naar een onderzoek.
Er kan er een beetje naast en 1 of 2 vereisten naast zitten.
@Edge: maar de Nederlandse en Duitse (en vele anderen) overheid mogen deze informatie wel kopen en zo hun belastingontduikers opsporen. De Duitse overheid doet dat ook actief. De Nederlandse is ietwat terughoudender.
Zelf ons koninklijk huis doet er aan mee door de persoon van Prinses Christina, maar dan heet het opeens ontwijken.

Is het verwerpelijk : JA
Is het begrijpelijk : JA

Probleem wordt zelden of nooit aan de kaak gesteld : een spilzieke overheid die zelf boven zijn stand leeft en geld kwistig rondstrooit door middel van o.a. subsidies.

Zo hoorde ik laatst weer een mooie uitspraak, helaas weer niet van mijzelf :

” Subsidies zijn een middel, maar geen doel, ” waarmee werd aangegeven dat subsidies koste wat koste worden gebruikt voor soms nutteloze projecten, om de stroom van subsidies maar door te laten gaan, een totaal fout en immoreel uitgangspunt !

En dat schort er zeker aan in onze maatschappij, ik ben van mening dat we een monster van een overheid hebben gecreëerd die nauwelijks aan zelf reflectie doet.
@desjonnies: Je hebt gewoon ontwijking en ontduiking en wat Christina deed was ontwijking. Simpel onderscheid is dat ontduiking strafbaar is en ontwijking niet, in de praktijk is dat echter vaak een grijs gebied (want waar woont iemand nou echt als je in meerdere landen huizen hebt, waar komt het inkomen uiteindelijk vandaan, welke nationaliteit ‘telt’ als je er eventueel meerdere hebt…et cetera).
@Autoblog
Dat van Alonso is al tijdje geweten.
Dit was omdat hij toen in Zwitserland gedomicilieerd was.
Toen hij terug volledig in Spanje ging wonen heeft dat een aardig duitje gekost.
Eens met Gregorius. De lijst kwam gisteren ter sprake in een Belgisch praatprogramma, niet eens serieus maar in de amusementssfeer (Bart en Siska). Daar lag de lijst open en bloot op tafel, en een vermogensbeheerder legde uit dat openbaarmaking een foute zaak was. Ja maar, zei Bart, als ik zo eens naar de Belgische namen op de lijst kijk ziek ik toch wel wat lieden met een criminele achtergrond, Nee, zei de vermogensbeheerder, er staan ook veel bona fide namen op de lijst, mensen die een adres en/of zakelijke belangen in Zwitserland hebben en dus logischerwijs een of meer Zwitserse bankrekeningen. Om bij auto’s te blijven: hij noemde ook Schumacher en Vettel, die allebei in Zwitserland wonen (inderdaad wegens het belastingklimaat) en nu volkomen ten onrechte met hun vermogen in de openbaarheid komen. Het kan nog interessant worden als diverse rijken tegen deze inbreuk op hun privacy gaan klagen.
Dat je op de lijst staat en een geheime rekening hebt hoeft niet per se met belastingontduiking te maken te hebben. Maar uiteindelijk blijkt vaker wel dan niet dat de boel niet klopt… Maar even het bewijs afwachten en de strafzaken. ALS we er ooit nog iets van gaan horen. Some pigs are not equal.. THAT’S life
Geen belastingontduikers maar ontwijkers, groot verschil in aansprakelijkheid.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).