Alpina XD3 BiTurbo: een waardige Audi SQ5-opponent

Auteur: , 30 Reacties

Niet alleen de nieuwe B3 BiTurbo siert Alpina's stand in Genève, ook dieselaars komen aan hun trekken. De veredelaar vatte de X3 met het 3 liter-dieselblok bij de horens, en gaf hem een beetje extra pep. Het resultaat: 350 pk, 700 Nm, en 0-100 in minder dan 5 seconden!

Voor de cijferfetisjisten: de Audi SQ5 doet 313pk, 650Nm, 5,1 seconden, en een topsnelheid van 250km/u. De XD3 haalt 253 km/u, dus hij verslaat op de droge waarden zijn concurrent uit Ingolstadt op alle fronten. Is het nu nog steeds geen bedreiging, Audi? Met 1.910 kg is het geen vedergewicht, maar het is ook een SUV. Go figure.

De XD3 is gekoppeld aan ZF’s automatische achtbak, verbruikt theoretisch 6,8 liter per 100 kilometer, en stoot 180 CO2’s uit. Standaard rolt de SUV op 20” ALPINA CLASSIC lichtmetaal, met hier omheen 255/40 R20 en 285/35 R20 rubber, maar als je het lief vraagt monteren ze 21-duims velgen voor je.

Roept u maar! Deze XD3, of toch de SQ5? Of misschien de X3 van Hartge, die is er ook nog…30 reacties

Ondernemers hebben nooit autopech toch. of wel!?.
Altijd goed Alpina!
Deze Alpina is sterker, maar het is een getunede BWM. De Audi is standaard. Als ABT of andere tuningsjongens er mee aan de haal gaan zullen die vast wel weer sneller en sterker zijn dan de Alpina. Zo gaat dat nou eenmaal.
Ik weet dat het er bij hoort, maar wat mij betreft mag Alpina die striping stickers er nou wel eens aflaten. De velgen zijn ook al 20 jaar hetzelfde maar die blijven op zich wel tijdloos en netjes.
@circlestorm69: De standaard X3 35d is al net zo sterk als de SQ5 van Audi. Dus zo speciaal is die S nou ook weer niet. Ze hebben er gewoon het 3.0 BiTurbo TDI blok in gelegd en het uiterlijk aangepast.

Het valt me overigens wel op dat Alpina er minder power uithaalt dan de concurrenten. Is dit bewust gedaan om de levensduur van het blok een beetje te sparen?
@berlinetta: gentlemens agreement….Alpina mag nimmer met de Pk’s boven het BMW-merk uitkomen. Dus een Alpina B3 biturbo heeft nu 410Pk (huidige M3 = 420PK). Ze mogen mede daarom ook niet de M-motor gebruiken, maar altijd nèt een treetje lager shoppen. Pas als de M3 (bijvoorbeeld) zal worden vernieuwd, komt Alpina met een S-versie, waarmee het vermogen wèl de oorspronkelijke M-Pk’s mag overtroeven.
Ten aanzien van koppel is er geen afspraak.
@circlestorm69: Een Alpina XD3 Biturbo is net zo standaard als een Audi SQ5. Het ding komt immers in deze configuratie uit de fabriek rollen. Dat er aangepaste BMW-techniek in zit doet niets af aan dat feit, dat kun je ook wel zeggen over de 3.0 TDI in de SQ5. Alpina heeft onder andere de koeling en luchttoevoer van de motor verbeterd en de auto zal uitgebreid op betrouwaarheid zijn getest om te garanderen dat de motor blijf presteren onder een hoge belasting. Aftermarket tuners nemen die moeite meestal niet, die doen een update van het motormanagement en hopen vervolgens op het beste. Garantie is er niet of kost duizenden euro’s.
@circlestorm69: ik wilde net zeggen die velgen zijn ookal 100 jaar oud, ookal zijn ze nog steeds mooi.
@circlestorm69: Hetzelfde zijn ze allerminst, sinds een paar jaar hebben ze van die afgevlakte einden aan de spaken wat ik niet geweldig mooi vind. Dan heb ik liever de oude Alpina Styling II velgen. Ik kan niet wachten totdat ik m’n winterbanden weer daarmee kan wisselen :D
Verder wel een nette wagen. Die Alpina’s zien er verder nooit schreeuwerig uit.
Helemaal mee eens! In mijn ogen mooier dan de Audi, Alleen wel net wat Circlestorm69 aangeeft mag die striping wel wegblijven van mij..
Ziet er goed uit! Die audi mogen ze bij de dealer laten!
@ErikkNL:
voor mij mag elke audi bij de dealer blijven staan… :D
Alpina voor mij!
Nette prestaties…..maar mooi? Nee, doe mij maar de SQ5.
Spijtig dat er geen x3B van komt. Ben benieuwd naar de B3 die alpina er nog heeft staan
Zo is de x3 wel heel dik!
Sexy!
xD 3.. Overnagedacht! Dat is het enige wat die sq5 gaat zien xD
Blijft toch een van de beste veredelaars die er tussen zit. Qua uiterlijk zichtbaar geen 2.0D zonder meteen schreeuwerig te worden. En met die motortuning een heerlijke autobahn stamper. Verder lijkt me een 3 serie meer to the point met deze tuning maar het blijft een mooi apparaat.
Het prijsverschil met de SQ5 is enorm…dus velen (gelukkig!) zullen de Alpina daarom laten staan en voor grijze-muis-Audi gaan. Daardoor is de exclusiviteit gewaarborgd (my god !).
@Megakix: En na een jaar of 4 kan je voor een redelijke prijs een exclusieve occasion rijden :-)
@ErikkNL: ja…als het een in Nederland geleverd exemplaar was…nee / niet altijd als je de rest-BPM nog moet aftikken over de geïmporteerde versie…
@Megakix: Inderdaad. Nederlandse exemplaren zijn dan echt voor een best redelijk prijs te vinden op internet. Tenzij de BMW dealer hem heeft opgekocht en dan daar een exclusiviteitsmarge op gooit…. wat nog al wel eens aan de orde is. Rest-BPM zal nochtans best meevallen toch iig minder dan op een M-model i.v.m. motorkeuze.
@ErikkNL: jouw opmerking over de rest BPM vat ik niet helemaal. De BPM was afhankelijk van de hoogte van de prijs van een auto. De BPM op een Alpina ligt daarmee hoger, dus zal de rest BPM ook hoger zijn.
Tjonge… Als Alpina zelfs een X3 interessanter kan maken….. Wat is een Alpina toch tof!
Alpina for mini cooper sd
Wie zij er nou laatst “het is maar goed dat alpina zich niet bezig houd met de x serie” of zoiets
Op zich niks mis mee, maar doe mij toch maar de SQ5 :)
En ja hoor, Alpina pakt nu ook SUV’s aan, jammer!
http://www.autoblog.nl/bb-geeft-audi-sq5-tdi-395-pk-en-800-nm

Het interieur van de Alpina is niet half zo kwaliteitsvol; alleen al de naden van de zetels… alles behalve recht

Mijn SQ5 wordt over twee maanden geleverd en eerlijk gezegd, in de praktijk komt het toch nooit tot een ‘gevecht’ tussen dat soort autos, laat ons verkeer (en de wet) niet toe. Dus wat maken die paar tienden van een seconde of een paar km/u extra; ik ga voor bouwkwaliteit.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).