Anky van Grunsven gooit schaduw op Max Verstappen

Auteur: , 72 Reacties

HUHUHUHU, waarom is Max Verstappen überhaupt genomineerd voor Sportman van het Jaar?

MV33

Max Verstappen en de Sportman van het Jaar-verkiezing, het is tot op heden geen gelukkige combinatie. Wellicht heeft dat te maken met oude sentimenten, waarvan je nog steeds soms echo’s hoort op oude media zoals de TV. Autosport is geen sport DURRR! Opgevoerde skelters DURRR! Toch is de KNAF (KNAC (Koninklijke Nederlandse Automobiel Club) Nederlandse Autosport Federatie) gewoon aangesloten bij het NOC*NSF. Zodoende komt ook Max in aanmerking voor de prijzen, net als alle bowlers, badmintonners, Go-spelers en Frisbeeërs van het land.

Doch nadat Max zijn eerste F1-seizoen volbracht in 2015, haalde hij weliswaar zo’n beetje alle prijzen op bij het FIA-gala, maar liet het Nederlandse sportgala hem links liggen. Oké, daar viel nog wel wat voor te zeggen. Hoewel de kenners al doorhadden dat Max’ resultaten in 2015 bijzonder waren, pakte hij geen podiums of overwinningen.

Vervolgens won Max vorig jaar echter in Spanje en was de hype opeens volledig los. Na 66 jaar sappelen eindelijk de eerste Nederlandse F1-overwinning! Uiteraard kreeg Max daarvoor alsnog ‘de Jaap Eden’, hoewel hij zelf aangaf dat hij er niet per se op zat te wachten en de trofee liet oppikken door Jantje Lammers. Pas maanden later nam VER het beeldje zelf in ontvangst.

Dit jaar pakte Max niet één, maar twee overwinningen. Op zich logisch dus dat de racer opgaat voor een repeat zou je zeggen. Zijn concurrenten zijn dit jaar Sven Kramer en Tom van der Molen Dumoulin. Sven heeft vast weer iets gewonnen met schaatsen en Tom pakte de roze trui bij een Spandex-festijn in Italië. Puike prestaties. Zo puik zelfs, dat Anky van Grunsven zich in de Telegraaf afvraagt wat Max in het rijtje van drie doet:

Wat doet Max Verstappen tussen de nominaties van Sporter van het Jaar? Dat hij in 2016 werd verkozen tot Sportman met de eerste GP-overwinning was ergens nog te billijken. Geen Nederlander flikte dat ooit. Maar hem nu met twee F1-zeges weer tussen wereldkampioenen als Sven Kramer en Tom Dumoulin neerzetten, doet afbreuk aan Verstappens eigen intenties.

Hoe dan? Het kan toch dat je je eigen doelen niet haalt en alsnog de beste resultaten neerzet? Bovendien lijkt de amazone Max’ prestaties zelf toch ook een beetje in twijfel te trekken.

Ik weet niet hoe de vakjury tot een besluit komt, want je zou volgens mij de allerbesten in de sport moeten nomineren. Dat is in de Formule 1 op dit moment Lewis Hamilton, want Max werd zesde, nog een plekje slechter dan vorig jaar.

Een aparte inschatting van de Olympisch kampioene die toch juist zou moeten weten dat je niet ver komt zonder genoeg pk’s in het leven.72 reacties

De enige die zich hier niet druk over maakt in nederland, is Max zelf… die zal het helemaal aan zijn reet roesten of hij die titel verdient of wint…
@hans75: is dat in principe niet met elke sporter zo? het is een leuk voor erbij prijsje.
voor elke sporter is er maar 1 prijs die echt telt, en dat is de wereldtitel in zijn sport/klasse.
overigens strookt haar opmerking ook niet met de resultaten van Dumoulin, won de Ronde van italie, maar is daardoor toch ook niet de beste ter wereld? ach goed, vrouwen met paarden, het is een bepaald volk….
@shogun: prestatie van Dumoulin is wel aanzienlijk knapper dan die van Max. Bij Max is de coureur 25%, auto 75%. Bij wielrennen is de coureur 90%, team en fiets resterende 10%.

Dat gezegd hebben vind ik wielrennen veruit de saaiste sport die er bestaat. Voor iedereen denkt dat ik hier verkeerd zit.
@stefje: idd wielrennen de meest saaie sport, kunnen nooit amusementniveau van bv een f1 race in Abu Dhabi evenaren😁👍
@amrwd: race tussen haakjes cq optocht😉
@kobus1967: dat is wielrennen ook
@stefje: dat vind ik zo’n slap verhaal. dat 75% auto en 25% correur.

ja, idd, de uiteindelijke prestatie bestaat voor 25% uit mens, 75% uit auto. maar die 25% mens moet wel zowel mentaal als fysiek 100% in topvorm zijn anders ga je het gewoon niet redden.
Ik sport veel, erg veel, train in mijn sport mee met de subtop van de wereld en durf wel te zeggen dat ik in topvorm ben. ik heb eens het trainingsprogramma van Coulthard gedaan, en dat was geen kattenpis. om over het mentale stukje nog maar te zwijgen.
@shogun: leuk verhaal vriend. En hoevaak heb je een coureur na te finishen aan het infuus zien gaan omdat z’n lichaam finaal gesloopt was? Precies. Wielrennen is vele malen intensiever dan racen. 2 uur racen is véél makkelijker voor in conditie te komen dan de Tour de France of Giro te fietsen. Kun je mee eens zijn of niet, is gewoon een feit.

En @ hierboven, soms is F1 idd nóg saaier dan fietsen 😂👌
@stefje: zeg vriend, jij ook een leuk verhaal, maar je hoeft bij mij wielrennen niet te verdedigen want ik val wielrennen niet aan. ik zeg alleen dat de jongens in de formule 1 ook een topconditie hebben.

daarnaast vraag ik het me serieus af, of een wielrenner met zijn fragile bovenlijfje het 2 uur vol houdt met dezelfde focus als een formule 1 coureur, ik denk het niet, net zoals de coureur geen dag op een fiets kan gaan zitten.
andere sport, andere conditie.
@shogun: precies. Sommige mensen gaan sporters vergelijken, da kennie!
@stefje: moet je maar niet aan de Epo gaan, dan kan je het wel handelen
@shogun: Dumoulin is wel degelijk de beste van de wereld. Hij is namelijk wereldkampioen tijdrijden. Als eerste Nederlander ooit trouwens. Net als dat hij ook de eerste Nederlandse man is die ooit de Giro heeft gewonnen, en pas de derde Nederlander die überhaupt een grote ronde (Tour de France, Giro d’Italia en Vuelta d’España) heeft weten te winnen…
@henrie: ok, ik ben niet zo thuis in de wereld van de grote prijzen van het wielrennen, I stand corrected.

Even voor de duidelijkheid, ik vind het een absolute topprestatie hoor, van Dumoulin, heb daar diep respect voor.
@shogun: Geeft niet. Had @jaapiyo natuurlijk ook gewoon moeten vermelden in z’n stukje. Maar waarschijnlijk wist ie het zelf ook niet… ;)
@henrie: ik bespeur enige onderschatting van mijn sportkennis 🤨
@jaapiyo: Dan had je het maar moeten benoemen. Dat wereldkampioenschap is immers minstens zo knap als die Giro-overwinning…
@henrie: Ik geniet van Verstappens prestaties in de Formule 1. Ik kijk al 30 jaar of zo, maar dat een Nederlander goed meedoet maakt het nog een stukje extra leuk.
Toch vind ik, vanwege datgene dat jij hierboven ook uitlegt, dat Dumoulin de prijs dit jaar verdient.
@hans75: Als Max nu weer zo’n vraag gesteld zou worden over ‘sportman van het jaar’ en hij heeft vandaag het nieuws gelezen dan komt er nog een kandidaat bij nml Xander van Mazijk die wereldkampioen bowlen is geworden. Dat is echt echt een modiale sport, zeker vergeleken met dressuur en we mogen trots zijn op zo’n kampioen.
Als tie nou nog zelf zou koppelen en poken en geen hulpsystemen had, zou tie misschien sportman kunnen zijn. Nu ist toch gewoon n bestuurder met n sterke nek.
@connielingus: De crux zit hem in de jarenlange voorbereiding die aan deze prestaties vooraf is gegaan. Dat in combinatie met het winnen van een belangrijke (persoonlijke) zege, maakt het voor mij wel een redelijke basis om tot Sportman (of Sportvrouw) van het jaar bekroond te worden.

Een basis die net zo toepasselijk is op Sven Kramer als op Max Verstappen. Ik ben van mening dat de dedication een grote rol moet spelen in het toekennen van zo’n prijs.

Nu gaan mensen natuurlijk zeggen dat Max Verstappen in een gespreid bedje terechtkwam, toen hij geboren werd, maar dat zegt niks over zijn intrinsieke motivatie om de coureur te worden die hij nu is.
@granlusso: Overigens ben ik het ook eens met @Orichy, iemand als Van Gerwen kan eigenlijk niet genegeerd worden, de afgelopen twee jaar bekeken.
@connielingus: is dit nou een Rotterdams accent fonetisch getypt of zoiets??
@davelepeef: Hahaha, ik hoor het nu met de stem van Maarten van Waardenburg in mijn hoofd
Maar ze heeft wel gelijk, een man als Van Gerwen wordt wederom gedist uit het rijtje. Van Gerwen had daar zeker moeten staan, al was het maar voor de aanmoediging en het gezien hebben voor wat hij doet.
Max heeft nog redelijk goed gepresteerd, na de mogelijkheden dit jaar, maar dat is niet de nominatie waard.
@orichy: van gerwen? je bedoelt die gap die pijltjes gooit tijdens het bier drinken?

dat maakt deze hele verkiezing ook zo`n ontzettende onzin. wat de een als een prestatie ziet, is voor de ander gewoon klinklare onzin. in het kader van wat jij zegt worden de heren en dames in de vechtsport al jaren genegeerd. Gegard Mousasi, Marloes Coenen, Nieky Holzken, Alistair Overeem, Peter Aarts.. zo maar even een paar mensen die de absolute wereldtop van hun sport bereikt en zelfs gedomineerd hebben door er kneiterhard voor te werken.
@shogun: Ja, goed punt, ook die worden al jaren gedist, dat maakt het geheel onlogisch en ongeloofwaardig
@shogun: zo kun je natuurlijk elke sport platlullen. Voetballers die enkel achter een bal aanhobbelen, coureurs die alles zittend doen(nrt als paardrijders overigens, feit is wel dat van Gerwen in zíjn sport beter heeft gepresteerd dan verstappen in de zijne. Ongeacht wat je van darten vindt.
@kle500: dat is ook precies m’n punt…

“wat de een als een prestatie ziet, is voor de ander gewoon klinklare onzin”

Maar idd, ik vind darten echt geen sport, dat hoef ik niet onder stoelen of banken te schuiven.
voordat ik iets een sport vind moet je er fysiek voor in topvorm zijn, en dat is voor het gooispelletje van van gerwen niet aan de orde. maar dat ik dat vind, en andere mensen dat niet met me eens zijn benadrukt maar weer dat de hele “sportman van het jaar” verkiezing een mode feestje is.
@orichy: Van Gerwen is toch diegene die pijltjes gooit tussen het bierdrinken door ? Doe me dan maar Tom van der Molen; die man heeft echt een wereldprestatie gepleegd en heeft er echt wel veel meer voor moeten laten dan Van Gerwen… Zeg maar lamme pols vs 3 weken lang bloedpoepen :)
@orichy: Waarom moeten kroegsporters tussen echte sporters staan?
Kroegsporten zijn bezigheden die leuk zijn om te doen. Eentje moet er het beste zijn; prima. Kan je 10000 uur op oefenen, toewijding, etc. Maakt het nog geen sport.
Pool, snooker, bowlen, sjoelen, darten. Doe het ook graag (behalve het sjoelen en darten dan).
Zelfde met e-sporten. Computer spelletjes spelen met toewijding. Erg leuk, iemand moet er het beste in zijn. Leuk om de emotie te zien van een gozer die na 20 jaar 1 seconde afhaalt van de eerste level van een schietspelletje. Of groepen puistenkoppen die met headsetjes andere puistenkoppen op tv afschieten. Of jongens die uren en uren op ene racesimulator zitten. Leuk, geen plaats bij deze uitverkoring. Wederom: sommige computerspelletjes zijn heerlijk vermaak.

Dit avondje is voor sporters die hun hele leven bezig zijn om fit te zijn, om hun lichaam zo erg te verzorgen en te oefenen om door op en top fit te zijn net iets beter te zijn dan die andere die dezelfde sport doet. Fitheid en kunde. Wij, in de samenleven hebben bedacht dat we deze mensen best wat van ons belastinggeld mogen geven zodat zij, die hier het beste in zijn, die sport met volle toewijding kunnen doen. Als bedankje moeten deze mensen zich in een smoking hijsen, lief lachen voor een avondje en de mensen bedanken die hun hebben geholpen.
Max hoort daar niet bij. Zijn pa + vrienden hebben hier prive miljoenen ingepompt om hem in een auto te laten rijden. Max heeft niet zijn buurt-club, zijn district of zijn land vertegenwoordig. Max heeft zichzelf en zijn familie vertegenwoordig.
Anky hoort hier niet tussen te staan (1994); zij heeft met een hoop geld een paard gekocht. Daar jaren mee samengewerkt om dat paard trucjes te leren op haar commando. Knap dat je dat paard trucjes kan leren; maar ook dat is geen sport. Martin Gaus krijgt ook geen prijzen omdat hij zijn hond over hekjes kan laten springen: ook leuk om met zo’n hond te werken, maar wederom geen sport.
@gregorius: Haha, die GoldenEye 007 referentie 😀
@Orichy: Een sportman met een bierpens en een onderkin is niet serieus te nemen.
@jaapiyo zelfs Max is het hier gewoon mee eens, in de zin dat hij zelf gezegd heeft dat hij vond dat hij het pas echt verdiende wanneer hij de titel pakt.
Die Ankie van Grinsven moet niet zo miepen ..

Zonder Bonfire was ze helemaal nergens ..

Dat paard was briljant ..

Dankzij dat paard leek haar gebit acceptabel ..
@willeme: die laatste zin 😂😂😂 hij maakt hem gewoon!!!!
Je haalt wel precies de stukjes uit die column die tot dit beeld komen. Zij is namelijk helemaal niet negatief en zelfs fan van Verstappen. Zij stelt enkel dat er een wereldkampioen en een topprestatie in het dopingtrappen is geleverd die op dit moment, in haar ogen, meer respect verdienen dan 2x een race winnen in de F1. Wat op zich ook gewoon waar is. Voeg daar aan toe dat Max zelf allang heeft aangegeven heeft de prijs niet te willen en hem ook zeker niet komt halen als ie em wel wint en er is eigenlijk geen donder aan de hand.
@E34M5Touring: dopingtrappen deed me even gniffelen..
@E34M5Touring: klopt, bovenstaand artikel is niet waar. Jammer, want ze geeft Max juist credits voor het feit dat hij met kampioensaspiraties helemaal niet zo blij is met ‘maar’ 2 overwinningen… ze pleit ervoor hem te kronen als het hem gelukt is!
@e34m5touring: mjah, mwah. Voor mij was het vooral dit laatste onnodige bijzinnetje dat het ‘m deed:

Dat is in de Formule 1 op dit moment Lewis Hamilton, want Max werd zesde, nog een plekje slechter dan vorig jaar.


Plus…ze schrijft er wel een column over…
De tandenfee heeft gelijk… Dumoulin heeft in de giro een echte bazenprestatie geleverd
@cloverleaf: die drol deed het hem..
Ze heeft dan ook gewoon gelijk. Hij geeft dan gelukkig zelf ook niet zoveel om doe prijs.
Ik vind dat ze wel redelijk een punt heeft. Max is een goede coureur maar geen enkele coureur met zoveel uitval en crashes (buiten z’n schuld om) hoort in dit rijtje thuis. Vorig jaar een geweldige race in Barcelona maar laten we niet vergeten ook in Brazilië waar men het vaker over heeft dan zijn eerste overwinning. Een dergelijke stunt heeft hij dit seizoen niet uitgehaald. Dit seizoen was nog minder dan 2015 en zoals Max zelf ook aangeeft wil hij dit seizoen zo snel mogelijk vergeten. Dan hoor je geen sportman van het jaar te zijn.
@bassx: Nee totaal niet. Zeker gezien het feit dat de gehele verkiezing niet klopt. Zie Sven kramer en menig andere turners die elk jaar voorkomen en totaal niet vernieuwend zijn. Een voetballer of darter zie je nooit genomineerd zijn.
@michaelb: Arjan Robben heeft toch zelfs een keer gewonnen?
@bassx: *Arjen
@michaelb: voerballers houden hun eigen feestjes. En darters waarom nou uitgerekend de darters? Waarom niet de floorballers, de racquetballers, de wandelaars, de homosports beoefenaars, de motorrijders, de curlers? Allemaal aangesloten bij NOC*NSF. Ik zou het vooral aan de sporters gunnen die niet al uren en uren op TV zijn zoals de voetballers en de darters dat wel zijn.
@mashell: Om dat het gewoon knap is wat van Gerwen doet misschien? Ik ben helemaal niet van die sport, maar als je naar het schema kijkt en wat die man doet is dat gewoon klaar. In zekere zin heb je gelijk maar de sporter moet wel wat presteren. Dus niet je koddige korfbal competitie waar je wel 2 meer meer gewonnen hebt.
@michaelb: bij iemand die zo weinig tegenstand kent als van Gerwen moet je je afvragen is die van Gerwen nou zo goed of is de rest zo ondermaats. Bij darten lijkt het 2e het geval te zijn. Dan kan je van Gerwen geen sportman van het jaar maken. En natuurlijk wil NOC*NSF liever geen café sport promoten.
Overigens vind ik de sportman van het jaar verkiezing nog net iets minder interessant dan die van gezinsauto van het jaar.
Ik vind het terechte kritiek. Dit hele artikel is getuige van de ‘alle andere sporten zijn stom’ max mania. Grow up.
Van Grunsven is alleen sportvrouw van het jaar geworden omdat ze een knol de goede kant opgestuurd heeft. Makkelijk he, prestaties van anderen kleiner maken als jezelf geen verstand hebt van de sport Anky
@freeze: de RB14 is de Bonfire van Max ..

Let maar op ..
@willeme: Ik hoop het ten zeerste :)
@willeme: lincoln heeft je wachtwoord te pakken..
Paardrijden is geen sport
@jaapiyo, slecht stukje tekst, bij gebrek aan echt autonieuws probeer je zelf wat sensatie te creëren begrijp ik. Zelfs de telegraaf schrijft dit stuk nog beter, daarin wordt namelijk aangegeven de reden van Anky. ‘Max vindt zelf dat hij een matig seizoen heeft gereden’ waarom zouden we hem dan sporter van t jaar moeten maken. Als je het in die context plaatst kan je de opmerking van Anky heel anders zien. Man man man leer eens overtypen zeg.
Wat Maxiboii presteert is gewoon heel netjes.
Maar laten we wel eerlijk wezen, het is makkelijker om de top in de autosport (of paardensport?) te bereiken (als je de kans krijgt om er 100% voor te kunnen gaan) dan in sporten als voetballen of wielrennen.
Daar komt het nog meer op uitzonderlijk talent aan om de top te bereiken, omdat er veel meer beoefenaars van die sporten zijn die er 100% voor gaan.
@alcantara: Geldt dat niet gewoon voor elke sport? Overigens ben ik het niet met je eens dat het makkelijker is. Integendeel zelfs, in het wereldvoetbal zijn er veel meer clubs en mogelijkheden om jezelf in de schijnwerper te zetten. In de autosport wordt er maar marginaal gekeken naar de lagere klassen en is het veel lastiger om je op te werken. Daarnaast ligt de financiële dremper bij voetballen vele malen lager.
@ikschrijfookoverautos: Voetbal is fokking overrated; verdienen makkelijk 4x wat Hamilton verdient voor 80 minuten achter een bal aanrennen (want die laatste 10 minuten zijn de huilies al moe). En zo ongeveer elke amateurclub heeft maar 1 of 2 talentjes die de moeite waard zijn, de rest is gewoon erg slecht in zelf-reflectie. De top in de autosport of wielersport of paardensport behalen is veel moeilijker; want: veel minder plaatsen, duurder om uit te voeren en minder media exposure. Voetbalclubs halen talent tegenwoordig zelfs uit Afrika; dus zoveel echt talent loopt er in Europa – blijkbaar – echt niet rond !

Zeker bij autosport maar b.v. ook de paardensport staat of valt het niet alleen met je eigen talent, maar ook je – heel erg dure – materiaal en dus connecties. Er zijn misschien wel 10 jockeys beter dan Anky ooit was, maar zonder fatsoenlijk paard gaat dat talent mogelijk ongemerkt verloren; bij voetbal heb je alleen een bal nodig die je een paar keer per wedstrijd in het net schopt (= talent in deze context) en je valt meteen op ….
@dawwg: Juist dat laatste maakt dat het topniveau bij voetbal/wielrennen toch echt veel hoger moet liggen, immers wordt voetbal wereldwijd en zelfs in Afrika gespeeld omdat het voor iedereen bereikbaar is. Om daar dan als een Messi bovenuit te steken moet je echt wel iets kunnen, ipv veel geld te hebben om jezelf omhoog te kunnen werken zoals bij autosport vaak het geval is. Als alle kinderen die op voetbal zitten op ‘karten’ gingen zou het niveau in de autosport ook enorm groeien, omdat er veel meer talenten komen bovendrijven.
@alcantara: huh? Volgens mij zijn er net zoveel F1 coureurs werelwijd dan spelers in de selectie van een enkel eredivisie team. En er zijn veel eredivisie teams. En zulke competities zijn er voor elk land. Er zijn dus veel meer topsporters in het voetbal en het wielrennen (zo’n peleton is immers ook best groot) dan in de formule 1. Er is dus meer plaats in de top van het voetbal en het wielrennen dan in de F1, het lijkt me dan ook gemakkelijker om topvoetballer of wielrenner te worden dan F1 coureur. Ook omdat de kosten daar een stukje lager liggen.
Tom verdient de titel gewoon!
dacht dat hier autoblog heet, lijkt wel de gossip afdeling van de telegraaf
nieuwswaarde 0
Ik zie een hoop namen voorbij komen die het wel of niet moet worden maar waar in het hele verhaal is motorcross coureur Jeffrey Herlings te vinden ? Weliswaar dit jaar niet kampioen geworden maar wel meerdere malen wereldkampioen en nooit genomineert uberhaupt…..deze “verkiezing is puur commercieel in plaats van sportief
Ach man! Je rijdt een paard… hij rijdt in een auto.! Denk toch dat een F1 auto naar de winst sturen moeilijker is dan een paard op een veld
Hé, Autoblog…

Probeer het artikel nog eens te lezen maar dan begrijpend.

Anky zegt juist wat Max ook al eerder zei; Max wil niet eens die prijs pakken voordat ‘ie wereldkampioen is.

Lees en plaats dan vervolgens het héle artikel.

Behoorlijk slechte journalistiek dit.
Ankie heeft gelijk wat mij betreft. Haar verhaal gaat er ook niet over of je als coureur uberhaupt moet worden genomineerd. Ze zegt dat max in zijn sport (nog) niet heeft bereikt wat die anderen wel hebben bereikt. Ik denk dat hij dat zelf ook zo vindt
Tom Dumoulin hoort de prijs te krijgen dit jaar.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).