Aston Martin V8 Vantage (2005-2017) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 25 Reacties

Als er iets is wat Aston Martin goed doet, is het fraaie koetsen tekenen (en produceren). De V8 Vantage is geen uitzondering, maar het is wel voor het eerst dat Aston Martin een nieuw segment van compactere sportauto’s aanboort.

Aston Martin V8 Vantage

De vergelijking met de Porsche 911 ligt voor de hand, zeker tijdens de lancering was dat geen gekke vergelijking om te maken. De 911 doet het beter op het circuit, maar de chique uitstraling van de V8 Vantage maakt zeker een en ander goed. Naast de V8 Vantage is er ook nog de V12 Vantage, maar daar gaan we nu verder niet op in.

Aston Martin moest noodgedwongen lang doen met de V8 Vantage (en andere modellen). Tijdens de ontwikkeling was de Engelse sportwagenbouwer onderdeel van Ford (net als Volvo), maar werd later door de Amerikanen verkocht. Zeker in de eerste bouwjaren zijn er wel wat Ford en Volvo onderdelen in het interieur te vinden, maar echt storend is dat niet. De Roadster verscheen in 2007 en in 2012 was er een grotere facelift.

Aanbod occasions
Ondanks dat de V8 Vantage voor Aston Martin begrippen een groot succes was, staan er maar enkele exemplaren te koop op Marktplaats. Prijzen beginnen bij zo’n 60 mille, maar nieuwe, bijzondere exemplaren zoals de GT8 kosten zo maar 3-4 ton.

Pluspunten

 • Beleving
 • Rijeigenschappen
 • Looks
 • De buren denken dat je miljonair bent.

Aandachtspunten

Carrosserie en interieur

 • Met name vroege auto’s kunnen problemen met de lak hebben. Blaasjes kunnen dan ontstaan onderaan de A-stijlen, de deurgrepen, rond de parkeersensoren en op de motorkap.
 • De tankdop is vrij zwaar, dus controleer rondom de tankklep of geen schade zichtbaar is.
 • Bij het openen van de kofferklep komt er snel water in de kofferbak en ook een geblokkeerde waterafvoer. Controleer de matten dus goed op vocht.

Elektronica

 • Check goed of alle elektrisch aangestuurde zaken goed werken. De centrale vergrendeling, elektrische ramen, het navigatiescherm, de stoelverstelling, de airco en de stereo zijn allemaal bijzonder prijzig om te laten maken / vervangen.
 • De Vantage is ontwikkeld in de tijd dat Ford de baas was bij de Britse supercarbouwer. Dat betekent dat je onderdelen zoals de contactsleutels en dashboardschakelaars van Ford en Volvo tegenkomt.
 • Een navigatiesysteem van Volvo met opklapsysteem is vrij lang gebruikt. Dat scherm wil nog wel eens rammelen.

Onderstel

 • Het onderstel staat niet bekend als problematisch, maar het moet wel in goede staat zijn. Alle onderdelen zijn prijzig, net zoals remmen en banden. Gezien het prestatiepotentieel slijten deze een stuk harder dan in de gemiddelde spaardiesel.
 • Piepende remmen zijn meestal een teken dat de remblokken aan vervanging toe zijn.

Aandrijflijn

 • Onderhoudshistorie. Dit is belangrijk bij alle auto’s, maar de Aston Martin heeft echt liefde nodig. Je wil een exemplaar dat bij een dealer of specialist is onderhouden.
 • Lambdasondes gingen bij vroege V8 Vantages regelmatig stuk.
 • De V-snaar kan piepen wanneer de motor nog koud is maar dat is makkelijk op te lossen door deze wat strakker te spannen.
 • De kunststof afdekking van de motor kan losraken en de hete uitlaatspruitstukken raken. Eén keer raden wat er dan gebeurt…. Gelukkig smelten ze alleen, echt gevaarlijk wordt het dus niet.
 • Zekering nummer 22 is een aardige om eruit te trekken, want dan gaat een klep in de uitlaat permanent open, in plaats van alleen maar bij hoge toerentallen.
 • De bediening van het koppelingspedaal is zwaar. Goed testrijden dus of voor een automaat kiezen.
 • De koppeling van handgeschakelde versies kan vrij snel en zonder waarschuwing overlijden. Vervangen is een prijzige aangelegenheid.
 • De automaat is een gerobotiseerde handbak met een reguliere koppeling. Die bak schakelt zeker niet ongemerkt en ook niet bliksemsnel. Vanaf 2012 is er een betere zeventraps SportShift II transmissie.

Zoek de V8 Vantage of een andere auto op Marktplaats.nl.25 reacties

Toch wel een beetje mijn droomauto! Heb afgelopen zomer twee dagen met een V8 Roadster de Duitse Eifel en het Siebengebirge-gebied doorkruist. De automaat was een ramp en de ergonomie en afwerking her en der liet wat te wensen over, maar laat de kap zakken, zet de bak in de manueel-stand en gas door tot boven de 5500 toeren en al je zorgen zijn vergeten.

Zucht.. toch maar een andere carrière moeten kiezen
Tijdloze schoonheid. Een van de mooiste auto’s ooit gebouwd door Aston Martin, zeker in coupé-vorm. Ik heb eens een stukje mogen touren in een coupé. Nee, niet de beste GT ooit gebouwd. Zeker niet beter dan een 911 uit dezelfde periode. Maaarrrrrr. Wél veel mooier, absoluut veel mooier. En hij klinkt ook echt hemels. De minpunten, zoals de transmissie, zijn zeker terechte minpunten. Maar dat zijn in mijn ogen juist charme! De perfecte auto bestaat niet, hoeft ook niet te bestaan. De perfecte auto zou ook nooit een leuke auto kunnen zijn. Deze Aston Martin moet je zien als een bloedmooie vrouw. Elke bloedmooie vrouw heeft zo haar minpunten. Ook haar poep stinkt gewoon.

Samen met de Gran Turismo vind ik de Vantage de mooiste, compacte GT uit die periode denk ik.
@viezefreddyw: Gran Turismo compact? Ik vind het een vrij groot apparaat. Verder goed verhaal!
@viezefreddyw: maar mooie vrouwen poepen toch niet ?
En ze blijven er supergaaf uitzien!
Zelf trek ik altijd zekering 21 en 23 eruit en land ik meestal op de polderbaan.
In de US komen ze nu in het ‘We’ll finance everybody occasiondealer circuit’. Duikt daar nu onder de 40k soms. Te herkennen aan de blacked out achterlichten en goedkope, foute wielen. Ik heb er niet zoveel mee. Vind het een mooie auto maar dat is het ook wel. Bij de cabrio schijnt, met de kap open, de navi onleesbaar te worden door spiegeling op het scherm. Naast het feit dat het een ruksysteem is. Ik zou kunnen zeiken over de volvo knoppen, maar onze is nog bezaaid met Ford Escort knoppen en ook de sleutel is dezelfde als die van Sjon’s 93er XR3i.
Ok, deze dan maar: https://www.marktplaats.nl/a/auto-s/aston-martin/m1146278291-aston-martin-v8-vantage-gt8.html?c=efb2ef4dc323389c4f92ed10afa33e3a&previousPage=lr&pos=1
@pomoek:
Zitten daar nu USA stootbumpers op?!
;-)
@rob: 😊
@rob:

Voor de hysterische Europese slachtoffers van “Amerikaanse bumpers” wordt dit op de markt gezet als zijnde “sportpakketjuhhhh” ..
Mooie wagen! Maar zijn een piepende v-snaar of remblokken niet vrij universele problemen op auto’s? Desondanks, lekker tipje! Zekering 22 gaat er meteen uit!
V snaar? Denk eerder multi riem met automatische spanner? Of lopen die Engelsen echt zo ver achter in de tijd
Blijft een schitterend ding!
In mijn oriëntatiefase serieus naar de V8 Vantage coupe gekeken. Schitterende auto maar het rijden vond ik niet zo bijzonder. Als je een comfortabele cruiser met redelijk sportieve afstemming zoekt is het prima, zoek je een sportauto, dan valt deze af.
@powerblue: mag ik vragen wat het wel is geworden? Moest het een daily zijn of een leuke auto voor erbij? Dat beïnvloedt de keuze natuurlijk enorm.
@gulli: het ging om een leuke auto voor erbij. Het is een handgeschakelde 360 modena geworden. Als daily driver heb ik gewoon een suffe stationwagon.
@powerblue: kudos dat je niet voor de 911 bent gegaan. Begrijp me niet verkeerd, de 911 is niet voor niets de benchmark in het sportwagensegment (heb op Zandvoort zelf in een 997 GT3 mogen sturen en dat heeft me helemaal overtuigd van de auto) maar het is wel een beetje de standaard keuze. Een 360 is meer jongensdroom-materiaal. Ik had hem vroeger als poster boven mijn bed hangen 😊 Goeie keuze, ben wel een beetje jaloers 😊
@gulli: dankjewel! Het is inderdaad een jongensdroom. Hoewel de 911 mogelijk benchmark is, stond deze auto niet op mijn lijstje. Ook bij de 360 heb ik niet gekozen voor de standaard: Rood, F1 bak en spider maar een andere kleur, handgeschakeld en coupe.
Ik heb ooit een keer met eentje met handbak mogen rijden toen ik net m’n rijbewijs had. Dat de koppeling zwaar werd me vrij snel duidelijk: ik liet ‘m tijdens de lunchpauze van de monteurs voor 20 man uitvallen. Lachen en schaamte alom, maar ach, dat deerde niet zo dankzij dat geluid.
Natuurlijk zekering 22 eruit
Auto is probleemloos: diverse BMW’s gereden maar deze is een andere klasse. Bij cruisen comfortabel, bij sportief rijden messcherp en zeker een concurrent voor zijn tijdsgenoot de 993!
Altijd👍🏻en👌tijdens rijden en diverse cars&coffee.
Minpuntjes bij mijn auto: gasdempers achterklep
en zwetende schokbrekers.
Navi is verouderd maar makkelijk om te bouwen naar een ander systeem of je telefoon. Kritiek over de sleutel is onzin: je ziet hem toch niet meer na het starten en dan is het genieten van het geluid van de V8.
Zie je een goede met serviceboekje, dan zou ik zeggen: kopen als je het kunt betalen,want volgend jaar komt zijn opvolger.
@steviedenty: heb je je auto al aangemeld voor My Car bij de redactie? :)
Blijft toch altijd mooi!
Nog enkele kleine aandachtspuntjes voor mensen die denken om er eentje aan te schaffen:

– tankklepje kan blijven haperen, maar er is een manuele hendel om deze dan te openen
– ook oppassen met de gerobotiseerde bak: koppeling kan op 10.000 kilometer versleten zijn, maar kan er ook 80.000 (en meer!) aan indien er rustig mee gereden is
– en dat is het zo ongeveer :)

Sinds de eerste kleine facelift (te herkennen aan de nieuwe zetels, ergens in 2007) is dit een zo goed als probleemloze wagen. Veel betrouwbaarder dan de DB9 én betrouwbaarder dan de eerste Porsche 997’s.
@wolly:

O ja: soms kan er een melding op het scherm komen ‘Emission service required’. Meestal op te lossen door enkele keren opnieuw te starten.

En bij het starten altijd het rempedaal 10 seconden inhouden. Dan kan de koppeling zichzelf regelen. Dan schakelt hij wat beter.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).